HABERLER>POLİTİKA
8 Aralık 2021 Çarşamba - 11:39

Eski vekillerden Montrö bildirisi

Karadeniz’deki uluslararası gerginliğe dikkat çeken bir grup eski parlamenter, “Bu günlerde Montrö’yü savunmak ve korumak daha da önem kazanmıştır” görüşünü savundu.

Eski vekillerden Montrö bildirisi

EGEDESONSÖZ- Bir grup eski milletvekili, yayınladıkları ‘Montro Bildirisi’nden dolayı haklarında 12 yıla kadar hapis cezası istenen emekli amiraller ve Karadeniz'de yaşanan son gelişmelerle ilgili yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada emekli amirallerle ilgili ceza istenmesinin evrensel hukukun uygulanması konusunda tereddüt yaratacağı dile getirildi. Açıklamada "Böyle bir dönemde Montrö’yü savunmayacağız da ne zaman savunacağız?" sorusu soruldu. 

Parlamenterleri açıklaması şu şekilde:

Amiraller bildirisi yayınlandığında da bunun anayasal bir hak olduğunu kamuoyuna açık bir şekilde ifade etmiştik. Türkiye’nin tapusu olan Lozan’ın boşluğunu dolduran Montrö’nün, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının, Marmara’nın dolayısıyla Türkiye’nin ve Karadeniz’de kıyısı olan ülkelerin güvenliğini sağladığını belirtmiştik.

Yeniden ifade ediyoruz; Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesindeki konumu ve çevresindeki deniz alanları üzerindeki haklarıyla egemenliğini güvence altına alan çok önemli uluslararası bir belgedir. Türkiye’nin egemenliği ile doğrudan bağlantılı olmanın yanı sıra ülkemize bölgesel ve küresel barışı koruma açısından yaşamsal bir sorumluluk yüklemektedir.

Karadeniz’de uluslararası bir gerginliğin söz konusu olduğu bugünlerde Montrö’yü savunmak ve korumak daha da önem kazanmıştır. Böyle bir dönemde Montrö’yü savunmayacağız da ne zaman savunacağız?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri olan Montrö’yü savunmak suç değil tam tersine yurttaşlık görevidir. Aşağıda imzası olan geçmiş dönemler milletvekilleri olarak, Montrö Sözleşmesinin önemini bir daha vurguluyor, anayasal hakların kullanılması ve korunmasına kuvvetle sahip çıkıyoruz…”

Abdülkadir Ateş, Abdürrezzak Erten, Algan Hacaloğlu, Ali Kemal Kumkumoğlu, Ali Rıza Bodur, Ali Rıza Öztürk, Adnan Keskin, Ahmet Küçük, Ali Ahmet Ertürk, Ali Özgündüz, Altan Tuna, Atilla Kart, Bülent Baratalı, Cumhur Yaka, Dilek Yılmaz, Enis Tütüncü, Erdal Karademir, Ergün Aydoğan, Erol Ağagil, Erol Çevikçe, Fahrettin Üstün, Feridun Ayvazoğlu, Fikri Sağlar, Gaye Erbatur, Gökhan Durgun, Güldal Mumcu, Güldal Okuducu, Hasan Akyol, Hüsnü Bozkurt, Hakkı Ülkü, Halil Ünlütepe, Hasan Ören, Hulusi Güvel, Hüseyin Ünsal, İbrahim Özdiş, İsmail Özay, İdris Yıldız, İzzet Çetin, İbrahim Tez, Kemal Anadol, Kemal Ekinci, Kemal Sağ, Mehmet Kesimoğlu, Mehmet Küçükaşık, Mehmet Tomanbay, Muharrem Kılıç, Mustafa Özyurt, Mustafa Kul, Malik Özdemir, Nedret Akova, Namık Havutça, Orhan Düzgün, Orhan Erarslan, Orhan Sür, Osman Coşkunoğlu, Ömer Çiftçi, Rasim Çakır, Ruşen Işın, Ramiz Topal, Sedat Uzunbay, Selahattin Kocaahmetoğlu, Selahattin Öcal, Tuncay Ercenk, Turgay Develi, Türkan Miçooğulları, Yakup Akkaya, Yakup Kepenek, Yılmaz Kaya, Yüksel Çorbacıoğlu, Zekeriya Akıncı, Ziya Yergök, Zülfikar İnönü Tümer…

 
Bilim Kurulu Üyesi'nden umut veren açıklama!
 
4 donör nakilden vazgeçmişti... Minik Ahmet lösemiye yenildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç'tan 'Sayıştay raporları sansürleniyor' çıkışı... 'Hesabını soracağız!'
Bütçe görüşmeleri sırasında konuşan CHP'li Sevda Erdan Kılıç “Sayıştay ...
Kabine bugün toplanıyor: Gündem ekonomi
Kabine, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak. Toplantıda, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Aydın'ın janti efesiydi!
Mehmet KARABEL yazdı... Aydın'ın janti efesiydi!
 
İYİ Partili Yılmaz'dan ekonomi eleştirisi
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, "Merkez Bankası’na politika ...
CHP'li Arslan Sayıştay'ın EPDK raporuna dikkat çekti: Ceza kesiliyor ama tahsil edilmiyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Enerji ...
'Kazanamayacak bir adayı kabul etmiyoruz'
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, CHP lideri Kemal Kılıçaroğlu'nun ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar'da... İmzalar atıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed ...
Kabine toplanıyor! Gündem stokçuluk ve asgari ücret
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın toplanacak. Erdoğan başkanlığındaki toplantıda ...
Akşener'den "Baro seçimi" açıklaması
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Barolar Birliği seçim sonucunu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva