HABERLER>DÜNYADAN
25 Şubat 2021 Perşembe - 11:14

Ermenistan karıştı: Askeri darbe!

Ermenistan ordusunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep ettiğini duyurdu. Paşinyan yaptığı ilk açıklamada, "Ülkede darbe girişimi var" ifadelerini kullanarak, destekçilerinin başkent Erivan'da toplanması için çağrı yaptı.

Ermenistan karıştı: Askeri darbe!

Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı ve hükümetini istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

Paşinyan ise "Ülkede darbe girişimi var" açıklamasını yaparak, destekçilerinden başkent Erivan'da toplanmalarını istedi. 

Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında  Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı. 

GENELKURMAY BAŞKANINI KOVDU
Reuters haber ajansı, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında  Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı.

PAŞİNYAN DESTEKÇİLERİNİN YANINA GİTTİ
Paşinyan, sosyal medya platformu Facebook üzerinden halka seslenerek, istifa çağrılarını  reddetti. Darbe karşıtlarını başkent Erivan'ın merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmalarını istedi.

Başbakan Paşinyan, destekçilerinin yanına giderek basın açıklaması yaptı ve "Ben halkım için mücadele ediyorum. Polis halkın güvenliğini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI: İSTİFA ÇAĞRISI BİR BASKI NETİCESİNDE YAPILMAMIŞTIR
Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik istifa çağrısına ilişkin pozisyonlarının değişmediğini, söz konusu çağrının bir baskı neticesinde yapılmadığını bildirdi.

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkanlığın, Paşinyan’a yönelik sabah gerçekleştirdiği istifa çağrısı ve ardından Paşinyan'ın açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelere yer verildi.

Bu sabah Paşinyan’a yönelik yapılan çağrının, baskı neticesinde yapılmadığına işaret edilen açıklamada, “Bu, amacı tek olan generallerin ve subayların, bu önemli anda vatanın kurtuluşuna hizmet etmek olan açık inancı ve duruşudur. Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

ESKİ CUMHURBAŞKANI KOÇARYAN'DAN ORDUYA DESTEK
Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da halka, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanların Paşinyan’ın istifası için imzaladıkları bildiriyi destekleme çağrısında bulundu.

Koçaryan, “Bu kader anında, halkı ülkeyi sahiplenmeye ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ile ordunun yanında olmasına çağırıyorum. Savaşı kaybeden ve toprakları veren iktidarın gitmesi gerekiyor. Bu milli uyanışımızın garantisidir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Ermenistan'da muhalif partilerin, parlamentonun olağanüstü toplantı gerçekleştirmesi için imza topladığı belirtildi.

“Aydınlanmış Ermenistan” Partisi milletvekili Nair Zagrobyan da Paşinyan’ı istifaya çağıran bildirinin darbe girişimi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu bir suç değildir.” açıklamasında bulundu.

Ermenistan Güvenlik Servisinden yapılan açıklamada ise meydana çıkan vatandaşlara “kışkırtıcı eylemlerden” kaçınmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Bu tür eylemler, Ermenistan’ın güvenliğini tehdit edebilir.” ifadelerine yer verildi.

ERİVAN’DA PROTESTOLAR BAŞLADI
Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerledi. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu.

Güvenlik güçleri Ermenistan Parlamento'sunun önünde önlem aldı. Parlamento Sözcüsü'nün Paşinyan ile görüştüğü belirtildi. 

MUHALEFET ORDUYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan da geçen Aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş,  güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Kremlin'den Ermenistan'da yaşananlar olaylara ilişkin bir açıklama yapıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov tarafından yapılan açıklamada, "Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir" denildi. Ayrıca, taraflara itidal va anayasal çerçevede hareket edilmesi çağrısında bulunuldu.

ALİYEV'DEN AÇIKLAMA
Aliyev, şehit aileleri ve gazilere daire takdim töreninde yaptığı konuşmada, Ermenistan'da neredeyse her gün iç çatışmaların yaşandığını, demokrasi ilkelerinin hiçe sayıldığını ifade etti.

"Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı. Onları bu duruma sokan liderleridir, hem ülkeyi 20 yıl yöneten Koçaryan-Sarkisyan rejimi hem de onlardan sonra gelen yönetim." diye konuşan Aliyev, Ermenistan'da iç karışıklıkların, toplu tutuklanmaların yaşandığını hatırlattı.

Aliyev, şunları söyledi:
"Ama nedense demokrasiden bahseden bazı devletler ve sivil toplum kuruluşları buna göz yumuyor. Ermenistan'daki muhalefet her gün baskı görüyor, tutuklanıyor ve öldürülüyor ama kimse tepki vermiyor. Bu neyi gösteriyor? 30 yıllık tarih, bu zaferi sadece Ermenistan karşısında kazanmadığımızı bir kez daha gösteriyor. Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşmişti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istiyordu. Ermenistan sadece bir araçtı. Biz bu sinsi politikayı yerle bir ettik ve adaleti yeniden tesis ettik."

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN ERMENİSTAN AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Macaristan’da Macaristanlı mevkidaşı Peter Szijjarto ile ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası basın açıklaması yapan Mevlüt Çavuşoğlu Ermenistan'daki darbe girişimiyle ilgili, "Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe girişimine karşıyız. Darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız. Askerlerin demokrasi ile işbaşına gelmiş hükümete, darbe yapmayı bırakın, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN, ERMENİSTAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİNİ KINADI
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanların, Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamasına ilişkin paylaşımda bulundu.

İbrahim Kalın, "Ermenistan'daki darbe girişimini kınıyoruz. Darbeler her zaman demokratik süreçleri inkıtaya uğratmış ve kaosa neden olmuştur. Ermenistan'da sürecin ivedilikle normale dönmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN'DA DARBE GİRİŞİMİ SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2018'de iktidara geldiğinde Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulmayı vaat etti ama sözünü tutamadı. Aksine bu sorun iktidarının en zor günlerini geçirmesine yol açtı.

Paşinyan'ın darbe girişimiyle karşı karşıya kalmasına yol açan süreç geçen Eylül ayında başladı. Dağlık Karabağ'da Ermenistan ve Azerbaycan ordusu arasında çatışmalar süreçte patlak verdi.

İnsansız hava araçları sayesinde Azerbaycan ordusu sahada büyük bir üstünlük elde etti. 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köy kurtarıldı. 44 gün süren çatışmalar Rusya'nın arabuluculuğunda varılan anlaşmayla noktalandı.

Yenilgiyi kabul eden Ermenistan, Laçin, Kelbeçer ve Ağdam illerini de boşaltmak zorunda kaldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in anlaşma sonrası yaptığı çarpıcı konuşma hafızalara kazındı.

Dağlık Karabağ’da Ermeni işgali altında bulunan bölgelerin pek çoğunun muhafaza edilemeyerek Azerbaycan ordusuna bırakılması, Ermenistan’ın Nahçıvan ile Azerbaycan’ın ana toprakları arasında Ermenistan toprakları üzerinden koridor açılmasını kabul etmesi, ülkedeki milliyetçi çevrelerin sert tepkisine neden oldu. Bu öfke, Erivan sokaklarına Paşinyan karşıtı gösteriler olarak yansıdı.

Azerbaycan'la varılan anlaşmanın duyulmasının hemen ardından Nikol Paşinyan'ın istifası talebiyle gösteriler düzenlenmeye başlandı.

17 siyasi partinin oluşturduğu koalisyon, Paşinyan’ın istifası talebiyle gösterilerini haftalarca sürdürdü. Nikol paşinyan bu çağrılara kulağını tıkadı.

Erivan sokakları kışın bastırmasıyla duruldu. Geçen cumartesi günüyse sokaklar yeniden hareketlendi. Paşinyan karşıtı gösteriler hız kazandı.

Protestolarla karşı karşıya kalan Paşinyan, Ermenistan silahlı kuvvetleri ile gerilim halindeydi.

Bu hafta içinde Paşinyan, Ermenistan Genelkurmay İkinci Başkanı Tigran Haçaturyan’ı görevden aldı. Paşinyan'ın Rusya ile ilişkileri de sorunluydu. Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra Rusya karşıtı ve Batı yanlısı danışmanlarla çalışmaya başlaması moskova'nın tepkisini çekmişti.

Paşinyan yönetiminin Rusya’ya mesafeli bir tutum sergilemesi, Rusya’nın Dağlık Karabağ çatışmalarında Ermenistan’a destek vermemesinin en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

 
İzmirli iş insanına 'mobil' tuzak: Dolandırdıkları parayı kumara yatırdılar
 
Kemalpaşa'da sosyal yardımlar hız kesmiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyaz Saray’dan 'Kaşıkçı raporu' açıklaması
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Suudi Arabistanlı Gazeteci Cemal Kaşıkçı ...
Avrupa Birliği'nden 'Yeşil Pasaport' önerisi
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Avrupa Birliği (AB) içinde seyahat ...
NASA'da önemli görev değişikliği
Trump dönemindeki atamayı “NASA'nın başkanı uzay alanında profesyonelleşmiş ...
 
Yeni mutant alarmı: Daha bulaşıcı ve tehlikeli!
Kaliforniya'da Covid-19'un daha tehlikeli yeni bir türünün bulunduğu iddia edildi.
Fransa'da son 4 ayın en yüksek vaka sayısı kaydedildi
Fransa'da son 24 saatte 31 bin 519 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. ...
5 AB ülkesinden 'aşı üretimi hızlansın' çağrısı
İspanya, Belçika, Danimarka, Litvanya ve Polonya, 25-26 Şubat'ta yapılacak ...
 
Covid-19'dan ölenlerin sayısı 2,5 milyonu geçti!
Dünya genelinde yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle hayatını ...
İsrail'den Kudüs için aşı rüşveti
İsrail'in büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyan ülkelere aşı bağışı yapmayı ...
Firari CEO'nun kaçırılması davasında karar
Eski Nissan Üst Yöneticisi (CEO) Lübnan asıllı Carlos Ghosn'un, ev hapsinde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva