HABERLER>SAĞLIK
18 Ekim 2021 Pazartesi - 15:11

Erkekler meme kanserine dikkat!

Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı'nda, hep kadın meme kanserlerine dikkat çekildiğini, oysa erkeklerde görülen meme kanserlerinin çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken Haseki Sultangazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Muzaffer Akıncı uyardı: "Erkeklerde çok sık görülmese de, ortaya çıktığı zaman gerçekten çok daha ileri evre ve agresif ilerleyen tarzda oluyor. Özellikle 60 yaş üstü erkeklerin mutlaka belli aralıklarla kendi meme dokusunu muayene etmesi, herhangi bir kitle fark ettiği an doktora başvurması gerekiyor. Erkekler genellikle bu hastalığı kendi

Erkekler meme kanserine dikkat!

Meme kanseri kadınlarda çok sık rastlanan bir kanser türü olsa da erkeklerde de görülebiliyor. Kadınlarda ölüme neden olan hastalıklar içerisinde ilk sırada yer alan meme kanseri, erkeklerde çok daha nadir görülüyor. Ancak en büyük tehlike, erkeklerde ortaya çıktığında daha ölümcül olması. Çünkü çoğu zaman önemsenmeyen kitleler, erkeklerin meme kanseri ihtimalini aklına getirmemesi yüzünden, kanser uzak organlara yayılım yaptıktan sonra teşhis konabiliyor. Hatta bazen tesadüfen çekilen akciğer röntgenlerinde fark ediliyor ancak tümör lenf düğümlerine yayılmış durumdaysa erkeklerde daha agresif ilerleyebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2014 yılından itibaren Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak ilan edildiğini söyleyen Haseki Sultangazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Muzaffer Akıncı, bu ayda kadın meme kanserlerinin yanı sıra erkekler açısından da meme kanseri farkındalığına dikkat çekmenin çok önemli olduğunu söyledi.

AMAN DİKKAT! Son dakika:

"MEME DOKUSUNDAKİ BÜYÜME JİNEKOMASTİ İLE KARIŞTIRILABİLİYOR"
Her 100 kadına karşılık 1 erkekte meme kanserine rastlandığını belirten Doç. Dr. Akıncı, "Ancak meme kanserinin seyri, erkeklerde kadınlara göre biraz daha agresiftir. Teşhis ve tedavi yöntemleri birbirine çok benzer ama tanısı maalesef kadınlardakinden farklı olarak biraz daha geç konuluyor erkeklerde. Kaç tane erkek kendi göğsünü, meme dokusunu bir kadın gibi düzenli muayene eder? Biz kadınlara genelde öneririz, aylık meme muayenenizi yapın, meme dokunuzu tanıyın, aynanın karşısında bakın, memede bir çekinti var mı, herhangi bir kitle ele geliyor mu diye. Ama erkekler bu konuda biraz daha duyarsız maalesef. Bir de yaşla beraber insanlarda jinekomasti dediğimiz, östrojen hormonunun karaciğerde yıkımının azalmasına bağlı olarak selim meme büyümeleri olur. Obezitenin de çok arttığını düşünürsek, obez birinin (meme dokusundaki kitleyi vb. fark etmesi), kendine tanı koyması daha da zorlaşıyor" dedi.

"MEME KANSERİ KADINLARDA OLUR ÖNYARGISINI YIKMAMIZ LAZIM"
Erkeklerin meme kanserini kendilerine kondurmakta da zorlandığını belirten Doç. Dr. Akıncı, "Ben meme kanseri olur muyum? Çoğu erkeğe sorsanız, böyle bir şeyin farkında bile değil. Herhalde erkeksi bir içgüdü mü diyeyim, konduramıyorlar pek. O nedenle de akla böyle bir ihtimal gelmiyor. Meme kanseri kadınlarda olur önyargısı var. Bunu yıkmamız lazım" diye konuştu.

"FARK ETMELERİ ZAMAN ALIYOR, YAYILIM HIZLI OLUYOR"
Erkeklerde görülen meme kanserinde de genellikle aerola (meme ucunun olduğu kahverengi bölge) altında, meme başının altında bir kitle görüldüğünü belirten Doç. Dr. Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazen bunun farkına varmaları uzun süre alabiliyor. Bu nedenle de meme kanserinin koltuk altlarına veya uzak organlara metastaz yapması gibi istemediğimiz sonuçlarla karşılaşıyoruz. Onun için de bu farkındalık ayında erkek meme kanserine de dikkat çekmek gerekiyor. Kadınlarda meme kanserinin tanısı daha kolay oluyor. Erkeklerde meme dokusu kadınlara göre daha az olduğu; kitleleri fark etmeleri biraz zaman aldığı için bunların koltuk altlarına, aksiller dediğimiz lenf bezlerine metastazları biraz daha hızlı oluyor."

"ERKEKLERDE DE GENETİK YATKINLIK OLABİLİR"
Meme kanserinin kadınlarda en çok 50 yaş üstü menopoz sonrası dönemde görüldüğünü, erkeklerde ise 60'lı yaşlarda daha sık rastlandığını söyleyen Doç. Dr. Akıncı, sözlerini şöyle noktaladı: "Ortalama en sık görülme yaşı 67-70 üzeri. Bu yaşlarda da doktora müracaatta biraz daha ihmalkar olabiliyorlar. Bu da tanıda gecikmeye neden olan faktörlerden biri. Genetik faktörler kadınlarda BRCA 1 ve 2 geni pozitif olanlarda aile öyküsü kuvvetidir. Erkeklerde ise BRCA 2 pozitif olanlarda genetik yatkınlık aramak lazım. Ailesinde anne, hala, teyze, kız kardeşinde meme kanseri olan erkeklerde meme kanseri sıklığı artıyor. Gerçekten bu farkındalık ayında, erkeklerin de meme kanserine yakalanabileceğini özellikle vurgulamak lazım. Erkeklerin de meme başında akıntı, kaşıntı veya ağrısız bir kitle, anormal bir büyüme durumunda mutlaka doktora başvurması gerekiyor." (DHA)

 
Şehit ailesinin evine giren hırsızlar tutuklandı
 
Motorine bir zam daha geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BioNTech geliştiricilerinden kanser aşısı açıklaması
Dünyada onaylanan ilk corona virüs aşısını geliştiren bilim insanları ...
Prof. Dr. Ceyhan: Aradaki farkı ben bile ayırt edemem
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
Uzun kovidin en yaygın belirtileri açıklandı
Uzun Covid geçiren yani koronavirüse yakalandıktan sonra uzun süre sağlığına ...
 
Son 24 saatte 186 can kaybı, 24 bin 117 yeni vaka
Türkiye'nin 17 Ekim 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
65 yaş üstündekilere özel acil servis
Acil Tıp Uzmanları Derneğince hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından ...
Haftalık il verileri açıklandı: İzmir yükselişte!
Sağlık Bakanlığı illerin haftalık vaka yoğunluğu haritası açıkladı. 2-8 ...
 
Egeli profesör uyardı: 3'üncü doz BioNTech için erken
COVID-19'la mücadelede 2'nci doz aşılama oranları yükseltilmeye çalışılırken, ...
Aşı diplomasisi sürüyor: 12 ülke daha eklendi
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) ...
Koca'dan gribal enfeksiyon uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gribal enfeksiyonlara karşı da tedbirli olunmasını istedi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva