HABERLER>POLİTİKA
3 Ekim 2022 Pazartesi - 13:06

Erdoğan: Enflasyonun üstesinden geleceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel gelişmelerin etkisiyle bir süredir etkisini hissettiğimiz enflasyon meselesinin de üstesinden gelerek inşallah Türkiye Yüzyılı'nı hep birlikte inşa edeceğiz." dedi.

Erdoğan: Enflasyonun üstesinden geleceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen Katılım Finans Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Bugün burada kamuoyu ile paylaşılacak katılım finans strateji belgesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Türkiye'nin her alanda olduğu gibi ekonomide de hedeflerini küresel ligin en üst sıralarına çıkarmak için böyle bir süreçte bu tür çalışmaların çok daha anlamlı olduğuna inanıyorum.

Daha önemlisi salgının ve savaşın tetiklediği enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın derinleştirdiği küresel ekonomik krizin gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ekonomileri derinden etkilediği bir dönemden geçiyoruz. Küresel krizlerin ardının kesilmediği son yıllarda Türkiye, uzunca bir süredir yaşadığı siyasi ve ekonomik badirelerden elde ettiği tecrübe ile kendini diğer ülkelerden ayrıştırmayı başarmıştır. Daha açık konuşmak gerekirse birileri son 8-9 yıldır Türkiye'yi yönetilebilir olmaktan çıkarmak için kumpastan darbeye her yolu denediler. Bu sinsi saldırıların son mermisi de ekonomimize sıkıldı. Ama hesap edilmeyen bir durum ortaya çıktı. Bize kurulan tuzaklara karşı verdiğimiz mücadele bizi daha güçlü kıldı. Buna mukabil dünyadaki beklenmedik krizler bize bu tuzakları kuranların tüm zaaflarını ve zayıflıklarını açığa çıkardı.

Küresel gelişmelerin etkisiyle bir süredir etkisini hissettiğimiz enflasyon meselesinin de üstesinden gelerek inşallah Türkiye Yüzyılı'nı hep birlikte inşa edeceğiz. Tabi bu arada küresel ekonomik kriz sürekli yeni sorunlara da yol açarak dünyayı kasıp kavurmayı sürdürüyor. Yaşanan sorunların en çok etkilediği alanların başında ise finans kesimi geliyor. Esasen finans sisteminin bunun ötesinde sıkıntıları, çarpıklıkları, çıkmazları da vardır. Daha açık bir ifade ile temel görevi tasarrufları doğru yatırımlara yönlendirerek ekonomik büyümenin lokomotifi olması gereken finansal sistem artık bu görevini yerine getiremiyor. Geldiğimiz noktada finans sisteminin üretimi ve ticareti beslediği bir ekonomik düzenin yerini adeta tüm diğer sektörlerin finans sektörünü beslediği sağlıksız ve sürdürülemez bir yapı almıştır.

Dünyada finans sisteminin beslediği borçluluk, gelir ve servet adaletsizlikleri hızla artıyor. Buna karşılık aynı sistemin yol açtığı sorunlar ülkelerin ekonomik büyüme oranlarını ve sosyal refah seviyelerini olumsuz yönde etkiliyor. Öyle ki, 2021 yılıda 303 trilyon dolar seviyesine ulaşan küresel borçluluk oranı küresel milli gelirin 3,5 katına yükselmiştir.

Ülkelerin ve piyasaların 2008 küresel finans krizinden gerekli dersleri almadıklarını aynı yanlış yolda yürümeyi sürdürdüklerini görüyoruz. Küresel borçluluk seviyesi finans krizinden bu yana geçen 20 yılda maalesef hep artarak devam etmiştir. Bu çarpık durum finansın üretim ve yatırımlardan ayrıştırarak dünyadaki sosyal refaha katkısının giderek azalmasına yol açmaktadır. Artık bu gerçek salgın döneminde ve sonrasında Dünya Bankası, OECD ve hatta IMF gibi uluslararası kuruluşlarca da açıkça dile getirilmektedir. Yeni bir finansal mimari arayışları giderek hız kazanıyor. Merkezinde adaletin, üretimin, paylaşımın en önemlisi de insanın olmadığı bir ekonomik ve finansal yapı sürdürülebilir değildir. Tarih bunun sayısız örnekleriyle doludur. 

Katılım finans kuruluşlarının bankalardan bir farkının olmadığına ilişkin genel bir algı toplumumuzda yer etmiş durumdadır. Bu algıyı dönüştürmenin ilk adımı halen kullanılan Katılım Bankası isminin Katılım Finans Kurumu şeklinde değiştirilmesi olabilir. (TRT Haber)

 
Avrupa hayalleri yarıda kaldı!
 
Pakistan'da 5,7 milyon selzede gıda krizi riski yaşıyor
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fıkralarla Türkiye 3 Ekim 2022 Pazartesi 21:20

22 yıllık iktidar enflasyonu düşürmeyi vaat ediyor.

Yorumu oyla      2      3  
KARŞIYAKALI 3 Ekim 2022 Pazartesi 15:47

Yirmi yılı geçkin bir zamandır ne bitmez bir inşaymış bu...

Yorumu oyla      5      3  
izmirli 3 Ekim 2022 Pazartesi 15:08

çıkmaz ayın son çarşambası.. perşembe de olabilir...

Yorumu oyla      5      3  
SOKAK 3 Ekim 2022 Pazartesi 13:54

Sayın ERDOĞAN Enflasyonun üstesinden geleceğiz dedikçe dolar yükseliyor. Bu işi anlamadım gitti...

Yorumu oyla      6      3  
seçimci 3 Ekim 2022 Pazartesi 13:47

seçim az kaldı hiç zahmet etme.

Yorumu oyla      6      3  
T.C. Vatandaşı 3 Ekim 2022 Pazartesi 13:26

Enflasyon, mevcut iktidarın sorumluluğunda olan bir konudur. Eğer yenemiyorsa, geriye dönüp ekonomi konularında aldıkları kararlara bakmalıdır.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Aday neden açıklanmıyor' sorusuna yanıt!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın seçim gününü belirlemesi durumunda ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Kırılma!
Ender ALDANMAZ yazdı... Kırılma!
İzmir’in seçim kulisleri… İstifası cebinde olan belediye başkanı kim?
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimlerine 9 aydan az bir süre kala ...
 
Yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri!
Türkiye Büyük Millet Meclisi üç aylık aranın ardından mesaisine başladı. ...
Mehmet KARABEL yazdı... Gaflet… Delalet… Hıyanet… Adalet...
Mehmet KARABEL yazdı... Gaflet… Delalet… Hıyanet… Adalet...
Erdoğan:Teröristleri aklama görevini CHP üstlendi
Pendik--Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
'Sayın Cumhurbaşkanım' dedi... Böyle karşılık verdi!
ABB Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ordu'da vatandaşların yoğun ilgisiyle ...
Kılıçdaroğlu: ABD'ye icazet almak için gitmiyorum
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tartışmalara neden olan ABD gezisine ...
6'lı masa toplandı... Ne karar çıktı?
Altı muhalefet partisinin oluşturduğu 6'lı masa, ikinci tur görüşmelerine ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva