HABERLER>EKONOMİ
13 Ocak 2022 Perşembe - 08:01

EPDK'dan vatandaşlara çağrı: Şikayet edin!

Ocakta gelen zamlı faturalar tüketicinin kafasını karıştırdı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Ocak’tan itibaren geçerli elektrik tarifelerinin aralık ayı faturalarına yansıtıldığı yönünde şikâyetler aldıklarını belirterek, “Her tüketici, kullandığı ayın tarifesine göre elektrik faturası öder. Farklı ayın tarifesini uygulayan şirket ağır bedel ödemek durumunda kalır. Süreci titizlikle takip edeceğiz” dedi.

EPDK dan vatandaşlara çağrı: Şikayet edin!

YENİ yıla girilmesi ile birlikte çok sayıda ürüne Zam geldi. Tüketicinin en çok şikâyet ettiği konulardan biri de yüzde 125’e kadar zamlanan elektrik faturaları oldu. Bazı vatandaşlar gelen elektrik faturalarının aralık ayına ait olmasına rağmen zamlı tarifeden işlem yapıldığını iddia etti. Kademeli tarife ile vatandaşa yansıtılacak zammın 1 Ocak gününden itibaren yapılmış tüketimlerde uygulanması gerekiyor. Vatandaşlar ise 8-9 Ocak gününden sonra okunan faturalardaki zammın tüm aralık ayını kapsadığını belirtiyor.

HESAPLAMAYI DEĞİŞTİRMEZ
Tepkiler üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da yazılı bir açıklama yaparak perakende satış şirketlerin faturalarda ilk okuma tarihiyle son okuma tarihi arasındaki gün sayısına göre hesaplama yapmak zorunda olduğunu söyledi. Yılmaz, tarife geçiş zamanlarında faturada görülen tüketime esas birim bedellerin, EPDK tarafından yayımlanan tarifeler ile uyumlu görülmediği durumlar oluşabileceğini; ancak bu durumun nihai hesaplamaya kesinlikle etki etmeyeceğini kaydetti.

ŞİKÂYET ETSİNLER
Yılmaz, “1 Ocak’tan itibaren geçerli olan tariflerin aralık faturalarına yansıtıldığı yönünde kurumumuza şikayetler geliyor. Şirketlerin faturaları hesaplama yöntemi bellidir. Hiçbir şirket bu metodun dışına çıkamaz. Vatandaşlarımızın en ufak bir tereddüdü varsa internet sitemizdeki fatura hesaplama modülünü kullanmasını ve herhangi bir hata tespit etmesi halinde kurumumuza yazılı olarak başvurmasını bekliyoruz. Fatura tutarını etkileyen husus, faturanın hangi tarihte tanzim edildiği değil, tüketimin hangi tarihte
yapıldığıdır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Tüketim periyodunun artması veya eksilmesi bir adaletsizlik oluşturmaz. Hiçbir görevli tedarik şirketi de belirlenen tarifelerden farklı bir fatura hesaplama yaparak kendisine ilave bir gelir oluşturamaz. Ancak hatalı faturalandırmaya da kesinlikle göz yummayız, süreci titizlikle takip edeceğiz. Her tüketici, kullandığı ayın tarifesine göre Elektrik Faturası öder. Farklı ayın tarifesini uygulayan şirket ağır bedel ödemek durumunda kalır” diye konuştu.

FATURALARDA NET OLARAK BELİRTİLMESİ GEREK
Konuyla ilgili Hürriyet’e açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Enerji Komisyon Başkanı Abdullah Koç, “Buradaki asıl sorun tüketicinin kafasının karışması. EPDK da yaptığı açıklamayla duruma bir açıklık getirmiyor. Mesela sizin 15 Aralık-13 Ocak tarihli bir faturanız var. Burada aralık ayının 15 günü ayrı, ocak ayında ise 5 kilovatsaate kadar olan tüketim ayrı, 5 kilovatsaatten fazla olan tüketim ayrı birim olarak hesaplanıp gösterilmek zorunda. Ama şirketler bunu faturada açık olarak 3 ayrı şekilde belirtmediği için bir kafa karışıklığı oluyor. Gelen faturalarda 2 farklı tüketim mevcut. Bunu da tüketici anlayamıyor. 3 farklı birimde gösterilse tüketici de net olarak hangi tüketimin zamlı yansıtıldığından emin olacaktı. Bu sorun yeni değil. Her tarife değişiminde yaşanıyor. Şirketler hatalı fatura oluşturmuyor bu onlar için intihar olur. Fatura toplam tutarı gerçeğe uygun olsa bile, tüketicinin satın aldığı ürünün miktarını ve fiyatını şeffaflıkla öğrenmesinin önüne geçilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

‘FİYATLANDIRMA DOĞRU YAPILDI’
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), elektrik faturalarında 2021 Aralık ayına ait tüketimlerin eski tarifeye göre, 2022 Ocak ayına ait tüketimlerin ise mevcut dönem tarifesiyle kademeli olarak fiyatlandırıldığını bildirdi. Bu konuda EPDK’nın çok sıkı bir denetim sisteminin bulunduğunu söyleyen elektrik sektöründe faaliyet gösteren şirketler ise faturalarda bir oynama yapmanın imkansız olduğunu, hüm fiyatlamanın EPDK’nın tarifelerine göre uygulandığını aksi takdirde büyük cezalarla karşılaşacaklarını belirtiyor.

VATANDAŞ NE YAPMALI?
Elektrik faturasında hata olduğunu düşünen tüketiciler elektrik şirketlerinin ve EPDK’nin sitesinde faturalarını hesaplayabilir ve hata görmesi halinde ve durumu EPDK’ya bildirebilir. Burada dikkat edilmesi gereken fatura dönemine ait tüketimin hangi tarifeden faturaya yansıtıldığı.

 
Zincir marketlere yasak geliyor... Neler satılmayacak?
 
Yumurtada KDV sıfırlansın talebi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Ocak 2022 Perşembe 10:28

Bu aydan sonra faturalar uçuşa geçecek. Mutlaka indirim gelmeli. Böyle gitmez.

Yorumu oyla      2      3  
13 Ocak 2022 Perşembe 08:35

epdk kapatılıp özelleştirmeler iptal edilip elektrik idareleri kamuya devredilirse sorun çözülür. bu kodamanlar babalar gibi satarız diyorlardı özelleştirmeler iyidir diyorlardı. neredeler şimdi acaba kamuda yatarak maaş alıyorlar ve kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinden yanayız deyip sonra ortadan kaybolan yalakalar? daha durun bunlar iyi günlerimiz. kamuda yatarak maaş alıyorlar diye şikayet ettikleri insanlar şimdi işsiz aç geziyor. elin yabancısına peşkeş çekilen firmalar kazanıyor paraları. keşke özelleştirmeler olmasaydıda o yan yatıyorlar dediğiniz bizim insanlarımız maaş alsalardı da bu zamlar yapılmasaydı. yazıklar olsun sizlere.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zincir marketlere yasak geliyor... Neler satılmayacak?
Küçük ve orta ölçekli esnafın ayakta kalabilmesi için, zincir marketlerde ...
Memur zammı meclisten geçti!
Memur ve emekliye ek zammı içeren kanun teklifinin 9 maddesi kabul edildi. ...
Site sakinlerine aidat şoku! Yüzde 113'ü bulan artış
Yeni yılda aidatlara yapılan fahiş zamlar site sakinlerinde şok etkisi ...
 
Milyonlarca memuru ilgilendiriyor!
Devlet memurları ve sözleşmeli personellerin öğle yemeği servisinden faydalanmaları ...
TL mevduatında yeni gelişme: İstisna geliyor!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına ...
Türk Metal Sendikası ile MESS anlaştı! İşte zam oranı
Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası MESS arasındaki toplu iş sözleşmesi ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Garabet bir olay!
Mehmet KARABEL yazdı... Garabet bir olay!
Memur ve emekliye ek zam Meclis'te
Memur ve emekliye ek zam, TL finansal araçlara talebin artırılması, kademeli ...
Kur onları da vurdu... Üretim durma noktasına geldi!
Kurdaki artışın ayakkabı sektörünü de etkilediğini ifade eden sayacılar ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva