HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Nisan 2021 Pazartesi - 15:35

Enginar Festivali'nin bölgeye katkıları açıklandı

Enginar Festivali için yola çıkarken, festivalin genel amacı; Urla’nın tarih, tarım, kültür ve gastronomi alanındaki zenginliklerinin “Enginar Festivali” ile tanıtılarak kentin turizm potansiyelinin arttırılmasıdır. Her yıl Nisan ayının son haftası gerçekleşen Enginar Festivali’nin bu yıl 7.’si gerçekleşiyor. Pandemi dolayısıyla geçtiğimiz yıl dijital ortamda yapılan Festival, bu yılda 22-25 Nisan 2021 tarihleri arasında dijital olarak yapılacaktır.

Enginar Festivali nin bölgeye katkıları açıklandı

Festivalin bölgeye ve Urla'ya vereceği katkılar şöyle açıklandı:

Urla’nın her kesiminin ve yaşayanların katkı koyacağı, dayanışma ve iletişimin güçleneceği, agroturizm ve gastronomi turizmi farkındalıklarının artarak ortak amaç etrafında buluşulmasını sağlayacak bir faaliyetler dizini gerçekleştirilmesidir.

Ayrıca;

  • Urla’nın korunması, tarımsal arazilerinin korunması ve üretici/ürün miktarının arttırılması
  • Urla’nın Tarihi alanları, Ekolojik Çeşitliliği, Kültürü ve Gastronomi zenginliğine ilişkin envanter çalışması yapılarak tanıtım materyalleri geliştirilmesi
  • Nitelikli restoran ve konaklama tesisi sayısının ve hizmet kalitesinin arttırılması,
  • Bölgeye özgün gastronomi işletmeleri kazandırılması
  • Urla Sakız Enginarının tüketiminin arttırılması ve marka değerinin yükseltilmesi
  • Katılımcıların ilgisinin enginar ve festival aracılığıyla Urla’ya çekilmesi
  • Festival süresince katılımcılar arasında kültürel alışveriş ve bilgi transferini sağlayacak ortamlar oluşturularak dostluğun, hoşgörünün yerleştirilmesi ve pekiştirilmesi
  • Turizm sezonunun tüm yıla yayılması ve sürdürülebilir kılınması
  • Doğayı önemseyen, tarihi zenginliklerin kıymetini bilen, sağlıklı tarımsal üretim ve iyi beslenmeyi amaçlayan, insana ve yerel kültüre değer veren nitelikli turist için Urla’nın bir cazibe merkezi haline getirilmesidir.

Urla’da yıl boyu nitelikli turist ağırlamak için kültür turizmi, kırsal turizm, agroturizm ve gastronomi turizmi bütünleşik ele alınarak gerçek bir kalkınma yaratılması hedeflenmektedir. Enginar bu bütünleşik kalkınma çalışmasının sembol ürünü niteliğindedir. Urla Sakız Enginarının Festival ile taçlandırılması kararının ilk yıllarında bölgenin tarımsal ve kırsal kalkınması amacıyla yola çıkılmıştır. Ancak her geçen yıl artan ilgi, yerel halkın katılımları ve ilçenin kapasite artışı ile birlikte artık yalnız tarım ve kırsal kalkınma değil tüm ilçeyi kapsayan ve tüm değerlerini öne çıkaran bir festival içeriği geliştirilmiştir. Enginar başlığında ekolojik çeşitliliğimiz, tarımsal ürünlerimiz, mutfak kültürümüz ve geleneklerimiz ayrı ayrı işlenmiştir.

Gerçekçi bir agroturizm ve gastronomi turizmi geliştirebilmek için ziyaretçilerin toplama, hazırlama, pişirme, servis ve üretim aşamalarınakatılarak kendilerini üretimin bir parçası hissetmeleri sağlanmıştır. Bu, süreç katılımcılarında kültürel etkileşim ve değişim yaratan bir deneyime dönüştüğünden toplumsal yansıması yüksek olmuş ve tüm medya platformlarında yer bulmuştur. Festival katılımcısı bireylerin salt eğlenip ve tüketmek yerine  yerel üreticileri destekleyerek, tarımsal üretici ile diyalog geliştirerek, yerel halk ile kültür paylaşımı içinde olarak, Urla’nın ritüelleri, misafirperverliği ve ağırlama gelenekleri, mutfak ve gastronomi çeşitliliğini birinci ağızdan öğrenerek ve bölgenin zengin turizm potansiyeli açığa çıkarılmaktadır. Urla’nın bir agroturizm markası ve gastronomi değeri halinde gelmesinde önemli bir mihenk taşıdır.

  1. URLA ENGİNAR FESTİVALİNİN BÖLGEYE KATKISI NEDİR?

Urla’da 2015 yılından itibaren düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali ile enginar üretimi ve satışları önemli ölçüde arttırılmış ve üreticinin sorunlarına dikkat çekilmiştir (Uluslararası Urla Enginar Festivali, 2017). Bununla birlikte gastronomik öneme sahip bir ürün olan enginarın doğru, güvenilir üretimi ve işlenmesi hakkında halk bilgilendirilmiş ve hem insan sağlığı açısından hem de mutfak uygulamaları açısından Türkiye'de ve uluslararası boyutta tanıtımı sağlamıştır (Turhan, 2015). Ayrıca geleneksel kullanımının dışında farklı tarifler ile enginarın Türk Mutfak Kültürü’ndeki kullanımı arttırılmış, yurt dışından katılan şefler ile gastronomi turizmine önemli ölçüde katkı sağlanmıştır.(G.T. Bakırcı, 2018) Enginar Festivalinin turizme katkısı bir model olmuş ve gerek yerel yönetimler gerekse turizm paydaşları gastronomi turizmine olan talebin artmasından dolayı bölgelerindeki gastronomik unsurları ortaya çıkararak ve bu unsurların adlarıyla anılan festivaller düzenlemeye başlamışlardır. Bölgelerin sahip olduğu gastronomik çekiciliklerin kullanılarak yapılmış olan bu festivaller turizm hareketliliğinin artmasında ve rekabet üstünlüğü sağlanmasında tıpkı Urla’da olduğu gibi büyük önem taşımaktadır.

Festivallerin, şehir markalaşmasındaki rolü çok büyük olmakla birlikte, Dünya turizm pazarında ön plana çıkan bir unsurdur. Paris, Roma, New York, Amsterdam, Barselona, İstanbul, Antalya gibi pek çok şehir günümüzde "marka" haline gelmiştir. Bu şehirlerin marka haline gelmesinde, şehirlerde düzenlenen etkinliklerin (festivaller, spor organizasyonları vb.) etkisi büyüktür. Bireysel ve küçük gruplarla yapılan ve özel ilgiye yönelik turizm çeşitlerine olan eğilim festival - etkinlik turizminin önemini gittikçe artırmaktadır.(M. Kabacık, 2017) Urla iyi yaşamı, ekolojik zenginlikleri, doğal ürünler ve sağlıklı beslenme modeli, 7500 yıllık kesintisiz tarihi ve kadim mutfak kültürü ile bir marka olma yolunda adım adım ilerlemektedir. Enginar Festivali bu markanın gelişmesinde önemli bir temel taş niteliğindedir. Bu temel taş Urla’nın temsilinde önemli bir aktör olduğundan kalitesini arttırabildiğimiz ve içeriğini geliştirebildiğimiz ölçekte Urla markasını ve kalitesini yukarıya taşıyacaktır. Enginar çatısı altında Urla’nın el değmemiş bakir alanları, antik kalıntıları, sivil mimari örnekleri ve geleneksel yaşam özelliklerini koruyan köyleri ile farklı turizm türleri için potansiyeli anlatılmaya çalışılmıştır.

  1. URLA SAKIZ ENGİNARININ EKONOMİK DEĞERİ VE URLA EKONOMİSİNE KATKISI NEDİR?

Urla’da 1945’li yıllardan bu güne ticari üretimi yapılan ve son beş yılda dikili tarım alanları büyük artış gösteren “Urla Sakız Enginarı” bölgesel coğrafi işaretlidir ve tıpkı yarımada gibi tüm dünyada kabul görmüş özel bir gastronomi ürünüdür. Pek çok farklı şekilde işlenebilen enginar tarihi arka planında hikâyeleri ve kalp olarak isimlendirilen iç bölümü, şık taç yaprakları ve mor çiçeği ile mutfak sanatları yanı sıra pek çok tasarım için de yaratıcı bir objeye dönüşmektedir. Bu özel nitelikleriyle hem göze, hem ruha hem de damaklara hitap Enginar ilçemize gelen ziyaretçileri tarihten tarıma, gastronomiden sanata ve kültüre her alanda doyurabilmemiz için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda ilçemizdeki enginar üretim alanları ise 150 dekardan 3300 dekara yükselmiştir. İlçenin toplam üretimi 450 bin enginar iken 10 milyona erişmiştir.

Bu veriler ışığında 3150 dekar arazi tarıma, ekosisteme kazandırılmış ve 9 milyon 500 bin enginar ilçeye tarımsal gelir, ülkemize katma değer ve tüketicilerine sağlıklı yaşam kaynağı olarak katkı sağlamıştır.

 
İzmir'de okullar S.O.S. veriyor: Korona patlaması!
 
Fransa'da hastaneye saldırı düzenlendi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'de 'tedbirli Ramazan'ın' önlemleri alındı
Çiğli Belediyesi tarafından, Ramazan ayı dolayısıyla ilçe genelindeki ...
Başkan Soyer’den pide müjdesi... Bütçe dostu fiyat!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ramazan ayının gelmesiyle ...
İlk denemeler başladı... İzmir çöpten elektrik üretiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş ve Bergama’da kurduğu katı atık yönetim ...
 
Kınık'ta doğal gaz çalışmaları hızla sürüyor
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, İzmir Gaz Genel Müdürü Ahmet ...
193 yıllık Ali Paşa Şadırvanı'nda restore zamanı
Tarihi yapıları ayağa kaldırmak ve korumak için çalışmalarını sürdüren ...
Buca’da sosyal yardımlarda Üzüm Kart dönemi
Buca Belediyesi, ilçe genelinde yapılan sosyal yardımların en etkili şekilde ...
 
Maratonİzmir kademe yükseltecek
İkinci Uluslararası Maratonİzmir Etiyopyalı atlet Tsegaye Getachew’in ...
Selçuk’ta 2020 yılı ‘dayanışma yılı’ ilan edildi
Selçuk Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısında 2020 Yılı Faaliyet Raporu ...
Maratonİzmir'de geri dönüştürülebilir kupa
Maratonİzmir Etiyopyalı atlet Tsegaye Getachew’in 2.09.35’lik Türk maraton ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva