HABERLER>ENERJİ
19 Ekim 2020 Pazartesi - 15:15

Enerji Bakanı Dönmez: 40 kuyu açılacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya gaz sahasında keşfedilen doğalgazın üretime geçilmesi için yaklaşık 40 adet kuyu açılması gerekeceğini ifade ederek, üretimin 2023 yılı içinde başlaması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Enerji Bakanı Dönmez: 40 kuyu açılacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sahada bulunan doğalgaz rezervinin 85 milyar metreküp yükseltilerek 405 milyar metreküpe çıkarıldığını Cumartesi günü ilan etmesinin ardından bugün NTV'de konuşan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sahada üretime geçiş takvimi konusunda açıklamada bulundu.

Sakarya gaz sahasında şu ana kadar sadece Tuna-1 adlı kuyunun sondajının tamamlandığını ifade eden Dönmez üretimin 2023 yılında başlayacağını hatırlatarak, "Burada 40'a yakın üretim kuyusu planlıyoruz... Yaklaşık her iki ayda bir kuyu açarak üretim planı hazırlıklarımız tamamlanmış olacak" dedi.

Üretim 2023 yılında başlayacak olsa da plato üretim olarak adlandırılan sabit miktarda uzun süreli üretime birkaç yıl daha
geçilemeyeceği tahmin ediliyor. Fatih sondaj gemisinin aynı sahada açacağı ikinci tespit kuyusu Türkali-1'in ilkinden sadece 4-5 km uzakta olacağı bilgisini veren Dönmez, toplam üç kuyu daha açarak sahadaki rezerv tahmininin sağlamasını yapacaklarını ifade etti. Dönmez, "(Türkali-1) aynı zamanda üretim kuyusu olacak. Sahaya ilişkin verileri iki ve üçüncü kuyularla teyit etmiş olacağız. (Üretim için) projelendirmeye esas verileri bu kuyulardan alacağız. İlave keşiften ziyade sahanın teknik özelliklerini netleştirmek için (bakıyoruz)" dedi.

Sakarya sahasından çıkarılacak doğalgazın karaya nasıl taşınacağı ve ulusal iletim şebekesine nasıl bağlanacağı hakkındaki mühendislik çalışmaları da devam ediyor. Dönmez, üretim için detay mühendislik çalışmalarının gelecek yılın ilk çeyreğinde sonuçlanacağını söyledi. Saha derin denizde olduğu için deniz üzerinde platform kurulması düşünülmüyor. Üretim için açılan kuyuların büyük ihtimalle Filyos'ta karaya çıkacağını ve buradan şebekeye bağlanacağını ifade eden Dönmez, "Su üzerinde bir şey görünmeyecek, ama karada görünecek. En yakın mesafede olan nokta Filyos gözüküyor ama başka yerde de çalışmalar var. Karada ayrıştırma yapacağız, çünkü gelen gazda istemediğimiz partiküller olacak. Bunlar ayrıştırılacak sonra ana Botaş iletim sistemine bağlanacak" dedi.

Dönmez'in verdiği bilgiye göre Sakarya doğalgaz sahası 10,700 kilometrekare (km2) büyüklükte. Bunun ise sadece 2,000 kilometrekare kısmında sondaj öncesi çalışma olan sismik tarama tamamlandı. Sismik tarama yapılan alanın 225 kilometrekaresinde ise rezerv keşfedildi. Sahanın geri kalanının sismik taramasının gelecek yılın ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Türkiye'nin aldığı üçüncü derin deniz sondaj gemisi Kanuni de Ocak veya Şubat ayında doğalgaz sahasında sondaj yapan Fatih'e katılacak.

YAVUZ ARAMAYA DEVAM EDECEK
Dönmez, Kıbrıs adasında sondaj çalışması yürüten ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik iddia ettiği alanlarda çalıştığı için AB ile Türkiye arasında gerilim yaratan sondaj gemisi Yavuz'un petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Yavuz gemisi şu anda Mersin'in Taşucu limanında bulunuyor. Dönmez Yavuz'un şu anda Barbaros Hayrettin adlı sismik arama gemisinin çalışmalarından gelen veriler ışığında Selçuklu-1 kuyusu yakınlarında tekrar sondaja başlayacağını ifade etti, ancak tarih vermedi. Dönmez'in verdiği bilgiye göre Türkiye Akdeniz'deki egemenlik alanının yarısında sismik arama çalışması yürüttü. (Reuters)

 
Yunanistan'da sığınmacılara karşı 'gözetim ağı' kuruluyor
 
159 okul servis aracı trafikten men edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Makine ihracatı yüzde 5,7 arttı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın ilk 9 ayında, makine ihracatının ...
Bakan Dönmez'den 'yerli lityum' müjdesi!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli lityum üretiminin ...
Keşfedilen gaz rezervi yükselebilir
Bloomberg ajansı Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğalgaz sahasındaki ...
 
Araç sahiplerine kötü haber: Akaryakıta çifte zam!
Bu gece yarısından geçerli olmak üzere rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten ...
Brent petrolün varili 42,18 dolar
Dün 41,22 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, günü 42,65 ...
Benzine indirim, otogaza zam!
Benzinin litre fiyatında bu gece yarısından itibaren 15 kuruş indirim yapılması bekleniyor
 
Resmen yayımlandı: Elektriğe zam geldi!
Konut, sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yüzde 5.75 zam ...
Doğalgazda zam olacak mı? Botaş açıkladı
Doğalgazda ekim ayında geçerli olacak fiyat tarifeleri, tüm abone gruplarında sabit tutuldu.
Araç sahiplerine kötü haber: Benzine zam yolda!
Benzinin litresinde gece yarısından itibaren 11 kuruş fiyat artışı bekleniyor.
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva