HABERLER>GÜNCEL
3 Ekim 2021 Pazar - 11:28

En iyi narkotik polisin 'anne' olduğunu ispatladı: 'Vazgeçmek yok!'

Evladını uyuşturucu bağımlılığından kurtarmak isteyen anne, çaresizlik içinde ne yapacağını şaşırmışken ‘En İyi Narkotik Polis Anne’ projesiyle tanıştı. Seminerlere katılıp eğitim aldı. Oğlunu kurtarmak için korkmadan uyuşturucu satıcılarının karşısına dikildi. Artık bir polis gibi iz sürebilen anne, yaşadığı bu zorlu süreci anlattı.

En iyi narkotik polisin  anne  olduğunu ispatladı:  Vazgeçmek yok!

İkisi kız, ikisi erkek dört çocuk annesi A.Z.’nin hayatı 1.5 yıl önce tamamen değişti. İzmir’de geceleri barlarda çalışan 23 yaşındaki en küçük oğlu, pandemi nedeniyle işyerleri kapanınca farklı ortamlara girmeye başladı. Bazen eve geliyor, bazen gelmiyordu. Geldiğinde 3-4 gün sürekli uyuyor, 5-6 gün hiç uyumuyordu. Anne, evladının bir şeyler kullandığını anlamıştı. Oğlunun üzerinde bazı uyuşturucu aparatları bulunca gerçek ortaya çıktı.

Oğluna “Bunlar nedir?” diye sorduğunda “Anne bunu meyve suyuna koyuyoruz, naneli falan kokteyl yapıyoruz” cevabını aldı. Ama oğlunun bu sözlerine kanmamıştı. O andan sonra adeta bir dedektif gibi iz sürmeye başladı. Her gece oğlunun peşine düştü. Sabahlara kadar sokak sokak dolaştı. Uyuşturucu satıcılarının çocuğunu borçlandırdığını tespit etti. Borçlanan çocuk bu parayı bulabilmek için daha ağır suçlara yönlendiriliyordu.

Bu arada mahkemeden eve sürekli duruşma celp kağıtları gelmeye başladı. Anne, sonunda semtten tanıdığı polislerle irtibata geçti. Polisler onu “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesine dahil etti. Şimdi bu proje çerçevesinde sadece kendi oğluna değil, aynı durumda olan tüm ailelere yardımcı oluyor. Oğlu henüz kurtulamadı ama anne kararlı, “Polisimizin ve devletimizin desteği ile şu an çocuğum tedavi sürecinde. Onu bu bataklıktan kurtaracağız” diyor

UMUDUNUZU KAYBETMEYİN
Konak Meydanı’nda buluştuğumuz A.Z., çocuğu aynı durumda olan ailelere şu tavsiyede bulunuyor: “İşin peşini bırakmayın, umudunuzu kaybetmeyin. ‘Benim çocuğum yapmaz’ demeyin, iş işten geçmeden hep dedektif gibi çocuklarınızı izleyin. Kimlerle arkadaş, hayatında ne değişiklikler var, hepsini kontrol edin. Ve şefkatle, yapıcı yaklaşsın.”

‘EVLADIMI KURTARACAĞIM’
İçişleri Bakanlığı’nın çocukların AR ve gençlerin uyuşturucu kullanımının önüne geçme konusunda anne duyarlılığından faydalanmak amacıyla hayata geçirdiği ‘En İyi Narkotik Polis Anne’ projesi başarıyla yürüyor. Bu projede yer alan ve evladı için insanüstü bir mücadele veren A.Z.’nin yaşadıkları, aileler için tam bir ders niteliğinde. İşte o annenin anlattıkları:

KABUSUN BAŞLANGICI
“İki kız, iki erkek, dört çocuğum var. Diğer çocuklarımdan sıkıntım yok. Bu çocuğum daha 23 yaşında. Geceleri barlarda çalışıyordu. Pandemiden dolayı işyeri kapanınca iş bulmak için farklı ortamlara girdiğini hissetmeye başladım. ‘Oğlum bak yapma, bugüne kadar duymadığım değişik yerlere gidiyorsun. Başına bir şey gelecek diye korkuyorum...’ dedim. ‘Yok anne onlar iyiler, sen onları kötü görüyorsun. Onlar bana bir şey yapmıyorlar’ diye cevap verdi.’’

AYLARCA İZ SÜRDÜ
“Bir ara düzgün bir iş buldum, 3 gün çalıştı. Bir de kız arkadaşı vardı ve o da bağımlıydı. Sonra kız arkadaşı da oğlumu terk etti. Çocuğumun psikolojisi biraz da bu nedenle bozuldu. Şu an kız da kötü, o da tedavi görüyor. Ben oğlumun üzerinde hem uyuşturucu madde buldum hem de uyuşturucu kullanma aparatını. Sonra gittiği yerleri öğrendim. Aylarca bir dedektif gibi izini sürdüm. 89 kiloydum, 63 kiloya düştüm. Şekerim vardı, bir de gizli şeker çıktı.”

BAŞKA SUÇLAR İŞLEMİŞ
‘‘Oğlum sokağa çıkma yasağında bile uyuşturucu bulmak için dışarı çıkıyordu. 20 bin lira ceza yedi. Oğlumun neler yaptığını hakkında açılan davaları takip ederek öğreniyordum. Çocuğumun takıldığı çevrenin, uyuşturucu bulması için onu daha kötü suçlara yönlendirdiğini gördüm. Tanıdığım polislerle irtibata geçtim. Böyle de bir proje varmış. Sağ olsun hepsi bana çok yardımcı oldu. Şu an oğluma rapor alıp hastaneye yatırmaya çalışıyoruz.”

BIRAKMAYA ÇALIŞIYOR
“Bana ‘Bırakmaya çalışıyorum, üstüme gelmeyin’ diyor. Ama daha önceki gün içmiş. Eve çağırıyorum. ‘2 bin TL verirsen gelirim’ diyor. Bu parayla da uyuşturucu alacak. Bana başka anneler de geliyor; ‘Benim çocuğumu kurtaralım. Ne yapmamız gerekiyor?’ diyorlar. Maddi durumu olmayan aileleri hep valiliğe, emniyete götürdüm. Onlardan yardım istedim, Yeşilay’la görüştüm. Ben hiçbir şeyden korkmuyorum ve oğlum için mücadeleye devam ediyorum.”

EN RİSKLİ GRUP 15-24 YAŞ ARASI
İçişleri Bakanlığı projeyi hayata geçirmeden önce uyuşturucu bağımlıları üzerinde araştırma yapmış. Bağımlıların yüzde 89.8’inin annesi ev hanımı. Bu kişilerin uyuşturucuyu kullandığı yerler arasında ilk sırayı yüzde 47.5 ile kendi evleri alıyor. İlk uyuşturucuyu yüzde 74 oranında arkadaşlar temin ediyor. Uyuşturucuya başlayan en riskli yaş gurubu yüzde71’lik oranla15-24yaş aralığındaki gençler. Bağımlıların yüzde 48’inin annesi ilkokul mezunu, yüzde 86’sı aile içinde şiddet görmüyor. Yüzde 85.5’i aileleriyle birlikte yaşıyor

ÜSTÜNÜ ÖRTMEYİN
Bir aile çocuğunun uyuşturucu kullandığını ortalama 2 yıl sonra öğreniyor. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeki Yüncü, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Ailelerin çocuklarını gözlemlemesinde fayda var. Örneğin okuldan kaytarmaya başlamışsa, arkadaş grubunda, okuldan dönme saatlerinde, kılık kıyafetinde değişiklikler varsa, odaya kapanıyorsa, yemek saatleri düzensizse ergenlik dönemine ait değişiklikler de olabilir. Ama önemli olan sürekliliği... Aileler suçluluk duymasın. Eleştirilere aldırmasınlar. Üstünü örtmemek gerektiğini bilmeliler.” (Posta)

 
Her gün 200 kediyi eliyle besliyor!
 
Balkan Festivali sona erdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ormancılara isimsiz mektup
İzmi 'in Urla ilçesinde çıkan yangında görevliler için, gül demetiyle ...
Isparta ve Burdur çevresinde korkutan deprem
Avrupa Sismoloji Merkezi verilerine göre Burdur ve Isparta çevresinde ...
Bakanlık duyurdu: Temaslı öğrenciler için yeni karar!
Sağlık Bakanlığı'nca Covid-19 temaslısı olup semptom göstermeyen aşısız ...
 
İzmir'de bir mahalle karışmıştı... Kuzen, katil olmamış!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 'çocuk kavgası' nedeniyle iki aile arasında ...
Evine gittiği kadın hayatının sonunu getirdi!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, Serkan Aydın, evine gittiği 3 çocuk annesi ...
İzmirli Afro-Türkler 'Dana Bayramı'nı kutladı
İzmir'in Konak ilçesinde belediye tarafından Ege Bölgesi'nde yaşayan Afrika ...
 
Bingöl'de terör saldırısında 2 işçi şehit oldu
İçişleri Bakanlığı, Bingöl’ün Genç ilçesi Yolçatı köyünde, elektrik şirketine ...
Depremzedelerden 'emsal artış' yorumu: Hızlı bir biçimde ilerleyeceğine inanıyoruz
İZDEDA üyeleri emsal artışı kararının ardından bir araya geldi. İZDEDA ...
Getirildiği hastanede 3 hemşireyi rehin aldı
Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde bir kişi, dinlenme odalarına girip ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva