HABERLER>EKONOMİ
17 Kasım 2020 Salı - 08:46

Emniyet ve jandarma raporu: Ava giden avlanıyor!

Dolandırıcıların tuzağına düşen vatandaşların çok para kazanma düşüncesiyle sahte tarihi eserlerle nasıl kandırıldıkları Emniyet ve Jandarma raporlarıyla ortaya çıktı. Tarihi eserlerin kopyalarını üreten sahtekarlar, bunları toprak altına gömüp aylarca bekleyerek eskiymiş görüntüsü veriyor. Bir yöntem de define haritasıyla kazı yapıp önceden gömülmüş sahte eser bulmak.

Emniyet ve jandarma raporu: Ava giden avlanıyor!

Bugüne kadar çeşitli yöntemlerle vatandaşları dolandıranların son oyunu sahte tarihi eserler oldu. Elinde sahte eser bulunan ve yakalananlar, her ne kadar 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası’ndan işlem yapılsa da yasada bir karşılığı olmadığından ya serbest bırakılıyorlar ya da dolandırıcılık suçunun basit şekli kapsamında TCK’nın 157. maddesince yasal işlem görüyor. Bu madde 1 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası öngörüyor olsa da genelde en alt sınırdan ceza aldıklarından, dolandırıcılar para cezası ile kurtuluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı eski eser dolandırıcılığının önüne geçmek için 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası’nda bu tip dolandırıcılığa yönelik yeni bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Dolandırıcılar avlarını genellikle definecilik sitelerinde yer alan meraklılardan seçiyor. Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre o dolandırıcılık yöntemleri şunlar;

TOPRAK ALTINA GÖMME
Antik dönemlere ait heykel, heykelcik, yağdanlık, lüle gibi eserlerin atölyelerde kalıpları alınarak döküm yoluyla pişmiş toprak ya da metalden sahte eserler elde ediliyor. Daha sonra bu taklit eserler toprak altına 5-6 ay süre ile gömülerek eskitiliyor. Akabinde tarihi eser kisvesi altında satılıyor. Alıcı kandırıldığını daha sonra anlasa bile eski eser satın almak suç olduğundan polise gidemiyor.

 

SURİYE’DEN GELDİ YALANI
Özellikle Suriye’de yaşanan içsavaş ortamından faydalanan dolandırıcılar sınır şehirlerinde ve büyük kentlerde Suriye’den kaçak yollarla geldiğini iddia ederek, başta İncil, Tevrat gibi kutsal kitaplar olmak üzere yine sikke, mühür, terrakota, damga gibi basit küçük pişmiş toprak veya metal sahte eserleri alıcılara pazarlıyor. Piyasa sahte Suriye kökenli eserle dolu.

SAHTE SİKKE ÜRETİMİ
Antik dönemlere ait özellikle tarihi ve kıymet değeri yüksek olan, müzelerde az bulunan sikkeleri araştırılarak, döküm ve darp yoluyla bunların taklitleri yapılıyor. Bunlar tarihi eser adı altında piyasada ciddi alıcı buluyor. Bu yöntemde genelde alıcıya önce orijinal birkaç değişik sikke gösterilip tavlanıyor ve daha sonra kendisine sahte sikkeler satılıyor. Müzelerimize bu yönde çok sayıda sahte eser getirildi.

HARİTA GÖSTERME
Sahte define haritaları kullanılarak dolandırıcılar tarafından daha önceden toprağa gömülen sahte eserlerle mizansen yaratılıyor. Bu yöntemde önce eser bulunacak arazi için araştırma yapılıyor. Maddi durumu yetersiz kişiler önceden ayarlanıp kendilerine bir miktar para veriliyor. Ardından alıcı ve arazi sahibiyle birlikte kazı yapılıyor. Bu sahte eserler yeni bulunmuş gibi alıcıya satılıyor.

BAĞLANTI TELEFON YA DA İNTERNET ÜZERİNDEN
Dolandırıcılık için seçilen şahıslara yanlışlıkla mesaj atılmış gibi yapılıyor. Mesaj içeriğinde bir define bulunduğu, definenin çıkarılması veya satılması konusunda yardım talep ediliyor. Dolandırıcı ağına düşürdüğü kişiye bundan büyük pay vereceğini belirterek önce kendisinden kaparo istiyor ve sonra o para buhar oluyor. Dolandırıcılar vatandaşlara eserlerin fotoğraflarını göndererek eserler için yüksek miktarda kaparo da topluyor.

 
Trump yönetimine aşı ve işbirliği çağrısı!
 
Resmen yayımlandı: Vergi borcuna 18 taksit imkanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazarın en pahalısı... Karnabahar cep yakıyor!
Kış sebzeleri ve meyve fiyatları aldı, başını yürüdü. Pek çok kimsenin ...
Genelge sonrası İzmir'in sanayi sitelerinde erken iş başı!
İzmir'de, sanayi sitelerinde mesai saatlerinin 07.00'de başlayıp 16.00'da ...
Torbalı'da dükkanı yıkılan esnafa destek
6.9 şiddetindeki depremde ağır hasar gören Torbalı Belediyesi’nin hizmet ...
 
Yeni haftada gözler Merkez Bankası'nda
Küresel piyasalarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına ilişkin olumlu ...
Dikili yatırımcıları bekliyor
İzmir'in Dikili ilçesinde jeotermal enerji kaynakları ile ısıtılan, iyi ...
Kritik etap yola çıkıyor... İzmir'i Antalya'ya bağlayacak!
İzmir'i Antalya'ya bağlayacak otoyol güzergahının ikinci adımı olan Aydın-Denizli ...
 
AB üçüncü çeyrekte yüzde 11,6 büyüdü
Avrupa Birliği (AB) ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe ...
Bakan Pakdemirli depremzedelerin tercihini açıkladı: Hilton’a değil çadıra!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'deki depremin ardından 2 ...
Dolar ve Euro fiyatlarında son durum!
Dolar 7,71 TL, Euro ise 9,11 TL'den işlem görüyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva