HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
19 Ocak 2022 Çarşamba - 14:10

Emlakçıların Başkanı Güleroğlu: Fiyatların düşmesini beklemek büyük hata!

Deprem, dövizdeki artış ve düşüş gibi nedenlerle konut satışlarında çok hareketli günler geçirdiklerini belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İnşaat maliyetleri çok yüksek. 1,5 yıl önce 600 bin liralık konut, bugün 2 milyon lira. Hal böyleyken, konut fiyatlarının düşmesi beklemek, büyük hata olur” dedi

Emlakçıların Başkanı Güleroğlu: Fiyatların düşmesini beklemek büyük hata!

EGEDESONSÖZ –  İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, SONSÖZ  TV’de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. Başkan Güleroğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Pandemi sürecinde işlerinin hareketli olduğuna vurgu yapan Başkan Güleroğlu, “Bizim işimiz krizlerde de  canlı olur. Zenginlik el değiştiriyor. İnşaat maliyetleri yükseldi. İzmir’de en büyük problemimiz arsa problemi. Mevcut arsalar yüzde 60'lara gidiyor. Bunu en net Bodrum'da gördük. Yüzde 60 artı 1 milyon dolar… Hem inşaat bedeli hem arsa bedelleri konutlara yansıyor. Konutu nerede yaparsanız yapın, değeri benzerdir, burada belirleyici olan arsa tutarlarıdır” dedi.

AYRANCILAR, PANCAR, ÜRKMEZ TARAFLARI ÇOK HAREKETLENDİ
TÜİK’in  verilerine göre konut satışlarının, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 131 arttığı, 2021 genelinde satışların yüzde 7.2 azaldığı görüşüne katıldığını belirten Başkan Güleroğlu, “Rakamlar gerçekçi. Geçen senelerde konut fiyatları düşürülmüştü. O düzeye düştüğünde rakamlar inanılmaz yükselmişti. Piyasada durağanlık var. Döviz ve altının sıçraması bir denge oluşturdu. Konuta değil, yatırıma yöneltti vatandaşları. Dövizden elde edilen kar, gayrimenkullere yansıyacak. Doların  18'den 14'lere düşmesi konut satışlarını durdurdu. Rakamlar şu an stabil. Yatırımcılara, konuta ihtiyacı olanlara, konut satın almak için beklemeyin, derim. Elinizde para varsa, arsa ya da konuta yatırın. Torbalı, Ayrancılar, Pancar, Ürkmez çok hareketlendi. Buna neye göre bakıyoruz, örneğin TOKİ Çeşme Ilıca'da 22 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı bir arsayı. Bu satış, 77 milyon liraya bitti. Konut, arsa, altın kadar değerli” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE KONUT SATIŞ FİYATLARI ARTIŞI NEDEN YÜZDE 8.3 GÖRÜNÜYOR?
Merkez Bankası’nın 2021 yılı Kasım ayın Konut Fiyat Endeksi verilerini de değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, şu anda yurt genelinde ciddi bir konuta yatırım söz konusu olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:

“Şu an Türkiye genelinde ciddi bir konuta yatırım var. Bu daha çok sayfiye yerlerinde… Pandemi koşullarında  imkanı olanlar yazlıklarına gitti, olmayanlar da yerlerini satarak o alanlara gitti. Buraların fiyatları çok artı. Geçen seneden bu seneye yüzde 50, yüzde 70'likbir artış var. Mevkiinin arsa koşulları ve arzın talebi karşılamamasından kaynaklı fiyat artışları var. Merkez Bankası verilerine göre İzmir’de fiyatlar yüzde 8.2 artmış görünüyor. Bu sahadaki gerçeği yansıtmıyor. Çünkü tapuda bir değer var, bir de evin gerçek değeri var. Vatandaş evi 1 milyon liraya alıyor ancak tapuya 400 bin lira olarak bildiriyor. Merkez Bankası, tapudaki değere göre hesaplamış.”

1,5 YIL ÖNCE 600 BİN LİRALIK KONUT, BUGÜN 2 MİLYON LİRA
En çok satışın yapıldığı ilçenin Buca olması bilgisini de değerlendiren Başkan Güleroğlu, “Ben Buca'lıyım, doğma büyüme. Buca'da üniversite var ve otobana çıkarken bir yerleşke var ve tüm fakülteler orada toplanacak. Öğrenciler var, hastane var, okullar var. Talep oldukça yüksek. Dolayısıyla 1+1 evlerin satışları çok pahalı. 300 bin TL'nin altında 1+1 ev yok. Şu anda inanılmaz bir yatırım aracı oldu. Buca’daki satışların yüksek olmasında bu etkenler önemli rol oynuyor” dedi ve ilk defa satılan, sıfır binaların yüzde 27.2 olan oranıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“İzmir çok ağır bir deprem yaşadı. Şu an hala Bornova, Bayraklı, Karşıyaka bölgesinde depremin izlerini görüyoruz. Binalarda oturanlar kiraya geçti ya da yeni daire aldı. Mevcut yerlerde binalar yükselmeye başladığında değer o tarihte 600 bin TL ise şimdi 2 milyon TL oldu. Ancak hala konut açığımız var. Belediyelerin arsa üretmesi lazım. Yatırımcılar geliyor, 1000 adetlik konut projesi yapacağız diyor ancak yer yok. Diğer illerde bunlar var. Ancak İzmir'de bu çalışmalar yapılmamış. İstanbul, tepelerin üstüne kurulmuş bir şehir. İzmir’in tepeleri boş duruyor. Bornova'da çok verimli topraklar varmış, bunu bitirmişiz. Ekili alanlar dışında, tepelere, bu tarz yerlere yönelmek daha doğru olacak. Evka 1 yapıldığında herkes, oraya kim gidecek, diyordu. Şimdi oralarda 1 milyonun altında daire yok. İncialtı var. İnciraltı'nın sağlık alanında İzmir'in öncüsü olması lazım. Ben belediye başkanı olsam yoğunluğu düşük sağlık turizmi ile ilgili imar veririm. Kentin hareketlenmesini sağlayacak. Bayraklı bölgesindeki gökdelenlerin bir çoğu boş, oralar da dolar. İnciraltı’nda bir AVM var, onun yan tarafında koskoca bir arazi var, taa Narlıdere’ye kadar uzanıyor. Ancak şu an atıl durumda. Suya bor karışmış durumda ve bu nedenle tarım yapılamıyor. Konut çok az olacak ancak kentin dokusuna baktığımızda Balçova'da baraj var, Menderes'te baraj var. Buralara zaten konut yapılamıyor. Bayraklı'nın tepeleri gibi alanların imara açılması ve oraların kentin konut açığını kapatması lazım. Kemalpaşa tarafında yeni konut alanları var. Aynı şekilde Menemen tarafına da genişleme söz konusu.”

İZMİR’DE EN ÇOK İRANLILAR KONUT ALIYOR, ÇÜNKÜ!
Yabancıların konut aldığı iller listesinde ilk üçte İzmir’in yer almadığını, ancak İranlıların özellikle İzmir’i tercih ettiğini belirten Başkan Güleroğlu, şu bilgileri verdi:

“Şu anda en çok İranlılar alıyor İzmir'de konutları. Türkiye’de 250 bin dolar ödeyen herkes, satın aldığı konutu üç yıl elinde tutmak kaydı ile Türk vatandaşı oluyor. İranlılar böylece vatandaşlık alıyor çünkü ülkelerine yönelik ambargo var. Türkiye'ye gelip Türk vatandaşı oluyorlar ki daha rahat ticaret yapsınlar. Bu nedenle geliyorlar. Pakistan ve Hindistan'da Türkiye'ye karşı büyük bir ilgi var. Iraklılar, Ruslar da ufak ufak İzmir’den konut edinmeye başladılar.”

RAKAMLAR KESİNLİKLE AŞAĞIYA DÜŞMEZ; DÜŞTÜĞÜ TARİHTE HİÇ GÖRÜLMEDİ
Konut fiyatlarının aşırı yükselişini de değerlendiren Başkan Mesut Güleroğlu, bu konuda şunları söyledi:

“Vatandaş, elinde, oturduğu konut haricinde bir yapısı varsa yatırım için alıyor. Doların 18 liraya çıkması bizim bu satışlarımızın bozulmasına neden oldu. Önceden anlaşmayı yapmışız ancak dolar artınca  fiyatlar değişti diyerek anlaşma bozdu ev sahipleri. Doların ani düşmesi de fiyatlara aynı şekilde yansımadı. Dolar düştüğünde alıcılar caydı, fiyatlar düştü diye. Elinde 80 bin 100 bin doları var, bir gecede düştü ve üstünü tamamlayıcı parası olmayınca caydı. Konut fiyatları yüksek. Ancak düşeceğini beklemek hata olur. Yakında daha yukarı doğru tırmanacak. Son 1 yılda geçen sene 450 bine sattığımız yeri şu an 1 milyon 100 bin TL'ye satıyoruz. Bu rakamlar kesinlikle aşağıya inmeyecek. Tarihte böyle bir şey görülmedi.”

KİRALAR, GÜNLÜK İHTİYAÇLARA YAPILAN ZAMLA ORANTILI OLARAK YÜKSELDİ
Konut kira bedellerinin de aşırı arttığına vurgu yapan Başkan Güleroğlu, “Bugün itibariyle darilerde en düşük kira bedeli, 2 bin TL. Dövizin yükselmesi, piyasadaki enflasyonun artması, market raflarındaki ürünlerin etiketlerinin katlanması, kiralara yansıdı. Ev sahipleri diyor ki, geçinemiyorum. Eskiden aldığım kira parasıyla geçiniyordum ancak şimdi geçinemiyorum diyor ve kirayı artırıyor. Bir diğer neden de deprem. Burada vatandaşlar kiralık yerler aradı. Burada günah keçisi emlakçılar olmuştu. Oysa bizim hiçbir günahımız yoktu. Mehmet bey evini 3 bin TL'den kiraya verince, yan komşusu benim de evim 3 bin lira dedi. İzmir'de konut açığı var. Yüz yüze eğitim başladı. Geçmişte kazananlar geldi, yeni kazananlar geldi ve öğrenciler sokakta kaldı. Talebin yoğunluğu da kiraların katlanmasına yol açtı. Eşyasız 1+1 daireler, 1000 liradan bir gecede 2 bin liraya çıktı” dedi.

4 BİN LİRA AİDAT ÖDEYEN SİTE SAKİNLERİ VAR
Konutlardaki aidat sorununa da değinen Güleroğlu, “Şu an site olan yerlerde 1000 TL ve üstü aidat var. Bir ev kirasına yakın aidat ödeniyor. Bunlar talebe göre artabilir. Sitenin kendi alacağı karar. 4 bin TL olan da var” dedi ve yazlık bölgelerde, özellikle Çeşme’de konut fiyatlarının inanılmaz arttığına dikkat çekti:

“Geçen sene haziran ayında Çeşme'de biz 1 milyon- 1 milyon 600 bin arasında  müstakil ev satıyorduk. Şimdi 5 milyon lira civarında. Pandemi ile birlikte arz talebi karşılayamamasından dolayı fiyatlar yükseldi. Çeşme'de yazın geceliği 2 bin TL'den otel bile bulunmuyor.”

İNŞAAT MALİYETLERİ ARTSA DA MÜTEAHHİT KONUT ÜRETMEYE DEVAM EDER
Artan inşaat maliyetlerine rağmen müteahhitlerin, konut yapmaktan vazgeçmeyeceğinin altını çizen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dövizi düşürmeye çalışıyoruz. Haziran ayında 0,64'den ikinci el konutlara kredi çıktı. 0,74'e düştüğünde herkes konut almaya koştu. Talebi yükselten devlet bankalarının kredi vermesiydi. Sorgulamadan gidip anlaşma yaptılar, konut sahipleriyle. 1 milyon kişi İzmir'de ev aramaya çıktı ancak 200 bini ev alabilecek düzeydeydi. Geri kalan 800 bin kişinin ev alma çabası, fiyatların yükselmesine neden oldu. Arsa az olduğu için arsa maliyetleri, rakamları katlıyor. Konut kredi faizi düşürülürse, insanlarımız ancak o zaman daha rahat ev sahibi olabilir. Şunu da belirtmek isterim ki, yeni yapılmış bir binada 2+1 en küçük daireyi bile 1 milyon liraya almak mümkün olmayacak.”

 
EPDK'den faturalarla ilgili şikayetlere yanıt
 
Esra'nın ölümünde 'Aleyna Çakır' detayı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
20 Ocak 2022 Perşembe 08:28

Arsa nasıl az yahu? Çiğli'den Menemene kadar milyarlarca dekar boş araziler var. Kentsel dönüşüm yapılacak milyarlarca metrekare alan var. Nasıl arsa yok? Şehrin içinde sıkış tepiş oturacağınıza şehrin dışına doğru yerleşirlerse Miami gibi olur şehir.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orman alanıydı… 240 odalı otel olacak!
İzmir'de özellikle yerli turistin en yoğun tercih ettiği alanlar arasında ...
İzmir'de konut satışları düşmüştü... Fiyatları uçtu!
Konut fiyat endeksi, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal ...
Mahkemelerde tahliye ve kira davaları arttı
Artan kira fiyatları kiracı ile ev sahiplerini daha sık karşı karşıya ...
 
İzmir'de 2021 yılı konut satışları düştü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İzmir’de konut satışları ...
Konut satışı rekora doymuyor
Güvenli yatırım arayışı ve ‘fiyatlar daha da artar’ endişesi konut satışlarına ...
Konut satışları 2021'de geriledi
Türkiye genelinde konut satışları 2021 yılında yüzde 0,5 düşüş kaydetti.
 
OYAK’tan Çiğli’de toplu konut projesi
OYAK, Çiğli’de toplu konut projesi yapmak için düğmeye bastı. 216 konuttan ...
Urla’da SİT alanına hançer... Şirketten koordinat oyunu!
İlk yaptığı başvuru bakanlık tarafından geri çevrilen maden şirketi koordinat ...
TMMOB'un emsal kararına müteahhitler de isyan etti!
TMMOB'un Bayraklı ilçesi için alınan emsal artışı kararına itirazını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva