HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
29 Kasım 2022 Salı - 08:33

Emlakçıların Başkanı açıkladı: Satış ilanı artık ihbar kabul ediliyor

Konut satışlarının yüzde 70 oranında azaldığını belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Diyelim ki bir siteye konut satış ilanı verdiniz, 2 milyon lira dediniz. O konutun satış bedelini tapuda 500 bin lira gösterdiyseniz, Gelir İdaresi Başkanlığı devreye giriyor, ilanı ihbar kabul ederek peşinize düşüyor. Ayrıca bankalar eskiden bir konutun bedelinin yüzde 80’ini verirdi, şimdi ancak yüzde 50’sini karşılıyor. Bu şartlarda kim konut alabilir?” dedi.

Emlakçıların Başkanı açıkladı: Satış ilanı artık ihbar kabul ediliyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Konut satışlarında fiyatlar, büyük bir hızla yükselmeye devam ederken, satışların iyice azaldığı öne sürüldü. İzmir Emlak Komisyoncuları Başkanı Mesut Güleroğlu, piyasanın artık eskisi gibi olmadığına vurgu yaparak, “Şu anda elimizde kiralık ev yok. Olanlar da zaten ateş pahası. Enflasyonun zirve yaptığı ortamda, arzın talebi karşılamadığı dönemde gerek konut kiraları, gerekse satış fiyatları inanılmaz arttı. Ancak satış oranları, bu pahalılık yanı sıra başka sebeplerden dolayı yüzde 70 geriledi” açıklamasında bulundu.

KONUTUN BEDELİNİN YÜZDE 80’İ KREDİYLE KARŞILANIRDI
3+1 bir konutun en düşük kirasının 5 bin lira olduğunu hatırlatan Başkan Güleroğlu, en yüksek kiranın da 15 liraya kadar çıktığını ifade etti. 15 bin liralık fiyatın, villalar değil, standart bir daire için geçerli olduğuna işaret eden Başkan Güleroğlu, konut satışlarında inanılmaz bir düşüş yaşandığını anlattı. Bankaların 500 bin liraya kadar kredi verdiğini, ancak bu rakamın bir işe yaramadığını belirten Başkan Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bankalar 500 bin liraya kadar konut kredisi veriyor, vermesine... Ancak 500 bin lira kredi ihtiyacı karşılamıyor. Çünkü en basit evin fiyatı, 1 milyon lira. 500 bin lira kredi çektin, 500 bin lira da cebinden koyman lazım. Bu parayı kim verebilir? Kısa zaman öncesine kadar bir evin fiyatının yüzde 20’sini vatandaş karşılardı, kalanını, yani yüzde 80’ini kredi çekebiliyordu. Bugün itibariyle 1 milyon liralık konutun en fazla 500 bin liralık kısmını kredi olarak veriyor. Bu yüzden piyasada çok fena tıkandı.”

KANUN; KONUTLARI GERÇEK DEĞERİNDE SATIN, DİYOR
31 Mayıs 2022’de çıkan 538 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun da konut satışlarının azalmasında etkili olduğunu belirten Başkan Mesut Güleroğlu, “Kanun diyor ki, konutların satışı gerçek değeri üzerinden yapılacak. Mesela evinizi satışa çıkardınız, bir siteye ilan verdiniz, satış bedelini 2 milyon lira olarak gösterdiniz. Gelir İdaresi, ilanda verilen rakamı ihbar kabul ediyor ve sizin peşinize düşüyor. Aradaki farktan doğan gelir vergisini istiyor. Bu da hem alıcı, hem satıcı için sorun oluyor. Usulsüzlük vergisi ödediğinizde evin fiyatı daha da artmış oluyor. Yüzde 4 tapu masrafı olduğunu düşünürsek,  2 milyon liralık evi gerçek değeri üzerinden sattığınızda 80 bin lira ödemeniz gerekir. Bir örnek daha verelim. Zamanında 300 bin lira değer göstererek bir ev satın aldınız. Beş yıl sonra aynı evi 4 milyon liraya satıyorsunuz. Gelir İdaresi, aradaki 3 milyon 700 bin liralık farkı gelir kabul ederek sizden yüzde 40 gelir vergisi istiyor. Tüm bunlar yüzünden insanlar, ev satın almaktan korkar oldu.”

İKİNCİ EL KONUTLAR ARTIK SATILMIYOR, SATILAMIYOR
Kredi çekemeyen vatandaş, cebinde peşin parası yoksa, ev alma hayalinden uzaklaşmak zorunda kaldığını anlatan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İkinci el konutlar satılmıyor, satılamıyor. Çünkü başta kredide olmak üzere pek çok sorun var. Belli bir kesim de olsa, sıfır konutları alanlar da zaten kredi çekmeden o konutu alabiliyor. Şu anda konut satışları yüzde 70 oranında düştü. Konut fiyatları değil, satış oranları düştü. Bazı yayın organlarında konut fiyatlarının düştüğü yolunda haberler yer alıyor. Bu gerçeği yansıtmıyor. Konut satış oranlarında geçen yıla büyük gerileme var.”

 
Musk'tan flaş iddia: Apple, Twitter'ı tehdit etti
 
'Beni bul' deyip paylaştığı fotoğraf ölümü oldu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sade vatandas 30 Kasım 2022 Çarşamba 00:11

Bunlar içinizdeki kurnazliktan geliyor

Yorumu oyla      2      3  
METEHAN İZMİRLİ 29 Kasım 2022 Salı 11:43

Dahada düşmesi temennimizdir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık ihaleye çıkıyor… Varyant’taki yurt yıkılıyor!
İzmir İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Konak Varyant’taki öğrenci ...
Bakan Kurum açıkladı... İzmir'den kaç başvuru var?
Bakan Kurum, "İlk Evim İlk İş Yerim Projesi" kapsamında, İzmir'den arsa ...
Şanghay değil Mavişehir... Kira fiyatları füze gibi!
İzmir’de son dönemde artan kiralık ev fiyatları vatandaşları olumsuz etkiliyor. ...
 
TOKİ ilana çıktı... 69 işyeri satışta!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir'de yatırım yapmak isteyenler ...
İkinci etap kura çekiliş tarihi belli oldu!
TOKİ Sosyal Konut Projesi'nde ikici etap kura çekimi bugün başlıyor. 11 ...
İzmir'de konut satışlarında düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılı Ekim ayında ...
 
Türkiye'de ekimde konut satışları azaldı!
Konut satışları ekimde bir önceki aya göre yüzde 9,47, geçen yılın aynı ...
TOKİ başvurularında son gün yarın!
TOKİ'nin 'İlk Evim İlk İş Yerim' projesinde kuralar ve başvurular devam ...
540’lık dönüşüm mahkemelik!
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva