HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
2 Aralık 2020 Çarşamba - 20:42

Emlakçılar Odası Başkanı Güleroğlu: Bir anda10 bin hane ev aradı!

İzmir'in, yeterli miktarda yapı stoku bulunduğunu, ancak herkesin Bayraklı ve Bornova tarafından konut istemesiyle bu talebin karşılanamadığını belirten Mesut Güleroğlu, "Deprem öncesi fiyatlar geri çekilmeye başlamıştı ki, o felaketi yaşadık. Rakamlar, kontrolümüz dışında yükseldi. Emlakçı arkadaşlarımın önemli kısmı depremzededen komisyon ücreti almadı, çok sayıda vatandaşımız da evini ya çok düşük kiraya verdi, yada hiç para almadı. Fiyatlar artarken, bu güzellikleri de yaşadık" dedi.

Emlakçılar Odası Başkanı Güleroğlu: Bir anda10 bin hane ev aradı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, SonSöz TV'ye Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in konuğu oldu. Emlak piyayasıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Güleroğlu, deprem sonrasında artan depreme dayanıklı bina talebi hakkında bilgiler aktardı.

"Depremden birkaç saat sonra oda olarak kriz masası oluşturduk, hemen o anda karar verdik. Evi yıkılan, hasar gören depremzedelerden komisyon ücreti almamayı kararlaştırdık. Her emlakçının sadece gideri 7 bin 500 ile 8 bin lira arasındadır. Son zamlardan sonra bu rakam 10 bin liraya çıktı. Bu kampanyayı, aldığımız kararı kabul etmeyen esnafımız da oldu, saygı duyduk. Bizim emlakçılarımız komisyon almadı, yüzümüzü güldürdü. Elimizden gelen yardımları yaptık. Bugün bir ev kirası 2 bin 500 lira... 10 kişinin de aynı emlakçıdan, komisyon ödemeden ev istemesini beklemek doğru değil. Önemli olan, meslektaşlarımızın vatandaşa daha iyi hizmet edebilmek adına ev bulmaya başlamasıydı. Bir anda ev fiyatları yükselmeye başladı. Depremden önce 1800 lira olan ev, depremden sonra 2 bin 500 lira olmuş. 3 ay kirasını hibe eden ev sahipleri de oldu. Bir yıl istemeyen de oldu. Ne zamana kadar oturmak isterlerse, otursunlar, diyen de... Her ne kadar baskılamaya çalışsak da bizim elimizde olan değil, bazı sorunlar. Kiraların artışı konusunda... Karşıyaka’da da bu sorunlar yaşandı ama en çok sıkıntı Bornova ve Bayraklı’da yaşandı. O bölgelerdeki sağlam binalar çok tercih edildi. 4 bin 500 civarında ağır hasarlı ev vardı. Üst katlarda oturanlarda psikolojik olarak taşınmak istedi. Arzın talebi karşılayamamasından değil, bilinçsizce ev almak isteyenlerin piyasada olmasından kaynaklı fiyatlar arttı. Günde bir ilan için 10 telefon alıyorsanız, fiyatı artırıyorsunuz, evime talep çok, ben rakamı artırayım, diyorsunuz. Aniden şişen fiyatlar oldu, deprem öncesi biraz gevşemişti. Deprem olunca herkes ev aramaya başladı, hal böyle olunca fiyatlar yükseldi."

URLA, ZEYTİNALANI, ÇEŞME'DE FİYATLAR ÇOK YÜKSELDİ

"Toplamda 10 bin hane ev aradı. Birçoğu çadırlara konteynerlere geçti. Bir binanın yeniden yerine dikilmesi 18 ay. Vatandaşlar, orta hasarlı da olsa, evinin karotlarını aldırıyor ve bir sıkıntı varsa yıktırmak istiyor. Depremde yıkılmadığı için yardım alamayan insanlar var, beton kalitesi çok düşük olan binalarda. 80 bin lirayla 125 bin lira sigortadan yardım alınabiliyor. Bu bölgede ağır hasar, hafif hasarın dışında, karot testi yaptıran binanın çürük olduğunu gören birçok insan var. Hal böyle olunca insanlar, o evleri boşaltıp daha sağlam ev arayışına geçti. İnsanlar bulunduğu bölgede kalmak istiyor aslında. Hal böyle olunca bölgedeki konutların kira bedellerinde de şişme başladı ve şişti. Urla, Zeytinalanı, Çeşme’de fiyatlar çok yükseldi. Pandemi döneminde insanlar kendilerini Çeşme bölgesine attı. İstanbul’dan Çeşme’ye inanılmaz derecede bir yatırım var. Ben geçen İstanbul’a arabayla gittim, yolculuk 4 saat sürdü. İstanbullular, Çeşme'yi sığınacak yer gibi görüyor, çünkü yol kısaldı. Çeşme’de hareketlilik görüyoruz, Urla ve Güzelbahçe çok hareketlendi. Genel yapıya bakacak olursak her bölgede fiyatlar arttı."

ÇATI KATLARINA İLGİ, DEPREMDEN SONRA ARTTI

"Buca’nın İşçievleri bölgesi, Karabağlar’daki kayalık bölge, tüm Evka projelerine kaçmak istiyor insanlar. Ben 52 yaşındayım ve her depremde buralara kaçış olduğunu gördüm. Bu deprem çok yıkıcı oldu, korku daha çok arttı. İnsanlar daha çok tercih etti bu depremle kayalık bölgeleri. İlginç bir şey daha var. İnsanların yaşadıkları şeylere göre değişen bir durum söz konusu. 21 yıldır odanın başkanıyım, şunu çok gördüm; zemin ve çatılar çok fazla rağbet görmez normal zamanda. Pandemi döneminde ise zemin katlar rağbet görmeye başladı. İnsanlar toprağa yakın olmak istedi. Şimdi deprem felaketi yaşandı, çatı katları daha çok revaçta olmaya başladı. Bina çökerse en üstte ben kalayım, diye düşünen vatandaşlar var. Depremde, en üst katta oturduğu için enkazdan yürüyerek çıkanları gördüler çünkü. O yüzden üst katlar daha çok tercih edilmeye başladı ama yarın ne olur bunu bilemeyiz."

ASLINDA İZMİR'İN YETERLİ YAPI STOKU VAR

"Yapı stoku var, bulunabilir; herkes Bornova ve Bayraklı deyince tüm talepleri karşılamak imkansız tabii ki. İzmir’de arsa üretilmiyor artık. Belediyelerin bu işi ele alıp yeni arsa üretmeleri lazım. Türkiye’nin birçok bölgesinde şehirler ikiye bölünmüş, eski ve yeni diye. Yeni bölgelerde çok güzel konutlar, caddeler yapmışlar. Ya kentsel dönüşümü ada bazında doğru yapalım, Bayraklı’yı komple yenileyelim. Bence olmayacak diye bir şey yok. Rantsal gelirleri iyi hesaplamak, hakları korumak gerekiyor. Torbalı Ayrancılar, Buca’nın bazı kesimleri var, genişleme alanı olarak. Hala tepelerimiz boş, Evka’ların üstünde boş alanlar var. Daha çok kayalık alanlarımız mevcut. Verimli toprakların üstüne bina yapmışız, Bornova bamya tarlasıydı. Tarımsal alanların iyi kullanılması, konutların kayalık bölgelere yapılması daha doğru olur.^"

YENİ YÖNETMELİĞE UYMAYAN EMLAKÇI, YANACAK

"Yeni bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik, aslında bizim işimizi zorlaştırıyor. Benim amacım da bu işin zorlaşması yönündeydi zaten. Herkesin bu işi kafasına göre yapmaması lazım diye düşünüyorum. Herkes bu işi layıkıyla yapsın.  Bir artı bir evler, 160 bin lira deniyor ilanda... Fakat yok böyle bir şey. Emlak ofisinde randevuyu herkese aynı günde veriyorlar, vatandaş gidiyor görüyor. Emlakçı diyor ki, orası satıldı, burası satıldı, size şu daireyi verelim. Bu vatandaşın parası dolandırılıyor. Bunlara engel olabilmek için bu yasa çıktı. Emlakçı bir malı satıyorsa, ilgiliyle sözleşme imzalaması gerekiyor, artık yasa dostluğu kabul etmiyor. Garantörünü bilmek istiyor. Bir emlakçı lise mezunu olmak zorunda, 100 saatlik eğitim görmesi lazım, 1 yıl staj yapması lazım. Kaçak emlakçılar 50 bin liradan 500 bin liraya kadar cezasına çarptırılacak. Olması gereken de bu. 200 bin lira para biriktirmişsiniz, bir anda korsan emlakçılara kaptırmışsınız. Bunu hiçbir vicdan kabul etmez. Emlakçıyla çalışmanın önemi çok büyük, odaya kayıtlı, yetki belgeli olacak. Ticaret bakanlığının yetki belgesi yoksa sözleşme imzalamasınlar. Yetki belgesini sorgulayabiliyorsunuz artık, şüphe duyuyorsanız sordurun. Yetkili emlakçılarla çalışın, her ilana atlamayın. Yetki belgesi olmayan portallara ilan giremeyecekler. Bu emlakçıların ciddi çalışması sonucu çıkan bir hassasiyet. Vatandaşın bunu çok iyi anlaması lazım, sözleşmeyi kesin imzalayıp nüshasını alması gerekiyor. Emlakçıda bir hata varsa sonrasında rahatlıkla hakkını arayabilir. Ceza yiyen emlak ofisleri var. Artık emlakçılık çok ciddi bir meslek. Nasıl bir doktorunuz, avukatınız varsa; yetki belgeli bir emlakçınız olsun ve ömür boyu onunla çalışın."

GAYRİMENKUL, HER ZAMAN EN GÜVENİLİR YATIRIMDIR

"94 krizinde bir gecede dolar üç katına çıktı, gayrimenkul hiç değerini yitirmedi. Bugün demir, çimento, altından çok fiyatı artmış. Altın dövize, sıcak para gözüyle bakılıyor ama altının sıçraması inşaat maliyetlerini de yükseltiyor. Bir yerden para kazanıyorsun ama gayrimenkul o süreçte iki kat değerleniyor, iki kat kazandırıyor. Ben tüm krizleri gördüm, en güvenli liman gayrimenkul. Bir daire parasını kenarda tutun, bir sene bir sene sonra o daireyi alamazsınız.  Alın unutun o gayrimenkulü, bir-iki sene sonra dövizden, altından daha fazla kazandığınızı göreceksiniz."

SON YASAKLAR, EMLAKÇILARIN İŞ HACMİNİ DARALTACAK

"Madem her şeyin başı sağlık, biz de yeni kurallara uyacağız. Fakat cumartesi ve pazar sokağa çıkma yasağı, en çok bizi etkiledi. Çünkü biz hafta içleri çok iş yapmayız, hafta sonlarına kalır. Her esnafa olduğu gibi yasakların gelmiş olmasının bize de etkisi oldu. Hafta sonu yasakları, bizim için çok büyük bir sıkıntı, çok nadirdir, hafta içi bizden gelip ev almaları. Eskiden evin beyi gelir, ben bu evi aldım, der giderdi, şimdi anne ve çocuklar olmadan ev alınmıyor."

 
Yorgancılar'dan asgari ücret yorumu: Gerçek enflasyona göre belirlenmeli!
 
Baba ve oğlu aynı gün farklı şehirlerde öldü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmet bilgi emlak 2 Aralık 2020 Çarşamba 21:41

A. Z katılıyorum

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de mimarların başkanından ‘rezerv alan’ çıkışı: Bu proje, günü kurtarma projesi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Şehir Hastanesi'nin üst kısmında yapacağı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan onayı verdi: İzmir için kritik karar!
İzmir'de hükümet tarafından depremzedeler için yapılacak olan konut rezerv ...
İzmir’in kalbindeki proje niçin davalık oldu?
İzmir'in en değerli bölgelerinden biri olan Alsancak'ta yer alan TARİŞ ...
 
Avcılar İnşaat'tan ‘Yeni Nesil Yatırım’
Avcılar İnşaat, "Yeni Nesil Yatırım" modeliyle yine rekor kırdı. Bornova'daki ...
Düzenli maaşı olmayan kiraya çıkamayacak!
Koronavirüs salgını kiracılıkta da yeni bir dönemi başlattı. Evini kiraya ...
Deprem sonrası İzmir'de 190 bin binada tarama!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, ...
 
Bakan Kurum'dan depremzedelere 'yeni konut' sunumu: Tek tek anlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum depremden etkilenenlerin barınacağı ...
Çeşme’de konut talebi patladı!
İzmir’i vuran ve 116 kişinin ölümü ile sonuçlanan 6,9’luk deprem sonrası ...
Bakanlık riskli alan ilan etmişti: Ayrıntılı planlar askıya çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm bölgesi ilan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva