HABERLER>ENERJİ
24 Kasım 2021 Çarşamba - 11:46

Elektrik Mühendisleri'nden 'kademeli tarife' uyarısı

Gündemdeki kademeli elektrik tarifesi ile ilgili açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi "İlk kademenin asgari yaşam standartları için gerekli enerji miktarının çok altında belirlenmesi durumunda, yurttaşlar ikinci kademede fahiş faturalarla karşılaşacaktır. Elektrikle ısınma ve soğutmayı lüks hale getirecek bu kademeli tarife, toplumsal maliyeti yükseltecektir." dedi.

Elektrik Mühendisleri nden  kademeli tarife  uyarısı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu yaptığı basın açıklaması ile elektrik faturalarından "TRT Payı" ve "Enerji Fonu" kesintilerinin kaldırılmasının yeterli olmadığı vurgulayarak kademeli tarifeye geçişte ilk kademenin asgari yaşam standartları için gerekli enerjinin altında belirlenmesi durumunda, yurttaşların ikinci kademede fahiş faturalarla karşılaşacağı uyarısı yaptı. Açıklamada, enerjinin toplumsal maliyetini düşürmek için kamunun yeniden yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak, yapısal önlem alınması istendi.

EMO İzmir Şubesi'nin yaptığı açıklama şu şekilde:

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi  olarak,  salgının başladığı günden bu yana basın açıklamalarıyla, elektrik faturalarında indirim yapılması ve vergi yükünün azaltılması için çağrı yapıyoruz. TBMM’de hazırlanan torba yasa teklifine, “TRT Payı” ve “Enerji Fonu” kesintilerinin kaldırılmasının yanı sıra, tüketim miktarına göre kademeli artan bir tarife yapısına geçiş öngören maddelerin ekleneceği haberleri basına yansıdı.

Konut faturalarında enerji ve dağıtım bedellerinin yanı sıra, “Belediye Tüketim Vergisi”, “TRT Payı”, “Enerji Fonu” ve “KDV” adı altında vergi ve kesintiler bulunmaktadır. 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan 230 Kwh’lık elektrik enerjisinin bedeli, bu ay faturalara 211 TL olarak yansıyacaktır. Kesintilerin kaldırılması durumunda sadece yüzde 1,8’lik bir azalma meydana gelerek, diğer kalemlerde artış yapılmaması durumunda, fatura 207,1 TL’ye düşecektir. Bugüne kadar sadece 23 Haziran 2019 tarihinde yenilenen İstanbul yerel seçimleri öncesinde küçük bir indirim yapılırken, şirketlere ise faturalar üzerinden düzenli olarak kaynak aktarılmıştır. Kaynakların korunması için kısıtlı olarak içme suyu tarifelerinde kullanılan ve bugüne kadar elektrik tüketimi için hiç gündeme getirilmeyen kademeli artan tarife yaklaşımı da sorunu çözmekten uzaktır. İlk kademenin asgari yaşam standartları için gerekli enerji miktarının çok altında belirlenmesi durumunda, yurttaşlar ikinci kademede fahiş faturalarla karşılaşacaktır. Elektrikle ısınma ve soğutmayı lüks hale getirecek bu kademeli tarife, toplumsal maliyeti yükseltecektir.

Küresel düzeyde elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz ve ithal kömür maliyetlerinin yüzyılın en ucuz rakamlarına indiği salgının ilk yılına, faturalarda indirim talep etmiştik. Bu çağrımız göz ardı edilerek, dağıtım bedeline zam yapılmış ve şirketlere kaynak aktarılmıştı. Bol yağışlı bu dönemde, HES’lerin devreye girmesiyle üretim düşüşü yaşayan doğalgaz santrallarına ise kapasite teşviki altında yeni kaynak yaratıldı. Normalleşme sinyalleriyle enerji fiyatları bu yıl tırmanışa geçerken, kuraklık nedeniyle doğalgaz ve ithal kömürün payı ise yeniden yükseldi. Maliyetler düştüğünde bile indirim gündeme getirilmezken, bugün artışların konutlara doğrudan yansımasını azaltmak için formül aranması, seçim yatırımı niteliğindedir.

Ucuz, kaliteli ve güvenilir enerjiye erişim tüm yurttaşlar için temel hak tır. Faturalar üzerinden, yüksek vergi oranlarıyla bütçe açıklarının kapatıldığı, özelleştirme bedelleri için alınan dövize endeksli kredilerin rahat ödenmesi için şirketlere kaynak aktarıldığı bir Türkiye, artık geride bırakılmadır. Kamucu anlayışla; enerji alanı, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, üretim sektörleri başta olmak üzere genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilecek özerk bir yapının yönetimine geçirilmelidir. Arz güvenliğini sağlamak ve toplam maliyeti düşürmek için kamunun yenilenebilir kaynaklara yatırım yapması, özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgelerinin ise kamulaştırılması acilen gündeme alınmalıdır.

 
CHP'li Arslan: Eğitim yazboz tahtası
 
Nar Çiçekleri öğretmenlerine 24 Kasım kutlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EPGİS açıkladı: Tarihi zam geldi!
Benzin, motorin ve LPG'ye bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere zam geldi.
Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırıldı
Elektrik enerjisi satışı üzerinden TRT payının kaldırılmasına ilişkin ...
Doğalgaza da kademeli tarife geliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında ...
 
Ucuz doğalgaz faturası mümkün!
Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşı gündemi doğalgaz faturaları ...
EPGİS açıkladı: LPG'ye bir zam daha geldi!
LPG otogaza zam geldi. EPGİS'in açıklamasına göre LPG otogaza bu geceden ...
Bakan Dönmez, Karadeniz gazı için tarih verdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gazın çıkarılması ...
 
Ceza infaz kurumu enerjisini güneşten alacak
İzmir Aliağa Açık Ceza İnfaz Kurumu enerjisini cezaevinin yanına yapacağı ...
Türkali-2 kuyusu testlerinde rekor seviye
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkali-2 ...
Benzin istasyonlarında kuyruk oldu... Zam öncesi yakıt kalmadı!
Benzin, motorin ve otogaza bu gece gelecek olan zam öncesinde akaryakıt ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva