HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Şubat 2021 Cumartesi - 09:31

Ekoturizmde İsveç, İzmir'e partner ülke olacak!

14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı için geri sayım başladı. İzmir’in doğa ile uyumlu ve sürdürülebilir turizm anlayışının ön plana çıkarılacağı fuarda, ekoturizm konusu derinlemesine incelenecek. Ekoturizmin en yaygın olduğu İsveç ise, partner ülke olarak fuardaki yerini alacak.

Ekoturizmde İsveç, İzmir e partner ülke olacak!

Dünya turizmini İzmir’de bir araya getiren Travel Turkey İzmir Fuarı, bu kez İZFAŞ’ın dijital alt yapısı olan “Digital İzmir Fair” platformunda gerçekleştirilecek. 25-27 Şubat 2021 tarihlerinde ttidigital.izfas.com.tr adresinde sanal olarak gerçekleştirilecek 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı; sürdürülebilirlik ve ekoturizm konularını derinlemesine ele alacak. Fuar kapsamında düzenlenecek online etkinlikler turizm sektörüne ışık tutarken; ekoturizmin öncüsü İsveç ise, partner ülke olarak 14. Travel Turkey İzmir Dijital’de yer alacak.
 
İsveç’ten turizmin geleceğine yatırım
İskandinav ülkeleri, sürdürülebilir turizm ve ekoturizm alanındaki iyi örnek uygulamaları ile dünya turizm trendlerine öncü oluyor. Uluslararası seyahatlerin mümkün olmadığı pandemi süreci, özellikle turizm sektörü için yeni ufukların açılmasını sağladı. Türkiye’deki turizm sektörünün dünyaya açılan kapısı olan Travel Turkey İzmir, bu doğrultuda İskandinav ülkeleri ile ilişkilerini güçlendirdi. Ekoturizmin öncüsü İsveç, 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı’na partner ülke olarak katılım sağlayacak. Diplomatik ilişkiler ve iş ortaklıklarını güçlendirecek bu katılım, aynı zamanda İsveç’teki ekoturizm trendlerini Türk turizm sektörüne tanıtacak. İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, 25 Şubat Perşembe günü saat 13:00’da “Ekoturizm Nedir?” başlıklı webinarda ekoturizmin dünyadaki önemini ve İsveç'te ekoturizm ile ilgili trendleri aktaracak.

Sektör, krizi fırsata çevirdi
Pandemi koşulları sebebiyle tüm dünyada uluslararası ticaret durma noktasına gelirken; süreçten en çok etkilenmesine rağmen en hızlı çözüm üreten sektörlerden biri turizm oldu. Tüm dünyada turizm trendleri hızlı bir değişime girdi; Türkiye’de de sürdürülebilir turizmin önemi açığa çıktı. Pandemi süreci turizm sektörü için kayıp bir dönem olsa da; sektör temsilcileri bu krizi kendi ufuklarını açacak bir fırsata dönüştürmeyi başardı. Destinasyonların niteliklerinin ön plana çıkarıldığı, yerel zenginliklerin katma değere dönüştürüldüğü yeni bir turizm anlayışı oluşuyor. Sürdürülebilir turizm ile ortaya konan bu yaklaşım, doğal, tarihi, kültürel, sosyal ve estetik değerlerin korunup geliştirilmesini ve çekiciliklerinin devamlılığının sağlanmasını hedefledi. Yeni faaliyetlerin ve gelişmelerin çevresel etkilerinin etkili kullanımı olarak da ifade edilen sürdürülebilir turizm; doğal, çevresel, biyolojik ve sosyokültürel kaynakların korunması ile kayıpların en aza indirilmesinde etkin bir rol oynamaya aday.

İzmir, yeni ufuklara açılıyor!
Sürdürülebilir turizm yaklaşımının benimsenerek istihdamın artırılması, bölgesel kalkınmda turizmin öncü olması, Türkiye’nin turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk beş ülke arasında yer alması;  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı”nın öncelikli konu başlıklarından biri oldu. Ülkemizin bu stratejisini benimseyen İzmir, turizmde kalıcı ve sürdürülebilir bir büyüme için dünyadaki eğilimleri takip edip yeni trendler üreterek, bunların tüm dünyada alıcısını oluşturabilen bir kent olmak için çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde oluşturulan doğa ile uyumlu yaşam ve sürdürülebilir turizm perspektifi, turizm sektörüne büyük bir ivme kazandırdı. Çok boyutlu, küresel, ulusal ve yerel iş birliklerini güçlendirerek ortak akıl oluşturmaya önem veren İzmir’in, pandemi sonrası dönemde değişimin merkezinde yer alacağı düşünülüyor. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı da, İzmir’in krizi fırsata çevirerek fuarcılığı her koşulda yapılabileceğini ortaya koydu. Bu yıl ilk defa dijital bir platform üzerinden gerçekleştirilecek Travel Turkey İzmir, Türkiye’de turizm sektörünün ilk sanal fuarı olarak tarihe geçecek.

Doğa dostu bir turizm mümkün
Kitle turizmine alternatif olarak 1990’lı yıllarda gelişme gösteren ve sürdürülebilir turizmin en iyi şekli olarak benimsenen ekoturizm, kırsal ve kültürel turizmin unsurlarını içeren doğal ve kültürel alanlarda geliştirilebilecek en uygun turizm türü olarak ifade ediliyor. Kontrolsüz gelişen kitlesel turizmin çevre ve toplum üzerindeki tahribatları karşısında ekoturizm, sürdürülebilir gelişmenin sağlanmasında önemli bir araç olarak görülüyor. Dünya Turizm Örgütü (WTO – World Tourism Organization) ekoturizmi, “turistlerin temel motivasyonunun doğal alanlarda yaygın olan geleneksel kültürlerin yanında, doğayı gözlemlemeyi ve doğanın değerini bilme temeline dayanan tüm doğa temelli turizm çeşitleri” olarak tanımlıyor. Uluslararası Ekoturizm Derneği (TIES – The International Ecotourism Society) ise, ekoturizmi “çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını geliştiren, doğal alanlara yapılan sorumlu seyahat” şeklinde yorumluyor.

WTO’ya göre ekoturizmin genel amaçları ise şöyle:
Turizmin doğal ve geleneksel çevreye verdiği tahribatın en alt düzeye indirilmesi • Turistlere ve yerel halka doğanın ve geleneksel sosyo-kültürel çevrenin korunmasına yönelik eğitim verilmesi • Turizmin yerel halkın ihtiyaçlarının karşılayan, yerel yönetim ve halkla işbirliği içinde gelişen sorumlu bir ticaret olarak özendirilmesinin sağlanması • Koruma kapsamındaki (doğal ve sosyokültürel) alanların yönetimi için kaynak ayrılması • Turizmin negatif etkisinin en alt düzeye indirilmesi amacıyla sosyo-kültürel ve doğal çevreye yönelik uzun vadeli takip ve değerlendirme programlarının desteklenmesi • Turizmin yerel halkın geçimine katkıda bulunmasını sağlayacak şekilde geliştirilmesinin temini • Turizmin gelişiminin yörenin sosyal ve çevresel kapasitesini artıracak şekilde gelişmesinin temini • Çevreyle uyumlu, doğal ve geleneksel sosyo-kültürel yaşamla iç içe geçen, yöresel bitki örtüsünü ve yaban hayatını koruyan turizmin alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi

 
Başkan Sandal selzedeleri yalnız bırakmadı
 
Göztepe kalecisi İrfan Can, Güzelbahçe'de dünya evine girdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal selzedeleri yalnız bırakmadı
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, yaşanan sel felaketinden etkilenen ...
Beydağ'da 'Kırsal Mahalle' düzenlemesi meclisten geçti
İzmir Beydağ’da köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerine “kırsal mahalle” ...
Başkan Batur: Siz siyaset yaparsanız ben en kralını yaparım!
Kahvehanecilere verilecek olan 350 TL'lik nakdi yardım konusunda Meclis ...
 
Başkan Soyer’den şehit ailesine taziye ziyareti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hakkari’de çığ düşmesi sonucu ...
Bornova'da TİS imzalandı: En düşük ücret 5 bin 890 lira
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer ...
Çiğli Belediyesi öğrencileri iş yaşamına hazırlıyor
Çiğli Belediyesi öncülüğünde bölgedeki iş potansiyeline doğru yön vermek ...
 
Menemen Belediyesi'nde eylemler durmuyor!
Menemen Belediyesi'nde yaşanan yetki krizi sebebiyle maaşları ödenmeyen ...
Karabağlar'da borç yapılandırmaya yoğun başvuru
Kamuya olan borçların yapılandırılmasını öngören 7256 sayılı yasadan yararlanmak ...
İzmir’de bir mahallenin makûs talihi değişiyor: ‘Darağacı’ Girişimcilik Merkezi oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türk Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva