HABERLER>EGE
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 08:45

EKODOSD'dan Latmos uyarısı... Binlerce yıllık kaya resimleri tehlikede!

Yunan mitolojisinde tanrılara ev sahipliği yapan Latmos’ta yer alan binlerce yıllık kaya resimleri ile ilgili açıklama yapan EKODOSD korunması için önlem alınması çağrısında bulundu.

EKODOSD dan Latmos uyarısı... Binlerce yıllık kaya resimleri tehlikede!

EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla topraklarına yayılan Antik Dönem’in kutsal dağı Latmos’taki mağaralarda Neolitik Dönem’e tarihlenen çok sayıda kaya resmi bulunuyor. Çoğu kırmızı renkteki bu resimlerde insan figürleri öne çıkıyor. 

Söke’ye bağlı Karakaya köyü arazilerinde vahşi kayalıkların içinde yer alan Karadere mağarası ise Latmos’un dağ tanrılarının betimlenmiş olması nedeniyle kaya resimlerini görmek için en çok ziyaret edilen mağaralar arasında yer alıyor. Sığınağın içine girildiğinde kaya yüzeyinin farklı bir şekilde aşınması ve kayada oluşan renklerin büyüsü görenleri etkiliyor. Latmos kaya resimlerinin çoğunda “aile sahneleri” betimlenmiş olmasına karşın, Karadere mağarasındaki resimlerin diğerlerinden ise daha farklı.  Bölgede uzun süre arkeolojik çalışmalar yürüten Dr. Anneliese Peschlow tarafından çok önemli bir kutsal alan olarak betimleniyor.

Karadere Mağarası’nın Latmos’taki doğal kutsal alanlardan biri olduğunu söyleyen Alman arkeolog Anneliese Peschlow ; Karadere Mağarası’ndaki resimlerde 13 figür bulunduğunu resimlerin içinde tek bir resmin hemen ön plana çıktığını, kayadaki doğal bir nişin içine yerleştirilen kafasının üzerinde en büyük tanrıyı “Hava Tanrısı”nı simgeleyen T biçimli boğa boynuzları bulunduğunu, boynuzlu ya da boynuz maskeli insan figürlerinin, Paleotilik Dönem’den beri bilindiğini ve literatürde boynuzlu tanrılar, büyücüler ya da şamanlar olarak adlandırıldıklarını belirterek, Karadere resmindeki erkek figürlerini “Latmos Dağ Tanrıları” olarak yorumlamış.



EKODOSD: HİÇ BİR KORUMA TEDBİRİ YOK
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen Karadere mağarasındaki resimleri ile ilgili açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği resimlere müdahaleyi önleyebilecek hiçbir koruma tedbiri olmadığını vurguladı. Önceki yıllarda Göktepe kaya resminde olduğu gibi resimler tahribata uğrayabileceğini dile getiren EKODOSD 2012 yılında yaptıkları başvurulara rağmen önlem alınmadığını kaydetti. 

Derneğin açıklaması şu şekilde:

Yasal olarak koruma statüsü bulunduğundan, buraya yapılacak bir insan müdahalesi halinde yasalar çerçevesinde çok ağır bedelleri vardır.

Ancak resimlerin bulunduğu alan çok bakir bir bölgede olması nedeniyle olası bir müdahaleyi önleyebilecek hiçbir koruma tedbiri yoktur.

Karadere resminin konu, betimsel bütünlük ve bıraktığı büyülü etki yönünden benzersiz olduğunu söyleyen Peschlow, mimar Albert DISTELRATH’a bir koruma projesi çizdirerek koruma önlemlerinin alınmasını istemişti.

2012 yılında da EKODOSD olarak Cumhurbaşkanlığına ve Aydın Valiliğine resimlerin korunmasına yönelik bir müracaat yapmıştık.

Aynı yılda, Aydın Valiliği tarafından; Kaya resimlerinin bulunduğu kaya sığınaklarının tahribattan korunması için bir proje üzerinde çalışıldığı, hazırlanacak bu projeye göre mağara ve sığınaklar çevresinde doğal ortamın estetiğini bozmayacak şekilde, uzaktan fark edilmeyecek ancak yakınına gelindiğinde görülebilecek bir ağ sistemiyle koruma sağlanacağı haberleri basına yansımıştı.

Ancak bugüne kadar hiçbir koruma tedbiri alınamadı.

Şu anda Karadere resimleri kontrolsüz bir şekilde ziyaret edilmektedir. Kötü niyetli ve bilinçsiz kişiler tarafından, önceki yıllarda Göktepe kaya resminde olduğu gibi resimler tahribata uğrayabilir.

Karadere resimlerinin konusu, şekli ve üslup açısından eşsiz olup, Aydın’ın kültürel mirasları içerisinde çok önemli yeri vardır.

İlgili kurumların hazırlayacağı koruma projesinin hayata geçirilmesi, resimlerin bulunduğu alana fotokapan kurulması ve girişte gerekli uyarı tabelalarının konulması için Aydın Valiliği’ne müracaat edeceğiz.

 
Bakan Koca başkanlığında MHRS toplantısı
 
Bornova’da pazaryeri seferberliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cip kafeye daldı: 2 müşteri yaralandı!
Kütahya'da ters yöne girip sürücüsünün kontrolünden çıkan cip, yol kenarındaki ...
Avrupa hayalleri yarım kaldı... Göçmenler yakalandı!
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında, 47 düzensiz göçmen yakalandı.
Motosiklet direğe çarptı... Sürücüsü can verdi!
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, mıcır döküldüğü iddia edilen yolda direksiyon ...
 
Muğla'da inşaat kazısından tarih çıktı
Muğla'nın Milas ilçesinde apartman inşaatı için başlatılan temel atma ...
Süs havuzunda can verdi... Motosikletlinin feci sonu!
Aydın'ın Nazilli ilçesinde motosikletle aydınlatma direğine çarptıktan ...
Peçetelerle uyuşturucu ticaretine baskın
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerinin durdurduğu aracın gizli ...
 
Sürücüsü uyukladı... TIR ağaca çarptı!
Kütahya'da sürücüsünün direksiyon başında uyukladığı TIR, orta refüjdeki ...
Afyonkarahisar'da firari hükümlü yakalandı
Afyonkarahisar'da 'parada sahtecilik' suçundan 4 yıl kesinleşmiş hapis ...
Tekstil fabrikası küle döndü!
Uşak'ta bir tekstil fabrikasında çıkan ve yan binaya sıçrayan yangın söndürüldü.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva