HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Haziran 2021 Salı - 16:38

Ekinler boy verdi: Menderes'te ilk karakılçık hasadı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in iklim krizinin yanı sıra yoksullukla mücadele etmek, aynı zamanda yerel tohumlarla üretimi yeniden canlandırarak köylüyü kalkındırmak için başlattığı “Başka Bir Tarım Mümkün” projesi meyvelerini vermeyi sürdürüyor. Başkan Soyer'in verdiği yerel tohumlarla Menderes'te bu yıl ilk kez ekilen karakılçık buğdayının hasadı, geniş bir katılımla yapıldı.

Ekinler boy verdi: Menderes te ilk karakılçık hasadı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in önce Seferihisar'da, ardından İzmir genelinde uyguladığı 'Başka Bir Tarım Mümkün' projesi, kırsal kesimde üreticinin yerel tohum ekerek toprağıyla barışmasını sağlıyor. Proje kapsamında ilk kez bu yıl Menderes'te Başkan Tunç Soyer tarafından çiftçilere verilen karakılçık buğdayının hasadı yapıldı. Develi köyündeki hasada Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile eşi Aslı Kayalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık ve Yerel Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Menderes Yerel Hizmetler Şube Koordinatörü Şakir Duman, Değirmendere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aykut Dikmen ile Değirmendere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerinden Ahmet Kuşçu, Mehmet Ceviz, Mehmet Candan, Mehmet Yüce, Aygün Üzümcü, Hakan Eğin, Menderes Develi Köyü Muhtarı Yaşar Garip, Menderes Ziraat Odası Başkanı Kadir Telli, Küner Köyü Muhtarı Harun İbişaydın, Değirmendere Mahalle Muhtarı Hüseyin Yıkar, Dereköy Mahalle Muhtarı İbrahim Tombul, Tekeli Fevziçakmak Mahalle Muhtarı Tezcan Akınsu, Görece Hürriyet Mahalle Muhtarı Filiz Şanşlı, Sancaklı Mahalle Muhtarı Osman Uysal ile çok sayıda yurttaş katıldı.

“Yerel tohum ekim alanlarının artması lazım”
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, ilçede ilk kez karakılçık buğdayı hasadı yaptıklarını belirterek, bunun bölge açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Karakılçık ekim alanlarını her yıl daha da çoğaltmayı planladıklarını ifade eden Mustafa Kayalar, şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 6 köylümüze karakılçık buğdayı vermiştik. Üreticilerimiz tarlalarına ekti. Bu sayı gelecek yıl 26'ya, diğer yıllarda da yüzlerce kişiye ulaşacak. Yerel tohumlarımız çok önemli. Yerel tohum ekiminin artması lazım. Yeniden yerel tohumlara dönmemiz lazım. İthal tohumdan vazgeçmeliyiz. Kendimiz üretip, kendimiz satmalıyız. Menderes ve Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman çiftçimizin yanındayız, gerekli destekleri veriyoruz.”

“Üretici açısından alternatif bir gelir kaynağı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç de yerel tohum ekilmesi için üreticiye destek verdiklerini anımsattı. Meriç, “2009 yılında başlattığımız 'Başka Bir Tarım Mümkün' hareketinin en belirgin ve güçlü adımlarından biri de yerel tohumları desteklemek. Yerel tohumlar sadece arazilerin ekilmesiyle ilgili değil. Aynı zamanda üreticilerin alternatif gelir elde etmelerini sağlamak için de çok kıymetli bir adım. Bunların yanı sıra iklim değişikliği sorunu yaşanıyor. Bizim bununla da mücadele etmemiz lazım. Aksi takdirde gelecek kuşaklar ekim dikim yapılan arazileri kullanamayacaklar. İklim değişikliği ve yoksullukla mücadelede yerel tohumlar büyük öneme sahip. Köylünün ekmeğini büyütmeye yönelik kaygımız hiç bir zaman bitmeyecek. Onlar için çalışmaya, onlarla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Karakılçık iklim kriziyle mücadelede önemli”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Menderes Yerel Hizmetler Şube Koordinatörü Şakir Duman ise suya çok fazla ihtiyaç duymayan karakılçık buğdayı gibi tarım ürünleri yetiştirerek, iklim kriziyle mücadele edebileceklerini söyledi. Menderes Develi Köyü Muhtarı Yaşar Garip de şunları söyledi: “Bu yıl Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer'in de desteğiyle karakılçık buğdayı ektik. Umduğumuzdan daha iyi oldu. Gelecek yıl da birçok üreticimize bunu tavsiye edeceğiz. Karakılçık buğdayının ekim alanlarını genişletmeyi planlıyoruz. Bu tohum eski ve lezzetli. Verimli bir tohum. Eğer ekim alanları çoğalırsa çok iyi olur.”

Konuşmaların ardından karakılçık buğdayının hasadı yapıldı.

 
Büyükşehir-sendika uzlaştı, işçiler kazan kaldırdı: Yüzde 46’lık zamma da sandığa da ret!
 
Haftalık il verileri açıklandı: İzmir'de düşüş sürüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'den Avrupa'ya 'yeşil' mesaj ve ortak çalışma çağrısı
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın düzenlediği "Yeşil Şehirler Konferansı"nda ...
Kemalpaşa'nın kütüphanesi açılışa hazır
Kemalpaşa Belediyesi, İzmir Kitap Gönüllüleri Temsilcisi Mesut Tim’in ...
Selçuk'ta kadınlara öz savunma eğitimi
Kadın kenti Efes Selçuk’ta kadınlar öz savunma kursu ile daha güçlü olacak. ...
 
‘Dosyaları al, Ankara’ya git’ sözüne Vali Köşger ne dedi?
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in son dönemde verdiği demeçleri yorumlayan ...
Karşıyaka’da spor kursları başladı
Covid-19 salgını nedeniyle faaliyetlerine ara verilen Karşıyaka Belediyesi ...
İzmir 'Dünya Pandemi Konferansı'na ev sahipliği yapacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi 22- 24 Haziran tarihleri arasında Türkiye ...
 
İzmir Felsefe Günleri sona erdi
Konak Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü işbirliğinde ...
Bucalı gençler Dijital Dershane’yi sevdi
Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak için Buca Belediyesi tarafından hayata ...
Karabağlar'da spor zamanı
Gençlerin yaz tatillerini daha verimli geçirmeleri amacıyla düzenlenen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva