HABERLER>EKONOMİ
30 Kasım 2022 Çarşamba - 19:45

EİB Başkanı Eskinazi’den çarpıcı ‘enflasyon’ yorumu: Türkiye 30 yıl geriye gitti!

Ege İhracat Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, enflasyon ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Enflasyon ortamında uzun süre kalmak yozlaştırır, sizi onlarca yıl geriye atar. Şu an yüksek enflasyon bizi resmen 30 yıl geriye atmış durumda. Türkiye potansiyelini kullanamamasına rağmen Avrupalı şirketler için önde gelen bir tedarik merkezi. Ancak şimdi küresel resesyon ile navlun fiyatları da düşüyor. Avantajımızı kaybediyoruz.  İyimser olmak için nedenimiz yok” dedi.

EİB Başkanı Eskinazi’den çarpıcı ‘enflasyon’ yorumu: Türkiye 30 yıl geriye gitti!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Odası Kasım ayı meclis oturumunda ihracat ve enflasyon dengesi ile ilgili son durumu ele alan bir konuşma yaptı.

Küresel  ekonominin yavaşladığı ve dünya genelinde enflasyonun yükseldiği bir dönemden geçildiğini kaydeden Eskinazi, “Rusya-Ukrayna Savaşı'nda dokuz ay geride kaldı. Çin'in toparlanacağı yönünde bir beklenti vardı, ancak tekrardan gelen kısıtlamalar nedeniyle bunun 2023’de gerçekleşmesi mümkün değil. Ukrayna’daki savaş ve koronavirüs pandemisi nedeniyle büyük artış gösteren enerji ve gıda fiyatları bütün kesimlerin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor.  Dünyada ve Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 10-12 bandında.  Rusya'nın enflasyonu Ukrayna'yı işgalinden bu yana ikiye katlandı, ancak düşüyor. Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık çift haneli seviyelerde” dedi.

ARJANTİNİ’İ GEÇTİK, 30 YIL GERİYE GİTTİK
Yaşanan konjektürel durumun dışa bağımlı ülkelerde daha büyük sıkıntıları beraberinde getireceğini söyleyen Eskinazi, “ithalata bağımlı ve kötü yönetilen fakir ekonomiler daha yüksek risk altında. Ve Türkiye’de enflasyon 1998'den beri en yüksek seviyede… Türkiye’de son 25 yıldır karşılaşmadığımız enflasyon oranları ölçülüyor. Arjantin örneğini aklımıza kazımamız gerekiyor; Son 10 yıldır girdiği yüksek enflasyon sarmalından çıkamadı. Arjantin’de günde 5.50 dolar altında ile geçinmeye çalışanların nüfusa oranı 2012'de yüzde 4 iken 2022'de yüzde 36'ya ulaşmış durumda...  Türkiye, Arjantin’i geçmiş durumda. Enflasyonda dünya sıralamasında 6’ıncıyız. OECD ve G20 ülkelerinde ise birinciyiz. Enflasyonun olduğu bir ülkede gelir dağılımı yoktur, alım gücü yoktur, işsizlik, geçim sıkıntısı, fakirleşme ve kıtlık vardır.Bırakın ekonomik istikrarı, siyasi istikrar da yoktur.Sayın Demirel’in 1991 yılında enflasyonu anlatırken dediği gibi “Enflasyon devletleri yıkan, milletleri içinden bozan bir olaydır. Enflasyon oranı Türkiye'den daha yüksek olan Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye ve Zimbabve’ye bakalım… Hepsi yıllardır bir ekonomik krizden diğerine savruluyor. Ekonomileri batmış, işsizlik oranları pik yapmış durumda. Bazıları kendi para birimini terk ederek yabancı para birimlerini kullanıyor.  Hayat pahalılığı, ekmek ve yakıt krizi protestoları, fakirlik ve açlık hat safhada. Artan şiddetli çatışmalar yüzünden milyonlarca insan yerinden ediliyor .Ekonomik kriz insani bir tehdit haline gelmiş durumda. Şu tablodan gerçekten büyük dersler çıkarmamız gerekiyor. Türkiye bu ülkelerle kıyaslanacak hale nasıl gelebilir? Enflasyon ortamında uzun süre kalmak yozlaştırır, sizi onlarca yıl geriye atar. Şu an yüksek enflasyon bizi resmen 30 yıl geriye atmış durumda” ifadelerini kullandı.

AVANTAJIMIZI KAYBEDİYORUZ, İYİMSER OLMAK İÇİN NEDENİMİZ YOK
Avrupa ülkelerin yaşanan olumsuzluğa karşın Türkiye’dendaha avantajlı bir durumda olduğunu belirten Eskinazi, “Avrupa ülkelerinde, ABD'de yüzde 9'un üzerine çıkan enflasyon oranları son 50 yılın 70 yılın zirvesi olarak nitelendiriliyor. Biz, Avrupa’nın ABD’nin bir yılda yaşadığı- yeni karşılaştığı- panik yaşadığı enflasyonun neredeyse 10 kat daha yükseğini bir ayda yaşıyoruz.  OECD'nin tahminlerine Türkiye enflasyonun en yüksek olduğu ülke olmaya devam edecek. Dış talepteki zayıflama ihracat artışını da yavaşlatacak. İşsizliğin artacağı da tahmin ediliyor. Bu koşullar ihracatın gelişmesi, ilerlemesi için bir ortam yaratmıyor. Reuters ve Maersk'in ortak çalışmasına göre; Avrupalı şirketler için Türkiye; Polonya ve Almanya'nın ardından en popüler “sourcing ve reshoring" lokasyonu. Türkiye potansiyelini kullanamamasına rağmen Avrupalı şirketler için önde gelen bir tedarik merkezi. Ancak şimdi küresel resesyon ile navlun fiyatları da düşüyor. Avantajımızı kaybediyoruz.  İyimser olmak için nedenimiz yok. Her ne kadar bu olağanüstü konjonktür Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gölgelese de biz çalışmalarımıza her gün yenilerini ekliyoruz. Yaklaşık dört yıldır sürdürülebilirlikle ilgili yoğun mesai yapıyoruz. Yenilenebilir enerjiyle ilgili yatırımlarımız gündemde.  Önümüzde sürdürülebilirlikle ilgili bir dizi regülasyon bizi bekliyor. Bir an önce ayağa kalkıp katma değer yaratan önemli konulara odaklanmamız gerekiyor” dedi.

 
Beştepe'de EYT ve asgari ücret zirvesi başladı!
 
Şevval hemşirenin şüpheli ölümü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİRLİ 30 Kasım 2022 Çarşamba 21:23

KATILMIYORUM..DÜNYANIN ÇİVİSİNİ ÇIKARANLARI İYİ BİLİYORUZ..İSRAİL MERKEZLİ İNGİLTERE ABD ORTAKLIĞINI..DÜNYAYI YÖNETEN GRUBU İYİ BİLİRSİNİZ..

Yorumu oyla      3      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Özgener’den asgari ücret için çağrı: Çalışan-işveren dengesi korunmalı!
İzmir Ticaret Odası Kasım ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. İzmir ...
Açlık sınırı 7 bin 786 liraya yükseldi
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) araştırmasına göre; ...
Üçlü görüşmede gündem: EYT ve asgari ücret
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ...
 
Bakan Nebati'den 'büyüme' değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ekonomimiz 2022 yılı 3'üncü ...
Türkiye ekonomisinin kritik verileri açıklandı!
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,9 büyüme kaydetti.
İzmir’in ‘dolandırıcılık’ röntgeni… O paylaşımı tıklayan yanıyor!
Son günlerde artan telefon alım satımlarında, sosyal medya, kredi kartı ...
 
Hasılat azalınca işi bıraktılar… Minibüste şoför krizi!
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, odaya kayıtlı bin ...
İhracatta artış sürüyor: 21 milyar doları aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini ...
Ekonomik güven endeksi Kasım'da azaldı!
Ekonomik güven endeksi, kasımda aylık bazda yüzde 0,2 gerileyerek 96,9 değerini aldı.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva