HABERLER>EKONOMİ
22 Şubat 2016 Pazartesi - 15:45

Egeli turizmciler ‘eylem planı’na ne tepki verdi?

Başbakan Davutoğlu’nun turizmde krizlere önlem için açıkladığı 2016 eylem planını değerlendiren ETİK Başkanı İşler, projelerin doğru gerçekleşmesi halinde turizmcinin ayağa kalkacağını söyledi.

Egeli turizmciler ‘eylem planı’na ne tepki verdi?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Hükümet, 2015’ten beri yaşanan turizm darbesinin yaralarını sarmak için kolları sıvadı.

Ülke genelinde terör, mülteci sorunu ve piyasa riskleri gibi nedenlerle dibe vuran turizm gelirleri için hükümetin sessiz kaldığından şikayet eden turizmcinin çağrısına Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan yanıt geldi.

- BODRUM VE MARMARİS'TEN PAKETE İLK TEPKİ!... 

2016 yılı turizm eylem planını açıklayan Başbakan Davutoğlu, yüzde 30 doluluk oranıyla çalışan konaklama işletmelerine KDV indirimi, ihracatçı kotası, kredi ve yatırım desteği müjdesi verirken, toplam 6 bin dolar destek ve kredi sağlanacağını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde hükümetin turizm krizini görmezden geldiği gerekçeliyle isyan eden Egeli turizmciler, taleplerinin planda yer almasını olumlu karşılarken soru işaretlerinin kaldırılmasını istedi.

Turizmcilerin sorunlarını dile getiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, 2016 planını ve Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarını Egedesonsöz’e değerlendirdi. 

ALT MEVZUATLARI İYİ HAZIRLANMALI
Eylem planında yer alan düzenlemelerin iyi hazırlanması gerektiğini, yapılan çalışmaların göstermelik değil, turizmcinin yararına olması gerektiğini söyleyen ETİK Başkanı İşler, maddelerin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Turizm işletmelerinin 1 milyon doları geçmesi halinde ihracatçı sayılarak KDV’den muaf tutulmasını içeren düzenlemenin 750 bin dolara çekilmesi hakkında alt mevzuatlara dikkat çeken İşler, ”Bizim turizm sektöründe açıkladığımız sorunların, taleplerin açıklanan eylem planında yer aldığını görüyoruz. Bu plan içerisinde sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak kararlar var. Ama bunların yeterli mi olduğunu alt mevzuatlarını inceleyerek göreceğiz. Turizmcinin ihracatta 1 milyon dolar şartının 750 bin dolara düşürülmesi önemli bir gelişme. Bu bizim beklediğimiz, istediğimiz bir konuydu. Ama alt mevzuatında KDV muafiyetinden mahrum edilirse bu adım yeterli olmaz. KDV’den muafiyet gelirse başarılı olacaktır. Yine Ekonomi Bakanlığı’nın desteklerinden yararlanma imkanları var. Bunların alt mevzuatlarının iyi hazırlanır ve turizmci desteklenirse bu çok önemli bir adım olur. Biz bu konuda açıklanan planların takipçisi olacağız” diye konuştu. 

AYAĞA KALKAR, DİRENİRİZ
Yaşanan kriz sonrası zor günler geçiren, iflasın eşiğine gelen turizmcilerin planların gerçekleşmesi halinde yeniden canlanabileceğini söyleyen İşler, “Eğer bu planlar tam anlamıyla turizmcinin yararına olursa müthiş bir şey olur. Bu dönemde turizmciler olarak ayağa kalkar, mevcut şartlar karşısında direniriz. Bu çalışmalar bizi kurtarır. Yapılan teşvikler,  kolaylıklar Türkiye satışlarını arttırdı. Bundan konaklamalarda, tur şirketlerine kadar herkes kazanır” dedi.

AVRUPALI, DENİZDE YÜZERKEN ÇOCUK CESEDİYLE KARŞILAŞMAK İSTEMİYOR
Öte yandan Başbakan Davutoğlu; plan sunumunda turizm gelirlerinin düşmesinde temel etkenlerden olan mülteci sorunu, Rusya krizi ve terör gündemi gibi konularda, Rus turistlerin gelmeye devam edeceğini, ulusal ölçekte güven ortamının sağlandığını, krize rağmen 6.5 milyon istihdam yapılarak büyümeye devam edildiği yönünde açıklamalar yaptı.

Önceki süreçte kriz karşısında gelirlerin düştüğünü, sektörde işsizliğin arttığını, işletmecinin iflasın eşiğine geldiğini dile getiren ETİK Başkanı, Başbakan2ın açıklamalarını değerlendirdi.  Mehmet İşler, “Türkiye’de bir güven eksikliği var. Bizim aktardığımız sorunlar kendimizin söylediği şeyler değil. Bu ifadeleri turizmciler, yabancı firmalar dile getiriyor. Biz yabancı acentelere ‘neden gelmiyorsunuz’ dediğimiz zaman bize ‘ülkenize satış yapmakta zorlanıyoruz’ diyorlar. Avrupalı turist, ‘ben denizde yüzerken çocuk cesediyle karşılaşmak istemiyorum’ diyor. Bunu isteyen bir turiste gel diyemiyorsunuz. Bunun dışında internette kara propagandalar olduğunu görüyoruz. Oraya giderseniz can güvenliğiniz tehlikede gibi yazılar oluyor. Turist de Avrupa’da kalmak istiyor. Başbakan’ın bu konuda Dış İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla ortak bir çalışma yürütmesi gerekiyor. Eğer Başbakan böyle bir adım attıysa bilemiyorum. Ama görünen tablo bu” şeklinde konuştu.

BİZ BUNLARI SÖYLEDİK DİYE KİMSE BİZİ ŞUÇLAYAMAZ
Her şeyden önce Türkiye’deki güven ortamının sağlanması gerektiğini söyleyen İşler, “Can güvenliği her şeyden önce geliyor. Hizmet, otel kalitesi ülkenin tatil kalitesine baktığınızda standartların üzerinde... Bu konulardaki eksiklikler düşüşte etkili değil. Bu düşüşü terör, mülteci sorunu gibi konular etkiliyor. Bunlar realite. Biz bunları söyledik diye kimse bizi suçlayamaz. Başbakan bununla ilgili bir talimat verdiyse sonuna kadar arkasındayız.  Ama ‘turist niye gelmiyor’ sorusunun cevabı bunlardır” ifadelerini kullandı.

 
CHP'li Aksünger: İzmir pilot il olacak
 
Bülent Arınç’ın acı günü: Ağabeyini kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altında rüzgar tersine döndü!
Cuma günü tarihi zirvesini zorlayan altında bugün rüzgar tersine döndü. ...
Koç Holding'te flaş karar: Dümene kim geçti?
Mustafa Koç'un vefatının ardından boşalan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ...
Bakanlık Aliağa’daki tartışmalı santral için kararını verdi!
İZDEMİR’in Aliağa’da yapımına devam ettiği termik santralin ikinci ünitesi ...
 
Ev sahipleri için önemli haber
Ev sahipleri, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye ...
Yastık altından 34,2 ton altın çıktı
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, son ...
Lojistikçiler önce güvenlik ve huzur istiyor 
Ege Lojistik Derneği (ELODER) tarafından İzmir'de ilk kez düzenlenen Ege ...
 
Sakin Şehir'de konut fiyatları tavan yaptı!
Türkiye genelinde yüzde 7 oranında artan konut metrekare fiyatları İzmir’de ...
Çekirdeksiz kuru üzümde AB sıkıntısı!
Avrupa Birliği, Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu ...
İzmir-Selanik hattına Ropax istiyoruz!
Selanik temaslarının ikinci gününde Liman Başkanlığı’ndaki toplantılara ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva