HABERLER>GÜNCEL
2 Haziran 2022 Perşembe - 12:25

Egeli bilim insanları önceliği kaptı!

Bafa Gölü'nde tespit edilen yeni kırmızı yosunu (alg) bilim dünyasına kazandıran 2 Türk bilim insanı, bu süreçte yabancı bir akademisyenin Kanarya Adaları'nda keşfettiği ve yayın hazırlığı yapılan aynı türün isminde önceliği elde etmiş oldu.

Egeli bilim insanları önceliği kaptı!

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, 2018 yılında Bafa Gölü'nde yürüttüğü araştırmalar sırasında farklı olduğunu düşündüğü bir kırmızı yosun türü üzerinde çalışmalar yürüttü.

Gerçekleştirdiği moleküler tayinler sonucunda topladığı yosunun farklı bir tür olduğunu düşünen Kızılkaya, çalışmalarını Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Taşkın ile sürdürdü.

Kızılkaya ve Taşkın, daha sonra çalışma sonuçlarını İspanyol meslektaşları Dr. Pilar Diaz-Tapıa ile paylaştı. Bu arada İspanyol bilim insanının aynı türü Kanarya Adaları'nda keşfettiği ve yayın çalışması için hazırlıklara başlayacağı ortaya çıktı. Bafa Gölü'nden gelen verileri alan Dr. Pilar Diaz-Tapıa, yeni keşif kırmızı yosun üzerinde Türk bilim insanlarıyla ortak çalışma yaptı. Bu kapsamda birlikte hazırlanan bilimsel makale uluslararası hakemli dergi Phycologia'da yayımlandı.

Dr. Pilar Diaz-Tapıa da kendisine daha erken ulaştıkları için kırmızı yosuna verilecek isimde önceliği Türk meslektaşlarına tanıdı.

Bunun üzerine bu yosun türüne Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı'dan 2020 yılında emekli olan Doç. Dr. Kızılkaya'nın da hocası olan Prof. Dr. Atakan Sukatar'a atfedilerek "Polysiphonia sukatarii" ismi verildi.

İnci Tüney Kızılkaya, AA muhabirine, yıllardır yosunlarla ilgili çalışmalar yürüttüğünü, bu anlamda yüksek lisans ve doktora sürecinde danışman hocası Prof. Dr. Atakan Sukatar ile projeler gerçekleştirdiğini anlattı.

Çalışmalarda proje dışındaki türleri de araştırdığını ifade eden Kızılkaya, 2018 yılında Bafa Gölü'nde gerçekleştirdikleri TÜBİTAK projesinde de rastladığı yosunun farklı bir tür olduğunu düşündüğünü aktardı.

Genetik ve morfolojik analizlerde bu yosunun daha önceden kayıtlara geçmediğini anladıklarını dile getiren Kızılkaya, şunları kaydetti:

"Bunu doğrulamak için İspanya'daki meslektaşımız Dr. Pilar Diaz-Tapıa ile iletişime geçtik. Kendisi de çalışma yaparken Kanarya Adaları'nda aynı türü bulduğunu ve yayın aşamasına getirmek üzere olduğunu anlattı. Daha sonra çalışmaları birleştirdik ortak bir yayın yapalım dedik. Ama biz kendisine ulaştığımız ve ondan önce çalışmalara başladığımız için isim önceliğini bize verdi. O yüzden emekli olan hocamızın ismine ithafen türe 'Polysiphonia sukatarii ismini verdik. Mayıs ayında da makalesi yayınlandı, bu şekilde Türkiye'den bir hocamızın ismini vererek, biyoçeşitliğe katkı sağlamış olduk. Yayınımızın mayısta çıkmış olması da o ay kutlanan Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla aslında daha da manidar oldu."

Yosun türünün bulunduğu Bafa'nın Batı Anadolu'nun en büyük gölü ve biyolojik çeşitlilik açısından zengin olduğunu vurgulayan Kızılkaya, bölgedeki koruma statüsünün mutlaka artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 
Altay oyuncularını kaptırmak istemiyor!
 
Bayraklılı üreten kadınlar emeklerini sergiledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beş gezegen yarın hizalanıyor
Gökyüzü gözlemcilerinin sabırsızlıkla bekleyecekleri çok özel bir olay ...
Instagram'dan kayıp çocuklar için yeni özellik
Popüler sosyal medya platformu Instagram, kaybolan ve kaçırılan çocuklar için harekete geçiyor.
Mahkemeden emsal karar: Delilsiz ceza iptal edildi!
İzmir'in Torbalı ilçesinde avukat Aslan Sezgin'e, otomobil kullandığı ...
 
Eski YSK başkanına hakaret davasında ne çıktı?
İzmir'de, eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven'e sosyal medyadan ...
Yumurta sektörüne soruşturma... İşte firmalar!
Rekabet Kurumu, yumurta sektörünü yakından takip ediyordu. Şüpheler ve ...
6 ilçede terör baskını!
İzmir'de sosyal medyadan terör örgütü propagandası yaptığı ileri sürülen 7 kişi gözaltına alındı.
 
Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor
Türkiye'nin uzay yolculuğu, astronot adayının seçim süreciyle yeni bir ...
Restoranda bıçaklanan müşteri kurşun yağdırdı
Ataşehir'de iddiaya göre; restoranda yemek yerken küfürlü konuştuğu için ...
Önce bıçakladı, sonra başında sela okudu!
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Ercan Öztürk (36), tartıştığı Metin K. tarafından ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva