HABERLER>GÜNCEL
20 Ekim 2021 Çarşamba - 11:31

EGEÇEP'ten 'emsal artışı' açıklaması: Kent suçu işlemeden çözüm üretin!

Kent gündeminde yer tutan ‘emsal artışı’ ile ilgili olarak Ege Kültür ve Çevre Platformu (EGEÇEP) açıklamada bulundu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı yaptı.

EGEÇEP ten  emsal artışı  açıklaması: Kent suçu işlemeden çözüm üretin!

EGEDESONSÖZ- İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim günü yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası, kent genelinde binlerce bağımsız bina hasar almıştı. Özellikle Bayraklı ilçesinde ağır hasarlar oluşurken, 79 bin bağımsız bölüm dönüşüm için 'emsal artışı' haberine kilitlenmişti. Son İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda Bayraklı’daki K alanları için parsel bazlı olarak yüzde 20, ada bazlı olarak yüzde 30 imar artışı verildi. Daha sonra depremden zarar gören ve farklı ilçelerde bulunan binalar için de aynı karar alındı. 

Ege Kültür ve Çevre Platformu (EGEÇEP) ‘emsal artışları’ ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

EGEÇEP'in açıklaması şu şekilde:

Geçtiğimiz yıl yaşanan Samos depremi, kentimizde büyük can kayıplarına ve binden fazla binanın yıkılmasına neden olmuştu. Bu doğal afetin ardından, afetzedelerin yaşama tutunma, normal hayata dönüş çabaları başladı. Bunların başında barınma problemi gelmektedir. Bu gereksinim, sermayeye yeni bir rant kapısı fırsatı sağlamıştır. İktidar, sermayeye bu konuda büyük destek olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de emsal artışı için karar alarak bu kent suçuna ortak olmayı yeğlemiştir.

Yıllardır toplanan deprem vergilerini başka alanlarda kullanan iktidar, bu birikimlerle afetzedelerin yarasına merhem olmak yerine, müteahhitlere yeni konutlar yaptırtarak bunları depremzedelere, çoğunun ödeyemeyeceği fiyatlarla vermeyi önermektedir. Ödeyemeyecek olanları ise deprem acısının üzerine yoksullaşma beklemektedir. Büyükşehir Belediyesi ise bu konuda iktidardan geri kalmamak için, emsal artışı getirerek bir yandan müteahhitlere yeni olanaklar sağlarken bir yandan da kenti daha da betonlaştırmanın kapısını açmaktadır.

TMMOB’ya bağlı odaların aşağıdaki saptamalarına aynen katılıyoruz:   “Onaylanan plan notu ile birlikte getirilen emsal artışları ile toplamda mevcuda ek %50-60 bağımsız birim artışına ve dolayısıyla nüfus artışına neden olunacağı ortadadır. Bu durum yeni altyapı, ulaşım, sosyal donatı, okul, otopark vb. ihtiyaçları yaratacak ve yaratılan yoğunluğun üzerine bu ihtiyaçları karşılayacak yeni alanlar oluşturulmak zorunda kalacaktır”

İ.B.B’den beklenen, bu piyasacı yaklaşım yerine, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplinleriyle ortak akla dayalı çözümler üretmektir. Her fırsatta, bilime ve çevreye duyarlı olduğunu vurgulayan yerel yönetim, afetzedelerin sorunlarının çözümünde bunu somutlaştırarak ilgili meslek disiplinleri ve çevre örgütleriyle bir araya gelerek üretmesini beklerdik. Gelecekte yaşanacak kaçınılmaz depremler ve sellere hazırlıklı olmak bunu gerektirmektedir. Bu kararın altına imza atan tüm yetkililer, İzmir’deki trafik sorunundan, koku sorunu olduğundan, altyapının yetmediğinden habersizler midir? Bu kent suçundan dönülmezse, gelecekte yaşanacak felaketlerin de baş sorumlularından olacaklarını vurgulamak isteriz. 

İBB’yi uyarıyoruz, meslek odalarının ve çevre örgütlerinin söylediklerini dikkate alıp bir an önce bu piyasacı yaklaşımdan dönerek bilimin ve ekolojinin yol göstericiliğinde kentimizin daha güvenilir bir yaşam alanı olmasını sağlayın. Aksi taktirde, gelecek afetlerden sizleri sorumlu tutacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Merkezi ve Yerel idarelere, depremzedelerin mağduriyetlerini kent suçuna yol açmadan gidermeleri çağrısında bulunuyoruz.

EGEÇEP YÜRÜTME KURULU

 

 

 
'Bir şey yapmaz' denilen pitbull, burnunu kopardı!
 
Karşıyaka'dan 65 yaş üstünü kuyruklardan kurtaracak çalışma
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 20 Ekim 2021 Çarşamba 19:02

Ahmet Ulus arkadaşım, zaten neyin nasıl yapılması gerektiğini ilgili odalar sürekli olarak ifade ediyorlar takip edip araştırırsanız ne gibi öneriler sunduklarını görebilirsiniz. Düşüncenizle uyuşur ve uyuşmaz orası da ayrı konu ama şu var ki birileri gibi odaların konuyla ilgili hiçbir çıkarı yok bir de durumu bu yönden değerlendirin.

Yorumu oyla      2      3  
20 Ekim 2021 Çarşamba 13:50

Sürekli betondan bahsedenler sanırım ormanda çadırda yaşıyorlar.

Yorumu oyla      3      6  
Ahmet ulus 20 Ekim 2021 Çarşamba 13:00

Peki sorunu söylüyorsunuz çözüm öneriniz nedir belediyenin elinden gelen bu hükümet ne yapıyor peki nasıl çözülür bu sorun evi yıkılan vatandaş ne yapacak emsal artışı olmadan o binalar nasıl yapılabilir

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bir şey yapmaz' denilen pitbull, burnunu kopardı!
Samsun'da sahibinin "Korkmayın, bir şey yapmaz" dediği tasmasız pitbull ...
Ankara'da ısı santralinde patlama
Ankara'da Dumlupınar Bulvarı'nda MTA Genel Müdürlüğü'nün önünde bir patlama ...
TÜİK Veri Kalite Kontrol Kurulu oluşturuldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Veri Kalite Kontrol Kurulu oluşturuldu.
 
Egeli profesörden İzmir kıyılarını temizleyecek proje
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah ...
Ödemiş'te kaçak kazı evine baskın!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, bir evde kaçak kazı yaptıkları öne sürülen ...
Kamera sistemleri, virüsler... Casus filmi gibi boşanma davası
İstanbul’da yaşanan boşanma davası, Hollywood filmlerini aratmadı. Bilgisayarına ...
 
Vali Köşger’den açıklama… İzmir’de öğrencilerin gözü 25 Ekim’de!
Kamu kurumlarının misafirhanelerine yerleştirilen 328 öğrencinin önemli ...
İzmir merkezli 5 ilde FETÖ operasyonu
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) emniyetteki mahrem kadın yapılanmasına ...
Devrilen traktörün altında kalan sürücü yaralandı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bahçesinde geri manevra yapmak isterken devrilen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva