HABERLER>GÜNCEL
28 Eylül 2022 Çarşamba - 11:07

Ege’nin Sayıştay raporu: Kaçan paralar, üçkağıtçı öğretim üyeleri!

Sayıştay Başkanlığı tarafından oluşturulan Ege Üniversitesi (EÜ) 2021 yılı Denetim Raporu açıklandı. Raporda üniversite hastanesinde bazı öğretim üyelerinin muayenehane açmasına rağmen bildirim yapmadığı, hastanede bulunmamalarına rağmen üniversiteden ödenekler aldıkları ortaya çıktı. Raporda Çeşme’de atıl bırakılan tesis, aykırı imalat sebebiyle açılamayan ameliyathane edinilecek gelir ile hesaplama hatası sonucu alınmayan paralar sebebiyle milyonlarca liralık gelirden olunduğunun da altı çizildi.

Ege’nin Sayıştay raporu: Kaçan paralar, üçkağıtçı öğretim üyeleri!

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı tarafından ‘Ege Üniversitesi 2021 Yılı Denetim Raporu’ tamamlandı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Eylül ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada üniversitenin eksik ve hatalarına yer verildi. Raporda dikkat çeken detaylara yer verildi.

HASTANEYE BİLE UĞRAMADAN PARALARI ALMIŞLAR
Rapora göre Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bazı öğretim üyelerinin hastaneye muayenehane açmalarına rağmen bildirim yapmadıkları ve hastanede bulunmadıkları halde ek ödeme aldıkları belirtildi. Sayıştay müfettişleri alınan bu ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesini istedi.

Raporda “Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ait hesap ve işlemlerin incelenmesi sonucunda öğretim üyelerine ait muayenehane açma bildirimlerinin Hastaneye zamanında yapılmadığının görüldüğü belirtilerek, “Muayenehane açanlardan bazılarının, açılma zamanıyla eşzamanlı olarak hastaneye durumlarını bildirmedikleri ve kendilerine, hastanede bulunmadıkları ve serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulundukları zamanlar için ek ödeme ödendiği tespit edilmiştir. 05.07.2021 tarihli ve E.217608 sayılı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Ek Ödeme Biriminin, ana bilim dalları ile bilim dallarına hitaben düzenlediği ve gönderdiği konuyla ilgili yazısına rağmen bazı öğretim üyeleri tarafından bildirim yapılmama durumunun sürdürüldüğü, anlaşılmıştır” denildi.

HUKUKİ SÜREÇ İŞLETİLMELİ
Raporda ayrıca şu görüşlere de yer verildi: “Kamu İdaresince zamanında muayenehane açma bildirimlerini göndermeyen öğretim üyelerine borç kaydı oluşturulmak suretiyle söz konusu ek ödemelerin geri alınmasına başlandığı bildirilmiştir. Bu itibarla; Kamu İdaresi tarafından başlatılan bahse konu kişilerin tespiti ile haksız olarak yapılan ek ödemelerin, kanuni faizi ile birlikte geri alınması işlemlerinin ivedilikle tamamlanması için gerekli tedbirlerin alınması, bu kişiler hakkında Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca genel hükümlere göre işlem yapılması ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile ilgili hukuki süreçlerin işletilmesi gerekmektedir.”

TAHSİL EDİLEMEYEN KİRALAR
Yine raporda “Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı ile Vakıf İştiraki Şirkete Yapılan Kiralamalarda Sözleşmeye Aykırı Hususlar Bulunması” başlığında üniversite taşınmazlarına ait kiralar ile alacakların uzun bir süre ödenmemesine rağmen Vakıf ve Şirket ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edildiği kaydedildi. Yapılan incelemede incelemede en az altı aylık süreye tekabül eden kira ve KDV, elektrik, su ve gecikme cezası alacaklarınınre toplam 1.536.029,09 TL olduğunu  borcun, vakıf ve şirket tarafından borcun zamanında ödenmediği ve 2021 yılı sonu itibariyle de bu durumun devam ettiği kaydedildi.

KOCA TESİS ATIL BIRAKILDI
Raporda otel niteliğinde olduğu belirtilen üniversiteye ait Çeşme Dinlenme ve Eğitim Tesisleri’nin 5 yıldır atıl bırakıldığı ve önemli bir gelir kaynağından olunduğu da kaydedildi.

Raporda “Bir turizm bölgesi olan Çeşme’de, turistik faaliyette bulunabilecek donanıma sahip olan ve otel olarak nitelendirilebilecek söz konusu Tesisler, atıl tutulmuş ve yıpranmaya maruz bırakılmış; bu şekilde Tesislerin, gelir getirmesine ve elde edilecek gelirlerle faaliyetlerini idame etmesine mani olunmuştur. Bununla birlikte Tesislerin bitişiğinde bulunan Turizm İşletmeciliği ve Rehberliği bölümlerinde eğitim-öğretim gören öğrenciler de, Tesislerde uygulama yapma ve turizm sektörünün ihtiyacı olan donanım ve tecrübeye sahip olma imkânlarından mahrum kalmışlardır. Kamu İdaresince 2017 yılından bugüne kadar bakım ve onarım için yaklaşık 50.000.000 TL harcama bütçesi öngörüldüğünden ve bütçe yetersizliği nedeniyle bakım ve onarım yapılamadığın, tesisler kullanıma açılamamıştır” denildi.

4 MİLYON 854 BİN TL’LİK GELİR KAYBI
Sayıştay Raporu’nda Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nün bulunduğu alanda 49 yıllığına kiralanan araziden elde edilen gelirle ilgili olarak kayba dikkat çekildi. Raporda hak sahibinden alınan yıllık kira bedelinin hatalı hesaplama yapıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada “Yönetmelik hükümleri ve eklerinin, mevzu bahis üst hakkına konu taşınmazın Üniversiteye ait olması nedeniyle üst hakkına ilişkin yıllık kira bedelinin tayininde uygulanma imkânı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Kamu İdaresinin, 16.08.2019-15.08.2022 dönemi için yıllık kira bedeline Tüketici Fiyat Endeksini (Oniki aylık ortalamalara göre yüzde değişim) uygulaması ve 16.08.2005-15.08.2006 dönemi için %4,26 oranını seçmesi, Şartname ve Sözleşme hükümlerine aykırılık taşımaktadır. Bu durum, 4.854.640,32 TL’lik gelir kaybına da sebebiyet vermektedir. Bu itibarla; Kamu İdaresinin, üst hakkı yıllık kira bedelinin tayininde Şartname ve Sözleşme hükümlerine göre hareket etmesi ve oluşan gelir kaybını önlemesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

635 MİLYONLUK KAYIP!
Raporda merkezi ameliyathaneler binası ile Diş Hekimliği Fakültesi Ek Binası’nın inşaatı tamamlandığı halde işletmeye açılamadığı tespit edildi. Ameliyathane binası için 162.812.951 TL, Diş Hekimliği Fakültesi Ek Binası için 14.267.500 TL harcandığı fakat Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genelgelerine ve Yangın Yönetmeliği’nde yer alan düzenlemelere aykırı imalatlar içermesi nedeniyle ruhsat alamadığı ve işletmeye açılamadığı belirtildi. Kusurların giderilememesi sebebiyle 2 yıl için 635.220.000 TL’lik kaybın olduğu belirtildi.

 
Aliağa Petkimspor'da hedef Süper Lig'de kalıcı olmak
 
BM'den Yemen'deki ateşkesi uzatma çağrısı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Necdet 28 Eylül 2022 Çarşamba 15:34

nasıl bir ameliyathaneymiş. Biteli 6 sene oldu hala açılamadı.

Yorumu oyla      7      3  
Vatandaş 28 Eylül 2022 Çarşamba 12:53

Sağlık sistemini felç etmek için üniversite ve devlet hastahaneleri ellerinden geleni yapıyorlar,bu gün sıradan bir vatandaş üniversite hastahanelerinde tedavi olması mümkün değil,özel hastahaneler tedavileri göstermelik yapıyor ama çok pahalı,bu konuda hükümet sağlık ile ilgili bir çok önlemler alıyor ama yinede bu önlemler deliniyor,her şey ekonomik yönden değerlendirme yapılıyor...

Yorumu oyla      7      3  
SOKAK 28 Eylül 2022 Çarşamba 12:35

Sayın Rektör gözünü daldan BUDAK dan esirgemez.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de eğitim şenliği düzenlendi
İzmir Emniyet ve Milli Eğitim iş birliğiyle eğitim şenliği düzenlendi.
Zincirleme kaza: 3 genç öldü, 5 kişi yaralı
Diyarbakır'da 3 otomobilin karıştığı zincirleme kazada Hasan Kemaş (16), ...
8 siyasi partinin mali denetimleri yapıldı
Anayasa Mahkemesi, Kürdistan Özgürlük Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi, ...
 
17 yaşındaki genç Marmara Üniversitesi'ni hackledi!
Marmara Üniversitesi’nde 5 bin kişinin verileri 17 yaşındaki ‘YUBA’ rumuzlu ...
Türkiye'den Almanya'ya tepki: Harekete geçilsin
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ve Dışişleri Bakanlığı Almanya Meclis Başkan ...
'Mersin'deki saldırı Suriye'de organize edildi'
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Mersin'de polisevine saldırının Suriye'de ...
 
Kırmızı kategorideki terörist etkisiz hale getirildi
Kırmızı kategoride aranan PKK/KCK'lı Sabah Oğur Suriye'deki operasyonla etkisiz hale getirildi
Kuvvetli lodos nedeniyle ağaç devrildi!
Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde kuvvetli lodos nedeniyle devrilen ...
PKK/KCK şüphelilerine operasyon başlatıldı
Mersin'de terör örgütü PKK/KCK soruşturması kapsamında, aralarında Mersin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva