HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Aralık 2021 Perşembe - 09:50

Ege Gastronomi Merkezi kuruluyor... İmzalar tamam!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Borsası ile Ege Gastronomi projesi için iş birliği protokolü imzaladı. İmza töreninde konuşan Başkan Tunç Soyer, “Ege’nin kadim tarım ve gıda kültürünü belgelediğimiz, anladığımız ve bu kültürün korunması için yeniden dünyayla paylaştığımız önemli bir proje olacak. İzmir’in Cittaslow Metropol vizyonunu tamamlayacak ve ilki Eylül 2022’de yapılacak Terra Madre Anadolu fuarımızın gelişimine eşlik edecek” dedi.

Ege Gastronomi Merkezi kuruluyor... İmzalar tamam!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ile Ege Gastronomisi ile ilgili bir merkezin kurulması için iş birliği protokolü imzaladı. Ege’nin ulusal ve uluslararası gastronomi arenasında bir çekim merkezi olmasının hedeflendiği ve tarihi Borsa Sarayı’nda hayata geçirilecek projenin imza töreninde konuşan Başkan Tunç Soyer “İzmir için gastronomi sadece mutfakta ve sofra arasında geçen bir pratik değil. Biz Ege’de sağlıklı ve lezzetli gıda üretimini, tohumun toprak ve suyla buluştuğu andan başlatıyoruz. Toprağı zehirleyen, su kaynaklarını tüketen ve üreticinin emeğini sömüren bir gıdadan, lezzetli bir yemek yapmak da mümkün değil. Bu nedenle, İzmir gastronomisinin başlangıç noktasını tarımda yoksulluk ve kuraklıkla mücadele olarak görüyoruz. İzmir Ticaret Borsası ile birlikte iş birliği yaptığımız bu proje, Ege’nin kadim tarım ve gıda kültürünü belgelediğimiz, anladığımız ve bu kültürün korunması için yeniden dünyayla paylaştığımız önemli bir merkez olacak. İzmir’in Cittaslow Metropol vizyonunu tamamlayacak ve ilki Eylül 2022’de yapılacak Terra Madre Anadolu fuarımızın gelişimine eşlik edecek” dedi.

Soyer: “Ege tarımının dünyaya açılan penceresi olacak”
“Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonundan doğan, temelinde küçük üreticilerin ve yerel tohumların desteklenmesi olan İzmir Tarımı’nın bu merkezde yaşayacağını ve dünyaya tanıtılacağını vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası, binlerce yıllık Ege tarımının dünyaya açılan penceresi olacak. Kırı ve kent merkezini, dahası, geçmişimizi ve geleceğimizi birbirine bağlayacak. Gezegenimiz iklim krizini yaşarken, geçmişin bilgeliğini geleceğin sorunlarına çözüm üretmek için çoğaltacak. Bu projenin şehrimizin tarım ticaretinin merkezi olmuş, İzmir’in simge yapılarından tarihi Borsa Binası’nın çatısı altında gerçekleşmesi özel bir anlam taşıyor. Böylesine değerli bir güç birliğini İzmir Büyükşehir Belediyesi ile tesis eden İzmir Ticaret Borsası yöneticilerine ve ekibine sonsuz teşekkür ederim.”

Kestelli: “Binlerce yıllık mutfak kültürüyle zengin tarımsal üretim desenini birleştirecek”
Üretimden markalaşmaya, eğitimden tanıtım faaliyetlerine kadar çok geniş bir konseptte yapılacak projeyle İzmir ve Ege Bölgesi’ni dünyanın sayılı gastronomi destinasyonlarından birisi yapmayı hedeflediklerini belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Projemizle Ege Bölgesi’nin binlerce yıllık yaşam ve mutfak kültürü ile zengin tarımsal üretim desenini birbirine gerçek anlamda entegre ederek dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesine ve Başkan Tunç Soyer’e teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Projenin merkezi ve uygulama alanlarından birisi olacak tarihi Borsa Sarayı ile ilgili de konuşan Işınsu Kestelli “Tarihi Borsa Sarayımız İzmir’in anıt eserleri arasında çok önemli bir yere sahip. Geçen yıl yaşadığımız depremin etkisiyle binamızın güçlendirilmesi ve restorasyonu bir mecburiyet haline geldi. Bu amaçla borsacılık hizmetlerimizi farklı bir binada vermek için Borsa Sarayı’ndan taşındık. En kısa zamanda restorasyon ve renovasyon çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Binamızın herhangi bir kuruma devri söz konusu değil. Tadilatın ardından binamızda İzmir Ticaret Borsası’nın temsil, ağırlama ve etkinlikleri yapılmaya devam edilecek. Belirlenecek bölümleri de gastronomi projemiz dahil olmak üzere Borsamızın farklı işlev ve projelerinde kullanılacak. Ayrıca, tarihi Borsa Sarayımız yenilenecek yüzüyle sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerine de ev sahipliği yaparak İzmir halkının kullanımına daha açık hale getirilecek” şeklinde konuştu. Kestelli, restorasyon projesi İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile tamamlanan Borsa Sarayı’na verdiği ve vereceği tüm destekler için İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e de teşekkür etti.

Köşger: “İzmir turizmine hayırlı olsun”
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise “Bu topraklarda 8 bin 500 yıllık miras var. Bu kadim medeniyetlerin tortusu olan mutfağımızı küçük dokunuşlarla evrensel hale getirmek ve turizmin hizmetine sunmak üzere yola çıkıyoruz. İzmir turizmine, geleceğine hayırlı olsun” dedi.

Kimler katıldı?
Protokol törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Güven Eken, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ve İzmir Ticaret Borsası yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Turizm ve kırsal kalkınma hedefi
Hem tarım hem gastronomi sektörüne hizmet edecek proje ile bölgenin nitelikli turizm potansiyelinin gelişimine katkı sağlanması ve sürdürülebilir tarımsal üretimi teşvik ederek kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.

İzmir Ticaret Borsası ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi toplantı, sempozyum, çalıştay, atölye çalışmaları, etkinlikler, eğitim, seminer ve tanıtım faaliyetlerine katkı sağlamasının yanı sıra karşılıklı mutabık kalınacak alanlarda projeye maddi destek de sağlayacak.

 
Meclis karıştı! Bakan Soylu: Hesabını vereceksiniz
 
Altay'ın statta ilk rakibi Hatayspor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Doğruer'den maden ziyareti
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniylePolyak ...
Seferihisar'da 'Çarşamba Sohbetleri' başladı
Seferihisarlı kadınları hukuki hakları ve psikolojik sağlıkları konusunda ...
Kadın Kooperatifi yeni dönem üyeleri seçildi
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ,  Bornova Kadın Girişim ve İşletme ...
 
Selçuk Belediyesi, ekmeğini halkla bölüşüyor
Selçuk Belediyesi ekmeğini vatandaşla bölüşüyor. Belediyeye ait arazilerde ...
Ödemiş'te gençlerin sesi
Ödemiş Belediyesi, çocukların ve gençlerin kent yönetiminde karar alma ...
Başkan Çerçioğlu: Otizme karşı önyargılarımızı yıkmalıyız
Eğitimde fırsat eşitliğini herkese sağlamak için birçok proje yürüten ...
 
Karşıyaka'dan yeni birim daha: Kentin vizyonu belirlenecek
Karşıyaka Belediyesi, ilçenin geleceğini planlamak için 'Vizyon Birimi'ni ...
Çeşme'de dar gelirli vatandaş ev sahibi olacak!
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme’de bir ilke daha imza atarak ...
Konak'ta kadınlara destek.. Kadın sığınma evi açılacak
Konak Belediyesi’nin Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva