HABERLER>ENERJİ
28 Ocak 2022 Cuma - 09:02

Ege'de termik santral kabusu!

Uluslararası sağlık kuruluşu Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL) Türkiye’deki kömürlü termik santrallerinin halk sağlığı üzerine yaptığı yaptığı araştırmaya göre en çok etkilenen bölgelerin Ege illeri olduğu ortaya çıktı. Rapora göre son 55 yılda kömürlü termik santrallerin olduğu illerde yaşanan erken ölümlerin 3 tanesinin 2’si Ege illerinde yaşandı.

Ege de termik santral kabusu!

EGEDESONSÖZ - Türkiye’de kömür kullanımının sağlık maliyeti üzerine çalışmalar yapan HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği, ‘Kronik Kömür Kirliliği Kümülatif Sağlık Etkileri Özel raporu’ kapsamında bu yıl ilk defa son 55 yılın toplam sağlık maliyetini ortaya koydu. ‘Kronik Kömür Kirliliği - Kümülatif Sağlık Etkileri Özel Raporu’ sonuçlarına göre 1965 -2020 yılları arasında açılan ve hala 16 ilde faaliyette olan 50 MW’ın üzerindeki büyük kömürlü 30 termik santral; 55 yılda toplamda 4.8 trilyon lira sağlık masrafına ve yaklaşık 196 bin 91 erken ölüme neden oldu. Ayrıca, kömür santrallerinin sağlık maliyetinin yanı sıra 117 bin 661 erken doğuma, 1 milyon 247 bin çocukta bronşit vakasına, 62 milyon iş günü kaybına yol açtığı da ortaya çıktı.

EN FAZLA ÖLÜM EGE BÖLGESİNDE
Kömürlü termik santrallerinin etkilerinin en ağır olarak etkisini gösterdiği bölgelerin başında ise Ege geliyor. Ege bölgesinde 3’ü Muğla (Kemerköy, Yatağan, Yeniköy), 3’ü Kütahya (Polat, Seyit Ömer Tunçbilek), 2’si Manisa (Soma B, Soma Kolin) ve 1’i İzmir (İzdemir) olmak üzere toplamda 9 kömürlü termik santral faaliyet gösteriyor.

Rapora göre 196 bin 91 erken ölümün 137 bin 648’i Ege illerinde gerçekleşti. Muğla ise iller arasında ilk sırada yer alıyor. Santrallerin bulunduğu illerdeki her 3 ölümden 1’i Muğla’da gerçekleşmiş durumda. Muğla’da 68 bin 324 erken ölüm yaşandı. Kütahya’da 39 bin 52, Manisa’da 30 bin 180 ve İzmir’de ise 92 erken ölüm yaşandı.

Yine erken doğum, bronşit vakası (çocuk ve yetişkin), hastaneye başvuru, iş günü kaybı ve hasta geçirilen günler rakamlarında Ege illeri diğer bölgelere göre daha önde olduğu görüldü. 4.8 trilyon liralık sağlık masrafının ise 2,7 trilyon lirası Ege Bölgesi illerindeki iller için harcandı.

“BU SANTRALLER DAHA FAZLA ÇALIŞMAMALI’
Raporda sağlık alanından uzmanların da değerlendirmeleri yer aldı. Aile Hekimi Dr. Hakkı Turan’ın raporda “Muğla’daki Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri yıllardır hastalıklara ve hatta ölümlere neden oluyor. Türk Tabipleri Birliği’nin 2000 yılında hazırladığı rapora göre, Yatağan’da solunum sistemi şikayetiyle yatan hasta sayısının, daha iyi hava kalitesine sahip Muğla’dan iki kat daha fazla olduğu göstermişti. Hiç şüphesiz bu hastalık verisinde en büyük pay santrallerin. Türkiye iklim krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biri iken, bu santrallerin daha fazla çalışmamasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Çalışmada politika yapıcılara öneriler şöyle sıralandı:

-Kömürden kademeli olarak çıkmak için net bir zaman çizelgesinin ve mevcut tesislerin kapatılacakları tarihlerin, en geç 2030 olmak üzere, belirlenmesi.

-Yapılması planlanan tüm kömür santrallerinin iptal edilmesi ve Hunutlu gibi santrallerin inşaatının durdurulması.

-Yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde sağlık ve kirlilik verileri konusunda şeffaflık sağlanması.

-Enerji üretimiyle ilgili her türlü karar ve önlem için sağlık etki değerlendirmesi yapılması.

-Madenlerde ve fabrikalarda çalışan binlerce insanın yanı sıra, yerel toplulukların sağlığını da iyileştirecek, alternatif iş kollarını teşvik etmek için adil geçiş benzeri mekanizmalar hazırlanması.

-Türkiye'deki sağlık ve tıbbi kuruluşlar ile bireylerin (hastalar gibi) temiz hava, sağlıklı enerji ve iklim değişikliğin etkilerinin azaltılması konularında aktif rol almalarının sağlanması için kapasitenin artırılması.

-Kömürden enerji üretiminin gerçek maliyetinin ayrıca kömürden çıkışın ülke ekonomisi ve halk sağlığı üzerinde yaratacağı olumlu etkilerin ve sağlık yararlarının kamuoyu nezdinde vurgulanması.

-Temiz hava faaliyetlerinin ve planlarının geliştirilmesi ve uygulanmasının yanı sıra enerji ve iklim politikalarının görüşülüp, karara bağlandığı girişimlere Sağlık Bakanlığı düzeyinde katılım sağlanması.

 
Bornova sanata doydu!
 
CHP'li Kılıç 'ölüm' yolunu meclise taşıdı: Ödemişli efeler yapılmayanı unutmaz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayır, Bakan Dönmez’e sordu: Neden şimdi düzeltilmiyor?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in elektrikte kademeli tarifenin ...
Azerbaycan, Türkiye'ye verdiği doğalgazı artıracak
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Sözcüsü İbrahim Ahmedov, Türkiye'ye ...
EMO İzmir Şubesi'nin yeni yönetimi belli oldu
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi 34. Dönem Yönetim Kurulu ...
 
Elektrik üretimi kasımda yıllık bazda yüzde 3,7 arttı
Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Kasım 2021'de bir önceki yılın ...
Elektrikte kademe limiti değişiyor mu?
Kademeli tarifeye geçilmesinin ardından elektrik faturaları hızlı yükselirken ...
Doğalgaz kesintisi 3 sektör için kalktı
BOTAŞ, ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler ...
 
Doğalgaz kesintisi 3 sektör için kalktı
BOTAŞ, ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler ...
BOTAŞ'tan doğalgaz açıklaması
BOTAŞ, İran'ın Gürbulak-Ağrı giriş noktasından sağlanan doğalgazı 10 gün ...
EMO'dan doğalgazda önlem çağrısı: Elektriğe sıçramasın!
İran'ın doğalgazı arzını durdurmasına bağlı olarak sanayide ve elektrik ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva