HABERLER>EGE
7 Ağustos 2021 Cumartesi - 08:32

Ege Bölgesi yangınlarla boğuşuyor!

Muğla'nın Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Yatağan ilçesinin ardından Seydikemer'de de orman yangını çıktı. Yatağan'da çıkan, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılıp Aydın'ın Çine ilçesine sıçrayan orman yangınına da havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Ege Bölgesi yangınlarla boğuşuyor!

Yurt genelinde birçok ilde art arda çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 223 orman yangınından 217'sinin kontrol altına alındığını söyledi. Pakdemirli, Marmaris, Seydikemer ve Yılanlı'da yangınların söndürüldüğünü duyurdu. Pakdemirli ayrıca "Milas yangını devam ediyor. Yangın şu anda uyuyor. Önemli bir tehlike arz etmiyor. Muğla'da 15 orman yangını meydana geldi. Termik santrali ve turizm alanlarını da korumak için ciddi çaba sarf ettik" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ İKİ UÇAĞINI GERİ ÇEKTİ
Pakdemirli, Avrupa Birliği'nden gelen iki uçağın Yunanistan'da daha ciddi yangınlar olması nedeniyle geri çekildiğini söyledi.

AYDIN
Yatağan'ın kırsa Helvacılar Mahallesi Gökbel Dağı'nda dün saat 14.00 sıralarında orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan alevler Gökbel Dağı'nın arka kısmındaki Çine'nin Akçaova Mahallesi'ne sıçradı. İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait çok sayıda arazöz ile Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi. Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 5 helikopter havadan, çok sayıda arazöz ve itfaiye ekibi ise karadan müdahale etti. Ekiplerin söndürme çalışmalarına bölgedeki vatandaşlar da destek verdi. 

Karacasu ve Bozdoğan ilçelerinde çıkan orman yangınlarını kontrol altına almak için çalışmalar devam ediyor.

Karacasu-Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde 4 gün önce çıkan yangınla Bozdoğan-Altıntaş Mahallesi'nde dün başlayan yangına müdahale karadan sürüyor.

Bölgede Orman İşletme Müdürlüğü ile Aydın Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yangını kontrol altına alma çalışması sürerken, yangınların etrafının çevrildiği belirtildi.

Karacasu ilçesinde 3 Ağustos'ta akşam saatlerinde çıkan orman yangını nedeniyle Bereketli Mahallesi'nin bir bölümü tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

'6 MAHALLENİN BAZI BÖLÜMLERİNİ TEDBİR AMAÇLI BOŞALTTIK'
Gece yangın bölgesine gelerek yetkililerden bilgi alan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, "Yatağan bölgesinde başlayan orman yangını Çine ilçesi Akçaova Mahallesi'ne doğru hızla ilerledi. Havadan ve karadan yapılan müdahalelerle belirli bir noktada yangın durdurulmaya çalışıldı. Ancak henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Biz tedbir amaçlı 6 mahallemizin belirli bölümlerini tahliye kararı aldık. Olası bir rüzgarın farklı yönden esmesi durumunda yangının yerleşim yerlerine intikali ve burada vatandaşlarımıza zarar vermesini önlemek amacıyla yaptık. Bu yönde aldığımız kararı muhtarlarımızla birlikte değerlendirdik ve bu çalışmayı başlattık. Tespit olmamakla birlikte Yatağan bölgesi de dahil olmak üzere 500 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü değerlendiriliyoruz. Tabiî ki asıl yangın sona erdikten sonra ne alanın zarar gördüğü ortaya çıkacaktır. Şu anda bütün birimlerimiz burada özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Temennimiz bir an önce yangını kontrol altına alabilmektir” dedi.

 Karacasu ve Bozdoğan ilçelerinde iki adet orman yangınına müdahaleler sürüyor.

KEPÇE DEVRİLDİ!
Orman İşletme Müdürlüğü çalışanlarından Z.A.G'nin kullandığı kepçe, yangına müdahale sırasında devrildi.

Ağır yaralanan kepçe operatörü, bölgedeki ambulansla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Z.A.G'nin tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü öğrenildi.

Öte yandan, sağlık ekipleri akrep sokan kişi ile dumandan etkilenen kişiyi tedavi etti.

MUĞLA
Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere, Seydikemer ve Yatağan'da yangın devam ediyor.

Bölgede devam eden yangınlar, Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden gelen ekiplerin de katkılarıyla havadan ve karadan kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Milas'ın Akçakaya ile Ercek mahallelerine yakın ormanlık alanda etkili olan ve yerleşim yerlerine yaklaşan yangın nedeniyle bölgedeki bazı mahalleler iki gün önce tahliye edildi.

Bölgede çok sayıda arazöz ve itfaiye ekibi karadan, uçak ve jandarma helikopterlerinin de aralarında olduğu çok sayıda helikopterle havadan müdahalede bulunuluyor.

Helikopterler yangın bölgesine yakın bir alanda bulunan göletten su alarak alevlere etkili müdahale yapıyor. Helikopterlerin su almak için gölette sıralandıkları görüldü.

SET ÇEKİLDİ
Milas'ta yangın Bayırköy Mahallesi’nde ormanlık alanda devam ederken, önlem amacıyla Yeniköy Termik Santrali’nde hendekler kazıldı. Orman ekipleri yangına set çekerken, gece boyu devam eden çalışmalarla alevlerin ilerlemesi durduruldu. Fesleğen Mahallesi ve Yeniköy Termik Santrali hattında devam eden yangında ise alevler etkisin kaybetti.

ATALAY: BURASI HEPİMİZİN ÜLKESİ
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, orman işçileri ve bölge halkının yangınları kontrol altına almak için yoğun mücadele verdiğini söyledi. Yeniköy Termik Santrali'ni ziyaret eden Atalay, burada çalışan işçilerle sohbet etti, yangın söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Atalay, ziyarette AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 190 bölgesinde yangınların çıktığını, bunlardan 12'sinin hala devam ettiğini belirtti.

Bütün kesimlerin yangınları kontrol altına almak için yoğun mücadele verdiğini anlatan Atalay, herkesin elinden gelen yardımı yaptığını dile getirdi.

Yeniköy Termik Santrali'nin Türkiye'nin önemli iş yerlerinden biri olduğunu, bu santrale bir şey olursa bölgeye veya diğer yerlere de intikal eden sıkıntılar olabileceğini ifade eden Atalay, "Ama şu ana kadar bir şey olmadı. İki üç gündür rüzgarın etkisiyle yangın bir noktaya geldi. Sonra kontrol altına alındı. Bugün yarın bir şey olmazsa bir daha sıkıntı olacağını düşünmüyoruz." dedi.

Atalay, kara, deniz ve ormanın da vatan olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:

"Burası hepimizin ülkesi. Bu süreci iyi götürmek lazım. Orman işçileri ve bölge halkı yangını kontrol altına almak için yoğun mücadele veriyor. Burası hepimizin vatanı. Vatanımızda bir sıkıntı olduğu zaman bedelini hepimiz ödüyoruz. Burada kimin mağduriyeti varsa biz Türk-İş olarak karşılamaya hazırız. Devlet, iş adamları ellerinden geleni yapıyor. Bu iş yerlerimizi ziyaret ediyoruz. Bu süreç birlik olma, kol kola olma zamanıdır. Yangın ilk başladığı zaman bir şişe su ile söndürürsün ama 10 dakika sonra 10 şişe suyla söndüremezsin. Bir saat sonra bir ordu gelse zor söndürürsün. İşte yangın böyle bir iş. Beraber olmak, yan yana olmak mecburiyetindeyiz."

Bir ağacın büyümesinin uzun yıllar aldığına dikkati çeken Atalay, aynı anda 190 yangını hiç görmediğine işaret etti.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU KÖYCEĞİZ'DE
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Otmanlar Mahallesi'nde devam eden orman yangınına ilişkin bilgi aldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının sürdüğünü ancak hızını yitirdiğini söyledi.

Antalya'nın Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerindeki yangınların kontrol altına alındığını anımsatan Karaismailoğlu, bölgedeki soğutma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Antalya için herhangi bir risk kalmadığını belirten Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
"10 günlük süreçte tüm bakanlıkların, kurumların, belediyelerin cansiperane mücadelesi oldu. Bu büyük afetin üstesinden Türk milletinin birlik ve beraberliği sayesinde geldik. Şimdi de Aydın civarında büyük yangınlar var. İnşallah kısa sürede bu yangınları da kontrol altına alacağız. Bir taraftan bu yangınları söndürmekle uğraşırken bir taraftan da yangından etkilenen vatandaşların yaralarını sarmaya çalışıyoruz. İnşallah en kısa sürede kalıcı konutlar yaparak afetlerin izlerini ortadan kaldıracağız.

Muğla'da da bu yangınları söndüreceğiz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Burada vatandaşlarımızla birlikte olduk. İnşallah onların dertlerini, sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz. Yangınla uğraşan arkadaşlarımıza moral ve motivasyon sağlıyoruz."

MANAVGAT'TAN HAVA VE KARA GÜCÜ TAKVİYESİ
Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangının kontrol altına alınmasının ardından Orman Genel Müdürlüğü bu bölgedeki hava ve kara gücünü Muğla bölgesindeki yangınlara kaydırdı. Muğla’da devam eden orman yangınlarına bugün havadan 28 helikopter ve 2’si tanker, 4'ü amfibik olmak üzere 6 uçak alevlere müdahale ediyor. Yine Antalya’dan bu bölgeye 76 arazöz kaydırıldı. (NTV, DHA)

 
Aşı karşıtı 20 doktor disipline sevk edildi
 
Mehmet KARABEL yazdı... Geçmiş zamanın sönmeyen yıldızı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Datça beşik gibi! 4,9 büyüklüğünde deprem
AFAD, Datça açıklarında saat 04.39'da 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.
Datça'da 4,4 büyüklüğünde deprem!
AFAD, Datça açıklarında saat 23.42'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.
Muğla açıklarında 4.0 büyüklüğünde deprem
Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 4.0 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.
 
Yatağan'da çıkan yangın Çine'ye sıçradı
Muğla'nın Yatağan İlçesi Helvacılar Mahallesi Gökbel Dağı'nda orman yangını ...
Datça açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi'nde, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, Richter ölçeğine göre ...
Durdurulamıyor... Alevler yuta yuta ilerliyor!
Türkiye genelinde orman yangınlarından 196'sı kontrol altında. 5 ildeki ...
 
Soma'da katliam gibi kaza: 6 kişi öldü, 37 yaralı var...
Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre ...
Tartışma sonrası damat kayınvalideyi vurdu
Denizli'nin Honaz ilçesinde damadı tarafından tabancayla vurulan kadın, ...
Didim'de takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı
Aydın'ın Didim ilçesinde takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva