HABERLER>İŞ DÜNYASI
29 Nisan 2020 Çarşamba - 15:17

EBSO’dan online meclis toplantısı

Covid-19 sürecinde ilk kez uzaktan erişimle gerçekleştirilen meclis toplantısı, EBSO meclis üyelerini dijital ortamda bir araya getirdi. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, bu sürecin bir an önce son bulmasını ve yüz yüze yapılan meclis toplantılarının yeniden gerçekleşmesini dilerken, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar  da “Sürece ilk andan itibaren dahil olduk ve Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak gerekli adımları attık, atmaya da devam ediyoruz”  dedi.

EBSO’dan online meclis toplantısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Covid -19 salgını nedeniyle Mart ve Nisan ayı meclislerini uzaktan erişimle gerçekleştirdi.  Meclis üyelerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Salih Esen “Bugün bu şekilde toplantı yapmamıza neden olan, bizleri birbirimizden uzak tutan, neredeyse dünyayı durduran Covid-19 salgını ile birlikte bir bilinmezin içindeyiz. Sayın Başkanın da konularımızın çözümü noktasında çok yakından takip ettiği süreçte, azalan vaka sayıları ve azalma eğilimine girmiş gibi görünen ölüm oranları biraz umutlarımızı artırıyor olsa da normalleşme için Haziran ayı konuşulmakta. Her sektörümüz, her üyemiz farklı oranlarda da olsa yara aldı. Açılan yaranın iyileşmesi hem atılan adımlara bağlı, hem de salgının bitiş sürecine. Hal böyle iken ekonomide dengelerin bozulması asıl, sonraki süreçte bizleri daha sıkıntılı bir dönemin beklediğinin işareti” dedi.

EBSO üyelerinin bu zorlu süreçte taşın altına elini koyduğunu da kaydeden Esen, “Üyemiz Türklab Tıbbi Malzemeler Firması’nı, TÜBİTAK tarafından kabul gören Covid-19 antijen ve antikor tanı kiti üretim projesinden dolayı tebrik ediyorum.  Türkiye’de bir ilk olan, maskematik üretimini gerçekleştirerek İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın kullanımına sunulmasını sağlayan üyemiz Elektral A.Ş.’yi, Türkiye’nin ilk yerli solunum cihazının bağlantı elemanları tedariğini sağlayan Norm Cıvata’yı, 25000 siperlikli maske üreterek, Sağlık İl Müdürlüğü’ne teslim eden İzeltaş’ı, 3 boyutlu yazıcı ve lazer kesim cihazları ile koruyucu yüz siperi üreten Yaşar Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni, Yerli solunum cihazına yerli sızdırmazlık üreten Kastaş’ı, Siperlik üreten Stal Gürmak ve Luna Elektrik’i tek tek tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

YAŞAMAK İÇİN YAŞATMAK LAZIM

Daha sonra söz alan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da küresel resesyon, küresel işsizlik ve bozulan dengelerin, sağlıktan sonra gündemin ilk sıralarına oturduğunu kaydederek  “Sanayicimizi, çiftçimizi, vatandaşı etkili desteklerle yaşatmamız ekonomimizin sürdürülebilirliği açısından çok kritiktir. O nedenle de dedik ki; “Yaşamak için yaşatmak lazım.” Birçok önemli destek açıklandı. Bize iletilen tüm konular ve anket analizinden görebildiğimiz kadarıyla da en öncelikli olarak; Nakit akışındaki bozulma nedeniyle, firmalarımızın acil nakit paraya ihtiyacı olduğunu, bu nedenle en azından devletten çeşitli nedenlerle alacağı olan firmalarımıza ödemelerinin yapılması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim.

Bu anlamda TOBB tarafından Denizbank işbirliği ile dün işleme alınan %7,5 faizle, 2021 yılında 12 taksitle geri ödemesi olacak Nefes Kredisi küçük işletmelerimiz için oldukça kıymetlidir” dedi.

Artan belirsizlik ve uzayan sürecin,  krizi fırsata dönüştürenler için şimdilik olumlu geçerken birçokları için daha sancılı olacağını vurgulayan Yorgancılar,  “Dünya, şimdilik bu rotada devam ederken, vaka sayıları da azalırken, salgının er ya da geç sona ereceği dikkate alınarak “yeni dünya söylemlerine, her şeyin farklı olacağına” dair tezlere kulaklarımızı kapayamayız. 2015 yılında Türkiye’de çok kısıtlı dillendirilen ama eyleme geçilmemiş Sanayi 4.0 sürecini sizlerle tanıştıran, bu farkındalığı yaratan biri olarak bugün de diyorum ki; Sanayi 4.0 ile başlayan dijital dönüşüm süreci, yakın gelecekte yaşayacaklarımızı Covid-19 ile belki bir 10 yıl öne çekerek, artık harekete geçmemiz gerektiğini, yeni dünya düzeninin gerektirdiği şekilde önceliklerimizi, stratejilerimizi, üretim planlamamızı yapmamızı zorunlu kılmaktadır” diye konuştu.

Uzun ve yeni bir sürece kendimizi hazırlamak zorunda olduğumuzu da hatırlatan Yorgancılar  “Bir an evvel salgının son bulmasını diliyor, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, sağlık çalışanlarımıza Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Can sipare çalışan sağlık çalışanlarımıza da şükranlarımızı gönülden iletiyorum” dedi.

BİZLERİ NELER BEKLİYOR?

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ayrıca bu süreçte yaşanabilecek olası gelişmeleri de şu şekilde sıraladı:  

1.Bugünden de tecrübe ettiğimiz gibi üretim ve çalışma şekli yenilenecektir. Fiziksel toplantılar, eğitim ve tedarik zincirlerinin evden veya uzaktan erişimle yürütüldüğü yeni bir aşamaya geçilerek daha esnek sistemler değerlendirilecek, işe gitme zorunluluğu ve iş seyahatleri azalacaktır.

2.Bu da yeni tüketici ve üretici davranışını hızla yaygınlaştıracaktır. Harcama öncelikleri değişecek, verimlilik ve kalite artacaktır.

3.Başta gıda ve ilaç endüstrisi olmak üzere stratejik öneme sahip sektörlerde yerli üretim öne çıkacaktır.

4.Blockchain, yüz tanıma, veri analitiği gibi algoritmaların ve diğer teknolojik araçların öne çıktığı, robotlar ve yapay zekanın yaygınlaştığı yeni bir yönetişim tarzı hakim olurken, “Algoritmik uluslar” tanımlaması ile tanışacağız.

5.Siber güvenlik kritik önemini daha da artıracak.

6.Salgının ekonomik krizi derinleştirmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşması ile işsizlikte artış olacaktır.

7.Başta çevre olmak üzere sürdürülebilirlik temel hedefler arasında yerini alacaktır.

8.Uluslararası ve bölgesel kuruluşların etkinliği sorgulanacak, mevcutlar dağılırken farklı birliktelikler kurulabilecektir. 

9.ABD’nin, uluslararası liderlik rolü zayıflarken, Çin-Amerikan ilişkilerindeki sorunlar devam edecektir.

10.Dünyanın daha Asya merkezli olması beklenmektedir.

11.Hükümetlerin e-hizmetlerinin kapsamı genişleyecek.

 
Soyer anlattı: Salgın sonrası İzmir turizmi için ne yapılacak?
 
Esad'tan tepki çeken Suriye haritası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TESK'ten 6 işyeri için öncelik talebi
TESK; gerekli önlemler alınarak lokanta, restoran, berber, kuaför, kıraathane ...
TTO Başkanı Olgun: Esnafa kira desteği verilsin
İşe Devam Kredisi, Kısa Çalışma Ödeneği ve ihtiyaç sahibi hanelere yapılan ...
Deneyimli sanayici Zorlu'dan korona yorumu: Yeni dünyaya ve zor günlere hazır olalım
Deneyimli sanayici Zorlu, “Salgın sonrası yeni bir dünya dizayn edilecek. ...
 
Günlük araç kiralama hacmi yüzde 50'den fazla azaldı
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ekici, "Uçuş ...
İhracatın önündeki engeller aşılıyor
Koronavirüs tanısında kullanılan ve 1-3 saat arasında hızlı sonuç veren ...
İhracatta koronavirüs etkisi: Dev düşüş!
Martta ihracat Kovid-19 salgınının etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre ...
 
TTO’dan 1500 aileye erzak yardımı
Koronavirüs salgınından dolayı sokağa çıkamayan 65 yaşındaki ihtiyaç sahibi ...
Sanayicilerin Başkanı'ndan örnek davranış
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, işten çıkarmaların yoğun şekilde yaşandığı ...
Salgına karşı ihracatçılardan güç birliği
Türkiye, küresel bir salgın haline gelen koronavirüsün tedarik zincirinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva