HABERLER>SAĞLIK
16 Eylül 2021 Perşembe - 13:23

Dünyaya ilk kez İzmir’den duyuruldu... 3. dozda ezberler bozuldu

DEÜ Rektörlüğü, 3'ncü doz aşıların antikor oranı çalışmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Rektör Nükhet Hotar, hastane personelinin 3. doz aşısını CoronaVac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7.5 kat arttığını, BioNTech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildiğini açıkladı. Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Dalı Bülent Kılıç, "Dünyada ve Türkiye’de ilk kez iki doz inaktif aşıdan sonra 1 MRNA aşısı yapılanlarda bir sonuç açıklanıyor. Daha önce yapılan Coronvac yok sayılır iki doz biontech aşısı yapılır düşüncesi yanlış" dedi.

Dünyaya ilk kez İzmir’den duyuruldu... 3. dozda ezberler bozuldu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Pandemi ile mücadelede sağlıkçılar tarafından en önemli silah olarak görülen koronavirüs aşıları Türkiye'de ilk olarak 13 Ocak günü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya uygulanmıştı.

İlk aşılamanın ardından gerek sağlıkçılar gerekse iktidar ve muhalefet partileri aşı çağrısında bulunurken 15 Eylül verilerine göre Türkiye genelinde toplamda 103 milyon 762 bin 658 doz aşı uygulanırken İzmir'de ise aşılanma oranı Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre yüzde 87,8 olarak belirtildi.

Aşılanmada 3'ncü doz uygulanmasının başlamasına rağmen dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de aşı karşıtları kampanyalar yürütülürken, son olarak da Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın aşı karşıtı söylemleri büyük tepki toplamış, aşı karşıtları ise miting düzenleyerek aşı olunmaması çağrısında bulunmuştu.

Yaşanan süreçte bir yandan 3'ncü doz aşı uygulaması sürerken Dokuz Eylül Üniversitesi, gündemdeki 'aşı karşıtlığı' tartışmalarına son verecek bir basın açıklaması düzenleyerek 3'ncü dozunu olan sağlık çalışanlarının antikor oranlarını basın mensupları ile paylaştı.

HOTAR: AŞININ KORUYUCULUĞU ARAŞTIRMA İLE ORTADA
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar'ın gerçekleştirdiği basın toplantısında konuştu. Hotar, "Hastane yönetimiz pandemi sürecinde çok ciddi ve hızlı tedbirler aldı.  Pandemi bir süre daha hayatımızda olacak gibi gözüküyor. Bu tedbirlere bir süre daha uymamız gerekiyor. Birimlerimizdeki iş akışını, maske ve mesafe kurallarına uygun hale getirdik. Hasta ve yaya trafiğini düzenledik. Özellikle pozitif olanla il olma riski taşıyanlar ile hiç olmayanların mesafe düzenin belirledik. Ekipman olarak gerekli olan sosyal mesafe bantları, maske  gibi ekipmanları kendi imkanlarımız ile yürüttük. Bu konuda sıkıntı yaşamadığınızı gibi diğer kamu kurumları ile de bu üretimleri paylaştık. Pandeminin ilk gününden itibaren virüs tanısını hızlı ve güvenli yapmak için Covid-19 Tanı Laboratuvarı’nı kurduk ve Covid-19 izleme merkezini açtık. Bu merkezimizdeki çalışmalarımız halk sağlığı ana bilim dalı, enfeksiyon hastalıkları anabilim dalı tarafından yürütüldü.  Finansmanı rektörlülük olarak biz sağladık. Böyle önemli bir çalışmaya hızlıca kaynak bulmamız lazımdı ve buna en uygunu da rektörlük kaynağıydı. 3 bin 538 sağlık çalışanında yapıldı ve 1 yıl süreli izlendi ve izlenmekte.  Bu bilimsel veriler ortaya koymakta ki aşı çok bilinmezlikler ile gelişmiş ve halen devam eden hastalığa karşı bulunan en etkili önem… Hem kendimiz korumak hem de başkasına zarar vermek adına gerekli önlemleri göstermek zorundayız. Yüz yüze eğitimde sadece bizim dersliklerimize 70 bin öğrenci gelecek. Bunların aşılı olması hem kendini hem arkadaşlarını riske atmamak için çok önemli. Hocalarımızın ve idari personelimizin aşı yaptırmış olması sağlık açısından çok önemli. Bu zaten yapılan çalışma ile ortada" dedi.

MADDELER HALİNDE ANLATTI
Maddeler halinde araştırmanın sonucu hakkında rakamlar veren Hotar;

"1)Araştırmamızın ilk sonuçlarına göre antikor düzeylerinin Dokuz Eylül Üniversitesi sağlık çalışanlarının iki doz CoronaVac aşısından 4 ay sonra anlamlı şekilde düştüğü ancak %89'unda halen yeterli düzeyde olduğunu tespit etti çalışan arkadaşlarımız. Üçüncü doz aşı sonrası (CoronaVac veya BioNTech aşısı) sağlık çalışanlarının %100'ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeye eriştiği saptandı. Sağlık personelinin 3. doz aşısını CoronaVac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7.5 kat arttığı; BioNTech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildi.

2) Katılımcılardan 3. doz aşısını BioNTech ile olanların durumları değerlendirildiğinde antikor düzeylerinin zaman içinde düştüğü, ancak halen var olan antikor düzeyinin (aşıdan yaklaşık iki ay sonra) oldukça yeterli düzeyde olduğu (16865 AU/ml) saptandı. Aşıdan sonra yüzde 100 arttı ancak düşmesine rağmen 2 ay geçmesine rağmen hala yeterli koruma sağlandığı görüldü.

3)İlk iki doz aşı arasında sağlık çalışanlarımızın %4'ünde (20 sağlık çalışanı) COVID-19 hastalığı geliştiği göründü.  3. doz aşısını olan 293 kişiden sadece 1 kişide (%0.3) koroanya yakalandı o da hafif atlattı."

KILI: DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE BU İLK KEZ AÇIKLANIYOR
Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Dalı Bülent Kılıç çalışmanın önemine değinerek, “Sağlık çalışanlarda ve belli bir yaş gurubunda 2 doz Sinovac aşısından sonra bir doz MRNA aşısı yapılan bir grup var. Bununla ilgili sonuçlar bilinmiyor. Bütün dünyada bilinmiyor. Türkiye’de de bu konuda başlayan çalışmalar var ama sonucu ilk açıklayan biziz. Dünyada ve Türkiye’de ilk kez iki doz inaktif aşıdan sonra 1 MRNA aşısı yapılanlarda bir sonuç açıklanıyor. İki doz Coronavac aşılarının hiçbir etkisi yok, mutlaka herkese sıfırdan Biontech yapalım diye bir düşünce vardı. Ama daha önce yapılan aşıların bir yararı olduğunu ve üçüncü doz olarak tek doz MRNA aşısı yapılmasıyla bile çok yüksek miktarda antikor oluştuğunu gösteriyor. O düşünce böylelikle yok olmuş oldu. Yüksek antikor oluşuyor. Daha önce yapılan Coronvac yok sayılır iki doz biontech aşısı yapılır düşüncesi yanlış. Biz yaklaşık iki aydır bu durumu izliyoruz. Şu an ki verilere göre üçüncü olarak bir doz Biontech aşısı yeter. Biz Aralık ayında tekrar bir izleme yapacağız. Çünkü antikor düzeyleri düşebilir. Ama bir sorun yaratacağını düşünmüyoruz. Biz zaten hastalığa yakalananları izliyoruz. Bizim durumumuzda hastalığa yakalanan çok az kişi var. 300 kişiden 1 kişi hastalığa yakalandı. Hastalığa yakalanmaktan koruyor, ikinci bir MRNA aşısına gerek olup olmadığını araştırıyoruz” dedi.

HOTAR: KİMSE KİMSEYİ RİSKE ATMA HAKKINA SAHİP DEĞİL
Yeniden söze girerek sağlık çalışanlarının risk altında olmasına rağmen alınan sonuçları belirten Hotar, "Bu çalışma tamıyla sağlık çalışanlarını kapsadığı için sağlık çalışanları bu risk ile en çok karşı karşıya kalan bir grubu oluşturmakta. Sağlık çalışanlarımızda bile böyle sonuçlar verdiğine göre bizim daha az risk altında kalan kişiler için bunun koruyuculuğu kat ve kat fazla olacaktır. En azından kanunen zorlayıcı bir durumumuz yok ancak akıl ve mantığımızı kullanıldığımızda aşı olmamayı gerektirecek hiçbir reel durum yok. İnsanlar tercihini böyle kullanabilir ancak eğitim kurumlarında yanında ders dinleyen arkadaşını, dersi anlatan hocasını ve kapıda bekleyen güvenliği riski atma hakkına sahip değil" ifadelerini kullandı.

AŞI KARŞITLARI İÇİN SUÇ DUYURUSU
Aşı karşıtları için suç duyurusunda bulunulabileceğini de belirten Hotar, "Kişiler kendi özgürlük alanı içinde böyle bir özgürlük hakkını sahip olsalar bile ki sadece kendileri bir adada yaşıyorsa bu özgürlüklerini kullanabilirler. Ancak her bir kişi çalışma arkadaşlarını riske attığı için bu bir özgürlük değil. Kitleleri engelleyecek aşı karşıtlarına karşı bir suç duyurunda bulunabilir toplumu riske attığı için" şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER 'HUKUKİ DÜZELEME' SONRASI…
Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde yer alan hocaların çoğunluğunun aşılandığını belirten Hotar, "Hocalarımız içi çok ciddi bir aşılanma oranı var. Olmayanlardan da haftada 2 kere PCR testi isteyeceğiz. Öğrenciler için turnike sayılarımızı arttırıyoruz, güvenlik sayımızı arttırıyoruz, girişlerimiz arttırıyoruz ki hem de aşı hem de test sonuçlarını her gün kontrol edebilirim" dedi.

Okullar açıklaması ile aşılanma sayılarının değişeceğini belirten Hotar, "Ben aşısız öğrenci rakamının 0'a yakın olacağını düşünüyorum. Toplumu aşı karşıtı söylemi etkilemekte... Vatandaşlarımız duyarlılık gösterip bunlara karşı bir tepki ortaya koyması lazım. Kendisini tamam ama başkasını riske atamaz" açıklamasında bulundu.

KÜÇÜKGÜÇLÜ: VİRAL ENFEKSİYON İÇİN DE MASKE ŞART
DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü ise, "Ben bu pandemi sürecinin başından beridir hastanede başhekim olarak görev yapıyorum. Bütün süreçleri birebir yaşadım. Aşının yararını şu an çok net bir şekilde görüyorum. Şu an bizim servisimizde pandemi servisinde 17 hasta yatıyor. 16 tane yoğun bakımda yatan hastamız var. Bu pandemiye ilk dalgasında biz 112 yatağa kadar çıkmıştık. Yataklı hasta sayımız ve yoğun bakım isteği çok fazlaydı. Ama burada aşının önemi kendini belli ediyor. Süreçte herkesin bilgilenmesi gerekiyor.  Eğitim, eğitim, eğitim… Şunu da yapmamak lazım, ben aşılıyım, maske mesafe, hijyen kuralları yine de geçerli. 5-10 gündür başka bir viral enfeksiyon var. Enflüanza salgını gibi. Bu salgını da önlemek için yine maske geçerli. Okullar açıldı. Orada da bunun uygulanması gerekiyor" dedi.

 
Altınordu ağır yaralı
 
6. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali başlıyor!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir 17 Eylül 2021 Cuma 09:28

gazınız olsa doktara gidersin iki ilaç yazsın diye, adamların dillerinde tüy kalmadı size laf anlatacağım diye.. halen inanmamakta ısrarllısınız. aşı kartşıtları , sakın hastanelere de gitmeyin. nasıl olsa inanmayacaksınız :))

Yorumu oyla      2      3  
kentli olmak 16 Eylül 2021 Perşembe 15:40

Kim inanır!!!Kadir İnanır...

Yorumu oyla      7      5  
Reise özenmiş 16 Eylül 2021 Perşembe 15:18

Hekimlerin işini hekimlere bırakacağına, o da ahkam kesmek istemiş.

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüsle ilgili çarpıcı tespit!
‘Koronavirüsün akciğer kanserini taklit etmesi’ gibi bir durumun söz konusu ...
Covid-19'u atlatan anne adayından hamilelere 'aşı olun' çağrısı
İzmir'de korovirüse yakalanan, çocuğunu kaybetme tehlikesi yaşayan hamile ...
Sonbaharda tüketilmesi gereken 10 besin
Sonbaharda tüketilmesi gereken 10 besin
 
Ankara'da aşısız 12 gebe korona kurbanı!
Ankara İl Sağlık Müdürü Zülfikar Akelma, 2021 yılında Ankara'da Covid-19 ...
Prof. Dr. Gürüz aşı karşıtlarına isyan etti: Açıklamalar bilim ve akıl dışı!
Aşı Bilimi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi aşı geliştirme, Uygulama ...
Yeni aşı haritası pazartesi günü paylaşılacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Okullarımızda öğrencilerimize tarama amaçlı ...
 
Son 24 saatte 248 can kaybı 28 bin 224 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 341 bin 4 Kovid-19 testi yapıldı, 28 bin 224 ...
Üçüncü doz aşı 10 kat fazla antikor üretiyor
İsrail'de yapılan bir araştırmada, corona virüs aşısının üçüncü dozunun ...
Pfizer 6 aylık bebekler için aşı izni isteyecek
Pfizer'ın, 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklara aşı yapılabilmesi için başvuru yapacağı bildirildi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva