HABERLER>DÜNYADAN
17 Şubat 2016 Çarşamba - 10:43

Dünya şaşkın: Suudilerle Ruslar nasıl anlaştı?

Petrol fiyatının daha fazla düşmesini engellemek üzere Suudi Arabistan ve Rusya'nın 'diğer ülkelerin de uyması şartıyla' aldığı petrol arzını ocak ayı seviyesinde tutma anlaşması tartışılıyor...

Dünya şaşkın: Suudilerle Ruslar nasıl anlaştı?

Yaklaşık yüzde 70 değer kaybeden petrol fiyatlarının, daha fazla düşmesinin önüne geçmek için en büyük üreticilerden üretimi dondurma kararı çıktı. Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela ’nın petrol bakanları, Katar’ın başkenti Doha’da petrol arzıyla ilgili görüştü. Hürriyet gazetesinden Merve Erdil 'in haberine göre, görüşmenin ardından Riyad ve Moskova’nın, “diğer üreticilerin de kendilerini takip etmesi halinde” petrol arzını ocak seviyesinde tutma konusunda anlaştıkları açıklandı. Suudi Arabistan ve Rusya’nın, arz fazlasının önüne geçmek ve fiyatları yeniden yükseltmek için şartlı olarak dahi olsa anlaşması, dünyada geniş yankı buldu. Görüşme haberleriyle, Brent petrolün varil fiyatı 34 doların üzerine çıktı.

SAFLAR ISINIYOR
13 ülkenin oluşturduğu OPEC petrol kartelinin başkan vekili de olan Katar Petrol Bakanı Muhammed Bin Salih El-Seda, Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela’nın, diğer üreticilerin de kendilerini takip etmesi halinde petrol arzını ocak ayı seviyesinde tutma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Bu, yaklaşık 2 yıldır düşüş eğiliminde olan petrol fiyatları karşısında koordine edilen ilk hamle sayılabilir. Katar’da kısa bir toplantının ardından varılan karar, piyasalarda geniş yankı buldu. Ancak “diğer üreticilerin de takip etmesi” şartı kapsamında başta İran ve Irak’tan da petrol arzını dondurma yönünde karar çıkması gerektiği vurgulanırken, İran’dan farklı bir açıklama geldi.

İran Petrol Bakanı, Tahran’ın petrolde piyasa payından vazgeçmeyeceğini açıklarken, Venezuela ve Iraklı muhataplarıyla bugün Tahran’da görüşme yapacaklarını kaydetti. Diğer yandan, üretimi dondurma kararının tüm ülkeleri aynı şekilde etkilemeyeceği de belirtiliyor. Enerji analisti Robin Mills, kararın ardından dün Twitter’da, “Eğer bu ülkeler gerçekten üretimi dondurursa, gerçekten kaybeden yalnızca S. Arabistan olacak çünkü yaz talebini karşılamak için Ocak’ta üretimi artırması gerekiyor” diye yazdı. Diğer yandan bazı analistler fiyat üzerindeki etkisinin ise sınırlı kalacağını savunuyor.

'DÜŞÜŞ SINIRLI OLUR'
Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, şunları kaydediyor: “Rusya-OPEC görüşmesi sonrası piyasaları kısa vadede tatmin etmeyen ancak uzun vadede petrolün taban seviyesini belirleyebilecek açıklamalar geldi. Özellikle S. Arabistan’ın uzun süredir arzı kısmak adına tutumu oldukça katıydı. Arabistan’ın 10.2 milyon varil günlük üretim ve Rusya’da 10.9 milyon varil tavan seviye olarak belirlendi. Açıklamanın tüm OPEC ülkelerini kapsamaması ve ‘arzın kısılmasıyla’ ilgili karar beklenmesinin aksine sabit tutulma kararının çıkması, piyasaları ilk etapta tatmin etmedi. Ancak kısa vadeli petrol fiyatlarını yukarı çekmeyen açıklama, uzun vadede arzın sabit tutulmasından kaynaklı düşüşleri sınırlı bırakabilir.”

Karar neden önemli?
OPEC üyesi olmayan Rusya ve OPEC’in en güçlü oyuncusu Suudi Arabistan’ın anlaşması dikkat çekici bir gelişme. Suudi Arabistan, pazar payını korumak için OPEC’ten gelen tüm çağrılara rağmen, bugüne kadar üretimi düşürmedi.

Suudi Arabistan’ın OPEC’teki ezeli rakibi İran, yıllar süren yaptırımların ardından petrol üretimini hızla artırıp, kaybettiği pazar payını yeniden kazanmayı hedefliyor. Rusya OPEC üyesi değil.

Petrol fiyatlarının düşük seyretmesi, ekonomileri büyük oranda petrol ve türevlerine dayalı üretici ülkeleri zora sokuyor. Örneğin Rusya, 2016 bütçesini petrol fiyatının ortalama 50 dolar seviyesinde seyredeceği varsayımıyla hazırlamıştı. Hâlbuki petrol fiyatları 30 doların altına kadar düştü. En kötü etkilenen ülke ise Venezuela oldu.

Pazar payını kaybetmek istemediğini açıklayan İran’ın durumu, Arabistan ve Rusya’dan biraz farklı. İran halihazırda günlük kapasitesi ve yaptırım öncesi seviyelerinin 1 milyon varil aşağısında üretim yapıyor. İranlı yetkililer, Reuters’a “İran piyasaya geri dönüyor ve bu nedenle özel bir şans tanınması lazım” açıklaması yaptı. IŞİD’le savaşan Irak ise gelir sağlamak için olabildiğince petrol pompalıyor.

Petrol piyasalarında topyekûn bir anlaşmanın önündeki en büyük engellerden biri de Ortadoğu’daki saflaşmalar ve jeopolitik gerginlikler. (Hürriyet)

 
Bornova’da belediye ile STK'lardan büyük işbirliği
 
Çobansız mahallede yolda kapılı önlem
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 17 Şubat 2016 Çarşamba 12:14

gelen vuruyor giden vuruyor şamar oğlanına döndük. petrol fiyatları artınca bizim enflasyon alır başını gider

Yorumu oyla      11      5  
BORNOVALI 17 Şubat 2016 Çarşamba 11:20

Bir deyim vardı' Paranın gözü çıksın '

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Obama'dan Rusya'ya: Sizin için iyi olmaz!
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Suriye'de aktif rol oynamaya devam ...
BM’nin Türkiye kararında dikkat çeken ayrıntı!
Rusya’nın talebi üzerine dün yapılan oturumda, Türkiye'nin YPG'ye karşı ...
ABD’den kritik Türkiye açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Türkiye'nin Suriye'ye ...
 
Suriye'nin BM Özel Temsilcisinden 'PYD' itirafı
Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, terör örgütü PKK'nın Suriye ...
BM'den Türkiye'ye çağrı: Top atışlarına son verin
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya’nın isteği üzerine bugün ...
İran’dan Suriye çıkışı: Kimse askeri çözüm empoze edemez
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye’deki krize siyasi çözüm bulunamaması ...
 
BM: Suriye rejimi yarın test edilecek
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye ...
Yunanistan'dan Türkiye'ye nota
Yunanistan, Başbakan Aleksis Çipras'ı taşıyan uçağın, Rodos'daki yakıt ...
Times ihtimalleri masaya koydu: 3.savaş…
Suriye üzerinden karşı karşıya gelen güçleri değerlendiren Times gazetesi, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva