HABERLER>GÜNCEL
18 Ekim 2021 Pazartesi - 09:22

DTO İzmir Başkanı Öztürk'ten 'Aliağa' yorumu: Avrupa'nın çöplerini alıyoruz ama...

Aliağa’da bulunan Gemi Geri Dönüşüm Sanayii’nde Avrupa standartlarına uygun ve çevreye karşı duyarlı geri dönüşüm yapılarak Türkiye ekonomisine katkı sağlandığını söyleyen DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Esat Öztürk, “Avrupa’nın çöplerini biz alıyoruz diye bir düşünce var. Avrupa’nın çöplerini alıyor olabilirsiniz. Ama siz bu çöpleri kendi ülkenize zarar vermeyecek şekilde, ekonomiye dönüştürebiliyor musunuz? Aliağa dönüştürebiliyor. Onun için tercih ediliyor” dedi.

DTO İzmir Başkanı Öztürk ten  Aliağa  yorumu: Avrupa nın çöplerini alıyoruz ama...

EGEDESONSÖZ- Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Esat Öztürk, Sonsöz Tv’de gazeteci Fatih Yapar’ın programına konuk olarak Aliağa’da bulunan ve medyada son dönemde sıkça tartışma konusu olan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayii hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Türkiye’deki Gemi Geri Dönüşüm Sanayii’nin Avrupa’nın kriterlerini karşıladığını belirten Öztürk, “Onların hepsi bizim üyemiz. Bu, Avrupa’ya yakın olan büyük bir sektör. Ayrıca bu sektör; Dünya’da çok az yerde var. Sadece Türkiye’de, Çin’de, Bangladeş’de ve Hindistan’da gemi söküm işi var. Gemi geri dönüşümünde Avrupa’ya en yakın ülke Türkiye’dir. Türkiye’de ki Gemi Geri Dönüşüm Sanayii Avrupa’nın kriterlerini karşılıyor. Avrupa’nın karbondioksit emisyonu, yeşil enerji, hibritli araçlar gibi istekleri var. Oradaki gemi sahipleri gemi geri dönüşümlerinde Türkiye’yi tercih ederken; çevreye duyarlı, önlemleri almış olması kriterlerine bakıyor.” dedi.

İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk oldu

ALİAĞA’DA ATIKLAR ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN EKONOMİYE DÖNÜŞÜYOR
Türkiye’nin en çok atık alan ülke olduğu iddiasına “O konuya öyle bakmamak lazım” diyen Öztürk; “Aliağa’da Avrupa’nın normlarına uyabilecek bir sektör yaratıldı. Tüm asbest ve çevresel atık önlemlerini alan bir sanayii. Onun için Avrupa gemilerini Çin veya Bangladeş’e değil de Aliağa’ya gönderiyor. Bu sektörden Türkiye bir gelir elde ediyor. ‘Avrupa’nın çöplerini biz alıyoruz’ diye bir düşünce var. Avrupa’nın çöplerini alıyor olabilirsiniz. Ama siz bu çöpleri kendi ülkenize zarar vermeyecek şekilde, ekonomiye dönüştürebiliyor musunuz? Aliağa dönüştürebiliyor. Onun için tercih ediliyor. Yoksa Türkiye’ye 300 dolara sattıkları hurda geminin tonunu, Hindistan’a 500 dolara satabilir. İşte o ülkeler Avrupa’nın normlarını sağlayamıyor. Hiçbir önlem almamışlar, çalışanların eğitimleri son derece kötü, koşullar keza öyle ve çevre kirliliği yaratıyorlar. Üyelerim olduğu için söylemiyorum ama Aliağa’da tüm önlemleri ve sertifikasyonları almış vaziyetteler” ifadelerini kullandı.
Öztürk sektöre önyargılı olmamak gerektiğinin sinyalini vererek, “Çevre çok önemli. Bir sonraki nesillere aldiğımız gibi teslim etmeliyiz. Fakat bilimsel çalışmaları göz ardı ederek ‘olmaz’ dememek lazım. İşin ehillerine sormak, araştırmak ve bilimsel çalışmaları değerlendirmek lazım. Böyle bir sektör senede 1 – 2 milyon değerin üzerinde gelir sağlayabiliyorsa, en önemlisi istihdam sağlayabiliyorsa önemlidir” şeklinde konuştu.
BİZ BU SEKTÖRÜ TU KAKA POZİSYONUNA SOKUYORUZ
Asbest ve zehirli maddeler içerdiği ileri sürülen Brezilya Donanması'na ait 'NAe São Paulo' savaş gemisinin Aliağa’da sökülmesine yapılan eleştirilere yanıt veren Öztürk, “Eğer bir gemi hurda için satılıyorsa, çıkacağı limandan gerekli olan bütün izinlerini alarak çıkıyor. Asbestten temizlenmiş bir biçimde çıkıyor. Diğer türlü Türkiye’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zaten bunu kabul etmez. Biz bu sektörü tu kaka pozisyonuna sokuyoruz gibi geliyor. Ben de çevreci bir insanım, çevreye önem veriyorum. ‘Bütün önlemler alınmıştır’ raporu var mı yok mu ben ona bakarım. İstihdama bakarım" dedi.

 
ÇAYKUR alım rekorunu kırdı
 
Okan Kurt'u tehdit eden Cumhurbaşkanı'nın berberi çıktı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Ekim 2021 Pazartesi 12:19

Aliağadaki bu tesisler kapatılmalı. Turizm kentlerinin dibinde bu pislik yuvası neden açılmış?

Yorumu oyla      5      3  
18 Ekim 2021 Pazartesi 09:43

Arkadaş Aliağa ya hiç gitmemiş galiba... Çevreye duyarlılık bu oluyorsa. BİZ neden Ölüyoruz. Kanser oluyoruz. Neden Ağaçlarımız sulandığı halde kuruyor...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun'da 3.6 büyüklüğünde deprem
İzmir'de gece saat 03.28 sularında deprem meydana geldi.
İkinci ek yerleştirmede son gün
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2021-Yükseköğretim Kurumları ...
Kazı Kazan'dan 200 TL aldı sandı, hayatı değişti
İzmit'te 5 TL'lik kazı kazandan 200 TL kazandığını belirterek parasını ...
 
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Geçtiğimiz hafta gök gürültülü sağanak yağışların hakimiyetini gösterdiği ...
Babasının silahıyla oynarken kardeşini vurdu
Sinop Boyabat'ta babasının silahıyla oynayan 15 yaşındaki çocuk 13 yaşındaki ...
742 taksi hakkında cezai işlem
İçişleri Bakanlığınca vale hizmetleri ve taksilere yönelik denetimlerde, ...
 
‘Eşim yetersiz’ diyen kadın kusurlu bulundu!
Yargıtay, üçüncü şahısların yanında eşinin cinsel yönden yetersiz olduğunu ...
Boşanma aşamasındaki eşini çalıştığı kafede bıçakladı
İzmit'te’te, Aynur Ç. (50) boşanma aşamasında olduğu eşi Suat Ç. tarafından ...
Afganistan'daki son yahudi de Türkiye'ye geldi
Kabil'de yaşarken ülkesinden tahliye edilen 62 yaşındaki Zebulun Simantov, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva