HABERLER>POLİTİKA
16 Mayıs 2020 Cumartesi - 18:12

DSP Lideri Aksakal’dan CHP’li 11 büyükşehir başkanına: Hayrola siz ayrı bir devlet misiniz?

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının zaman zaman bir araya gelmesi, ortak açıklamalara imza atması ve gündeme dair refleks göstermesine tepki gösteren DSP Genel Başkanı Aksakal, “11 CHP’li büyükşehir belediye başkanı iki de bir toplanıyor, ortak deklerasyon yayınlıyorlar. Hayrola, siz ayrı bir devlet mi kurdunuz? Burası muz cumhuriyeti mi? Herkes kafasına göre 5 kişi toplanırsa burada düzen olur mu?” dedi.

DSP Lideri Aksakal’dan CHP’li 11 büyükşehir başkanına: Hayrola siz ayrı bir devlet misiniz?

EGEDESONSÖZ- Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, Egedesonsöz’ün canlı yayınına katıldı. Koronavirüs salgınıyla mücadele edilen olağanüstü sürece dair açıklamalarda bulunan Genel Başkan Aksakal net mesajlar verdi.

Aksakal iktidarın eksikliklerini söylerken hastalığın herkesin sorunu olduğuna vurgu yaptı ve eleştirel bir dil kullanmayacağını aktardı.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) büyükşehir belediye başkanlarının tavrına tepki gösteren Aksakal, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalif belediye başkanlarına, ‘paralel yapılanma’ suçlamasını yöneltmesine destek verdi.

Aksakal ayrıca Halkların Demokratik Partili (HDP) belediyelere kayyum atanmasının da doğru olduğunu ifade etti.

TÜM DÜNYA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Pandemi süreci için konuşan Aksakal, “Tüm dünyada olduğu gibi yöneticiler hazırlıksız yakalandı. Zaman zaman genel sözleşmeler yapılabiliyor, süre uzatımı maddeleri vardır. Savaş, salgın hastalık hali gibi ifadeler vardır. Doğal afetleri ihtimal dahiline alırlar ama salgın hastalığı pek dikkate almazlar. Dolayısıyla bütün dünya hazırlıksız yakalandı ayrıca ciddiye almayanlar da oldu. İngiltere mesela grip gibi düşündü ama en çok zararı onlar aldı. Türkiye’de bir çalışma ortaya kondu. Sağlık ve güvenlik sektörü canhıraş görevini yerine getirdi. Yurttaşların da büyük bölümünün buna riayet ettiğini düşünüyorum. Aksi halde bu kadar kısa sürede normalleşmeden bahsedilemezdi. Diğer yandan da gevşetilen kısıtlamaların bazı noktalarda pervasız kullanıldığına şahit oluyoruz” dedi.

NORMALLEŞME BAYRAM SONRASI DAHA UYGUN OLABİLİRDİ
Aksakal normalleşme sürecine erken girildiğini ifade ederken, “Ramazan bayramını da geçirdikten sonra yavaş yavaş, Haziran başında geçilmesi daha uygun olabilirdi. Yaz ayıyla beraber, havaların daha da sıcaklaşmasıyla birlikte olumsuzlukları azaltarak devam etmesini düşünürdüm. Ama hükümet böyle karar aldı. Bu tek taraflı alınacak bir karar değil. Normalleşme geciktikçe insanların maddi sorunları ve bunların beraberinde gelen psikolojik sorunlar peyda olmaya başladı” açıklamasını yaptı.

MASKE OLAYINDA ELLERİNE YÜZLERİNE BULAŞTIRDILAR
Aksakal sözlerini sürdürdü ve “Burada sadece muhalefet partisi olarak iktidara eleştiri yapma durumumuzun olmadığın belirtmek isterim. Topyekun mücadele edilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. Eksiklikler vardır, söylenebilir ama sorun hepimizin sorunu. Bu hepimizi ilgilendiren bir durum... Hükümet şunları yaptı, bunları yapamadı gibi eleştirel boyuta gerek yok. Aksaklıklar olmadı mı? Oldu. Maske olayında ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Herkes gidip 10 günde bir TC kimlik numarasıyla alabilirdi. Bu kadar basit bir şeyi yapamadılar. Ama sistemi bir kişi yürütmüyor. Bu arada fırsatçılık yapmak isteyenler olabiliyorlar. Maskeden para kazansanız ne olur kazanmasanız ne olur. İhalelerden, diğer işlerden kendinize fırsat çıkarıyorsunuz, bunları pandemiden sonra konuşuruz. Ama maskeden kazansanız ne olur?” dedi.

TARIMLA İLGİLİ SORARLARSA NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ ANLATIRIZ, BİZ DEVLETİ 3 KEZ YÖNETTİK!
Aksakal, pandemi sürecinde önemi bir kez daha ortaya çıkan tarımın son yıllarda geriye gidişine dikkat çekti. Bunun sorumlusunun AK Parti iktidarı olduğunu söyleyen Aksakal, “9 milyon metrekare hazine arazisi tarıma açılacak diyorlar. Aslında 9 bin dönümdür, 900 hektardır. Bizim buralarda atla deve değil derler! Büyük rakammış gibi söylüyorlar, algı yapıyorlar. Halbuki 18 senede 3 buçuk milyon hektar tarım arazisi tarım dışı kaldı! Adam pamuk, buğday ekti karşılığını alamadı. Şeftali bahçeleri vardı, söktü hepsini, gitti şehirde amelelik yaptı. Büyükşehir yasasını da değiştirdiler bütün şehir dediler. Şimdi Kiraz’ın dağ köyü İzmir’in mahallesi olarak geçiyor. Adam belki İzmir’e hayatında gelmemiş. O insanlar önceden ürünlerini getirip satıyordu, şimdi para etmeyince açlıkla savaşıyor. Tarımla ilgili sorarlarsa biz onlara neler yapılması gerektiğini anlatırız. Biz tecrübeli bir partiyiz. 3 kez devleti yönettik. Biz iktidardayken üreticiler, çiftçiler paranın altında kalmışlardı. O kadar çok kazanmışlardı. Ege çiftçileri bilirler. TARİŞ mesela dünya ile rekabet edecek kurumdu, bankası vardı. Bunlar yanlış uygulamalar sayesinde yabancıların eline geçtiler. TARİŞ’in önünde pamuk zamanı kilometrelerce kamyon, traktörler olurdu. Bu pandemi üreticinin desteklenmesinin zorunlu olduğunu gösterdi. Gerekirse mazotu bedava vereceksin! Ege denizinde gezen adamın yatına mazotu 2 liradan, tarlaya üretmeye giden adama 5 liradan veriyorsun. Bu günahtır. Dediğim gibi bedava vereceksiniz gerekirse!” ifadelerini kullandı.

11 CHP’Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINA: HAYROLA, SİZ AYRI BİR DEVLET Mİ KURDUNUZ?
AK Partili merkezi iktidar ile CHP’li yerel yöneticilerin arasındaki gerginliği yorumlayan Aksakal, “Bu suni bir kavga… DSP’nin belediyeleri sağlık bakanlığının ortaya koyduğu kriterler çerçevesinde üzerlerine düşen sorumluluğa göre faaliyetlerini yaptılar. Vefa Yardım grupları valilerce kurulmuştu, onların da görevlerini üstlendiler. Dezenfeksiyon, maske dağıtımı, erzak dağıtımları yapıldı. Belediyeye ait arazi ve arsalar üretilen ürünün karı o köye kalmak şartıyla yapıldı. Hiçbir zaman merkezi yönetimin karşısında ya da ona bir alternatif anlayışla görev yapmadı. Türkiye merkezi yönetimle yönetilir. Bu dönemde çarpık merkezi yönetim yerel iktidar kavgasını CHP’li büyükşehirler ‘biz iktidara alternatif olabiliriz’ diye yapıldı. Bu özellikle İstanbul’da böyle yürütüldü. Burada devletle, merkezi idareyle inatlaşmanın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. 2 ay sonunda geldiğimiz nokta nedir? CHP Genel Başkan Yardımcısı ne dedi? Eğer devlet gerekli yardımı yapmazsa belediyeler kapılara kilit vurur dedi. Peki belediye başkanları kapıya kilit vurdurmak için mi seçilmiştir? Har vurup harman savurursanız geleceğiniz nokta budur! Siyasi saiklerle hareket edilmemelidir. Senin siyasi komplekslerine kurban edilecek bir yer değildir orası. Ben böyle bakarım. 11 CHP’li büyükşehir belediye başkanı iki de bir toplanıyor, ortak deklerasyon yayınlıyorlar. Hayrola, siz ayrı bir devlet mi kurdunuz? Burası muz cumhuriyeti mi? Herkes kafasına göre 5 kişi toplanırsa burada düzen olur mu? Biz de muhalefet partisiyiz. Böyle bir düzensizlik var. Bunun aşılması lazım. Bu tip durumlarda yumruğu bir yere vurmalıyız. Siyaset sonra. Biz de farkındayız, yanlışlar var. Pandeminin ortasında sen mi güçlüsün ben mi, tartışması zarar verir” dedi.

ERDOĞAN’IN ‘PARALEL YAPILANMA’ ÇIKIŞINA VE HDP’Lİ BELEDİYELERE KAYYUM ATANMASINA DESTEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘paralel yapılanma içindeler’ çıkışının hatırlatılması üzerine konuşan Aksakal, ayrıca kayyum atanan HDP’li belediyeler için de açıklama yaptı. Aksakal, “Şimdi geçmişte bazı şeyler oldu diye biz paralel diyemeyecek miyiz? Mesela geometride paralel kenar diyemeyecek miyiz? Devletin yapacağı şeyi ben yapıyorum dersen, o zaman devletin içinde devletsin derler. İlla terör örgütü boyuna taşınmasının ağır, bir değerlendirme yapmanın anlamı yok. Kimse kimseye FETÖ’cüsün demiyor. Daha dün kayyum atamaları oldu. Şimdi bağırıyorlar. Seçilmiş insanların hakkına ipotek koymaktır. Ne alakası var? Birisi seçimle bir yere geldiyse ülkeyi parçalamak, yasa dışı iş yapmak, kan döken insanlara yardım etme hakkı mı veriyor? Bu insanlara maddi manevi destek sağlanırsa devlet, ‘bu seçilmiş dokunmayalım’ diyecek! Kimse kusura bakmasın. Türkiye Cumhuriyeti kimseye piyangodan çıkmadı. Sen bu kaynağı bu devleti bölmek isteyenlere aktaramazsın. Adın ne olursa olsun. Ben bunu yadırgamıyorum. Herkes aklını başına alsın” açıklamasını yaptı.

CHP’NİN VEKİLLERİ KOYUN MU?
Geçen seçim döneminde İYİ Parti’ye vekil transfer edilmesine onay veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aynı yöntemin DEVA ve Gelecek Partisi için de uygulanabileceğini ifade etmesini de değerlendiren Aksakal, “Doğru bir yaklaşım değil. Demokrasilerde böyle bir şeyin olmaması gerekir. CHP Genel Başkanı bu konuda muzdaripse genel ve yerel seçimlerdeki yüzde 10 barajlarının kaldırılması için mücadele eder. CHP’nin milletvekilleri çok affedersiniz koyun mu? Oraya gidin, gelin! Bu nasıl bir solculuktur? CHP demokrasinin sahibiyiz diyor ya, demokrasinin sahibi olmak bu değil. Parlamentoda yüzde 10 barajının kaldırılması için CHP’nin çabası var mı? Yok. Geçen dönemde yüzde 7’ye baraj insin diye teklif verdi. Yüzde 10 baraj da yüzde 7 değilmiş gibi! Demokrasi dışı hareketler bunlar” dedi.

 
THY'den 19 Mayıs'a özel uçuş
 
AK Partili Sürekli'den o hakime destek veren Yücel'e yanıt!
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent ışık 17 Mayıs 2020 Pazar 17:44

Diz sol bir parti olsanız kaybedeceginizi bile bile CHP oylarını bolmek için yerel seçimlerde aday çıkarmazdınız. Önümüzdeki seçimlerde bu genel başkanı sürpriz bir partiden milletvekili adayı görebiliriz.

Yorumu oyla      2      4  
Huseyin Ivgen.Ecevit iktidari Balcova DSP Ilce baskani.Tokat millet vekili adayi. 17 Mayıs 2020 Pazar 11:10

Sayi Aksakal,son donem iktidarin yaptiklarini iyi sorgulayin,nereye gidiyor ulke,insanlarin olum listeleri hazirlaniyor,yazarlar,sunucular tehdit ediliyor,korku icsellestiriliyor,halka yardimlar engelleniyor,halk yosulluk icinde,insanlar intahar ediyor,Sayin Genelbaskanimiz Bulent Ecevitin,kirmizi cizgisi ,Ataturk itibarsizlastiriliyor,Ataturk ilke devrimlerinin her gun katlanarak alti oyuluyor.Toplumun bu sindirmelere orgutlu mucadele vermesi gerektigi,donemde siz ,CHP li belediyeleri elestiriyorsunuz.Eger örgutun giderlerini AKP den alirim diye dusunuyorsaniz ,yaniliyorsunuz.Bir zaman orgutumuzun kirasini cebinden vermis birisi olarak,bu degerlendirmeniz,bizi uzdu.

Yorumu oyla      3      5  
Vatansever 17 Mayıs 2020 Pazar 09:57

Helal olsun doğruları söylemiş CHP Batı’nın hdp si oldu Atatürk’ten uzak marjinallerin Partisi Atatürk’ü savunanlar partiden uzaklaştırıldı

Yorumu oyla      5      4  
cengiz cansız 17 Mayıs 2020 Pazar 08:35

sende mi bürütüs senin içinde yalamam için çanak mi koydular.

Yorumu oyla      3      5  
süleyman 17 Mayıs 2020 Pazar 06:46

Zavallı bir maşasın.Senin gibileri zamanı geldiğinde peçete gibi çöpe atarlar.Aslında zaten çöplüktesin.

Yorumu oyla      3      5  
yasal değil 17 Mayıs 2020 Pazar 00:03

HDP yi kapatamıyorsan, tahammül edeceksin! .ötün yiyorsa kapatırsın, kapatamıyorsun, o zaman susacaksın. Bak muhalefet ne güzel açıkladı hdp oylarıyla mecliste ittifak ettiğiniz konuları!

Yorumu oyla      3      5  
Oğuz Kaan 17 Mayıs 2020 Pazar 00:03

DSP'yi sol parti görüp oy verenlerin aklına şaşayım.

Yorumu oyla      5      5  
TACETTİN Bayır 16 Mayıs 2020 Cumartesi 23:20

Saygın genel başkan Bülent Ecevit in kemiklerini sızlatan yanlış açıklamalar kendi adıma Chp Milletvekili olarak koyun olmadığımı ancak Dsp denen partinin Akp nin yedek lastiği olmak seçim yardımı almak İçin Akp ye yalakalık yaptığıda çok açık yolları açık ama bu ifadeler şık olmamış

Yorumu oyla      12      10  
Lombak 16 Mayıs 2020 Cumartesi 21:57

Hatırlasak SEHAPE de pkkyı parlamentoya taşımıştı. ABD'nin Ankara'da kaybettiği has adamına mecliste grup tahsis etmesi de gayet doğal. Meclise fesat sokmakta üstüne yok. Neyseki halkımız var. Evet kurucumuz Balkanlardan geldi ama sırtını Sivas'a Erzurum'a, Amasya'ya Ankara'ya dayadı. Birileri ise YPG'ye dayadı. Birileri de YPG'ye "özgürlük savaşçısı" dedi. Kurucusunun fabrika ayarlarıyla oynanmış hormonlu bir parti de halktan biri olamaz zaten ona da dayanamaz.

Yorumu oyla      9      10  
herhangi biri 16 Mayıs 2020 Cumartesi 21:56

gün geçtikçe dsp olarak unutuluyoruz ne yapsak da gündeme gelsek demiş

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sertel'den 'sokağa çıkma izni' sitemi
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, sokağa çıkma kısıtlaması süresinde ...
Bakan Soylu: Ya olacağız ya öleceğiz
İçişleri Bakanı Soylu, "Bu yıl bizim için başka bir yıl. Bu yıl Gabar'da, ...
CHP'li Kılıç: Çiftçi borç yükü altında eziliyor!
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Bayındır’da ...
 
Menderes'te 'çiçek' polemiği: CHP ve AK Parti'den karşılıklı açıklamalar
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan'ın kesme çiçek üreticilerinin sorunları ...
AK Gençlik İzmir’den büyük vefa hareketi
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları, kuruluştan bugüne, Ak Parti İzmir gençlik ...
Bahçeli'den 'Memleket Masası' değerlendirmesi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Şayet 'Memleket Masası' diye tutturan ...
 
MHP'li Osmanağaoğlu'dan Soyer'e 'İzmirliler Günü' tepkisi
MHP İzmir milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Bakan Ersoy’dan Çeşme’de net mesajlar: Bundan sonra iki haftada bir toplanacağız!
İzmir’e gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Vali Ayyıldız, Çeşme ...
CHP'li Yücel'den Hakim Pehlivan'a destek: Vicdan, insanlık ve merhamet yargılanamaz
CHP İzmir İl Başkanı Yücel, Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan’ın görevden ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva