HABERLER>GÜNCEL
5 Aralık 2021 Pazar - 13:16

Dr. Ramazan Demirtaş büyük deprem için tarih verdi!

İzmir’deki son depremlerin ardından, önümüzdeki süreçte daha büyük bir depremin olacağı şeklindeki açıklamaları doğru bulmadığını belirten Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, “Fayın yıllık kayma hızı nedir, en son ürettiği deprem tarihi, deprem tekrarlanma aralığı gibi kriterlere bakmadan, büyük bir deprem olacağı söylenmemeli. İzmir fayı yılda 1 milimetre kadar kayma yapar. Bu fay, en büyük depremi 1688 yılında üretmiştir. Her yıl 1 milimetre kayma, 1000 yılda 1 metre yapar. O halde bu fayda olası 7 büyüklüğünde deprem, ancak 2688 yılında olabilir" dedi

Dr. Ramazan Demirtaş büyük deprem için tarih verdi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Deprem Uzmanı, Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, bazı deprem uzmanlarının, İzmir’deki son depremin, önümüzdeki süreçte daha büyük deprem üreteceği yönündeki açıklamalarını eleştirdi. Bu tür sözlerin, halkta paniğe yol açacağını, o tür açıklamaları doğru bulmadığını açıkladı.

ÜÇ PARAMETREYİ HESABA KATMADAN DEPREM OLACAĞI SÖYLENEMEZ

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İkeria fayı üzerinde bir deprem olur, hemen İzmir faylarında risk attı, her an 6.8 büyüklüğünde deprem üretir. Diğeri çıkar, Malatya fayında her an deprem olabilir, der. Sormak lazım; İzmir’i, Malatya’yı boşaltalım mı?” sözleriyle tepkisini ortaya koyan Dr. Ramazan Demirtaş, “Fayların uzunluğuna bakılarak deprem tahmininde bulunulamaz. Tek parametre şudur; fayın yıllık kayma hızı nedir, en son ürettiği deprem tarihi ve deprem tekrarlanma aralığı. Eğer bu kritere bakıp, deprem olabilir derseniz, tamam. Bu kriterler oluşmadığı halde, son depremin İzmir’de yeni bir deprem üreteceğini iddia etmeyi doğru bulmuyorum” dedi.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM, BİR METRELİK ATIM GERÇEKLEŞTİRİR

Hangi fayın, ne zaman deprem üreteceğini bilmenin imkansız olduğuna vurgu yapan Dr. Ramazan Demirtaş, “Bir tane deprem oldu diye, şurada burada deprem olacak derseniz, halkı paniğe sürüklersiniz. Bu, doğru bir yaklaşım olmaz” ifadesini kullandı. İzmir’in 14 fayı olduğunu hatırlatan Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmir fayında yıllık kayma, milimetrenin 10’da biri kadardır. En son 1688’de 6.8 büyüklüğünde gerçekten yıkıcı bir deprem olmuştur. Aradan henüz 333 yıl geçmiştir. Yılda 1 milim kayma olduğunu varsayarsak, 10 yılda 1 santim, 100 yılda 10 santim, 1000 yılda 1 metre kayma olur demektir. 6.8’lik deprem için 1 metrelik kayma olması lazım. Bu hesaba göre, İzmir, ancak 2688 yılında, daha kötü bir senaryoyla, 1000 değil de 500 yıl sonra, yani 2388 yılında 6.8’lik deprem olacak demektir. 7 büyüklüğünde deprem, bir metrelik atım gerçekleştirir. Kaymayı hesaplamadan, deprem aralığını bilmeden, deprem tarihini göz önünde tutmadan, hemen bir yıl sonra, beş yıl sonra deprem olacağını söylemek, halkta panik yaratır. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur.”

YAKIN ZAMANDA 7’NİN ÜZERİNDE DEPREM İHTİMALİ YOKTUR

İzmir fayının, iki parça halinde, 19’ar kilometrelik iki parçadan oluştuğuna vurgu yapan Dr. Ramazan Demirtaş, “Seferihisar fayı 25 kilometre, Gümüldür fayı 14 kilometre. Fayların uzunluğuna bakarak, yarın deprem olacakmış gibi söz etmek, çok basit bir yol olur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“30 Ekim depremi, Sisam fayı üzerinde oldu. Doğu ve batı uçlarına stres yükledi. İzmir’de ortalama 6,5 büyüklüğünde deprem yaratır. 7’nin üzerinde çıkma şansı yoktur. Halkın anlayacağı şekilde açıklamalar yapılmalı. Halkın yanlış anlayacağı, paniğe kapılmasına yol açacak laflar edilmemeli.”

 
Travel Turkey İzmir'de 7 bölge buluştu
 
Otizmli Tuna yüzmede Mısır'ı fethetti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özcan Sınanmış. 6 Aralık 2021 Pazartesi 16:28

Her gün. Korkuyla oturuyorum zaten ,Allah büyük deprem vermesin.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Travel Turkey İzmir'de 7 bölge buluştu
Ulusal ve uluslararası turizm aktörlerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen ...
Çeyrek asır sonra Libya'dan İzmir'e ilk gemi geldi!
Türkiye ile Libya arasındaki yolculu gemi seferleri 25 yıl sonra yeniden ...
2022 yılı bütçe maratonu yarın başlıyor
Meclis'in, yarın başlayıp kesintisiz 12 gün sürecek 2022 yılı bütçe maratonunda, ...
 
Yaralanan komando helikopterle tahliye edildi
Jandarma Genel Komutanlığı, Şenyayla Bölgesi’nde icra edilen operasyon ...
Beyin ölümü gerçekleşmişti... Üniversiteli Hatice, organlarıyla hayat verdi
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde 20 Kasım'da otomobilin çarpmasıyla ağır ...
El Salvador devleti 150 Bitcoin aldı
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, kripto piyasalarında düşüş yaşanırken, ...
 
Can dostlara müjde geldi: Aşı sevkiyatı haftaya başlıyor!
Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Selim Özkan, CHP İzmir ...
Mehmet KARABEL yazdı... Atı için nasıl gözyaşı döktü!
Mehmet KARABEL yazdı... Atı için nasıl gözyaşı döktü!
E-Ticaret’e bakanlıktan sıkı takip
Ticaret Bakanlığı E-Ticaret şirketlerini sıkı markaja aldı. Bakanlık ekipleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva