HABERLER>GÜNCEL
19 Eylül 2021 Pazar - 12:33

Dr. Müftüoğlu'ndan 'Allaha emanet' çıkışı: Hedef tahtasının önünde biz varız!

İzmir'de bulunan Aile Sağlık Merkezleri (ASM) arasında standart farklılıkları olduğuna dikkat çeken İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uzman Doktor Funda Müftüoğlu, "Biz Allaha emanet bu işi yürütüyoruz. Hafta sonları ciddi oranda aşılama oranı düşüyor. Bizim teknik koşullarımız belirli standartlara ulaşamadığı için olumsuzluklar oluşuyor. Her gün ASM'ler de aşılama sırasında kavga haberleri alıyoruz. Arkadaşlarımız maalesef bunu kanıksadı artık haber de olmuyor. Hedef tahtasının önünde biz varız" dedi.

Dr. Müftüoğlu ndan  Allaha emanet  çıkışı: Hedef tahtasının önünde biz varız!

EGEDESONSÖZ - İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uzman Doktor Funda Müftüoğlu Sonsöz TV'nin yayınına katıldı. Gazeteci Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Müftüoğlu gündem ve merak edilenler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ASM'LERİ GELİŞTİRECEK HER TÜRLÜ ÇALIŞMA İÇİN BİRLİKTEYİZ
Aile Sağlığı Merkezlerinde Aile Hekimler Derneği olarak Türkiye'nin her yerine örnek olacak çalışmalar yürüttüklerini belirten Müftüoğlu, "Bizim İzmir Aile Hekimleri derneğimizi Ocak 2007'de kuruldu. İzmir'de pilot ile olarak aile hekimliğine geçilmeden kurulan bir dernek. Bu özelliğin yanında 3 büyük şehir içinde kurulan ilk AHİM olma özelliği taşıması bizim için gurur verici. Şu anda yaklaşık 800'e ulaşan bir üye sayımız var. İzmir AHİM pek çok konuda Türkiye'deki ASM'lere örnek alarak uygulamaları hayata geçirmiştir ve buna devam da edecektir. ASM'ni geliştirecek her türlü çalışma için birlikteyiz" dedi.

KENDİ MAAŞLARINDAN KATKI SUNUYORLAR
Aile Sağlık Merkezleri'ndeki giderler için ayrılan ücretlerin yetersiz olduğunu da belirten Müftüoğlu, "ASM ödemesi, hasta sayısı baz alınarak yapılıyor. Bunun içinde azı katsayılar var. Bunlarla hekimin maaşı belirleniyor. BU anlamda düşük nüfusa sahip yerlerde çakışan meslektaşlarımız olduğu gibi, 4 binin üzerinde hastaya bakana arkadaşlarımızı da var. 4 binin üzerinde olunca sayı bunun içinde bir ek ödeme yapılmıyor. Gelir adaletsizliği çok net söz konusu. Aile hekimliği sisteminde, doğalgaz, elektrik su, çalışan kişinin ücreti cari havuzundan karşılanıyor. Enflasyonun aldığı hal nedeniyle bizim masraflarımız ciddi şekilde artmış durumda. Bu ödemeler cari ödeneğin çok üstünde.  Böyle olunca aile hekimleri cari ödemelerinden hariç maaşlarından katkı sunarak bu ödemeleri yapmak zorunda kalmıştır. Sadece hekimler değil sahada bizlerle çalışan Aile Sağlık Merkezi çalışanları da bu durum ile karşı karşıya" diye konuştu.

Pandemi döneminde hastalar araçlara binmek uzak mesafeler gitmeyi tercih etmediği için 1'nci basamağa tercih artmıştır. Hep biz ilk başvuru merkezi olarak görev aldık ve almaya devam ediyoruz.

BİZİM VE SAHANIN MENFAATİNE BİR MADDE YOK
Yeni yönetmeliğin sahada uygulanabilirlik araştırmalarının yapılmadan yürürlüğe girdiğini belirten Müftüoğlu, "Aile hekimleri ödeme yönetmeliğinde değişikliği bekliyordu. Bizim saha taleplerimizi de vardı. Ancak bizim önerilerimizin olmadığı şeyler yönetmelikte yer aldı. Yayımlanmış olan yönetmelikte sahada uygulanabilirlik ölçülmeden, hemen yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğe konması komiktir. Çıkarılan bu yönetmelikte bizim ve sahanın menfaatine bir konu yer almıyor. Bazı maddeler var ancak onlarda uzun vadede yarara sağlayacak şeyler değil. Pozitif performans gibi belirten maddelerin aslında pozitif olmadığı, bizim ciddi maaş ve zaman kaybı olan maddelerdir" diye konuştu.

TEKTİKLERİ ASM'LERDE SAĞLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
Aile sağlığı merkezi hekimlerinden istenen yeni izlemlerin uygulanabilir olmadığını belirten Müftüoğlu, "Bizden yapılmamız istenen izlemler, hem teknik hem hukuki hem de altyapı anlamımdan yapılabilir değildir. Bizim hastaya en az yarım saat ayırmamız beklenmektedir. Bizim tetKik kalemlerini aile hekimlerinde sağlamamız mümkün değildir. Hastaların hastaneye sevk edilmesi gerekmektedir. Sadece hekime bir zorunluluk getiren ancak hastaya zorunluluk getirmediği için bunun yapılması mümkün değil. Hastaya ve aile hekimine zorunluluk getirilebilir ancak bunların aile hekimliği bünyesinde yapılabilmesi gerekir. Avrupa'da yapılabilecek bir şeyi Türkiye şartlarına indirgemek yapılması olanaksız bir şeye yol açıyor. Bu nedenle bu yapının tekrar revize edilmesi gerekiyor. Bu sistemin Türkiye'ye uygulanabilmesi mümkün değil."

ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK
Yeni yönetmeliğe uyulmaması durumunda  gerçekleşen maaş kesintilerini de açıklayan Müftüoğlu, "Maaş kesintisinin 2 ayağı var. 1 Temmuz itibari ile yönetmeliğe girdi ve kronik hastalığa bağlı izlenimleri yapmazsak ki gerçekleştirilecek kesintiler  Ağustos ayı maaşlarına yansıdı. Ağustos ayı maaşlarına yansıyan kesintiler hekimlerde 750 ila bin 500 TL arasında, aile sağlığı çalışanları arasında da 400 ila 800 TL arasında kesinti yapılıyor. Zaten 1 Temmuz itibari ile yürürlüğe girdiğinde bir kesintiye maruz kaldık ancak bize sonrasında bunların iptal edildiği söylendi ancak kesintiler bize geri iade edilmedi. Bizde bu nedenle eylem kararı aldık ve 2 günlük iş bırakma eylemi yaptık. Anayasal hakkımız ola grev hakkımızı kullandığımız için kesinti ile cezalandırıldık. Biz maaşlarımızı alana kadar bordrolarımıza ulaşamadık. Bizde bıçak kemiğe dayanınca biz hekimler aile sağlığı çalışanları olarak maaşlarımızı alınca İl Sağlık Müdürlüğüne dayandık."

DAHA AYDINLIK BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Belirli bir ceza puanına ulaşıldığında otomatik olarak görevden alındıklarında altını çizen Müftüoğlu, "Yönetmeliğin içinde bir ihtar puan cetveli var. Bunlardan biri hekim ya da ASM çalışanı yaptığı görev ile ilgili bir açıklama yaparsa 50 puan ile cezalandırılır, sosyal medya yada basına karşı açıklamaları kapsıyor. Ödeme ve sözleşme yönetmeliği sadece ödemeleri değil sözleşme fesihlerini de kapsıyor. Normalde bir aile hekimi 150 ihtar puanına ulaştığında bir komisyona sevk ediliyor, yada 5 ve üstü bir kalemde ihtar cezası aldıysa yine komisyona sevk ediliyor. Burada sözleşme fesih veya devam konuşuluyor. 200 puanın üstüne çıkmışsa komisyona gitmeyip direk fesih ediliyor. Bu anlamda biz STK'yız ve hiçbir siyasi bir durumumuz yok. Daha aydınlık bir gelecekte mesleklerini sürdürmek için meslektaşlarımızın çalışıyoruz. Bu yüzden bizim çalışmamız."

BİZİM ARKAMIZDAKİ GÜÇ MESLEKTAŞLARIMIZDAN ALDIĞIMIZ GÜÇTÜR
İleriki süreçte hatadan dönülmemesi halinde daha büyük sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Müftüoğlu, "Anayasal haklarımız var. Grev yapmak eylem yapmak gibi. Bizde bunlar içinde gayret ve çabalarımız sürdüreceğiz. Sendika temsilcisi ve hekim arkadaşlarımızda da dernek çatısı altında çalışmalarını yürütüyor. Biz bunu mesleğimizin geleceği için yapıyoruz. Eğer şimdi bunu yapmazsak çok daha içinden çıkılamaz uygulamalar bekliyor olabilir. Bundan dolayı şimdiden hatadan dönülmesi için çabalıyoruz. Bizim arkamızdaki güç meslektaşlarımızdan aldığımız güçtür."

Yeni değişikliği sahada destekleyen ASM hekimi olmadığını belirten Müftüoğlu, "Sahada destekleyen hekim arkadaşımız yok. Bize gelen bütün tepkiler bu yönetmeliğin kaldırılması yönünde."

HEKİMLER ŞİDDETİ KANIKSAMIŞ DURUMDA
Son dönemlerde özellikle ASM hekimlerine yönelik şiddet artışı hakkında konuşan Müftüoğlu, "Bizi koruyan bir gücün olmadığı artan şiddetlerle gösteriyor. Her gün bir şiddet haberi alıyoruz. Arkadaşlarımız beyaz kod vermeyi bile gerek duymuyor. Hekimler o kadar çok şiddete uğruyor ki şiddeti kanıksamış durumda. Ancak bıçağın kemiğe dayandığı durumlarda şikayette bulunuyorlar. Sürecin devamında ne olacağını tahmin ettikleri için çok fazla hareket etme eğilimi göstermeyen arkadaşlarımız var. Biz hep diyoruz ki sözlü veya fiziki şiddette beyaz kod vermeleri gerektiğini söylüyoruz. Bunda ifade verme süreci oluyor ve karakola hekimin götürülmesi durumu olabiliyor. Bunun yanında bazı arkadaşlarımız ölümle tehdit edildi ancak soruşturmaya gitmedi bu konular."

ŞU ANA KADAR 3 TANE BEYAZ KOD DAVAM VAR
Kendilerinin bir kapının arkasında güvenliksiz şekilde görev yaptıklarını dile getiren Müftüoğlu, "Hekime şiddet için yasal önemlerin ciddi bir temel dayanağı olmadığı için bu olaylar artıyor. Acilen yasal uygulamaların caydırıcı bir hal almalı. Şiddeti yaratan kişilerin sağlık hizmetlerinden kısıtlanması uygulaması olabilir. Çünkü hekime şiddet uyguluyor ancak aynı aile hekimliğinden başka bir hekimden kontrol oluyor ve tehdit ediyor. Biz bir kapının arkasındayız, özel güvenliğimiz ya da kişilerin üstünün aranmasını sağlayacak bir durum yok. İzmir çok acı tecrübeler yaşadı bunlardan. Biz her gün u tehlikeyi yaşıyoruz. Biz yönetime geldik ve daha 1 ay olmadan yönetimden 2 arkadaşımız şiddete uğradı. Benim şu ana kadar 3 tane beyaz kod davam var."

ŞEHİR HASTANELERİNE HASTA KAZANDIRAN BİRİMLERE DÖNÜŞECEĞİZ
Yeni düzenleme ile ASM'lerden hastanelere sevkin artacağını belirten  Müftüoğlu, "Uygulama bize bunu düşündürüyor. Aile Hekimleri Federasyonunda da arkadaşlarımız bunu ifade etti. Bizim hastayı belirli tetkiklerin yapılması için hastaneye sevk etmemiz gerektiğinden ve bu kontrolün şehir hastanelerinde yapılması konusu bizi şehir hastanelerine hasta kazandıran birimlere dönüşeceğiz. Bu konuda şehir hastanelerinin konumu da düşünülmeli. Sevk oranları ciddi bir seviye artacak."

ALLAHA EMANET BU İŞİ YÜRÜTÜYORUZ
ASM'lerde çok ciddi standart farkı olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, "Aile Sağlığı Merkezleri standartlar açısından çok farklılar gösteriyor. Sadece teknik ve fiziksel koşullarda bahsetmiyoruz. 5 aile sağlık merkezinin 1'nde personel yok. Aşı yapacak personel yok hekimler aşı yapması gerekiyor. Teknik destek açısından da desteklen miyoruz. Biz randevularımızı bile kendimiz düzenleyemiyoruz. Bir bakıyoruz merkezde randevu açılmış ve ciddi bir yoğunluk var. Burada nerde sosyal mesafeyi düzenleye bileceksiniz? Biz Allah'a emanet bu işi yürütüyoruz. Hafta sonları ciddi oranda aşılama oranı düşüyor. Bizim teknik koşullarımız belirli standartlara ulaşamadığı için olumsuzluklar oluşuyor. Her gün ASM lerde aşılama sırasında kavga haberleri alıyoruz. Arkadaşlarımız maalesef bunu kanıksadı artık haber de olmuyor. Hedef tahtasının önünde biz varız."

YOĞUN BAKIMLARDA ARTIŞ VAR
Salgına yakalananların temaslıları bildirmediğine dikkat çeken Müftüoğlu, "Sahada gözlemliyoruz. Tabip odamızda sahadan anketler ile bu verileri alıyorlar. Sayın Valimiz ile verdiği rakamlar ile Bakanımızın verdiği rakamlar örtüşmüyor. Sadece PCR pozitif vakalar için bunlar. Maalesef temaslı sayılarında bir düşme var. İnsanlar temaslı göstermekten çekiniyor ve isim vermiyorlar. Böylece temaslılar aramızda geziyor. Geçen yılda yüzde 1 vaka düşmesi varken bizim şu dönem vaka sayılarında yüzde 26'lık artış söz konusu. Birden fazla yönün var bunun. İnsanlar aşılamadan sonra rehavete kapılmış durumda. Aşıyı yapıp maskesini çıkaranları görüyoruz. Vatandaşların rehavete kapılmaması lazım. Maalesef aşı karşıtlığı da mevcut. Yoğun bakım oranlarında artış olduğunu görüyoruz."

 
Smyrnalıları felakete götüren saldırıların izleri aranıyor
 
İzmir'de Gaziler Günü törenle kutlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Smyrnalıları felakete götüren saldırıların izleri aranıyor
İzmir'de, yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip olan Bayraklı Höyüğü'nde ...
Boğazına bıçak dayadığı ustasını, 5 saat rehin aldı
Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir restoranda çalışan garson Kamil T.A. ...
Güzellik Kraliçesi de Palalı Sabri'nin kurbanı
Fuhuş yaptırmakla suçlanan Palalı Sabri'nin eski Afrika Güzellik Kraliçesini ...
 
Yangından kurtarılan boğa hayata tutunamadı
Orman yangınından yaralı olarak kurtulan, tedavisi için Bursa'nın Nilüfer ...
İzmir'de borç kavgası: 1 ölü 2 yaralı!
Konak ilçesinde, alacak kavgasında iki grup arasında çıkan silahlı kavgada ...
Tavuk yiyen 80 kişi hastaneye kaldırıldı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, 80 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alındı.
 
Baba ve üç çocuğu yangında yaşamını yitirdi
Sakarya'nın Geyve ilçesinde bir evde yangın çıktı. Yangında baba ve biri ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden burada hep başımız öne eğik yürürüz?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden burada hep başımız öne eğik yürürüz?
Cumhubaşkanı Erdoğan ABD'ye gidiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva