HABERLER>EKONOMİ
28 Ocak 2022 Cuma - 08:40

Donduran fiyatlar!

Yurdun önemli kesiminde yaşamı olumsuz etkileyen kar ve soğuk, sebzeyi de vurdu. İzmir’deki pazaryerlerinde sebze fiyatları, üç günde iki katına çıktı. Vatandaşlar, etiketlerdeki rakamları gördükten sonra büyük bir şok yaşarken, İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Soğuk nedeniyle seralardan ürün çıkışı, yarı yarıya azaldı. Halden alış fiyatları çok arttı. İki-üç hafta daha sebzeleri yüksek fiyattan tüketeceğiz” yorumunu yaptı

Donduran fiyatlar!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kış, kışlığını göstermeye başladığından beri pazaryerlerindeki fiyatlarda görülen artış da insanları adeta donduruyor. Yolların kapalı olması nedeniyle pek çok kente sebze ve meyve yüklü kamyonlar giriş yapamazken, ulaşım sorununun yaşanmadığı İzmir’de pazaryeri tezgahlarında sebze fiyatları tavan yaptı. İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, soğuk hava nedeniyle Antalya’daki seralardan çıkan ürünlerin yarı yarıya azaldığını, iki-üç hafta daha tüm ürünlerin fiyatının yüksek olacağını ifade etti.

BİR KİLO ISPANAK, 14 LİRAYI GÖRDÜ
İzmir’de pazaryerlerindeki fiyatları aktaran Başkan Erişen, “Serayı ne kadar ısıtırsanız ısıtın, bu soğuklarda çok iyi verim alamazsınız. Mesela bir patlıcan, serada 10 günde yetişiyorsa, bu soğuklarda 15-20 günde olgunlaşır” dedi. Üç gün içinde pırasanın 5 liradan 10 liraya, ıspanağın 7 liradan 14 liraya kadar yükseldiğini, ıspanağın dün 10 liradan satıldığını, salatalığın 6 liradan 13 liraya, domatesin 3,5 liradan 10 liraya fırlayıp akşam saatlerinde 5 liraya gerilediğini anlatan Başkan Erişen, “Antalya Hali’nde patlıcanın kilosu 20 lira. Bu rakamlar, biz esnafı da üzüyor ancak soğuklar devam ettiği sürece, rakamların gerilemesini beklemiyoruz; aksine artabileceğini öngörüyoruz. Ulaşımın kolay olduğu İzmir’de rakamlar böyleyse, Allah Türkiye’ye yardım etsin. Ürünlerin ulaştırılamadığı yerler var. Diyelim ki, İstanbul’a ulaştı; oradaki fiyatlar, bugünkü fiyatların kim bilir kaç kaçı olacak” diye konuştu.

SOĞUKLAR DEVAM EDERSE, SEZBE BULAMAYABİLİRİZ
Tarlada ürün kalmadığını, yediğimiz tüm sebzelerin sera olduğunu anlatan İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugünler, iyi günlerimiz. Tarladaki ürünler çoktan bitti. Şimdi yediğimiz ürünlerin hemen hemen hepsi serada yetişmiş ürün. Seradan çıkışta yarı yarıya azalma olunca, haliyle, bu da fiyatlara zam olarak yansıdı. Bir süre bu zamlı fiyatlara katlanacağız. Havalar düzelinceye, ürünler hava değişikliğini görünceye kadar, sebzeyi çok pahalıya yiyeceğimiz muhakkak. Biz esnaf da malı halden çok pahalıya alıyoruz. Soğuklar böyle devam eder, uzun sürerse, yiyecek sebze bile bulamayabiliriz. Şunu özellikle belirtmek isterim ki, manavdaki, marketteki fiyatlar, pazardaki fiyatların çok üstünde. Meyve fiyatlarında fazla bir değişiklik yok. Portakal, 5-6 lira, golden elma da aynı fiyatlarda. Mandalina zamanı geçti. İnşallah portakalın, elmanın fiyatı böyle devam eder. Tahminime göre, bugünkü kötü hava koşulları, iki-üç hafta sürecek.”

Başkan Erişen, İzmir’de pazarlarda  karnabaharın 7, patatesin 4, soğanın 2,5, kerevizin 8, havucun 6, kıvırcık marulun 5, kabağın 10, patlıcanın 25 liradan satıldığını bildirdi. Başkan Erişen, pazardaki tezgahların yarıdan fazlasının boş olduğunu, çünkü bu soğuklarda insanların ürününü seradan çıkaramadığını, esnafın da halde mal bulamadığını sözlerine ekledi.

 
Jandarma sözleşmeli personel alacak
 
Domino's Pizza'ya saldırı: Kişisel veriler çalındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bankaların kredi hacmi 4,9 milyar lira oldu
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 21 milyar 921 milyon lira ...
İzmir Valiliği ve ETİK arasında örnek protokol
İzmir Valiliği ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ...
Asgari ücrete istisnaların ayrıntıları belirlendi
Asgari ücretteki artış ile birlikte, ücretlerin asgari ücrete kadar olan ...
 
Petrol fiyatı 8 yılın zirvesini gördü
Brent petrolün varil fiyatı, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artmasıyla ...
Kıdemde yeni dönem! Nasıl hesaplanacak?
Kıdem tazminatının tavanı 2022’de yüzde 27.9 artarak 10 bin 596 lira oldu. ...
BOTAŞ: Doğal gaz arzı sorunsuz sürüyor
BOTAŞ, yer altı doğal gaz depoları, Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma ...
 
Yılın ilk Enflasyon Raporu bugün açıklanacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon ...
ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Banka, fonlama faizini ...
Trendyol'dan yeni zam önerisi: Yüzde 38,8
Trendyol işçileri, yetkililerle taleplerini görüşmek için şirketin Maslak’taki ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva