HABERLER>GÜNCEL
15 Ekim 2021 Cuma - 20:46

Dokuz Eylül’den Sayıştay raporu açıklaması: Belge ve bilgiler değerlendirilmedi!

Dokuz Eylül Üniversitesi, basında yer alan Sayıştay Raporu iddialarına ilişkin olarak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "idarenin cevap ve düzeltmelerine hazırlanan raporda yer verilerek, bu cevap ve düzeltmeler yapılan değerlendirmede dikkate alınmalıdır" denildi.

Dokuz Eylül’den Sayıştay raporu açıklaması: Belge ve bilgiler değerlendirilmedi!

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından, basında yer alan Sayıştay raporlarına ilişkin açıklamada gerekli düzeltme ve açıklamaların kuruma iletildiği belirtilmişti. Üniversiteden bugün konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ise kuruma iletilen belge ve bilgilerin dikkate alınması istendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:

"Kamuoyuna yansıyan yüksek yargı organımız Sayıştay Başkanlığı’nın bir denetçisi tarafından Üniversitemiz hakkında düzenlenen 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporunda yazılı bir kısım hususlara karşı işbu açıklamayı yapmak zarureti doğmuştur.

Sayıştay Kanunu’nun 5. maddesine göre, Sayıştay’ın görevi, kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetlemek ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunmaktır. Sayıştay, kamuda hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaç, hedef, kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması yönünden denetleme yapmaktadır. Sayıştay denetimi ile ilgili idarenin tespit edilen eksiklikleri belirtilerek düzeltilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, idarenin cevap ve düzeltmelerine hazırlanan raporda yer verilerek, bu cevap ve düzeltmeler yapılan değerlendirmede dikkate alınmalıdır.

Genel işleyiş içinde, Taslak Denetim Raporunun Kurumumuza iletilerek Kurumumuzca hazırlanan düzeltme ve cevapların sunulması üzerine son halini alması gerekirken, 2020 yılı Sayıştay Denetleme Raporunda bu düzeltme ve cevaplar hemen hemen hiç dikkate alınmayarak yok sayılmıştır. Sayıştay denetçileri görevleri sırasında yapacakları denetimler sonucunda, özellikle de yargıya konu edilmiş nakil, atama ve yer değiştirmelerle ilgili denetim yapmamalıdırlar. Yükseköğretim Kanunu uyarınca üniversite rektörlerine verilen atama, nakil ve yer değiştirme yetkileri dikkate alındığında, yasal mevzuata uygun gerçekleştirilen bu atamalara ilişkin aksi yöndeki değerlendirme, haksız bir şekilde Üniversitemiz aleyhine algı oluşmasına neden olmaktadır.

Uzaktan Eğitim birimimizin hesap hareketlerinin, banka ekstrelerinin denetçiye verilmediği, sadece IBAN listesinin iletildiği ve döner sermaye hesap detaylarının aynı şekilde dosyalarımızda yer almadığı bulgu olarak raporda yer almasına rağmen bahse konu uzaktan eğitim hesap hareketleri, banka ekstrelerinin dökümü ile döner sermaye hesap bilgileri ile ilgili istem yazısında istenen düzenlenen kurslara ait hesap hareketlerini içeren dosyaların tamamı 19.07.2021 tarihinde 565 sayfa olarak denetçiye gönderilmiştir. Buna rağmen, raporda, Kurumumuz tarafından açıkça ve detaylı bilgi verilmesine karşın hiç bilgi verilmediği ya da yanlış yerde bilgi verildiği gibi gerçeği yansıtmayan ifadelere yer verilmiştir. Gönderilen yazışmalar ve eklerin denetim ekibine iletildiği kargo teslimat belgeleri ile Kurumumuz kayıtlarında yer almaktadır. Üniversitemiz kayıtlarında yer alan denetim ekibine gönderilen bilgi ve belgeler içerisinde somut olarak istenilen verilerin yer aldığı ve denetim ekibine gönderildiği tarafımızca her türlü delil ile ispatlanabilecek durumdadır. Bu hususta denetçinin raporunda belirttiği kamu disiplinine ve Sayıştay uygulamalarına aykırı şekildeki açıklamalarını tüzel kişi olarak kabul etmemiz mümkün değildir.

Her ne kadar tüm raporu burada tek tek sıralamak gerekli ve mümkün değilse de, genel olarak açıkladığımız üzere, Kurumumuzun verdiği bilgi ve belgelerle örtüşmeyen, vermiş olduğumuz verileri hiçe sayan ve hatta hemen hemen hiç bilgi/belge vermediğimiz iddia edilen bir raporla karşı karşıya bulunmaktayız. 2019 yılında Üniversitemizin denetimini gerçekleştiren aynı denetçinin, Üniversitemize bakış açısından duyulan hassasiyet ve endişe nedeni ile 2020 yılı denetimi için görevlendirildiğinin öğrenilmesi üzerine Sayıştay Başkanlığı’na yaptığımız denetçinin değiştirilmesi talebi karşılık bulmamıştır. Nitekim Rektör Yardımcımız tarafından Sayıştay Başkanlığı’nda yapılan birebir görüşmeler neticesinde Sayıştay Başkanlığı’na ve denetçisine sunmuş olduğumuz talep edilen bilgi ve belgelerin bulunduğu CD’nin hiç değerlendirilmediğini tetkik etmiş bulunmaktayız. 13 Ekim 2021 tarihinde Sayıştay Başkanlığı’na başvurarak bu kez 2020 yılı Raporunda dosyalarımızda varlığı gösterilen veriler, bilgi ve belgeler göz önünde bulundurulmayarak, raporda yapılan hatalı tespitlerin Üniversitemizin mağduriyetine sebep olması nedeni ile ivedi olarak düzeltilmesini talep etmiş bulunmaktayız. İki saygın kamu kurumunu ciddi bir şüphe ile yıpratmaya yönelik ve her iki kuruma da manevi zarar veren bu rapor karşısında Üniversitemiz nezdinde her türlü hukuki hakları kullanacağımız hususunu kamuoyuna saygıyla duyururuz."

 
ABD kapıları tüm yabancılara açıyor
 
Bakan Kurum açıkladı... İzmir için yeni dönüşüm projesi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 16 Ekim 2021 Cumartesi 09:04

allah için adil olunuz.devletin ve milletin malına en uzatanların eli kırılsın.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnşaat işçisi devrilen platformdan düştü!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, çalıştığı inşaatta, beton dökülen platformun ...
Mahkeme sonrası Aksoy'dan ilk değerlendirme: O makamı geri alacağım!
Sanık olarak 'zimmet ve irtikap' suçları ile yargılandığı mahkeme sonrası ...
Menemen Davası'nda söz tanıklarda: Cumhuriyet Savcısı'ndan dikkat çeken talep!
Menemen eski Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un da 'zimmet ve irtikap' suçlarından ...
 
İzmir'de traktörün devrilmesi sonucu 1 kişi öldü
İzmir'in Kiraz ilçesinde, uçuruma yuvarlanan traktörün sürücüsü hayatını kaybetti.
Yeğenini uykusunda kalbinden bıçaklayıp öldürdü
Yalova’da, şizofreni hastası olduğu öne sürülen Fuat Şençiçek (36), aynı ...
Yunanistan'a geçmeye çalışan 4'ü FETÖ üyesi 5 kişi yakalandı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), yasa dışı yollarla Türkiye'den Yunanistan'a ...
 
Gültepe Planları’na bilirkişi şoku!
Konak Belediyesi tarafından hazırlanan ve 14 mahalleyi kapsayan Gültepe ...
Down sendromlu milli basketbolcu başarıya koşuyor
İzmir'de yaşayan Sebahat Karadal (60) hayatını, down sendromlu oğlu Yunus ...
Ödemiş'te dehşet anları... Çorbacıda infaz!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, lokantada çorba içerken pompalı tüfekli saldırıya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva