HABERLER>İŞ DÜNYASI
21 Şubat 2024 Çarşamba - 17:46

Doğal SİT’te kalıyor… Cennet koydaki sondaja halk vetosu!

Urla’nın cennet koyları arasında yer alan ve doğal SİT statüsündeki Altınköy’de açılmak gerçkekleştirilmek istenen jeotermal arama çalışmalarına bölge halkında veto geldi. Bakanlığı dilekçe veren vatandaşlar ÇED sürecinin iptal edilmesini istedi.

Doğal SİT’te kalıyor… Cennet koydaki sondaja halk vetosu!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Majestik Turizm Kuyumculuk Şirketi’nin Urla’daki jeotermal kaynak arama projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurmuştu.

Şirket, Urla’nın en değerli bölgeleri arasında olan Altınköy Plajı’na da metrelerce uzaklıktaki doğal SİT statüsündeki alanda sondaj çalışması yapmayı planlıyor.   Proje alanı aynı zamanda, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ‘Orman’ alanı içerisinde kalıyor.

Ancak projeye bölge halkından itiraz geldi. Urlalılar, İzmir Valiliği'ne, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne, Urla Kaymakamlığı'na ve CİMER’e dilekçeler vererek ÇED sürecinin iptalini istedi.

Avukat Şehrazat Mercan ve Karya Mercan tarafındna hazırlanan dilekçede bölgenin niteklikli koruma alanı olduğu vurgulanarak aynı ruhsat arama sahasında İzmir Valiliği’nin başka şirketler için verdiği izinleri iptal etmesi hatırlatıldı. Dilekçede, kıyıdaki plajlardan halkın yararlandığı,  zengin ve hassas bir bölgede böyle bir arama ruhsatı verilmesi, bilime, hukuka tamamen aykırı olduğunun altı çizildi.

Dilekçe şu şekilde:

Turizm adı altında başlatılan bu ÇED süreci, Urla’nın en değerli plajlarının hemen arkasında başlamakta olup,  DOĞAL SİT Nitelikli Alan olarak tescillidir. Nitelikli alan tanımında JES arama sondaj faaliyeti konusunda düzenleme bulunsa dahi, İzmir Valiliği İZKA nın Şubat 2022 İZMİR İLİNDEKİ JEOTERMAL KAYNAKLARIN POTANSİYELİ, KULLANIM ALANLARI, EKONOMİK VE ÇEVRESEL ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ ARAŞTIRMASI verilerine göre, 30-35 C derecedeki suyun, yerine ulaşmada olası 10 c derece kayıpla verimli olmayacağı ortadadır. Başlatılan ÇED sürecindeki Proje Tanıtım Dosyasında da bu veriler yer almaktadır. Suyun ısısının çok düşük olmasına rağmen, bu alanda sondaj araştırma ruhsatı verilerek ÇED sürecinin başlatılması, fizıbıl da değildir.

Ayrıca, ÇED sürecine konu arama ruhsat sahasının da içinde kaldığı ve daha önceden, RSC Firması lehine verilmiş bulunan 18.09.2020 tarih ve 1604 Sayılı Arama Ruhsatının, İzmir Valiliğinin , İzmir 3.İdare Mahkemesindeki 2023/1235 E sayılı dava dosyamıza  sunduğu,16.Şubat.2023 tarihli yazı ile sona erdiği ve yerin geri teslim alındığı bildirilmiştir. Hal böyle iken, aynı alan içinde yeni bir arama ruhsatı verilmesinde, idarenin tutarlı ve hukuki işlem oluşturmadığı açıktır.

Kaldı ki, ruhsat sahasını da içine alan ormanlık alanlar bu bölgenin ekolojik ortamının güvencesidir. Bunların gelecek kuşaklara aktarılması, ülkemizin ve Dünyamızın geldiği iklim krizi aşamasında önem ve öncelik arz etmektedir.

Kaldı ki tek bir sondaj kuyusu için, çok geniş bir alanın, şirket lehine ruhsatlandırılması gerçekteki amacın JES kurulmasından öte, kötü niyetli ve kamu arazilerinin, amaç dışı, bir şirkete tahsisi niyetini ortaya koymaktadır.

Bölge Doğal SİT derecelendirmesi yönünden “nitelikli koruma alanı”  olması ve kıyıdaki plajlardan halkın yararlandığı zengin ve hassas bir bölgede böyle bir arama ruhsatı verilmesi, bilime, hukuka tamamen aykırıdır.

Her ne kadar, Proje Tanıtım Dosyasında; kurum görüşlerine yer verilmemişse de,kurumunuza bağlı resmi dairelerden elde edilecek bilgilerin değerlendirilerek, ÇED sürecinin acilen sonlandırılmasını ve sonucundan tarafımıza bilgi verilmesini talep ederiz.
 

 
Karantina'ya marina mı geliyor?
 
TFF Süper Kupa tarihini açıkladı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Melda Uçar 22 Şubat 2024 Perşembe 08:14

Altınköy sadece Altınköy sakinlerinin değil, Urlalıların ve İzmirlilerin de ücretsiz olarak yararlanabildiği ender güzellikte ve çok az sayıda kalan doğa ve deniz cennetidir. Doğal sit nitelikli alanı olarak tescillidir. Yapılan, bilime, hukuka, doğaya ve insanlığa aykırıdır. İhanettir...

Yorumu oyla      1      0  
Onur Ersay Altınköy küme evleri 273 no''lu villa malikiyim 21 Şubat 2024 Çarşamba 22:39

Yazıktır,günahtır, artık yeter, bu mantıksız kafalarla DOĞA''mıza daha fazla zarar vermeyin, zaten bir yıl evveli, Çevre Bakanlığı ve zalim Urla Belediyemiz köyümüzün binlerce ton , 30 yıllık yetermiş, botanik bahçesi görünümü kazanmış, YEŞİL ALANLARIMIZI, saçmalayan anlaşılmaz bir kanuna dayalı ,TARIMAR ve YERLE BİR ETTİLER, artık yeter, ELİNİZİ BİZİM KÖYÜMÜZDEN ÇEKİN LÜTFEN..!!.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki ülke arasında 55 milyon dolarlık kredi anlaşması
Suudi Arabistan Kalkınma Fonu (SFD), Türkiye ile 55 milyon dolar tutarında ...
Bakan Ersoy, turizm sektörü temsilcileriyle buluştu!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, öncelikli hedeflerinden birinin ...
'Yeni destek paketleri üzerinde çalışıyoruz'
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeni destek paketleri üzerinde çalıştıklarını ...
 
Rekabet Kurulu'dan Nestle'ye 347 milyonluk ceza!
Rekabet Kurulu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ'ye 346 milyon 911 bin 505 ...
Egeli doğal taşçılardan Güney Kore çıkarması!
Dünya’nın dört bir tarafında prestijli projelere imza atan, yıllık 1,5 ...
Bayburt Grup'a ait çıkmıştı... Narlıdere'deki rezerv alanda yeni gelişme!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alan ...
 
'Nesine.com' sözlü savunmasını verdi
Rekabet Kurulunda, D Elektronik Şans Oyunları ve Yayıncılık (Nesine.com) ...
Tartışmalara neden olmuştu... O gemi için söküm izni!
İzmir’de tartışmalara neden olan Raymond Croze isimli geminin sökümü başladı. ...
Yaş meyve sebze ihracatında hedef 1 milyar dolar!
Türk meyve sebze sektörü 3,5 milyon gurbetçimizin yaşadığı, ihracatta ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva