HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2014 Pazar - 15:43

Doğal afetlerin faturası çok ağır olacak!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından hazırlanarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa sunulan rapora göre, son dönemde etkili olan tabii afetlerin oluşturduğu zararın, illere göre değişiklik göstermekle birlikte, fındık, kayısı, elma, çay ve kivide yüzde 20 ila yüzde 100, buğdayda ise yüzde 10 ila yüzde 50 arasında olması öngörülüyor. Ürünlerde oluşan zararların önümüzdeki dönemde sofralara zam olarak yansıyıp yansımayacağı merak konusu.

Doğal afetlerin faturası çok ağır olacak!

TZOB tarafından doğal afetler nedeniyle oluşan tarımsal zararların tespiti amacıyla geçen ay Ordu, Konya ve Malatya'da toplantılar gerçekleştirildi ve bu toplantılarda elde edilen veriler, zarar tahminleri ve çiftçilerin talepleri raporlaştırılarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa iletildi.

Raporlara göre, mayıs ve haziran ayı yağışlarına göre çok az oranda değişiklik göstermesi öngörülen 2014 yılı buğday zararı, ortalama yüzde 50 olarak tahmin ediliyor. Özellikle Çorum, Aksaray, Çankırı, Eskişehir, Kırıkkale, Kırşehir, Kayseri, Osmaniye, Gaziantep, Afyonkarahisar ve Konya'da buğday rekoltesinde 40'ın üzerinde kayıp tahmin edilirken, Kilis'te bu oranın yüzde 80'e ulaşacağı belirtiliyor.

Türkiye'nin en büyük buğday üreticisi konumunda bulunan ve geçen yıl 2 milyon 291 bin 930 tonluk üretim yapılan Konya'da üretimin, bu yıl yüzde 40 kayıpla 1 milyon 375 bin tona gerilemesi öngörülüyor.
TZOB raporlarına göre buğday üretiminin en çok yapıldığı illerde 2013 yılı üretim rakamları ve 2014 yılı rekolte tahminleri şöyle:


Don, kayısı ve fındığı vurdu
Raporlara göre mart ayında üç gün süreyle görülen don olayı nedeniyle Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş'ta kayısıdaki rekolte kaybının yüzde 90'ın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Don olayı Karadeniz'in kıyısında başta fındık olmak üzere çay ve kiviye, iç kesimde ise elmaya önemli oranda zarar verdi.
Rize ve Trabzon'daki bazı alanlarda çayda yüzde 100'e varan, Ordu, Giresun, Samsun ve Trabzon'da ise bazı bölgelerde fındıkta yüzde 100'e yaklaşan rekolte kaybı öngörülüyor. Özellikle fındık üreticilerinin tarım sigortası yaptırma oranının düşük olması da üreticinin zararının telafisini daha da güçleştirdi.
Fındık alanlarında sigortalanma oranları şöyle:

"Bir an evvel can sularını üreticimize kavuşturmamız lazım"
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de son dönemde yaşanan kuraklık, don ve sel nedeniyle birçok tarım ürününde önemli zararlar görüldüğünü anlattı. Yağışların bazı illerde devam ettiğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
"Türkiye genelinde tarım sektöründe böyle bir doğal afeti uzun yıllardır görmedik. 2007 yılında bir kuraklık vardı ama o kuraklık tarım sektörünü ve tarım sektöründeki çalışanları değil tüketicilerimizi de mağdur etti. Ancak bu felaket 2007'deki kuraklığın çok daha üzerinde. Sadece kuraklık değil bir taraftan don, arkasından dolu, arkasından da aşırı yağışlar, gerçekten üreticimizi ve ürettiğimiz ürünleri perişan etti. Bunun bir tarafta tüketici ayağı var. Tüketicilerimizin de bundan zarar görmesinden fevkalade korkuyoruz, çekiniyoruz ama bu sene hem hububatımızda hem birçok meyve ve sebze üretiminde düşüşler yaşayacağız. Bundan sonra üreticimizi fevkalade bezgin, yorgun ve moralini kaybetmiş üreticimizin moralini yükseltmemiz lazım. Önümüzdeki süreçte üretim yapmayı arzu eden üreticilerimizin tarlaya dönüşünü sağlayabilir. Önümüzdeki yılın üretimini de olumsuz etkilememeli bu doğal afetler. Tarlaya üreticimizi sokmalıyız muhakkak suretle. Çiftçi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesini olumlu karşıladık ama bu yeterli değil. Bir yıllık erteleme yeterli değil, bunu birkaç yıla yaymak lazım."

Çiftçinin Sosyal Güvenlik Kurumu borçları bulunduğunu, ayrıca elektrik borçları nedeniyle destekleme üzerindeki blokenin kaldırılması gerektiğini, bazı bölgelerde de üreticiye tohumluk yardımı yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu konulara ilişkin Ordu, Malatya ve Konya'da gerçekleştirdikleri toplantılar sonucunda rapor oluşturduklarını söyledi. Bu raporları birleştirerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlığa sunduklarını bildiren Bayraktar, "Alınması gereken tedbirleri de içeren bu raporlarımızın dikkate alınmasını umut ediyoruz. Üreticimize acil olarak sahip çıkmak lazım. Onun bu moral bozukluğunu ortadan kaldırmamız lazım ve üreticimizi de Türkiye'de gıda güvencesini sağlamak ve tüketicinin mağdur olmasını önlemek istiyorsak bin an evvel can sularını üreticimize kavuşturmamız lazım ve ivedi bir şekilde gerekli tedbirlerin alınması lazım" diye konuştu.
TÜİK'in bu yıl için öngördüğü tahıl zararına ilişkin görüşlerini de aktaran Bayraktar, "Birçok fazla rakamlara girmek istemiyoruz ama TÜİK'in rakamları birinci tahmin o tahminler gerçekleşmeyecek. Onlar da biliyorlar, bizler de biliyoruz. İkinci ve üçüncü tahminlerde TÜİK gerçek rakamlara ulaşmış olacaktır. Şu an rakamlar bizim elimizde. Tabii ki TÜİK rakamlarından çok farklı" ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ramazan öncesi Gıda Çarşısı'nda tık yok: 'Hayır' bile durdu!
Ramazan ayına iki haftadan az kalmasına rağmen İzmir Gıda Çarşısı'nda ...
Bakan Şimşek açıkladı: 3 çocukluya vergi yok!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM'ye sevk edilen Gelir Vergisi Kanunu ...
Universal Grup’ta Cemal Özcan dönemi
Uzun süredir maddi sıkıntı içinde bulunan ve bazı hastaneleri de kapanan ...
 
Çaldağ’da sürpriz iptal: Firma 3’te 1’e indirdi!
Turgutlu Çaldağ'da 2 milyon ağacın kesilmesi ile gündeme gelen nikel madeninde ...
İzmir’e 5 yeni yatak!
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla ...
Af paketinde belediyeleri üzecek, vatandaşı güldürecek karar
Kapsamı her geçen gün genişleyen torba tasarıdaki “af paketine” belediyelerin ...
 
Halde kriz: İzmir’de ‘kabak karpuz’ alarmı!
Üretilen karpuzlara yapılan kabak aşısı nedeniyle karpuzlar elde kaldı. ...
Dolar 2,13'ü gördü!
Devam eden jeopolitik riskler nedeniyle dolar/TL 28 Nisan'dan bu yana ilk kez 2,13'ü gördü.
İzmir Kalder’den Vestel’e ödül
Kalder İzmir Şubesi’nin bu yıl 15.’sini düzenlediği “Mükemmelliği Arayış ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva