HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
4 Aralık 2021 Cumartesi - 08:28

DNA testi ortaya çıkardı... Selçuk'ta İskender'in askerleri!

İzmir Selçuk’taki Ayasuluk kazı bölgesinde bulunan bazı iskeletlerin, Büyük İskender’in askerlerine ait olduğu ortaya çıktı. İskender’in askerleri olduğu sanılan iskeletlere mitokondrial DNA incelemesi yapan Adli Antropolog Dr. Mehmet Görgülü, “Bazı tarihsel bilgilerin doğruluğu fiziksel kanıtlarla da kesinleşmiş oldu” dedi.

DNA testi ortaya çıkardı... Selçuk ta İskender in askerleri!

İzmir’in Selçuk ilçesindeki Ayasuluk bölgesi arkeolojik açıdan yoğun ilgi gören bölgelerden biri. Ayasuluk’ta yıllardır süren kazı çalışmalarına son dönemde Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Adli Antropolog Dr. Mehmet Görgülü ve ekibi de katıldı. Kazıda bulunan bazı iskeletlerin Büyük İskender’in ordusundaki askerlere ait olduğuna dair şüpheler ortaya çıkınca da bu iskeletler Dr. Mehmet Görgülü ve ekibi tarafından incelemeye alındı.

MİTEKONDRİAL DNA
Altınbaş Üniversitesi DNA Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde genetik mühendisi Fatih Tepgeç ile birlikte çalışmaları yürüten Dr. Görgülü bu kapsamındaki keşiflerini Hürriyet’e şöyle anlattı: “Kazı ekibi, bulunan 3 adet erkek iskeletinin Büyük İskender’in komutanları Lysimakhos veya Demetrius’un askerleri olabileceğini belirtmişti. Bu iskeletler 30-35 yaşlarında erkeklere aitti. Kemik yapılarından iyi beslendikleri ve güçlü bir yapıya sahip olduklarını belirledik. Biz iskeletlerin DNA’ları yoluyla anne soylarının nereden geldiğini ortaya koymak istedik.

KEMİK TOZLARINDAN DNA ELDE EDİLDİ
Bu amaçla Altınbaş Üniversitesi Antik DNA Araştırma Uygulama Merkezi’ndeki özel cihazlarla kemiklerden elde ettiğimiz tozlardan Mitokondriyal DNA elde ettik. Mitokondri hücremizde bulunan ve enerji sağlayan bir yapı ve sadece annelerimizden bize geçer. Mitokondrinin kendine özgü ayrı bir DNA’sı vardır. Bu DNA analizi de bize anne soyunun nereden geldiğini verir. Elde ettiğimiz mitokondriyal DNA sonucuna göre bu iskeletlerin anne soylarının Güneydoğu Avrupa’ya dayandığını ortaya koyduk. Bu da bu kişilerin Makedon askerleri olduğunu teyit etmiş oldu.”

DAHA BÜYÜK KEŞİFLERİN MÜJDECİSİ
Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazısı başkanı arkeolog Doçent Dr. Sinan Mimaroğlu da şunları söyledi: “Kazının yapıldığı bölgede İskender’in generallerinden birinin yaptığı düşünülen bir sur vardı. İskeletler bu surların dibinde bulundu. Kaynaklarda İskender’in bu bölgedekini askerlerini Trakya ve Makedonya’dan getirdiği yazılır. Ancak somut bir veri, bilgi yoktu. DNA verileriyle bu bilgiyi somut olarak kanıtlamış olduk. Daha önceki kazılarda ortaya çıkan seramik, duvar örgüsü gibi arkeolojik bulgular ile iskeletlerin DNA testleri birbirini tamamlar nitelikte. Dolayısıyla sadece arkeolojik veriler değil insan DNA’sı verileri kullanılarak bazı tarihi detaylar somut verilerle kanıtlanmış oluyor. İleride çok daha büyük keşiflerin yapılabileceğinin de müjdecisi.”

İSKENDER
Büyük İskender veya 3. Aleksandros, MÖ 356 ile 323 arasında yaşamış ünlü bir Asker ve kral olarak biliniyor. Anadolu ve Asya’ya yaptığı başarılı seferleri onu tarihi gerçeklerden de öte efsanevi bir kimliğe kavuşturdu. Tarih anlatılarına göre Büyük İskender, o zamanların şöhretli şehri Sardes’i (Salihli) hâkimiyetine aldıktan sonra İzmir’e (Smyrna) geçti. O dönem şehir şimdiki Bayraklı’da kuruluydu. Ancak İskender daha sonra kenti bugünkü Kadifekale ile Kemeraltı arasına taşıdı. Böylece İskender İzmir’e bugünlere kadar ulaşan güçlü bir iz bırakmış oldu. Selçuk’ta bulunan iskeletlerin İskender’in bu sefer sırasında ölen askerlerine ait olduğu değerlendiriliyor. (Hürriyet/Musa Kesler)

 
İzmir'de üreticiye büyük destek!
 
İzmir’in konut fiyatları rekora gidiyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... Paha biçilemez miras...
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... Paha biçilemez miras...
İranlı oyuncu Niki Karimi'den Türk dizi ve filmlerine övgü
İranlı oyuncu, yönetmen ve yapımcı Niki Karimi, "Türkiye'nin Batı ve Doğu ...
Altın Kedi Ödülleri sahiplerini buldu
İzmir’de aralıksız olarak devam eden en uzun soluklu sinema festivali ...
 
3. İzmir Sefarad Kültür Festivali başladı
İzmir'de Yahudilerin geçmişte yoğun olarak yaşadığı Havra Sokağı ve çevresindeki ...
Yazarımız Ayda Özeren'i kitabı raflarda... 'Azız Çoğuz Biziz'
Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Gelecek Dönem Başkanı Ayda ...
Gökçe Bahadır'dan 'Kulüp' açıklaması
Dijital platformda yayınlanan Türkiye yapımı 'Kulüp' dizisinde 'Matilda' ...
 
Çallı'nın şaheserleri Folkart'ta
Çallı'nın şaheserleri Folkart'ta
Neşet Ertaş sevenlerine müjde!
Neşet Ertaş'ın hayatını konu edinecek olan sinema filminin çekilmemesine ...
İzmir'deki mağaradan çıktı... Tam 14 bin yıllık insan izi!
İzmir'in Dikili ilçesindeki bir mağarada yürütülen kurtarma kazısında, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva