HABERLER>SAĞLIK
14 Ekim 2022 Cuma - 13:38

Dizüstü bilgisayar kullanıcıları dikkat: Deri hastalığına neden oluyor

Evden çalışma sisteminin yaygınlaşması ile özellikle dizüstü bilgisayarların kullanımı da arttı. Dizüstü bilgisayarını doğrudan dizlerin üstünde kullanmak kronik ısıya maruz kalmanın neden olduğu Eritema Ab İgne ismi verilen bir dermatolojik hastalığa sebep olurken, Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Başaran, "Bilgisayarların sürekli diz bölgesinde tutulmasına bağlı olan vakalar görmeye başladık. Hastaların bize genelde korkarak başvurması ağ şeklinde görülen çok koyu renkli pigmentasyonların olmasıyla kaynaklanıyor" dedi. 

Dizüstü bilgisayar kullanıcıları dikkat: Deri hastalığına neden oluyor

Dizüstü bilgisayarını doğrudan dizlerin üstünde kullanmak kronik ısıya maruz kalmanın neden olduğu Eritema Ab İgne ismi verilen bir dermatolojik hastalığa sebep oluyor. Yalnızca bilgisayarlardan değil, masa altı ısıcıları, ısıtmalı araba koltukları gibi kronik ısıya maruz kalındığında ortaya çıkan hastalıkla ilgili açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Başaran, rahatsızlığın herhangi bir giysi olmadan doğrudan ciltle temas yoluyla oluşabildiği gibi, giysiler yoluyla da oluşabileceğini belirtti. Vatandaşlar ise, kaldıkları ısı maruziyetinden habersiz. 

"YAKMAYACAK KADAR ISI SEBEP OLUYOR"
Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Başaran, "Eritema ab İgne dediğimiz bir hastalık var söylenmesi zor olsa da çok kolay bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Özellikle yakmayacak kadar ısıya uzun süreli yakın maruziyetten meydana geliyor. Bunu biz daha önceleri özellikle kış aylarında masa altında ayak sobası bulunduranlarda ya da kalorifere, sobaya çok yakın çalışanlarda hep tek yanlı ya da tek tarafa ısı kaynağını koyanlarda görüyoruz" dedi.

"DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR UYARISI"
Başaran, "Son zamanlarda belki de evden çalışmanın çoğalmasıyla kucak üstü, diz üstü bilgisayarı dediğimiz bilgisayarların sürekli diz bölgesinde tutulmasına bağlı olan vakalar da görmeye başladık. Özellikle ısı kaynağının sürekli vücuda yakın tutulması o bölgede koyu renklere korkutucu görünüşlere varan koyu ve açık renkli dalgalı görünüme neden olabilir" ifadelerini kullandı. 

Başaran, "Böyle bir durumdan şüphe ettikleri ya da durumun başladığını anladıkları anda bile ısı kaynağını uzaklaştırmaları gerekiyor. İlk başlarda kendi başına bile geri dönüşlü olabiliyor, ısı kaynağından uzaklaştığında geri dönebiliyor. Ama inatla devam edilirse bu sefer gerilemez bir hal alıyor. Isı kaynağından uzaklaşsa bile lezyonlar gerilemeyebiliyor. Böyle bir durumda da gene dermatoloji uzmanlarına başvurup bununla ilgili tedaviler alabilirler" diye konuştu.

"KAŞINTI VE KIZARIKLIKLA ORTAYA ÇIKIYOR"
Hastalığın ilk belirtileri hakkında da açıklamalarda bulunan Başaran, "Öncesinde hafif kaşıntılar olabilir. O bölgenin kızarması gibi durum görülebilir. Hastaların bize genelde korkarak başvurması ağ şeklinde görülen çok koyu renkli pigmentasyonların olmasıyla kaynaklanıyor. Hafif bir kaşıntı ve kızartı hastalığın ilk belirtisi oluyor" dedi. Başaran, "Dizüstü bilgisayarın direkt kendisinden kaynaklanmıyor, verdiği ısıdan kaynaklanıyor. Sırtta çantanın içinde taşınırken bilgisayar çalışıyor olursa yine ısı verebilir. Çok uzun süre kullanıyorsa telefon da ısınıyorsa ve kulağında, yüzünde tutuyorsa burada olmaz diyemeyiz. Bizim için bu hastalıkta önemli olan aynı bölgenin ısıya maruz kalması ve uzun süreli ve tekrar ediyor olması. Birkaç günde olmaz en azından birkaç ay boyunca bu ısı maruziyetinin devam ediyor olması gerekiyor. Kıyafetle temastan da geçebiliyor" ifadelerini kullandı.  Başaran, "Başka bir hastalığı tetikleyici durumu yok ama aynı bölgede başka bir dermatolojik rahatsızlık varsa bununla ilgili hem tanı konmasını zorlaştırabilir hem de tedaviyi zorlaştırabilir. Tedavisi de durumun yaygınlığına ve o anki ağırlığına bağlı. Kremlerle, ilaçlarla da tedavi edilebilir. Ya da lazer tedavisi gerektirebiliyor. Çok sık olmasa da böyle hastalarımız ve lazer tedavisiyle gerilettiğimiz hastalarımız var" diye konuştu.

"ISINDIĞINI FARK EDİYORUM AMA CİLDİME HASAR VERDİĞİNİ BİLMİYORUM"
Sıdıka Başaran isimli vatandaş, "Her gün telefon ve bilgisayar önce iş icabı sonra da özel hayatımıza entegre olan sistemler. Mecburi olarak çocukların toplantılarından her şeyi bilgisayar üzerinden geliyor. Her yerde bilgisayar, telefon hepsini kullanıyoruz. Telefonla konuşurken dahi ısınıyor. Cihazlardan kaynaklı ısının farkında olmadan yaşıyoruz. Elimizde, tenimizde ısındığını fark ediyorum ama cildimize hasar verdiğini bilmiyorum" dedi.  Esmanur Dağ da, "Genelde kütüphanede olduğumuz için bilgisayarın sıcağına maruz kalıyoruz. Her gün 1-2 saat maruz kalıyorum ama çok rahatsız etmiyor" ifadelerini kullandı.

Şevval Ulu da, "İşlerimi bilgisayardan görüyorum. O yüzden bilgisayarda çok vakit geçiriyorum. Bütün gün başında olduğumuz için o yüzden rahatsız oluyorum. Şu an bu hastalığı ilk defa duyuyorum. Ben de olmadı" diye konuştu. (DHA)

 
Vahşet! Sıcak asfalta bırakılan yavru köpekler öldü
 
Selahattin Demirtaş'a 2,5 yıl hapis cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamilelik döneminde bu değişimlere dikkat!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ...
Mehmet KARABEL yazdı... Müjdeler olsun İzmir'im!
Mehmet KARABEL yazdı... Müjdeler olsun İzmir'im!
Gebe ve emziren kadınlar 'plastiğe' dikkat!
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve ...
 
Tabip Odası'ndan yönetmelik yorumu: Hastalara haksızlık!
6 Ekim’de yapılan Özel Hastaneler Yönetmeliği değişikliğiyle, özel muayenehane ...
Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Vaka sayıları artabilir!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
İzmir'de mesai dışı randevu hizmeti başladı
Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı 'beyaz reform' kapsamında İzmir’de 11 ...
 
Geç kalınırsa kalıcı hasar bırakıyor!
Halk arasında eklem romatizması ya da iltihaplanması olarak bilinen ve ...
Koca'dan Kovid-19 vakalarında artış uyarısı
Bakan Koca, "Kovid-19 vaka sayıları şu anda 3 binlerde. 3-4 hafta sonra ...
Genç erkekler dikkat: Ezber bozacak araştırma!
ABD'de yapılan mRNA teknolojisiyle geliştirilen koronavirüs aşılarıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva