HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Mayıs 2020 Cumartesi - 09:50

Diyetisyenden virüse karşı beslenme önerileri

Koronavirüs’e karşı bağışıklık sisteminin güçlü olması için sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinen Gaziemir Belediyesi diyetisyeni Selin Gürler Durmaz, doğru beslenmenin salgının yarattığı stresle mücadelede etkili olduğunu söyledi.

Diyetisyenden virüse karşı beslenme önerileri

Gaziemir Belediyesi’nin Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde verdiği diyetisyen hizmeti kapsamında vatandaşların yanlış beslenme alışkanlıkları saptanıyor,  yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemler alınıyor. Evde Bakım ekibiyle birlikte desteğe ihtiyaç duyan vatandaşları evlerinde tedavi eden diyetisyen, isteyenlere merkezde de danışmanlık hizmet veriyor. Diyetisyen hizmeti kapsamında hastalara özel diyet programları hazırlanıyor, hastalar sürekli takip ediliyor. Bu hizmet kapsamında topluma sağlıklı ve ekonomik beslenme yöntemleri konusunda eğitimler de veren Gaziemir Belediyesi’nin diyetisyeni Selin Gürler Durmaz, Koronavirüs salgını sürecinde beslenme konusunda yurttaşlara tavsiyelerde bulundu.

Stresle mücadelede güçlü bağışıklık
Koronavirüs salgınına karşı dengeli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmenin çok önemli olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, salgın nedeniyle evlerinde kalan yurttaşları beslenme alışkanlıkları ve kilo kontrolü konusunda uyardı. Durmaz, sosyal izolasyon nedeniyle evlerinde kalan bireylerin beslenme alışkanlıklarının değiştiğini, bu yüzden kilo alma sorununun ortaya çıktığını söyledi.

“Bağışıklığı güçlendirmek için doğru beslenme seçimleri yapılmalı” diyen Durmaz, bu süreçte yaşanan stres, korku gibi duyguların da kilo problemine yol açtığının altını çizdi. Durmaz, “Stresle ilgili detaylı araştırmalar yapan endokrinolog Hans Selye, hastalıkların; virüslerin ve zararlı maddelerin yarattığı sonuçlardan çok, strese uyum gösterme eksikliğimizden kaynaklandığını belirtiyor. Stres hepimizi farklı etkiliyor. Bağışıklık durumunuz strese verdiğiniz yanıtı çok etkiliyor. Metabolizmanın hızlanmaya başlaması, oksijen ve şekerin artmasıyla bağışıklık sistemi uyarılır ve savunma başlar. Stres bir noktaya kadar iyi olabilir ama devamlılığı zararlı. Kortizol seviyeniz artmaya başladığı için yakıt ihtiyacınız artar. Bu yakıt da tabii ki yağ ve karbonhidratlardır. Stresin en sevdiği şeylerden biri de karın bölgesindeki yağlanmayı artırmaktır”  diye konuştu.  

Beslenme önerileri
Salgın günlerinde yaşanan stresle baş etmenin en iyi yolunun dengeli beslenme olduğunu ifade eden Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, tüketilmesi gereken gıdalar hakkında şu önerilerde bulundu: “İyi bir kahvaltı her zaman çok önemlidir. Stres her zaman C vitamini ihtiyacını artırdığı için turunçgiller, kivi, biber ve yeşil yapraklı sebzeler tüketmeye özen gösterin. Mutluluk hormonunun öncüsü olan triptofan içeren hindi, yumurta, tavuk, kuru baklagiller, badem, muz, kahvaltılık tahıllar, süt ve süt ürünleri, fıstık ve kakao gibi besinleri tüketmek mutluluğumuzun artmasına yardımcı olacaktır. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Magnezyum, duygu durum düzenlenmesinde önemli bir mineraldir. Ayrıca kasların gevşemesine, krampların azalmasına yardımcı olur. Magnezyum içeren keten tohumu, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kabak çekirdeği ve muz gibi besinler tüketmeye özen gösterin. Omega-3 yağ asitleri stresin kötü etkilerini ortadan kaldırdığı için, içerisinde omega-3 barındıran deniz ürünlerini mutlaka tüketin. D vitamini almak için mutlaka güneşe çıkın. Günde 3 fincandan fazla olmamak şartıyla bitki çayı içmeniz sakinleşmenizde önemli rol oynayacaktır. Su tüketimine çok dikkat edin. Mutlaka egzersiz yapın. Egzersiz, stres ve depresyonu azaltır.”

 
Güzelbahçe’de denetimler sıklaştı
 
TTO Başkanı Olgun sert çıktı: Torbalı'dan def olup gitsin!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe’de denetimler sıklaştı
İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış oldu genelgede berber, kuaför ve güzellik ...
Bayraklı'da çocuklar 100. yıla iz bıraktı
Bayraklı Belediyesi tarafından, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
Başkan Kılıç, sınava hazırlanan öğrenciye bilgisayarını verdi
Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç balkon tarımını özendirmek için ...
 
Başkan Soyer’den İzmirlilere 19 Mayıs çağrısı: Bayraksız balkon kalmasın!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Sevgili İzmirliler, 23 Nisan’da asılan ...
Başkan Sengel'den 'Bu Bayram Bir Çocuk Da Sen Güldür' kampanyasına destek çağrısı
Efes Selçuk Belediyesi, “Bu Bayram Bir Çocuk Da Sen Güldür” diyerek bayram ...
Bornova’da maskeler belediyeden… İduğ: Günde 30 bin tane dağıtacağız!
Belediye Başkanı İduğ, “Maske makinesi aldık, günde 30 bin adet maske ...
 
Bergama’da sokak hayvanları için mamamatik hizmeti
Koronavirüs nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarından en çok ...
Ödemiş Belediyesi’nden gençlere 19 Mayıs hediyesi
Ödemiş Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri ...
Bergama Belediyesi’nden işçilerine gıda yardımı
Bergama Belediyesi ile Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında yapılan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva