HABERLER>EKONOMİ
15 Kasım 2021 Pazartesi - 08:21

DİSK’ten asgari ücret uyarısı: Sosyal patlama yaşanabilir!

Gündemdeki asgari ücret tartışmalarına dair Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan DİSK Bölge Temsilcisi Memiş Sarı asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir seviyeye çekilmemesi durumunda sosyal patlamaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

DİSK’ten asgari ücret uyarısı: Sosyal patlama yaşanabilir!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Her yıl aralık ayında başlayan asgari ücret konusundaki açıklamalar bu yıl erken başladı. 10 milyondan fazla emekçi ve ailesinin gözü önümüzdeki günlerde başlayacak asgari ücret görüşmelerinde. Yaklaşan seçim ve resmi enflasyon oranının yüzde 20’ye yaklaşması asgari ücretteki beklentiyi de yükseltiyor. Hükümet kurmayları da asgari ücrete son yılların en yüksek zammının yapılacağını yönünde açıklamalarda bulundu.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı gündemdeki asgari ücret tartışmalarını Egedesonsöz’e değerlendirdi. Asgari ücret tartışmalarının bu sene ekonomik krizden dolayı daha erken başlatıldığını belirten Sarı “Normalde 1 Aralık'ta asgari ücret toplantıları başlar ve 4 toplantı sonrasında da açıklanırdı ama can yakan bir hayat pahalılığı, enflasyonun yüksek olması, alım gücünün düşmesi ve DİSK’in sokakta yapmış olduğu eylemler asgari ücret tartışmaları hızlı bir şekilde gündeme gelmesini sağladı”.

“750 TL’LİK SEYYANEN ZAM VE GIDA ENFLASYONU’
Hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalara değinen Sarı şunları söyledi “Hükümet, asgari ücretten alınan damga pulu ve gelir vergisinin kaldırılacağı açıklaması 187 TL’lik bir iyileştirme yapacağını gösteriyor. Ama bunun yetmeyeceğini ve biz emeklilere ve asgari ücretlilere 750 TL’lik bir seyyanen zam yapılması gerektiğini, onun üzerinden de gerçek gıda enflasyonu üzerinden zam ya da en azından devletin kendi kurumlarında aldığı harç oranlarına yapmış olduğu yüzde 36’lık zam oranını asgari ücrete de uygulanmasını söylüyoruz.”.

‘SOSYAL BİR PATLAMA YAŞANABİLİR’
Asgari ücretin emekçilerin geçinemediği bir seviyeye çekilmemesi durumunda sosyal cinayetlerin, boşanmaların,  intiharların artacağını ifade eden Sarı “Tamamen yoksullaştırılmış insanların üretimden elini çektiği bir döneme girilecek ve önümüzdeki süreçte gerçekten daha kötüye gidecek. Sosyal bir patlamanın yaşanacağını ifade ediyoruz. Bugün 23 milyon çalışan insanın yaklaşık 10 milyonu asgari ücretli diğerleri de ortalama ücret alıyor. Sadece yüzde 1’lik bir kısmı yoksulluk sınırının üstünde maaş almaktadır. Bütün ücretlerin yoksulluk sınırının altında kaldığından dolayı üretim ilişkilerinin de kopma noktasına gelmesi çarkların kopma noktasına götürüyor” dedi.



TÜRK-İŞ’E ÇAĞRI!
Ev kirası, elektrik, su, doğalgaz faturalarının ve gıda fiyatlarının artmasından kaynaklı elindeki asgari ücret eriyen emekçilerin insanca yaşanacak bir ücret için sokak sokak mücadele etmesini gerektiğini belirten Sarı Türk-İş de çağrıda bulunarak  “Türk-İş masada pazarlıklarla orta oyunu ile içinde olmamalı, bütün sendikalarla birlikte asgari ücretin daha insancıl bir ücretin sağlanması için mücadele etmeli. İnsanca yaşanacak bir ücret bir günlük de olsa iki günlük de olsa bir genel grevin örgütlenmesinden geçer” ifadelerini kullandı.

‘KIRMIZI KART GÖRECEKTİR’
DİSK’in 19 Kasım’da ülke genelinde yapacağı açıklamalarla talep ettikleri asgari ücreti açıklayacaklarının bilgisini vere Sarı “19’unu tüm Türkiye dört gözle bekliyor. Bizim açıkladığımız rakam bir sene sonra hayata geçiriliyor. Geçtiğimiz yıl da 3800 TL olarak açıklamıştık. Hükümet bizden bir sene geride geliyor. Seçime giden bir hükümet bugün eğer 3600 ek göstergeyi EYT sorunu, asgari ücret düzeltecek hamleler yapmadığı sürece işçi sınıfından kırmızı kart görecektir. Parlamentoda bu konuların konuşulması işçi sınıfının taleplerinin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu gösterir.” dedi.

 
MHP'li Aydemir, son yolculuğuna uğurlandı
 
Mehmet KARABEL yazdı... Damardan helalleşme!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Klasik olarak 15 Kasım 2021 Pazartesi 10:48

Emeklilere 200 lira gibi bir zam gelir.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolarda gece rekoru: 10.03'ü aştı
Dolar/TL Asya merkezli işlemlerde 10.03'ü aşarak yeni tarihi zirvesini gördü
Kayıt dışına 544 milyon TL ceza
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu yılın ocak-ekim döneminde 926 iş yeri ...
Bakandan 3600 gösterge ve asgari ücret mesajı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 Ek Gösterge düzenlemesini ...
 
Ciğer fiyatı uçtu, tüketim yarıya düştü!
Şanlıurfa’da canlı hayvan kesiminin azalmasıyla fiyat artışının yaşandığı ...
Sosyal medyada 'Merkez para basıyor' iddiası!
Sosyal medya kullanıcıları, paylaştıkları fotoğraflarla ATM'lerin seri ...
Kahve fiyatları 7 yılın zirvesine ulaştı!
Brezilya'da kuraklık nedeniyle üretim düşerken, Kolombiya'da da aşırı yağmurlar üretime zarar verdi.
 
Dolar zirvede... İlk kez çift haneyi gördü!
Yükselişine devam eden dolar/TL yurtdışı işlemlerde 10 seviyesini test ...
Bakan Elvan: Merkez'in görevi fiyat istikrarıdır!
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Merkez Bankasının görevi fiyat istikrarını ...
AK Parti'den yeni EYT açıklaması
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili tartışma sürüyor. Çalışma ve Sosyal ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva