HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Eylül 2021 Çarşamba - 10:32

Dil Bayramı’nın 89. yılı Konak’ta kutlandı

Dil Bayramı’nın 89. yılı, Konak Belediyesi ve Dil Derneği İzmir Şubesi işbirliği ile 17. kez Konak’ta kutlandı. Törende; Dil Derneği’nin 2020 yılı Ömer Asım Aksoy Ödülü yazar Gönül Çatalcalı’ya, 2021 Emin Özdemir Ödülü ise gazeteci, yazar, şair, tarihçi Yaşar Aksoy’a verildi.

Dil Bayramı’nın 89. yılı Konak’ta kutlandı

Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle kutlanamayan Dil Bayramı, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanındaki parkın içinde bulunan Türkçe Taşı anıtı önünde sade bir törenle kutlandı. Törene; Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen, Konak Belediyesi Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, şairler, yazarlar, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Gezen: Türkçenin gücünü sürdürmeye andımız var
Dil Derneği’nin 1987 yılında kurulduğunu ve Atatürk'ün Dil Devrimi yolunda attığı adımları sürdüren, Türkçenin gücünü, varsıllığını koruması, geliştirmesi için çalışan bir dernek olduğunu dile getiren Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen, Türkçenin bozulmasını da eleştirdi. Gezen, “Yaşıyorsak bu dille yaşıyoruz. Bu dil olmadan hiçbir şey üretmek mümkün değil.  Atatürk’ün kurduğu Dil Derneği, ‘devrimci’ bir anlayışla Dil Devrimi’ni sürdürme andını tutan, en değerli dil kurumudur” dedi. Gezen, dernekle dayanışma içinde olan Konak Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Abdül Batur’a duyarlılıkları ve her zaman omuz omuza oldukları için teşekkür etti.  

Çatalcalı: Dilimizin bilincinde olalım
Konuşmanın ardından Dil Derneği’nin Türkçenin önemli yazar ve araştırmacıları; Ömer Asım Aksoy ve Emin Özdemir adına verdiği ödüller de iki İzmirli yazara verildi. Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle ödünü alamayan eğitimci, yazar Gönül Çatalcalı, 2020 Yılı Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü Konak Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Anıl Feroğlu’nun elinden aldı. ‘Hamdüsena Sokağı Kadınları’ kitabıyla alan Çatalcalı, tüm yapıtlarında dile ve Türkçenin kullanımına önem veren bir yazar olduğunu belirterek, dilimiz batı dillerinin boyunduruğu altında olduğunu belirtti. Çatalçalı, “Türkçe karşılıkları olan kelimelerin yerine yabancı dilde bir kelime kullanmanın kişiyi daha bilgili, daha kültürlü yaptığı sanılıyor bugün. Hatta Türkçe-İngilizce karması garip bir dil ortaya çıkmak üzere. Dil Devrimi’ni baltalamak için son yıllarda kullanımdan kalkmış eski sözcükler de bilinçli olarak yeniden kullanılmaya başlandı. Bu konuda tüm yazarlara, okurlara ve öğrencilere çok iş düşüyor. Türkçemize değer verelim, dilimizin bozulmasını önlemeye çalışalım. Dilimizin bilincinde olalım” dedi.  

Hasan Tahsin kitabı film olabilir
İzmirli bir diğer gazeteci, şair, yazar Yaşar Aksoy da ‘Hasan Tahsin’ isimli kitabıyla 2021 Yılı Emin Özdemir Ödülü’nü aldı. Aksoy’a ödülünü Konak Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan ve Dil Derneği üyesi şair Mehmet Sadık Kırımlı’nın elinden aldı. Yaşar, ‘Hasan Tahsin-Yürekler Selanik’ kitabını yıllar önce Türk sinemasının efsane ismi Yılmaz Güney’in isteği üzerine yazdığı film senaryosunun ana taslağı olduğunu belirterek, “Yılmaz Güney hapishaneden bu görevi bana verdi. Senaryoyu yazıp kendisine teslim ettim. Yılmaz Güney senaryoyu alınca bana; ‘kardeş, dilini çok sevdim’ dedi. Aradan bunca yıl geçti ve dil derneğinden bu ödülü alıyorum. O yüzden bu ödül benim için çok anlamlı. Yılmaz Güney af bekliyordu ama ne yazık ki af çıkmayınca hapishaneden kaçmak zorunda kaldı ve hayali olan film olmadı. Günün birinde onun oynayamadığı Hasan Tahsin filminde umarım başka bir sanatçı oynar ve bu kitabım o filme kaynaklık eder” dedi.

Atatürk Lisesi mezunu öğrenciler yaptıkları müziklerle etkinliğe renk katarken; Yücel Tonguç Okulları öğrencileri ellerinde taşıdıkları Türkçenin önemini vurgulayan özdeyişleri seslendirdiler. Çakabey Okulları öğrencileri de Türkçenin önemini özlü sözlerden düzenledikleri söz korosunu sundular.

 
Gökhan Çıra'dan Selin Ciğerci itirafları!
 
İzmir bahar yağmuruna hasret kaldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kırgöz belediye çalışanlarıyla bir araya geldi
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, çalışma arkadaşlarıyla dayanışma gecesinde bir araya geldi.
Bornova geleceğin bilim insanlarını yetiştiriyor
Bornova Belediyesi 11 Ekim tarihinde başlayacak olan 6 haftalık atölyeler ...
Karabağlar'da okullara kapsamlı onarım
Karabağlar Belediyesi'nin eğitime destek çalışmaları çok boyutlu olarak ...
 
Güzelbahçe’de ‘can’lar onlara emanet
Siteler Mahallesi Mavi Bayrak Halk Plajı’nda sezonda görev yapan Güzelbahçe ...
Alzaymır farkındalığı için buluştular
İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, alzaymır ...
Başkan Soyer: Umut olmayı başardık
İtfaiye Haftası nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan İzmir ...
 
İzmir'de Balkan rüzgârı devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 15. Balkanlılar Halk Dansları ...
Soyer'den AK Partili Sürekli'ye Gediz yanıtı: Ben şov yapıyorsam çıkıp düzgününü yapsınlar!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin Gediz turu hakkında söylediği ...
Tarihi gün… Narlıdere Metro'da ışık göründü
Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu'nun son istasyonunda tünel açım işinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva