HABERLER>POLİTİKA
26 Temmuz 2021 Pazartesi - 14:37

Devlet Bahçeli'den Lozan mesajı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Lozan Antlaşması, Anadolu coğrafyasında o güne kadar ki 852 yıllık mevcudiyetimizin gelecek bin yıllara güvenle ve bir millet halinde taşıma şuurunun belgelere kazınmış, masalarda karara bağlanmış irade künhüdür. Lozan, Türk Kurtuluş Savaşı’nın siyasi ve diplomatik tacıdır" dedi.

Devlet Bahçeli den Lozan mesajı

MHP lideri Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu muahedename, Türk milleti aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr muahedenamesiyle ikmal edildiği zannedilmiş, büyük bir suikastın inhidamını ifade eder bir vesikadır. Emsali namesbuk bir siyasi zafer eseridir" sözünün yazarının Mustafa Kemal Atatürk, konunun ise Lozan olduğunu bildirdi. Bahçeli, Lozan Barış Antlaşması’nın hala ilk günkü mana ve muhtevasını muhafaza eden bir onur belgesi niteliğinde olduğunu belirterek, "Sevr akbabalarının kanat çırptığı bir dönemde istiklal ve istikbal iradesinin küresel alanda bayraklaşması Lozan’da mümkün olmuştur. 1918’de incinen milli gurur, 1919’un Samsun’undan 1922’nin Lozan’ına kadar adım adım tamir ve tedavi edilmiş, 24 Temmuz 1923 tarihiyle birlikte Türkiye bağımsız, çağdaş ve milli bir devlet olarak uluslararası alanda varlığını ve hükümranlık haklarını kabul ettirmiştir. Lozan Antlaşması esaslı değerini ve küresel münasebetlerdeki kılavuzluk ilkelerini imzasının üzerinden 98 yıl geçmesine rağmen güçlü bir şekilde ihtiva etmektedir. Türk milletinin ahlak ve yürek mukavemetini kırma, o kırıktan emperyalizmi geçirme hevesi kursaklarda kalmıştır. Geçmişin ne kadar derinine inebiliyorsak geleceğin ufkunu, daha da ötesini o kadar görebiliriz. Lozan’da Türk asırlarının müdafaası yapılmış, Türk milletinin bekası ve varlık hakları meydanlarda akan kanlardan ilhamını alan diplomatik ustalıkla güvenceye kavuşturulmuştur" dedi.

’BAŞARININ GÖLGELENMESİ ZİLLETİN VE HEZİMETİN TA KENDİSİDİR’

"Siyasi önyargılarla, ideolojik dogmalarla, fikri saplantılarla Lozan Antlaşması’nı kutuplaşmanın dehlizlerine savurmak insafsızlık ve tarih bilmezliktir" diyen Bahçeli, şunları kaydetti: "Zafer mi? Hezimet mi?’ sorusuna cevap aramak yerine, Lozan Antlaşması’nı tanımak, kavramak ve ruhunu özümsemek lazımdır. Lozan Antlaşması, Anadolu coğrafyasında o güne kadar ki 852 yıllık mevcudiyetimizin gelecek bin yıllara güvenle ve bir millet halinde taşıma şuurunun belgelere kazınmış, masalarda karara bağlanmış irade künhüdür. Lozan, Türk Kurtuluş Savaşı’nın siyasi ve diplomatik tacıdır. Tarihi gerçekleri bugünün penceresinden bakıp maksatlı ve marazi şekilde analiz etmek iyi niyetten mahrum bir yanılgıdır. Lozan Antlaşması’nın meşrep ve mizaca göre tefsiri yerine, milli ve tarihi duruş prizmasından okumak en doğru, en sağlıklı, en isabetli seçenektir. Milli Mücadele, askeri ve stratejik bir zaferin şehadet ve gazilikle yoğrulmuş kahramanlık beratıdır. Lozan Antlaşması ise muhteşem bir fecirin, haç karşısında düşmeyen hilalin siyasi ve diplomatik başarısıdır. Bu başarının gölgelenmesi zilletin ve hezimetin ta kendisidir."

'143 MADDELİK BELGEDİR’
Bahçeli, Lozan’daki Türk delegasyonunun sırtını hem tarihe hem de teslimiyeti reddeden millet iradesine dayadığını vurgulayarak, "Emperyalizmin kurduğu masanın karşısına Sakarya geçmiş, Dumlupınar çıkmış, Büyük Taarruz dikilmiştir. Bugünlerde Lozan’dan yana, Lozan’a karşı olanlar tasnifine tevessül eden bazı güdük akıllılar zırvanın ve tarihten nifak üretmeye çalışmanın damgalı failleridir. Bunlar bilmelidir ki, Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran değil, tescil eden 143 maddelik belgedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuki ve siyasi egemenliğinin hükmü şahsiyeti, aynı zamanda ebedi varlığı Lozan’da temellenmiş, bu konu açılmamak üzere kapanmıştır. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi, Milli Mücadele kahramanlarını ve Lozan delegasyonunu saygı ve rahmetle anıyorum" ifadesini kullandı.

Bahçeli ayrıca, Kıbrıs sorunuyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Yazılı açıklama yapan Bahçeli, Kıbrıs'ta ortaklık devleti kurulmasının bugünkü şartlarda imkansız hale geldiğini belirtti.

''KIBRIS'TA ÇÖZÜMDEN KORKAN, BARIŞ VE UZLAŞMADAN KAÇAN TARAF RUMLAR''
Bahçeli, Kıbrıs'ta çözümden korkan, barış ve uzlaşmadan kaçan tarafın Rumlar olduğunu, diplomasinin ayak oyunları ile oyalama mekanizmalarının yıllardır devam ettiğini söyledi.

''KIBRIS'TA İKİ AYRI DEVLET VARLIĞI ARTIK HERKESÇE KABUL EDİLMELİDİR"
"Kıbrıs'ta ortaklık devleti kurulması bugünkü ortamda imkansız bir hale gelmiştir" diyen Bahçeli, "Kıbrıs Türklüğü kendi kaderini kendi tayin etmeye, kendi göbek bağını kendi kesmeye hazırdır, buna da kararlıdır. Kıbrıs'ta iki ayrı devlet varlığı artık herkesçe kabul edilmelidir" şeklinde konuştu.

 
İzmirli işletmeci işaret fişeğini yaktı: Aşı olmayana hizmet yok!
 
Belçikalı kireç devinden Torbalı’da ikinci tesis hamlesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karantinadaki belediye başkanından 'aşı' çağrısı
Yeni tip corona virüse (Covid-19) yakalanan ve karantina sürecini evinde ...
Soyer’e ‘lavanta köyü’nden seslendi: Turgutlu’yu bırak, Turgut’a bak!
Seferihisar'ın Turgut Mahallesi'nde gerçekleştirdiği ziyarette gördüğü ...
CHP İzmir'de iki saatlik zirve... Vekiller sahaya iniyor!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri CHP İzmir İl Binası'nda ...
 
AK Partili Kırkpınar aşı olmayanları hedef aldı: Kamu hizmetlerinden yasaklansınlar!
Artan koronavirüs vakaları ile ilgili olarak kamuoyundan yükselen “aşı ...
Tepki çeken paylaşım: İYİ Partili Songül için karar
Sosyal medya hesabından yaptığı Ömer Halisdemir paylaşımı tepki çeken ...
CHP'li Beko: Kartal Dağı SİT alanı ve milli park ilan edilsin
İzmir'in Tire ilçesi Büyükkale ve Küçükkale köyleri yakınındaki Kartal ...
 
Sözcü Kalın: Tunus'ta halkın iradesinin yok sayılmasını reddediyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Dost ve kardeş Tunus'ta demokratik ...
AK Partili Çelik'ten 'Tunus' tepkisi
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Dost ve kardeş ülke Tunus'ta seçilmiş parlamentonun ...
Muhittin AKBEL yazdı... Herkes tatile, o köylere!
Muhittin AKBEL yazdı... Herkes tatile, o köylere!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva