HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Mayıs 2024 Pazar - 19:34

DEVA’lı Ösen'in eşinin fabrikasında isyan!

DEVA Milletvekili Seda Kaya Ösen’in eşi Bertuğ Ösen’in ailesine ait CMS Jant’ın İzmir’deki fabrikalarından işten çıkarılan işçiler yargı yoluna başvururken, fabrika önünde yaptıkları açıklama ile de yönetimin tavrına tepki gösterdiler. İşçiler, DEVA'lı Ösen'in kendilerine yapılan baskıya ortak olduğunu ifade etti.

DEVA’lı Ösen in eşinin fabrikasında isyan!

EGEDESONSÖZ - DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen’in eşine ait CMS Jant Fabrikası bu sefer ise işten çıkarmalarla gündeminde.

Şirketin İzmir’in Çiğli, Gaziemir ve Bornova’daki fabrikalarında son 2 yılda binden fazla işçinin işten çıkarıldığı ileri sürülürken çok sayıda işçi fabrikanın kararını yargıya taşıyarak işe iade ve tazminat talep etti. Kimi işçilerin ise mahkemeyi kazandığı öğrenildi. 

'İŞÇİLERİN EKMEĞİNİ ÇALDILAR'
Fabrika önünde bugün açıklama yapan işçiler fabrika yönetiminin tutumuna tepki gösterdi. İşçiler adına konuşan Yücel Memiş “Bugün bizim için bir ilk adımdı. Yüzlerce işçinin ihbar hakkı gasp edildi. İşçiler yargıya taşısa da mahkemeye harcanan para ihbar tazminatını geçiyor. Bunu çok iyi biliyor CMS sermayesi. Bizim geleceğimizden çaldılar, binlerce işçinin ekmeğini çaldılar. Bu ses devlet tarafından, bu ses bakanlık tarafından bu ses Bertuğ Ösen’in eşi DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen duyana kadar artarak devam edecek. Hiç kimsenin hakkını sermayeye yedirmeyeceğiz“ dedi.

İŞÇİLERİN AVUKATINDAN ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI
İşçilerin avukatı İmdat Ataş ise işçilerin ihbar tazminatının yargı sürecinin uzunluğu ile korkutularak gasp edildiğini ifade etti. Ataş “İşten çıkarılan işçilere bu tutanağı imzalarsan biz sene İş Kanunu’nun 25/2 maddesinden çıkarmayız, işsizlik maaşı da alırsın deniliyor. Bugünün şartlarında evini geçindirmek zorunda olan, kirasını ödemek zorunda olan, kredi kartını ödemek zorunda olan işçi arkadaşlarımız bu önüne sunulan teklif karşısında imzalamak zorunda kalıyor. Sendikanın olduğu ve Türkiye’nin en büyük ihracat yapılan fabrikasında bu yapılıyorsa daha küçük fabrikalarda bunun kat ve kat fazlası yapılıyor. Çalışma Bakanlığı, yasalara aykırı bir şekilde imzalatılan bu sözleşmelere müdahale etmeli. Hukuksal anlamda süreç devam ediyor. Bu tutanakları imzalamak istemeyenler ise senelerce süren bir mahkeme sürecine mahkum ediliyor” ifadelerini kullandı.

'ÖSEN DE BU ZULME ORTAK'
CMS patronu Bertuğ Ösen'in eşi, Deva partisi İzmir milletvekili Seda Kaya Ösen’e seslenen işçiler "Seçim dönemi Twitter hesaplarında sürekli demokrasi ve anayasal özgürlük kelimeleri olan paylaşımlar yapan milletvekili Seda hanım bizzat CMS'de demokrasi ve anayasa yok sayılıyor, işçiler hukuksuzca ekmeğinden ediliyor, arabulucu görüşmeleri geçim derdinden kaynaklı zorla dayatılıyor bunlara karşı bir diyeceğiniz var mıdır? Seçime CHP listesinden girerek milletvekili olan DEVA partili Seda Ösen’in geçtiğimiz günlerde kocasının fabrikasına devletten 9 ayrı enerji yatırımı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan teşvik alacağını öğrendik. Sizin demokrasi, hak, hukuk söylemleriniz bu kirli çıkar ilişkilerinin sadece perdesidir biliyoruz. CMS’de yaşanan zulme siz de ortaksınız, yetmediği gibi milyonların özlemlerini seçimde istismar ederek geminizi yürütmeye çalışıyorsunuz." dedi.


İşçilerin okuduğu açıklama şu şekilde:

Gaziemir, Pınarbaşı, Çiğli fabrikalarından haksız hukuksuz şekilde işten atılan CMS işçilerinden kamuoyuna!

İşten atmalar dursun, sömürü düzeni son bulsun.

Türk Metal -CMS sermayesi ortaklığına karşı söyleyecek sözümüz sorulacak hesabımız var.

Dostlar kardeşler…

Bizler CMS'nin  farklı fabrikalarında hiç bir gerekçe gösterilmeden tazminatsız işten atılan işçileriz. Bugün burada CMS fabrikalarında yaşanan hukuksuz uygulamalara kör gözle bakan kurumlara ve bir fiili halen içerde baskı koşullarında çalışmaya devam eden CMS işçisi kardeşlerimize seslenmek ve tüm kamuoyunu bilgilendirmek için toplandık.

Dostlar, İzmir CMS fabrikalarında yaklaşık 2 yıla yakın bir süredir 1000'den fazla işçi hiçbir gerekçe gösterilmeden, ayrıca hukuksuz biçimde ihbar hakkı gasp edilmek suretiyle işten atılmıştır. Bu işten atma süreçlerinde ihbar hakkını talep eden işçilere "sizi tazminatsız işten atarız, başka yerde iş bulamazsınız" gibi tehditler bizzat Çiğli CMS fabrikasında doğrudan insan kaynakları sorumluları tarafından yapılmıştır.

İhbarsız çıkışı kabul etmeyen işçiler ise tazminatsız işten atılmıştır. Yani CMS sermayesi yüzlerce işçinin ihbar hakkını gasp ederek başka işçilerin tazminatını da bu gaspettiği ihbar haklarından ödemiştir. İşçinin alınterini çalarak düzenini sürdüren CMS patronu işten atma süreçlerinde de ne ahlak, ne yasa tanımış, ne de zerre onurlu davranmıştır.

İşçileri vardiyada çalışırken gecenin 3’ünde kapı önüne koymak, yıllarca çalışan bel fıtığı olan işçileri ihbarsız işten atmak, raporlu işçi çalıştırmak CMS patronunun işçiye reva gördüğü budur. İşçilerinin adeta canına ot tıkamıştır.

Bu fabrikada Türkiye Cumhuriyeti anayasası değil, CMS sermayesinin Cumhuriyeti hüküm sürüyor. 2 yıla yakındır CMS'nin 4 fabrikasında da işten atmalar yaşanıyor ve bunların birçoğu tazminatsız atılıyor. Peki yıllardır vergi kesintilerinde bizi unutmayan, işsizlik fonlarını sermayeye teşvik olarak yağdıran, devlet kurumları nerdesiniz? Burada yaşananlar için neden herhangi bir soruşturma açmıyorsunuz? Neden CMS'yi görmezden geliyorsunuz? Burası ayrı bir cumhuriyete bağlı bir fabrika mı?

İhbarsız işten atmalar, işçi tehdit etmeler, burda hangi yasalara göre uygulanıyor?

Vergilerimizi cebine indirip bu hukuksuzluğa susan Devlet kurumlarına bakınca anlaşılıyor ki CMS'de orman kanunları işliyor. Yani güçlü kimse yasa odur..

CMS patronu Bertuğ Ösen'in eşi, Deva partisi İzmir milletvekili Seda Kaya Ösen’e de buradan iki çift laf söyleyelim. Seçim dönemi Twitter hesaplarında sürekli demokrasi ve anayasal özgürlük kelimeleri olan paylaşımlar yapan milletvekili Seda hanım bizzat CMS'de demokrasi ve anayasa yok sayılıyor, işçiler hukuksuzca ekmeğinden ediliyor, arabulucu görüşmeleri geçim derdinden kaynaklı zorla dayatılıyor bunlara karşı bir diyeceğiniz var mıdır? Seçime CHP listesinden girerek milletvekili olan DEVA partili Seda Ösen’in geçtiğimiz günlerde kocasının fabrikasına devletten 9 ayrı enerji yatırımı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan teşvik alacağını öğrendik. Sizin demokrasi, hak, hukuk söylemleriniz bu kirli çıkar ilişkilerinin sadece perdesidir biliyoruz. CMS’de yaşanan zulme siz de ortaksınız, yetmediği gibi milyonların özlemlerini seçimde istismar ederek geminizi yürütmeye çalışıyorsunuz.

Bir kaç söz de yaklaşık 200 binden fazla üyesi olan işçi düşmanı Türk Metal sendikasınadır. Sendika dediğimize bakmayın adı sendika olan bu yapının CMS'de görevi

-CMS patronu adına işçileri denetlemektir

-Haksızlığa karşı sesi çıkan işçileri fişlemektir

-İşçi aidatları ile aldıkları otelleri işçilere rüşvet misali sunmaktır

-Sözleşme masalarında on binlerce işçiyi satmaktır

-Mücadeleyi değil sürekli biat etmenin propagandasını yapmaktır.

Biz biliyoruz ki Türk Metal sadece CMS'de değil, örgütlü olduğu her metal fabrikasında binlerce sınıf kardeşimizin ekmeğiyle oynamakta, sermayenin aparatlığını yapmaktadır. Kendisi işçi sendikası değil patron sendikası Mess'in yedek lastiği görevini görmektedir. Elbet Metal işçileri birgün bu ihanetin hesabını soracaktır.

Son sözümüz ise CMS işçilerine…

CMS işçisi kardeşler sizler de bu açıklamayı dinliyorsanız bu sözümüz sizedir. Bizler sizlere kızgın değiliz çünkü bizden önce de çok kişi işten atıldı biz de gerekli tepkiyi veremedik, muhtemelen şu anda içerde sizin yerinizde biz olsak biz de susacağız belki. Çünkü bu ülkede yoksulluk hepimizi esir almış, geçim derdi bizi fabrikada makinanın bir parçası hâline getirmiş. Bu durumdan hem sarı Sendika hem CMS patronu hem de Devlet kurumları faydalandığı kadar faydalanmış.

Ama şunu da bilmek gerekiyor ki bunu değiştirmek yalnızca bizim ellerimizde. Biz bölüm bölüm bir araya gelip, yaşanan bu sorunlara karşı birlik olmazsak her gün sıranın kendimize geleceği korkusuyla yaşamaya devam edeceğiz. Biz sustukça geleceğimiz gidiyor, iş güvencemiz bitiyor, taşeron artıyor. İşçiler sustukça sadece karanlık dayatılıyor. Bu karanlık ancak nasırlı ellerimizde aydınlanır. Bize dayatılan kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı adım atarsak, mücadele edersek kazanan CMS işçisi, kazanan işçi sınıfı olacaktır.

-İşten atmalar son bulsun.

-İşçilerin gasp edilen hakları verilsin.

-Yaşanan haksızlıklar nedeniyle CMS patronu başta olmak üzere bütün sorumlular cezalandırılsın.

İşten atılan CMS işçileri

 
Erdoğan'dan dünyaya Filistin çağrısı!
 
Hemzemin geçitte korkunç son!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
chpli 13 Mayıs 2024 Pazartesi 09:28

liboş tayfa ne bilir işçi hakkı. varsa yoksa para para para

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
56 yıllık dev restoran zinciri iflasın pençesinde
Ünlü deniz ürünleri restoranı iflas başvurusu yapmaya hazırlanıyor.
WENERGY Expo’da enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji konuşuldu
WENERGY - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleşen ...
Türk Emisyon Ticaret Sistemi ihracatçıları rekabetçi olacak!
2023 yılı Ekim ayı itibarıyla başlayan Avrupa Birliği'nin (AB) Sınırda ...
 
'Sınırda karbon' AB'de rekabeti arttıracak
2023 yılı Ekim ayı itibarıyla başlayan Avrupa Birliği'nin (AB) Sınırda ...
Rekabet Kurulu'ndan Fransız liselerine ceza!
Rekabet Kurulu tarafından Özel İstanbul Saint-Joseph Fransız Lisesi, Özel ...
Denizbank’tan 'Seçil Erzan' açıklaması!
Denizbank'tan yapılan açıklamada Seçil Erzan davasına ilişkin bilirkişi ...
 
WENERGY'de sürdürülebilir enerji konuşuldu
Temiz enerjinin başkenti İzmir, WENERGY - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na, ...
SPK'dan iki şirketin ilk halka arzına onay
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği ...
Türk meyve sebzeleri dünyanın baş tacı!
Türkiye’nin 7 coğrafyasında yetişen meyve sebzeler dünyanın ağzını tatlandırıp, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva