HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2021 Perşembe - 11:32

DEÜ'nün Eylül Bebekleri farkındalık yaratacak

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Eylül Bebekler Projesi ile tipik gelişim gösteren çocukların, özel gereksinimi olan çocuklar hakkında bilgi edinmesini sağlamayı ve özel gereksinimli çocukların özel gereksinimlerinden dolayı sıklıkla maruz kaldıkları akran reddini önlemeyi amaçlıyor.

DEÜ nün Eylül Bebekleri farkındalık yaratacak

EGEDESONSÖZ - Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, hem yakın zamanda kurulan Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon Fakültesi hem de ‘Eylül Bebekler’ projesi ile ilgili tanıtım toplantısı gerçekleştrdi. Üniversitenin 15 Temmuz Sağlık Yerleşkesi Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon Fakültesi’nde yapılan basın toplantısına Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, Rektör Yardımcıları Mehmet Ali Özcan, Duygu Özel Demiralp, Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon Fakültesi Dekanı Arzu Genç ve Buca Eğitim Fakültesi Esra Bukova Güzel katıldı. 

1992 yılından beri yüksekokul olarak hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon Yüksekokulu 19 Kasım 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile fakülte statüsü almaya hak kazandı. DEÜ Fizik Tedavi ve RehabilatasyonFakültesi, Türkiye’nin üçüncü, Ege bölgesinin ilk fakültesi özelliğine sahip. Fakültenin engellilerle ilgili bina kapsamında yapmış oldukları düzenlemelerden kaynaklı ‘Turuncu Bayrak’ödülüne sahip. 

AMAÇ FARKINDALIK VE AKRAN REDDİNİN ÖNLENMESİ
‘Eylül Bebekler’ projesi de Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon Fakültesi’nin çalışmaları arasında yer alıyor. ‘Eylül Bebekler’ çalışmasının amacı tipik gelişim gösteren çocukların erken yaşlarda özel gereksinim durumları hakkında bilgi edinmesini sağlamak ve böylelikle özel gereksinimli çocukların özel gereksinimlerinden dolayı sıklıkla maruz kaldıkları akran reddini önlemek. 

Çalışma kapsamında işitme yetersizliği, bedensel yetersizlik, görme yetersizliği, Down Sendromlu, Albinizm, Marfan Sendromu, Dwarfism Sendromu (Laron Sendromu Cücelik) olan oyuncak bebekler üretildi.

EYLÜL BEBEK’LERİN ÖYKÜLERİ OLUŞTURULACAK
Eylül Bebekler çalışmasının hedefleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak bir proje çalışması düzenlenmesi, Eylül Bebekler ’in öykülerinin oluşturulması ve öykü kitaplarının basımı, özel gereksinimli Eylül Bebekler ’in ve kitapların Bakanlık’a bağlı okullara gönderilmesi, Eylül Bebekler ’in ve kitapların gönderildiği okullarda görev yapan öğretmenlere özel gereksinim durumları ve etkileşimli kitap okuma uygulaması konularına ilişkin eğitim verilmesi, etkileşimli kitap okuma ile küçük yaştaki öğrencilerin özel gereksinim durumlarına ilişkin farkındalıklarının arttırılması amacıyla uygulamaların başlatılması yer alıyor. 

‘SORUMLULUKLARIMIZI YERİMİZE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Toplantıda açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar engelsiz toplum ve üniversite anlayışına uygun olarak; akademik faaliyetlerini, yatırımlarını ve kamusal sorumluluklarını yerine getirmeye özen gösteren bir yükseköğretim kurumu olduklarını dile getirdi. Hotar, “Fırsat eşitliğine olan inancımız, toplumdaki her bireyin adil ve eşit şekilde kamu hizmetlerden yararlanmasını; sosyal ve iktisadi hayatımıza güç vermesini; ayrımcılığa ve ön yargılara maruz kalmalarını engellemeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda yürüttüğümüz çalışmalar ve sunduğumuz hizmetler, hem aziz milletimiz hem de bilim dünyamız nezdinde karşılık bulmaktadır. Hayatı paylaşmaya, engelleri ortadan kaldırmaya ve insan onuruna yakışır bir dünya inşa etmeye önem veren Rektörlüğümüz de bu noktada, farkındalık oluşturacak girişimleri desteklemekte; alanında örnek proje ve yatırımlara imza atmaktadır. Eylül Bebekler ise bu yaklaşımımızın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır” dedi. 

ÜNİVERSİTENİN ÇALIŞMALARI
Üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Hotar şunları söyledi “Geçen yıl YÖK’ün Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde 3 nişan ve 3 bayrak almaya hak kazanmıştık. Bu yıl da benzer bir başarıyla yolumuza devam ettik. Merkez Kütüphanemiz mekânda erişilebilirlik, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ise eğitimde erişebilirlik bayraklarını aldılar. Küresel pandeminin getirdiği olumsuz şartlara rağmen; ‘Yanındayız’ mottosu ile yeni bir dönem başlatarak öğrencilerimizin özel gereksinimi olan arkadaşlarına not tutma, kitap seslendirme gibi başlıklarda destek olmalarını sağladık.  Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemizde, görme engelli kullanıcıların kaynak erişimini kolaylaştırmak amacıyla ‘Kitabımın Sesi Ol’ kampanyasını da başlattık. Yaklaşık 9 milyon TL’lik yatırımla hizmete aldığımızı Ortak Derslikler Binamızın da tamamen erişilebilir olmasına sağladık. Üniversitemize kazandırdığımız yatırımlardan birisi olan Diş Hekimliği Fakültemiz sayesinde zihinsel engelli hastalarımıza yönelik diş tedavisi hizmetini hayata geçirdik.  ‘Engelli Hakları Sempozyumu’ düzenlendik; Down Sendromu Farkındalık Günü programını gerçekleştirdik. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ise hizmet ağımızı genişletmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ‘ArtıBiz’ isimli kafemizi Buca’da hizmete açtık”. 

‘DUYARLIIĞI ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ’
Eylül Bebek çalışması hakkında bilgi veren Rektör Hotar “Burada gördüğünüz ve farklı engel gruplarını temsil eden Eylül Bebekleri, tipik gelişim gösteren çocukların erken yaşlarda özel gereksinim durumları hakkında bilgi edinmesini sağlamak ve özel gereksinimi olan evlatlarımızın özel gereksinimlerinden dolayı sıklıkla maruz kaldıkları akran reddini önlemek için hazırladık. Bu çalışmamız sayesinde küçük yaşta farkındalık oluşturmayı ve sosyal duyarlılığı artırmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin ismi kurtuluş mücadelemizden geldiği ve bu engelleri aşmanın da ciddi bir gayret gerektirdiği için bebeklerimize ‘eylül’ ismini verdik. Her bebeği, hocalarımızın gözetiminde mevcut engel durumunu tanımlayacak şekilde oluşturduk. Bu çalışmanın önemini de önümüzdeki süreçte Milli Eğitim Bakanlığımız ile paylaşmayı; bu konuda ulusal düzeyde öncü bir girişimi ve işbirliğini başlatmayı arzuluyoruz. Bu kapsamda, bebeklerimizin öykü kitaplarını basmayı, bebeklerimizin ve kitapların Bakanlık okullarına gönderilmesini; proje kapsamına dahil olan okullardaki öğretmenlerimize etkileşimli kitap okuma uygulaması eğitiminin verilmesini; küçük yaştaki öğrencilerin özel gereksinim durumlarına ilişkin farkındalıklarının arttırılmasını hedefliyoruz” dedi.

 
2021 yılının en çok aranan dizisi: 'Sadakatsiz'
 
Cumhurbaşkanı'na hakaretten yargılanıyordu... Mahkeme ne karar verdi?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Yaşa 9 Aralık 2021 Perşembe 12:19

Bu proje, aynı üniversitenin hastanesinde patates,soğan satılması gibi üniversiteyi dünyada ilk 10 üniversite arasına sokar diyeceğim ama sonra bir gülme geliyor..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hurda' diye aldı, bomba fünyesi çıktı
Erzurum'da Gökhan Z., topladığı hurdaları ayırmaya çalışırken 6 el bombası ...
İzmir'de kaçak içki depolarına baskın!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 6 bin 25 litre kaçak içki ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.
Çeşme'de 26 düzensiz göçmen kurtarıldı
İzmir'in Çeşme ilçesinde Yunanistan unsurlarınca Türk karasularına geri ...
 
İki sınırın tespitine ilişkin karar Resmi Gazete'de
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi, Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köyleri ile Trabzon'un ...
İhbara giden iki polis aracı çarpıştı
Çorum'da iki gurubun kavga ettiği ihbarına giden iki polis aracı çarpıştı. ...
Özdere Limanı onay aldı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Menderes Özdere Yat ...
 
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... Yaşam boyu onur…
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN yazdı... Yaşam boyu onur…
Asgari ücrette üçüncü toplantı bugün
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ...
Eşine 'Acil eve gel' demiş... İzmir'de sır ölüm!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde fırında işçi olarak çalışan Osman Kaplan (29), evinde ölü bulundu.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva