HABERLER>GÜNCEL
11 Mayıs 2022 Çarşamba - 09:42

DEÜ engelleri birlikte aşıyor

Engelliler Haftası kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü iş birliğiyle “Her İnsan, Dünya’ya Bir Armağan” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversite olarak bizler, Engelliler Haftası’nı sadece toplantı, sergi, konser ve etkinlik düzenlenen günler olarak değil; eksiklerimizi görme ve hizmetlerimizi geliştirme fırsatı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

DEÜ engelleri birlikte aşıyor

Engelsiz üniversite hedeflerini birer birer gerçekleştiren ve düzenlediği faaliyetlerle özel gereksinimli bireylerin sosyal yaşam içinde daha fazla yer almasını sağlayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Engelliler Haftası kapsamında, DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü iş birliğiyle “Her İnsan, Dünya’ya Bir Armağan” etkinliği düzenledi. DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilen programa DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tuncer’in yanı sıra üniversite mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Özel gereksinimli çocukların ve ailelerinin de davetli olarak yer aldığı etkinlikte, İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu (İZOT) müzik dinletisi ve “Kalıp Baskı ile Neşeli Torbalar” temalı atölye çalışması da gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan DEÜ Rektörü Hotar, “Bu etkinliğimizin, daha güçlü ve erişilebilir bir sosyal hayatın inşasında farkındalık oluşturacağına; özel gereksinimi olan bireylerimizin buradaki rollerinin anlaşılmasına fayda sağlayacağına gönülden inanıyorum” dedi.

VATANDAŞLARIMIZ İÇİN YOĞUN ÇABA HARCADIK
İzmir milletvekilliği yaptığı dönemde çıkarılan ve kendisinin de kanun çalışmalarında görev aldığı Engelliler Hakkında Kanun ile özel gereksinimi olan bireylerin, temel hak ve özgürlüklerinden rahatça faydalanabilmeleri için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen Rektör Hotar, “Ülkemizde yaklaşık yüzde 13’ü oranında bir engelli nüfusu var. Aileleriyle birlikte toplumun büyük bir kesimini ilgilendiriyor. İlk Engelliler Kanunu 2005 yılında çıkarıldı ve daha sonraki süreçte yönetmeliklerle belirli bir seviyeye gelindi. Dışarıya adım atmaya çekinen vatandaşlarımız artık öğretmen, avukat, hakim oluyor, her meslekte görev alıyor. İlk Engelliler Kanunu’nun hazırlanmasında ciddi bir emeğimiz oldu, bu konuda destek veren herkese teşekkür ediyorum. Mezun olduğum fakültemde bu konuyu sizle paylaşmaktan da gurur duyuyorum” dedi.

Rektör Hotar, insanların haklarına saygı duymanın önemine dikkat çekerek, “Görmezden geldiğimiz konuların muhatabı olabileceğimizi bilmek; adil, eşit ve fırsat eşitliğine dayalı toplum için çalışmak önem kazanıyor. Çünkü hiç kimse bu dünyayı diğerinden daha değerli kılmıyor. Dolayısıyla özel gereksinimi olan bireyleri anlamak, onların gayretlerini teşvik etmek, çözüm ve ortak gelecek için çabalamak medeni insan vasfı olarak tanımlanıyor. Bu yüzden üniversite olarak bizler, Engelliler Haftası’nı sadece toplantı, sergi, konser ve etkinlik olarak değil; eksiklerimizi görme ve hizmetlerimizi geliştirme fırsatı olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

DEÜ, HAYATIN HER ALANINA DOKUNUYOR
DEÜ’nün sadece nitelikli akademik faaliyetlerde bulunan bir yükseköğretim kurumu olmadığını, hayatın her alanına dokunan ve bu amaçla hizmet vermeyi ilke edindiğini ifade eden Hotar, “Buradaki gücümüz, farklılıklardan değil ortak hareket etme duygumuzdan ileri gelmektedir. O yüzden ülkemizi ve insanlığı ilgilendiren konularda, sadece günlere ve haftalara bağlı kalmıyor; yıl boyunca diri ve dinamik şekilde hareket etmeye özen gösteriyoruz. Bundan dolayıdır ki özel gereksinimi olan bireylere ve mensuplarımıza yönelik bilimsel etkinliklere, programlara, bilgilendirme faaliyetlerine ve sağlık hizmetlerine özel bir önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

Üniversite olarak, ulusal eğitim politikalarına güç verecek projeler başlatmanın yanı sıra fiziki engellerin aşılmasına yönelik yatırımlar da gerçekleştirdiklerini belirten Hotar, “Bu amaçlar doğrultusunda özel gereksinimi olan evlatlarımızın sıklıkla maruz kaldıkları akran reddini önlemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ulusal düzeyde planladığımız ‘Eylül Bebekler’ projesini hayata geçirdik. Özel gereksinimi olan bireylere yönelik atölye çalışmaları yaptık. Milli sporcularımız ve sanatçıların katılımlarıyla ‘Dokuz+1 Engelleri Aşma’ programını düzenledik. Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemizde, görme engelli kullanıcılar için kitapların sesli okunarak kayıt altına alındığı ‘Kitabımın Sesi Ol’ projesini başlattık. Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen Engelsiz Bayrak Ödülleri’nde son iki yılda önemli kazanımlar elde ettik. Farklı birimlerimiz, programlarımız ve yapılarımız, Mekanda Erişilebilirlik’te Turuncu Bayrak, Eğitimde Erişilebilirlik’te Yeşil Bayrak ve Engelsiz Program Nişanı’nı almaya hak kazandı. Bunlarla da gurur duyduk. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2020’de Erişilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olmamız ise bizi gururlandırdı” dedi.

HER İNSAN ENGELLİ ADAYIDIR
Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörü Prof. Dr. Rukiye Günseli Yıldırım ise ‘her insan engelli adayıdır’ söyleminin önemine dikkat çekerek, “Önemli olan yüreklerdeki engellerin kaldırılmasıdır. Böyle düşündüğümüzde hayata çok daha güzel bakacağız. Her insan farklı bir renk ve dünya farklı renkleriyle daha güzel” diye konuştu. DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi 3. Sınıf Öğrencisi Baran Alp Turan da geçen yıl yaşadığı kazada bir bacağını kaybettiğini belirterek, “Başıma böyle bir olay gelene kadar bu konuda duyarsız olduğumu, engelli bireyleri anlamadığımı fark ettim. İyileşme sürecinden itibaren ihtiyacı olan herkese yardım etmeye çalıştım. Asıl engelin kafamızda kendimize koyduğumuz sınırlar olduğunu unutmayalım, ön yargılarımızdan kurtulalım” ifadelerini kullandı.

İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nun müzik dinletisinin ardından özel gereksinimli öğrenciler ve aileleri, Rektör Hotar ve Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tuncer’in de yer aldığı “Kalıp Baskı ile Neşeli Torbalar” temalı atölye çalışmasına katıldı.

 
Kırkpınar'dan çarpıcı 'özel sektör' iddiası: İşveren İYİ Parti'yi duyunca…
 
Karşıyaka’da miniklerin yüzü güldü... Eski bisikletler iyiliğe dönüştü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Rambo Okan' yeniden gözaltına alındı
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne asılan Trabzonspor bayrağını bir kez daha ...
İzmir’de Bulgaristan göçmenlerinin iş umudu: 3 bin genç Avrupa'ya gitti!
Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne entegre olmasının ardından Türkiye’de ...
249 yıllık İTÜ ekolü İzmir’de!
İTÜ Geliştirme Vakfı İzmir Okulları, mühendislik ve matematik alanındaki ...
 
Suriyeli tıp öğrencisinin şüpheli ölümü
Antalya'da Suriye uyruklu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi ...
Mehmet KARABEL yazdı... Sığınmacı bayram ziyaretine gider mi?
Mehmet KARABEL yazdı... Sığınmacı bayram ziyaretine gider mi?
O bakanlığa 208 iş müfettişi atandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de ...
 
Rize-Artvin Havalimanı hudut kapısı oldu
Rize-Artvin Havalimanı, uluslararası giriş ve çıkışlara açık daimi hava ...
Meteoroloji'den İzmir için sarı uyarı!
Ege Bölgesi'nin iç kesimleri ile Göller Yöresi'nde bugün kuvvetli sağanak ...
Bangladeş'in İzmir fahri konsolosu Çakmakoğlu oldu
Can Çakmakoğlu'nun, Bangladeş'in İzmir fahri konsolosluğu görevine getirilmesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva