HABERLER>EKONOMİ
25 Kasım 2022 Cuma - 11:59

Depremzedeler için kura günü… Birlikten İzmir doğdu!

İzmir iş dünyası tarafından gerçekleştirilen ‘Birlikten İzmir Doğar’ kampanyası ile İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminde hayatını kaybedenlere yapılan konut yardımı için bugün kuralar çekildi. İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen kurada, ilk kurayı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger çekti.

Depremzedeler için kura günü… Birlikten İzmir doğdu!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında İzmir'de binlerce binada ağır, orta ve hafif olmak üzere çeşitli hasar kaydı oluşmuştu.

Binlerce vatandaş oturulamaz duruma gelen konutlarından taşınmak zorunda kalırken, yaşanan doğal afet sonrasında İzmir'de yüksek bir dayanışma ruhu oluşmuş ve yerel yönetim ile iktidar yetkilileri el ele vererek bazı projeler üretmek için düğmeye basmıştı.

Gerçekleştirilen çalışmalara İzmir'in iş dünyası da kayıtsız kalmayarak, 'Birlikten İzmir Doğar' sloganı ile bir kampanya başlatmıştı. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ege Genç İş İnsanları Derneği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği' katılımları ile yürütülen proje ile depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlara ücretsiz ev kazandırmak için düğmeye basmıştı. TOKİ ile anlaşan iş dünyası 84 konutu teslim alması üzerine bugün kura çekimi gerçekleştirildi. İlk kurayı ise İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger çekti.

Düzenlenen kura çekimine İzmir Ticaret Odası ev sahipliği yaparken, toplantıya İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Ender Yorgancılar ve çok sayıda oda temsilcisinin yanı sıra depremzede yakınları katıldı.

KÖŞGER: MİLLETİMİZ BİRBİRİNE KENETLENDİ
Kura çekimi öncesi konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bugün bizim için yaşanan büyük hüznün arkasından mutlu bir gün. 30 Ekim 2020’de  bu şehrimizde maalesef üzücü bir depreme maruz kaldık. 117 canımızı bu depremde kaybettik.  Deprem bizim hayatımızın bir gerçeği bundan kaçınmamız mümkün değil. 3 gün önce Düzce’de yaşadık. İzmir’de çok yakın bir süreçte 4,9 şiddetindeki bir deprem yine hatırlattı kendisini. Bundan kaçış yok ancak bu depremin akabinde şu ortaya çıktı; Biz ne kadar büyük bir milletiz, ne kadar büyük devletiz ortaya çıkmış oldu. Gönül ister ki depremler olmadan önce tedbirler alınsın ancak deprem olmadan önce milletimizin birbirine kenetlendi. İzmir’de birbirine kenetledi. Depremin akabinde hep depreme maruz kalan vatandaşlarımızın duruşu, sakinliği, yapılması gereken işleri soğukkanlılık ile yapması gerekenleri yapmaları… Bunlar bizim adım atmamızda sağladığı kolaylıklar. Bunlar her türlü takdirin ve sözle anlatımın üstündeydi. Ben bütün İzmirli hemşerilerimize bir kez daha teşekkür ve şükranlarımız sunuyorum sergiledikleri tutumdan kaynaklı” dedi.

10 ŞİDDETİNE DAYANIKLI BİNALAR YAPMAMIZ LAZIM
Depremler konusunda da önlem alınması gerektiği belirten Köşger, “Depremin ardından İzmir başta olmak üzere tüm ülkemiz seferber oldu ve  kenetlendik yaralarımızı sarmak için. Hemen ardından iş dünyamız ne yapabiliriz diye bize geldiler. Bugün icra edeceğimiz kura çekimi o günkü dayanışma ruhundan ortaya çıktı. O günkü yarayı sarma gayreti ile birlikte verdiğimiz karardı bu. Giden camlarımızı yerine getiremeyiz, Allah mekanlarını cennet eylesin. En azından geride kalanların bir evlerinin olması noktasında bir gayretin içine girildi ve bu gayretin sonucunda bugünkü tablo ortaya çıktı. Temennim şudur ki ülkemizde bir da böyle afetler yaşanmasın ancak yaşanacaksa da gerekli tedbirler alınsın. Depreme karşı tedbiri önceden alamız lazım. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere kentimizi depreme hazır hale getirmemiz lazım. Deprem olduğunda insanlarımız kendini 5’nci kattan atma gereği duymasın. Belki de dünyada başka hiçbir millette böyle bir şey yaşanmıyor. Maalesef bizde böyle bir durum var. Vatandaş içinde bulunduğu binaya güvenmediği için kendini aşağıya atıyor. Bunu da çözmemiz lazım. İzmir’de tüm 7’nci sınıflara afet eğitimi veriyoruz. Esas önemli olan vatandaşımızın içinde bulunduğu binanın güvenli hale gelmesi… Bu da kentsel dönüşüm ile mümkün olacak bir şey. 10 şiddetindeki depreme dayanıklı binaları yapmamız lazım. Bunu derhal gerçekleştirmemiz lazım” diye konuştu.

KESTELLİ: ACIMIZ HALA TAZE
İş dünyası adına kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ise, “Deprem, maalesef ülkemizin gerçeği.  Salı gecesi Düzce’de yaşanan 5.9 şiddetindeki deprem, bu gerçeği bir kez daha tüm şiddetiyle yüzümüze vurdu. Ama bu ikinci Düzce depremiyle şunu da gördük: Yerinde kentsel dönüşüm, hem canı hem malı koruyor. İzmir olarak 30 Ekim 2020’de yaşadığımız ve 117 canımızı kaybettiğimiz depremin üzerinden iki yıl geçti. Acımız hala taze, canımız hala çok yanıyor.  Yaşadığımız bu acıyı paylaşarak azaltmak için,  bundan iki yıl önce kentin önde gelen iş dünyası kurumları olarak, Sayın Valimizin himayelerinde “Birlikten İzmir doğar” dedik ve bir kampanya başlattık.  Hedefimiz, can kaybına uğrayanların ailelerini en kısa sürede güvenle yaşayacakları birer sıcak yuvaya kavuşturmaktı. İzmir sivil toplumu bu çabaya canıgönülden destek verdi. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası,  İzmir Ticaret Borsası,  Ege İhracatçı Birlikleri,  İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi,  İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği,  Ege Genç İş İnsanları Derneği,  Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği,  ve İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği koordinasyonunda başlattığımız kampanyada hedef rakama kısa sürede ulaştık” ifadelerini kullandı.

GERİDE KİMSEYİ BIRAKMAMA DUYARLILIĞI OLARAK…
Süreci hızlandırmak için TOKİ’den konut alımına gittiklerini belirten Kestelli, “Konutların, sosyal ve eğitim alanlarının inşası için gereken her şeyi yapmışken yaşadığımız öngörülmeyen ekonomik süreç zorlukları bizi yavaşlatınca daha fazla mağduriyete yol açmamak için depremzede vatandaşlarımıza TOKİ’nin hazır evlerinden almaya karar verdik. TOKİ de bu konuda bize sürecin başından itibaren çok destek oldu, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bugün, tüm hak sahiplerini adil bir şekilde kapsayan 84 konutu depremzede kardeşlerimize teslim etmek üzere bir aradayız.  Bu uzun süren çabayı geride kimseyi bırakmama duyarlılığı olarak görmenizi ve öyle değerlendirmenizi rica ediyorum. Türkiye, afet riski sıralamasında 191 ülke arasında 45’inci sırada.  Depremle mücadeleyi topyekûn sürdürmek zorundayız. Bu kapsamda az önce saydığım kurumların gösterdiği birlik ve beraberlik örneğinin çok kıymetli olduğunun altını çizmek ve tüm başkanlarımıza bir kez daha teşekkür etmek isterim. Çünkü sivil toplum, özel sektör ve yurttaşların katılımlarının ve bilinçlenmelerinin, afet yönetimi ve risk azaltma açısından ileriye doğru atılmış çok büyük bir adım olduğuna inanıyorum. Özel bir teşekkürümüzü de sürecin her aşamasında desteğini yanımızda hissettiğimiz Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’e sunmak istiyorum. İzmir'in, acıyı paylaşarak azaltma konusunda da Türkiye için örnek bir resim verdiğini düşünüyorum. Depremde canla başla çalışan tüm kurumlara ve çalışanlarına, gönüllü vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.  Bu vesileyle büyük İzmir depremi ile bugüne kadar depremlerde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. İnşallah bu naçizane çabamız, geride kalanlar için hayırlara vesile olur diyor” diye konuştu.

 
Şiddete belediye kalkanı... Bayraklı'da 'mor' dayanışma
 
Revize planlar askıda... Bayraklı'nın çehresi değişecek!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nuray saygılı 26 Kasım 2022 Cumartesi 09:01

Valimizin düşüncelerine yürekten katılıyorum depremzede olarak evimize bir an önce kavuşmak istiyorum kiradayim

Yorumu oyla      2      3  
Metin yilmaz 26 Kasım 2022 Cumartesi 08:26

Çekilişte çıkan isimleri nasıl ogreniriz

Yorumu oyla      2      3  
Hale bak! 25 Kasım 2022 Cuma 16:23

Sanki bedava dağıtılıyor. 10 büyüklüğünde deprem olsa binalar nasıl dayansın?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?
Asgari ücret zammının ne olacağı merak ediliyor. Zamla ilgili çeşitli ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını ...
Denizli'den 123 ülkeye mermer ve doğal taş ihracatı!
Bölgede çıkarılan doğal taşı daha önce blok olarak dış pazara sunan Denizlili ...
 
'Efsane indirim' kampanyalarına dikkat!
Kişisel Verileri Koruma Kurumu, internet alışverişlerinde ödeme esnasında ...
BKM açıkladı: Kartlı ödemelerde büyük artış!
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, geçen ay kartlarla yapılan ...
Ziraat Odası Başkanı uyardı... Domates kışa 50 lira!
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, gübre fiyatlarının yükseleceğini ...
 
Avrupalılar Türk gelinlikleriyle evleniyor
Dünyada sektörünün en büyük fuarlarından biri haline gelen IF Wedding ...
Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş
TCMB verilerine göre; 2022 yılı Kasım ayında Reel Kesim Güven Endeksi, ...
İzmirlilere çağrı... Kemeraltı, AVM'ye karşı!
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, son dönemde artan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva