HABERLER>GÜNCEL
6 Aralık 2022 Salı - 11:21

Deprem uzmanı 'isyan ediyorum' dedi ve uyardı: Zaman çok daraldı!

Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi için zamanın çok daraldığını ancak kentte hummalı bir çalışma görülmediğini belirterek, "Belediye ve hükümetin iş birliğiyle İstanbul'u depreme hazırlaması lazım. Ama hep ayrı telden çalınıyor maalesef. Bir bilim adamı olarak bunu görüyorum. İsyan da ediyorum, söylüyorum ama yapacak bir şey yok. Türkiye'de hiçbir kurumun depreme hazır olduğunu görmedim" diye konuştu.

Deprem uzmanı  isyan ediyorum  dedi ve uyardı: Zaman çok daraldı!

39. TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Büyükçekmece Belediyesince düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm konulu söyleşi vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. İlhan Osmanşahin’in yaptığı söyleşinin konuşmaları Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür oldu.

İSTANBUL DEPREME HAZIRLANMALI
Prof. Dr. Naci Görür, son zamanlarda yaşanan depremler ve bu depremlerin beklenen İstanbul depremine etkileri ve depreme hazırlık çalışmaları hakkında gözlemlerini aktardı. Görür, Türkiye’de hiçbir kurumun depreme hazır olduğuna inanmadığını belirterek şöyle konuştu:

Elektrik enerjisi ve İGDAŞ ile konuştuğunuz zaman bizim her şeyimiz tamam, biz hazırız diyorlar. Ben Türkiye’de hiçbir kurumun depreme hazır olduğunu görmedim.

Hani bizim hayat yolları dediğimiz kanalizasyon, içme suyu, ulaşım, iletişim güya 99’dan beri hazır. Ama son küçük bir deprem oldu yine telefonlar bütün iletişim sistemleri işe yaramadı. Ve ben onlardan öyle bilgi alamıyorum, bir şey de söylemiyorlar.

Bir hükümetle belediye kol kola vermezse İstanbul’u depreme hazırlayabilir misiniz? Çocuk musunuz ya? Böyle şey olabilir mi? Peki benim halkım buna nasıl müsaade eder, nasıl hoş görür bunu?

Yani belediye ve hükümetin birlikte iş birliğiyle İstanbul’u depreme hazırlaması lazım. Ama hep ayrı telden çalınıyor maalesef. Bir bilim adamı olarak bunu görüyorum. İsyan da ediyorum, söylüyorum ama yapacak bir şey yok.

Büyük bir ihtimalle daha önce olduğu gibi elektrikler kesilecektir umarım dedikleri gibi uzun sürmesin. Ama aynı şey su için de geçerli. İstanbul’da mesela bugün İSKİ yüzde 90 kapasite ile su tedariki yapıyorsa Allah korusun yarın o yüzde 30’a düşse ne yapacağız? Ne yapacağız ya? Deprem, deprem bu! Yangını bir tarafta, kirliliği bir taraftan inanılmaz şeyler olabilir. Su olmadığı zaman nasıl yaşanır? ”

40 BİN AİLEMİZİ KURTARDIK 
İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun olduğu ilçelerden Büyükçekmece’de sürdürülen dönüşüm çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, her hafta yaklaşık 5 ila 11 arasında bina yıktıklarını belirterek şunları söyledi:
Kentsel dönüşümü yaparken ada bazında kentsel dönüşümü zorluyoruz. Büyükçekmece İstanbulun ayrıcalıklı bir ilçesidir. Şu ana kadar 40 bin yıkılacak binayı yeniledik. 40 binden fazla konutu bugün deprem olursa altında kalıp ölecekti, 40 bin ailemizi kurtardık. Ve devam ediyoruz.

Ancak zorluklarımız var. Sadece konut yenilemiyoruz. Şehrin siluetini değiştirdik. Dış cephe kaplaması mimari estetik komisyonu tarafından kabul edilen bir proje olmadığı müddetçe uygulamaya giremiyor. Çatısı yeşil veya mavi örtü olacak. Park Bahçe Müdürlüğü tarafından belirlenen ağaç türü minimum bir daire başına 3 tane 3 ila 6 metre boyunda ağaç dikilecek.

Otopark sorunu çözülmüş olacak. Onun dışında ruhsat ve iskan alması söz konusu değil. Bu kentsel dönüşümün adıdır aslında. Binayı yıktım yaptım, bina sağlam oldu. Şehre ne kazandırdın? Hayır biz öyle yapmadık.

Şehrin tümünü Kazablanka yani beyaz şehir yapmaya karar verdik. Beyaz ve beyazın tonlarında olma mecburiyeti var. Akdeniz mimarisini yansıtan bir mimariyi benimsedik. Şehrin peyzajını güçlendiriyoruz. Peyzaj projesi olmayan hiçbir yere ruhsat vermiyoruz. Peyzaj projesini mimari estetik komisyonu kabul ediyor. (DHA)

 
Sapık babaya 70 yıl verilmişti... Gerekçeli kararda neler var?
 
İzmir'de İYİ Parti ve CHP'den istifa... MHP'ye katılım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sapık babaya 70 yıl verilmişti... Gerekçeli kararda neler var?
İzmir'de kızları N.B. (15) ile N.B.'ye (19) cinsel istismarda bulunduğu ...
Otomobil firmasında yangın: Alev alev yandı...
Bursa'da otomobil firması yetkili servisinin boyahanesinde çıkan yangın, ...
Düzce'de hasar tespit çalışmaları tamamlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Düzce'de 23 ...
 
Devlet korumasındaki gençler kamuya atanacak
Devlet korumasında yetişen 1041 genç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ...
Öğretmenlerin okulda bıçaklı kavgası!
Erzurum'un Palandöken ilçesindeki ortaokulda, kavga eden Türkçe ve sosyal ...
Eskortlu intikamda sıcak gelişme!
Antalya polisi, İstanbul'da çalıştığı iş yerinden çıkarıldıktan sonra ...
 
Milyonluk Tinder vurgunu... İstanbul'da öğrenci çıktı!
Belçikalı profesör Carolina Berrocal, kendisini 'ABD’li yaşam koçu Patrick' ...
8 ilde terör örgütü FETÖ operasyonu: 22 gözaltı
İstanbul merkezli 8 ilde FETÖ’nün emniyet mahrem yapılanmasına yönelik ...
'Silindir' operasyonunda kritik detaylar!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 50 ilde organize suç örgütlerine yönelik ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haramilerin saltanatını yıkacağız!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva