HABERLER>EGE
2 Kasım 2010 Salı - 00:00

Denizli'de ihracat rekoru

Denizli'de bu yılın Ekim ayında gerçekleştirilen 158 milyon dolarlık ihracat, aylık bazda en fazla ihracat yapılan ay oldu.’

Denizli'de ihracat rekoru

Denizli'de bu yılın Ekim ayında gerçekleştirilen 158 milyon dolarlık ihracat, aylık bazda en fazla ihracat yapılan ay oldu.’
 
DENİZLİ - Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, 2010 yılı ihracatı ile ilgili yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantının açılışı konuşmasına, Taksim'de gerçekleşen ve polisi hedef alan terör saldırısını kınayarak ve yaralılara acil şifa dileyerek başlayan Süleyman Kocasert, ihracatçılar olarak yılardır kur ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Kur konusunun geçen hafta Güney Kore'de gerçekleştirilen G-20 zirvesinin de gündeminde olduğunu belirten Kocasert, şöyle konuştu: "Gelişmiş ülkelerin kriz sonrası dönemde toparlanma süreçlerinin yavaş ilerlemesi, uluslararası ticarette kur savaşlarını beraberinde getirecek gibi gözüküyor. G-20 zirvesinde ülkelerin döviz kurları ile yapay bir şekilde oynamasına tepki gösterildi. ABD ve Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntılar, Türkiye'nin ihracatçılarını yakından ilgilendiriyor. Bunu hep söylüyoruz. Alternatif pazarlara yoğunlaşmakla belli bir mesafe kat ettik, fakat üretim ve istihdamda sürekliliği sağlama için daha iyisini başarmak zorundayız. Türk Lirası'nın aşırı değerliliği, ülkemizin dış ticaret dengesinde ve cari dengesinde olumsuz gelişmelere zemin hazırlamaya devam ediyor."
 
Yılın ilk 9 ayına ait verilere göre, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 57,2'ye gerilediğini ifade eden DENİB Başkanı Kocasert, şunları söyledi: "Kur sıkıntısına ilaveten yaşadığımız istihdam maliyeti problemi devam ediyor. Kurlardaki gerileme ile birlikte istihdam maliyetimiz, uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü her geçen gün daha fazla olumsuz etkiliyor."
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin bu konulardaki önerilerine kulak verilmesi gerektiğini düşünen Kocasert, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş gücü piyasasının esnekleşmesini sağlayacak olan özel istihdam büroları uygulamasının hayata geçmesinin sanayi ve ihracat açısından olumlu etkisi olacaktır. Bu uygulamanın başarılı bir örneğini Almanya'da gözlemlemek mümkün. Almanya, krizden en az etkilenen ve en düşük işsizlik rakamlarını yakalayan ülke olarak önümüzde duruyor. Bunların yanı sıra istihdam ile ilgili,
vergi ve sigorta yüklerinin azaltılması gerekiyor. Ayrıca, kıdem tazminatı ile ilgili olarak da yeni bir sistem kurulmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Kıdem Tazminatı Fonu acilen kurulmalıdır."
 
Devletten, ihracatçıya özel politikalar üretilmesi konusunda talepleri olduğunu ifade eden Süleyman Kocasert, sözlerine şöyle devam etti: "İhracatçıya özel kredi garanti fonu kurulmalıdır. Kur İstikrar Fonu kurulmalı. Eximbank yeniden yapılandırılmalı ve ihracatçıya daha fazla kaynak sağlar bir hale gelmelidir." Her şeye rağmen, ülke ihracatındaki artışın sevindirici olduğunu, 2008 yılından sonra ilk defa 10 milyar dolar eşiğinin aşıldığını belirten DENİM Başkanı Süleyman Kocasert, Almanya ekonomisinin
iyiye gitmesinin ihracatı olumlu etkilediğini söyledi.
 
 
DENİZLİ 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT RAKAMINI AŞTI
DENİB tarafından kayda alınan ihracatın Ekim ayında yüzde 28 oranında yükselişle 158,6 milyon dolara, Ocak- Ekim döneminde ise yüzde 36'lık yükselişle 1 milyar 153 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Kocasert, "Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nden Denizli İhracatçılar Birliği'ne geçmemizin ardından 687 olan aktif üye sayımız 828'e yükseldi" dedi.
Ekim ayında yakaladıkları rakamın aylık bazda bugüne kadar yakalanan en yüksek rakam olduğunu belirten Kocasert, sözlerine şöyle devam etti: "Bu bizim için gurur verici. İlk 10 ayda yakaladığımız ihracat rakamı, geçen yılki ihracat rakamını geçti. Yıl sonu için koyduğumuz 1.5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağız. Denizli en çok ihracat yapan 8., nüfusa oranla en çok ihracat yapan iller sıralamasında da 5.durumda."
DENİB tarafından kayda alınan ihracat rakamlarının yaklaşık yüzde 55.40'nı bornoz-sabahlık, havlu-mutfak bezleri ve çarşaf nevresim alırken, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatı geçen yılın ilk 10 aylık dönemine göre yüzde 27.5 artarak 852 milyon 459 bin dolara yükseldi. Ülkeler bazında ise en fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında ilk üç sırada Almanya, İtalya ve İngiltere bulunuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayvalık’’ta hırsızlık alarmı!
Balıkesir’’in Ayvalık ilçesinde son dönemlerde artış gösteren hırsızlık ...
Kablo hırsızları yakalandı
Denizli'de, iki ayrı yerden elektrik kablosu çaldıkları iddiasıyla ...
İzmir’’de binlerce kaçak çay, sigara ve cinsel uyarıcı
İzmir'de yapılan denetimlerde gümrük kaçağı 10 bin 160 kilogram çay, ...
 
Yine aşırı hız: 1 ölü, 1 yaralı
Muğla’’nın Milas ilçesinde motosikletiyle aşırı hız yapan genç, otomobile ...
Karacasu ’‘topluca’’ zehirlendi!
Aydın Karacasu’’ya bağlı Geyre beldesinde meydana gelen ve 32 öğrencinin ...
Kardeş kavgası ölümle bitti!
Aydın'ın Kuyucak ilçesinde iki kardeş arasında çıkan bıçaklı kavgada ...
 
Suç makinesi iş üstünde yakalandı
Muğla’’nın Fethiye İlçesin’’de hırsızlık için girdikleri evde yakalanan ...
Yenicekent’’te gözyaşlarının sel olduğu seçim
Denizli'de bir süre önce uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını ...
Söke Yunus’’u arıyor’…
Söke’’de evinden çıktıktan sonra geri dönmeyen 16 yaşındaki Yunus (Emre) ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva