HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2022 Pazar - 08:24

Deniz Ticaret Odası Başkanı açıkladı: İzmir Limanı’na şimdilik 30 gemi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, MSC, Costa, Norwegian gibi kruvaziyer şirketlerinin Türkiye seferlerini başlatacaklarını, 2017 Mayıs’ından bu yana hiçbir kruvaziyer geminin uğramadığı İzmir Limanı’a şimdilik 30 geminin rezervasyon yaptırdığını açıkladı.

Deniz Ticaret Odası Başkanı açıkladı: İzmir Limanı’na şimdilik 30 gemi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Limanı, kruvaziyer gemileri ağırlamak için gün sayıyor. 2017 Mayıs’ından bu yana tek geminin dahi uğramadığı İzmir Limanı, Mart ayında gelecek Costa’nın ardından MCS ve Norwegian firmalarının getireceği turistleri ağırlamaya hazırlanıyor. Egedesonsöz’e konuşan İMEAK Deniz ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, şimdilik 30 geminin İzmir Limanı’na rezervasyon yaptırdığını, bu rakamın her geçen hafta arttığını bildirdi.

AKDENİZ’DE 32 FİRMANIN 69 GEMİSİ YOLCULUK YAPIYOR
Pandemi nedeniyle 2020 yılından itibaren ani duruşa geçen dünya kruvaziyer turizm sektöründe yeni sezona dair umut verici gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Başkan Öztürk, “Geçen yıl bu zamanlarda Akdeniz’de 125 gemi limanlarda beklerken, sadece üç firmaya ait beş gemi seyahat ediyordu” hatırlatmasında bulundu. Bugün itibarıyla pandemi devam ettiği halde 32 kruvaziyer markasından 69 geminin Akdeniz’de yolculuk yaptığına işaret eden Başkan Öztürk, “Kruvaziyer turizmi, pandeminin gerektirdiği sağlık ve güvenli yolculuğa hızlı şekilde uyum sağlamayı başardı” ifadesini kullandı.

ÇEŞME LİMANI’NA DA ÇOK SAYIDA GEMİNİN YANAŞMASI BEKLENİYOR
Bu olumlu gelişmelerin, ülkemiz limanlarıyla birlikte İzmir Limanı’na da olumlu yansıdığını anlatan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, Çeşme Limanı’na da çok sayıda geminin yanaşmasının öngörüldüğünü bildirdi. Başkan Öztürk, önümüzdeki süreçle ilgili şu bilgileri aktardı:

“2022 sezonunda Ege Port Kuşadası’na 650, Galataport İstanbul’a 250 geminin yanaşması bekleniyor. İzmir Alsancak Limanı’na ise 30 civarında gemi rezervasyon yaptırmış durumda. Bu rakam her geçen hafta yeni eklemelerle artıyor.  Mart 2022 tarihinden itibaren kruvaziyer gemilerin İzmir’e gelmesi planlanıyor. Çeşme Limanı’na da çok sayıda geminin yanaşması bekleniyor. Hiçbir gemi, limanda beklemek için inşa edilmez. Dolayısıyla sezonun açılmasıyla beraber yolcu talebi doğrultusunda yeni seferlerin gündeme gelmesi sürpriz olmayacaktır. Elbette pandeminin yarattığı öngörülemezlik, önümüzdeki aylara dair kesin şekilde konuşmamıza izin vermiyor.”

GEÇMİŞTEKİ GEMİ VE YOLCU SAYISINA KISA SÜREDE ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL
İzmir Limanı’nın, 2003’te 3 bin yolcu ile başlayan kruvaziyer turizmi yolculuğunda 2012’de 552 bin yolcuyu ağırlamış bir liman haline geldiğini hatırlatan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, geçmiş yılların gemi ve yolcu sayılarına kısa sürede ulaşmanın mümkün olmadığının altını çizdi. Gemilerin, pandemi nedeniyle daha az yolcuyla seyahat ettiğini, ancak her geçen yıl İzmir Limanı’nın, yeniden güçlü bir destinasyon haline dönüşeceğini sözlerine ekledi. İzmir ve Türkiye olarak geçmişe göre çok sayıda avantajımızın olduğuna dikkat çeken Başkan Öztürk, şunları söyledi:

İZMİR, DOĞU AKDENİZ ROTASINDA CAZİP BİR UĞRAK NOKTASI OLACAK
“Bir kere İzmir, kruvaziyer sektörünün getirilerinin farkında ve bu sektörü güçlü şekilde destekliyor. Ayrıca geçmiş yılların tecrübeleri önümüzdeki işlere ışık tutuyor. Diğer yandan MedCruise gibi Akdeniz çanağında 140 limanın üye olduğu bir kuruluşa İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak üye olduk. Üstelik geçtiğimiz Kasım ayında yapılan Genel Kurul’da MedCruise Başkanlığına bir Türk, Galataport İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan seçildi. MedCruise, limanlara gemilerin yanaşmasına izin veren EU Healthy Gateways Kurumu ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı, ülkemizin ve İzmir’in tanıtımında çok büyük gayret gösteriyor. MSC, Costa, Norwegian gibi kruvaziyer markaları Türkiye seferlerini başlatacaklarını açıkladı.  Akdeniz’in en yeni kruvaziyer terminali olan Galataport’un geçtiğimiz Ekim ayından itibaren yolcu gemilerini kabul etmesi, Doğu Akdeniz’de yeni bir çekim alanı yaratacak, İzmir de bu rotada cazip bir uğrak noktası olacaktır.”

YOLCU TERMİNALİ MODERNİZE EDİLMELİ, YÜRÜYÜŞ ROTASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Kruvaziyer seyahatinin, hem geliri yüksek turiste hitap etmesi hem de şehirlerin tanıtımını yaptığı için çok büyük önem taşıdığına vurguya yapan Başkan Yusuf Öztürk, yolcuların İzmir’de daha çok alışveriş yapması ve kalması için şu önerilerde bulundu:

“Geçmişte İzmir’e ayak basan yolcuların bir bölümü Efes ve Meryemana Evi turlarını tercih ederken, önemli bölümü de İzmir’i gezer, burada alışveriş yapardı. Sezon öncesi İzmir Limanı Yolcu Terminali’nin modernize edilmesi, turistleri Kemeraltı’na ulaştırmak için hazırlanan yürüyüş rotasının gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca tur otobüslerinin ve rehberlerin devreye alınması, Agora ve Kemeraltı’nda bazı düzenlemelerin yapılması, esnafın kaliteli hizmet-görünür fiyat tarifeleri ile turistleri kabul etmeye hazırlanmasını bekliyoruz. Bunlar yerine getirilirse, İzmir’in kruvaziyer gemilerden elde edeceği gelir artacaktır.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Emsalsiz fotonun imkansız hikayesi!
 
Eşi ve kardeşini yaralayan saldırgan yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emlakçılar Odası'nda Başkan Güleroğlu güven tazeledi
Yoğun katılımla gerçekleşen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası'nın genel ...
Bakan Nebati, ekonomistlerle buluştu
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, 60’a yakın ekonomist ve akademisyenle ...
Veresiye ilaç alanlar arttı... Eczanelerde defter şişti!
İnsanların alım gücünün zayıflaması, devletin pek çok ilaçtan aldığı katkı ...
 
Kartlı ödemelerde temassız işlem limiti artırıldı
1 Şubat’tan itibaren 350 TL olan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 500 TL olacak.
Emekli ve memura ek zam Resmi Gazete'de
Emekli ve memurlara ek zam yapılmasını içeren yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Mesken harici kullanıcılar için elektrik kısıtlaması!
Türkiye Elektrik İletim AŞ, elektrik arz talep dengesinin sağlanması amacıyla ...
 
Enflasyona internet satışları da ekleniyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), internet üzerinden satışı her geçen ...
Kripto parada deprem... Düşüşün nedeni ne?
Kripto para piyasaları ABD borsalarındaki sert değer kaybıyla gerilemeye ...
Varlıklarını TL'ye dönüştürenlere vergi istisnası
Varlıklarını TL'ye dönüştüren kurumlara vergi istisnası getiren kanun ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva