HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Nisan 2021 Pazartesi - 20:31

Denetim raporu, kırsal mahalle, yüksek fatura, Karaburun... Büyükşehir meclisinde tartışmalar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne Cumhur İttifakı grubu ile Millet İttifakı Grubu arasında denetim raporu, kırsal mahalle, Seferihisar'daki yüksek su faturası konusu ve Karaburun'da yaşanan tartışmaları damga vurdu.

Denetim raporu, kırsal mahalle, yüksek fatura, Karaburun... Büyükşehir meclisinde tartışmalar!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Nisan ayı olağan Meclisi'nin birinci oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başknaı Tunç Soyer'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya  Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündemine ise komisyon seçimlerinin yanı sıra 'denetim komisyonu raporu' ve İZSU tartışmaları damga vurdu. Başkan Soyer ayrıca Meclis açılışında eski kadın belediye başkanlarına da plaket takdim etti.

BAŞKAN SOYER'DEN KADIN BAŞKANLARA TEŞEKKÜR
İzmir'de geçmiş dönemlerde belediye başkanlığı yapan kadın başkanlara teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bugün Meclisimizde kadın belediye başkanlarımız var. 1932-2021 yılları arasında 150 kadın belediye başkanımız olmuş bunlardan da halen hayatta olan 40 civarında kadın belediye başkanımız var. Bu rakamın çok az olduğunu bu vesile ile hatıllayalım ve şehrimizdeki kadınlarında özenilmesini istiyoruz. Bugün daha önce görev yapmış ve burada bulunan belediye başkanlarımızı söyleyeceğiz" dedi. Başkan Soyer konuşmasının ardından Mecliste bulunan kadın belediye başkanları, Hülya Yavuz, Şükran Ayker, Sema Pektaş, Sibel Uyar, Fatma Çalkaya, İlkay Girgin Erdoğan sahneye çağrılarak plaketleri takdim edildi.

VEFAT EDEN GÜLTEKİN'İN YERİNE O İSİM GELDİ
Değerli meclis üyemiz Haydar Gültekin çok genç yaşta maalesef hayatını kaybetti. Rahmetli Gültekin'in boşalan Meclis koltukluğuna ise Fikriye Arslan getirildi.

MECLİSTE İKİ İSTİFA
Büyükşehir Belediyesi'nde ayrıca CHP'li Meclis Üyesi Hasan Ünal ve İYİ Partili Meclis Üyesi Nezih Özuyar Meclis üyeliğinden istifa ettiğine yönelik yazılı dilekçeyi Meclis Başkanlığına sundu.

Mecliste gerçekleştirilen komisyon seçimleri sonrasında ise Denetim Komisyonu raporunun okunup okunmaması konusu tartışmalara neden oldu. Millet İttifakı ve MHP raporun okunmaması yönünde oy kullanırken, AK Parti ise raporun okunması konusunda oy kullanması sonrası mecliste 'okuma' gerginliği yaşandı.

DENETİM RAPORUNUN OKUNMAMASI GERGİNLİK YARATTI
Denetim raporu üzerinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Zor bir süreçten geçiyoruz. Biz denetim komisyonunun okunup okumamasını, Kovid-19 pandemisinden dolayı tartıştık. Fikret ve diğer komisyon üyeleri 45 günlük emek sarf ettiler. Size hazırlanmış bir şey bu rapor. Bunların söylenmiş olması kınanmayı gerektirmez. Biz meclis üyeleriyiz, denetim üyeleri de görevlerini yerine getirdi. Gereğini yaparsınız yapmazsınız siz bilirsiniz” dedi. AK Partili Hızal’a cevap veren Başkan Tunç Soyer, “Özgür Bey hepimizin bildiği bir şeyi söylediniz, neyi uzatıyorsunuz” diye sordu. Soyer’in çıkışı üzerine konuşan Hızal, “Uzatmıyorum, burada olmayan bakanlar hakkında konuşulurken neden müdahale etmiyorsunuz?  Bakın tutanaklara” dedi. Hızal’ı yanıtlayan Soyer, “Bakıyoruz, bakanlarla ilgili bir şey yok, burada uzatılacak bir şey yok. Daha fazla bilgi almak isteyen grup başkanvekillerinden alabilir” dedi. Yaşanan tartışmanın ardından, faaliyet raporu görüşmelerinin Cuma günü, meclisin üçüncü bileşimine bırakılması kararı oybirliğiyle alındı. Meclise gelen gündem maddeleri ilgili komisyonlara sevk edildi.

ÖDEMİŞ’TE 74 MAHALLE KIRSAL MAHALLE OLACAK
Ödemiş İlçesinde belirlenen 74 adet mahallenin Kırsal Mahalle olarak kabul edilmesine ilişkin Ödemiş Belediye Meclisinin 01/02/2021 tarihli ve 29 sayılı Kararının görüşülmesi hakkında Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş bir açıklama yaptı.

VERGİ İNDİRİMİNDEN FAYDALANMASINI İSTİYORUZ
Meclis Üyesi Murat Ürün, Ödemiş’in bir tarım kenti olduğunu söyleyerek, “Bu maddede 74 mahallenin kırsal mahalle statüsüne alınmasını oylayacağız. Bu ödemiş meclisinde oy birliği ile buraya geldi. AK Parti ve MHP grubu olarak 9 beldenin de tarımsal statüye girmesini istedik. Fakat CHP ve İYİ Partili Meclis üyesi arkadaşlar ve reddetti ve bu 74 mahallenin içine alınmadı. Tire, Selçuk beldeleri kırsal kalkınma statülerini aldılar. Bu  beldedeki vatandaşın da vergi indirimlerinden faydalanmasını istiyoruz ve sizden yardım istiyoruz” dedi.

Başkan Soyer ise komisyonlara havale ederek, “Bu yasa ilçe belediyelerimize yetki veriyor. İlçe belediyelerimizin taleplerini bu ilgili komisyonlara aktarıyoruz. Bu bahsettiğiniz kaygıyı da mutlaka aktarmış oluyoruz” şeklinde konuştu.

BİZ HALKIN ÖNÜNE SANDIK KOYDUK
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise, “Olay reddedilme olayı değildir. Konunun belirli kriterler sağlanarak görüşülmek üzere Büyükşehir Meclisi’ne önerilmesini istiyoruz. O kriterlerin için yer alan öneri de o 5 kriter var. 5 kriterde imar ve sosyal durumu, şehre uzaklık hepsi var. belki burada 3 veya 5 tane daha eklenecek. Bir köy gibi kadim bir köy değil. Belediyeler var. Yasa el veriyor mu, el vermiyor. Kim çıkardı bu yasayı? İzmir Büyükşehir Belediyesi çıkarmadı. 2012’de bu beldeler kapanırken Ali Engin Başkanımız il başkanıydı, ben ilçe başkanıydım. 10 gün 9 belde de tek tek gezerek kapanmaması için çabaladım. Bu beldelerin 6 tanesi AK Partili, 3’ü de CHP’liydi. Ak Partili arkadaşların görev yaptığı Bademli, Kaymakçı gibi beldelerimizde de yüzde 90 “hayır bizi kapatmayın” çıktı. Biz halkın önüne sandık koyduk. O insanlar AK Parti’ye gönül vermiş olmalarına rağmen kapatmayın bizi dediler… Kırsal nimetlerden yararlan aynı arkadaşlarımız var ama onlar merkez bağlı olduğu için yararlanamıyor ama onlardan söz etmiyorlar. Onlarda bizim kırsal ekmek yiyen, hayvancılıktan geçinen insanlarımız. Herkes şunu bilmesi ve görmesi gerekiyor. Kırsalda destek Türkiye ölçeğinde en büyük İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanıyor. Bunu görmezden gelemeyiz. Bunu özendirilmesi gerekiyor” dedi.

ÇOK HASSAS BİR KONU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konu hakkında, “Bu madde başlıkları 3 ayrı komisyona gönderildi. İmar, Tarım ve Hukuk Komisyonlarına gönderdik. Kırsalda görev yapan meclis üyesi arkadaşlarıma çok yük düşüyor. Önemli bir aşamadayız. Köylerimizi ilgilendiren kararlar vereceğiz. Bugün bu mecliste konuşmayı doğru bulmuyoruz. Müsaade edin, meclisimiz bu çalışmayı yapsınlar. Konuya şimdiden çalışmaya başlasınlar. Çok hassas bir konu. Bütün ilçe belediyelerin çok yakından ilgilendiren bir konu. Şimdi konuşursak komisyonlarımıza da haksızlık olur. Sonra uzun bir müzakere sürecimiz olacak” ifadelerini kullandı.

'SU FATURASI' GERGİNLİK YARATTI
Meclis gündeminde yer alan ve 30 Ekim depreminde Seferihisar'da yaşanan tsunami zararı sonrası artan su kullanımına dikkat çekilen "30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan Depremin ardında bıraktığı yaraların sarılması ve mağduriyetin bir nebze de olsa giderilmesi için 30 Ekim - 30 Kasım arasına denk gelen su faturalarının İZSU tarafından karşılanması ya da bir yardım kampanyası başlatılarak bölgeye destek olunması için gerekli çalışmaların yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin oyçokluğu ile uygun bulunmadığı" maddesi mecliste tartışmalara neden oldu.

Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Bu önergeyi verme nedenimiz mağduriyeti bir nebze de olsa gidermekti. Burada bireysel mağduriyet çok fazla. Özellikle Seferihisar’da ilçe bazında. Biz sizin bu konudaki hassasiyetiniz biliyoruz ve AK Parti olarak önergemiz konunun gündemde kalarak yeniden komisyonlara gönderilmesi” ifadelerini kullanırken, Yıldız’a cevaben söz alan Esnaf Komisyonu Başkanı Şerif Sürücü ise, “Bu önerge başkanlıktan bulunulan bir talep. Meclisin böyle bir yetkisi olmadığından dolayı biz bu önergeyi reddettik. Ayrıca buradaki mağduriyeti 80 personel 36 saatte normale döndürürdüler. Yani bu, başkanlıktan talep edilebilir. Çünkü biz meclis kararıyla kampanya başlatamayız” diye konuştu.

KAÇAK DÖVÜŞEREK KARAR VERİLMESİ DOĞRU DEĞİL
Konuya ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, "Bu iyi niyetle verilmiş bir önerge. 30 Ekim’de Seferihisar’da yaşanan bir su hadisesi bu önergenin konusu. Evet Seferihisar’da esnaf mağdur oldu tsunami sonrasında. Mağduriyet giderildi ama esnaf tsunaminin izlerini silerken öngörülemez derecede yüksek bir faturayla karşılaştı. Hatırlayın yakın zamanda konteynır evde kalan bir teyzenin elektrik faturası konusu oldu. Biz de meclisin bir karar alamayacağını biliyoruz. Ama İZSU burada Tabir-i caizse kaçak dövüştü. O bölgede tsunami nenesiyle mağdur olmuş ve su hafriyatı kalkmış esnafın belirlenmesi İZSU için zor değildir. Abone numaralarından aylık kullanım çıkarılıp aradaki fark ortaya konulabilir. Biz diyoruz ki bilgi eksikliğinden dolayı bu önerge komisyonlara yeniden gönderilsin, İZSU’dan gerekli bilgiler gelince yeniden değerlendirme yapalım. Burada yaşanan hadiseyi görmezde gelip böyle kaçak dövüşerek bir karar verilmesi doğru değil" dedi.

BİR KONU VARSA TEKRAR TEKRAR İNCELENİR
Son olarak konuşan Başkan Soyer, aylık kullanım verilerini açıklayarak iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti ve şunları söyledi; “İZSU kaçak dövüşmüyor öncelikle onu söyleyeyim. Elimizdeki veriler artan değil azalan su kullanımı olduğunu gösterir ve bunun nedeni de belediyemizin yaptığı çalışmalardır. Belediye personelimiz Seferihisar Sığacık bölgesinde afet durumunun hemen ardından müdahale etmiştir. Su baskınları pompalar yardımıyla çıkarılmıştır. Bu sayede afet sahasındaki tüm personel afet sahasındaki hayatın 36 saatte normale dönesini sağlamıştır. Ama ben hassasiyete katılıyorum. Eğer varsa bir şey tekrar tekrar inceleteceğiz.”

Konuşmaların ardından önerge geldiği şekliyle oylandı ve Millet İttifakı’nın kabul, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

BUNLARA DA PABUÇ BIRAKMAYIZ
Geçtiğimiz aylarda çıkan bir haber sonrası Meclis oturumunda Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan'a yönelik 'tanımam etmem' söylemlerine  gündem dışı konuşmalarda söz alarak cevap veren Başkan Erdoğan, "Boztepe burada mı bilmiyorum ancak beni tanımıyormuş önce kendimi tanıtayım dedim.  Ben rahatsızlığım nedeniyle sadece 2-3 meclise gelemedim, sanırım beni meclise katılamayan  Cumhur İttifakı belediye başkanları ile karıştırdı. Ben yokken burada konuşmuş . O haberi biraz imla bilen, okuma bilen ve düşüncesi olan anlar. Ben hiçbir şirkete kendimi genel başkan atamadım. 2 şirkette görev alıyorum ve 1 kuruş para almıyorum. Ben çok misafirperverimdir, gelmek isterseniz gelin sizleri en iyi şekilde ağırlarım. Siyaset bu kadar çirkin yapılırsa, kadına saldırılırsa, kadınlar ancak siyasete karşıdan bakarlar. Bunlara da pabuç bırakmayız" dedi.

MİNİBÜSLER BÜYÜKŞEHİR DENETİMİNE GEÇİYOR
Kent merkezinde hizmet veren 1117 adet M plakalı minibüsün toplu ulaşım sistemine entegrasyonuna ilişkin başkanlık önergesinin Hukuk, Ulaşım, Kent Konseyi ve Plan Bütçe komisyonlarına gönderilmesi de oybirliğiyle kabul edildi. Bu önergeyle minibüslerin Büyükşehir denetiminde elektronik ücret toplama sistemine dahil edilmesi hedefleniyor.

 
Büyükşehir'de görevlendirmeler belli oldu
 
Rusya'dan Türkiye ile uçuşlara kısıtlama getirildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'de görevlendirmeler belli oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen Nisan ayı olağan Meclis ...
Torbalı’da iftar sofrası kapılarda
Torbalı Belediyesi, Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi ailelere sıcak ...
İzmir'de Ramazan dayanışması ağı: Koli de var, yemek paketi de...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayı için iftar yemeği paketleri ve ...
 
Kemapaşalı şampiyon boksçuları Başkan makamında ağırladı
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, 8-11 Nisan tarihlerinde ...
Başkan Soyer'den kadın belediye başkanları ile zirve
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de geçmiş dönemlerde ...
Enginar Festivali'nin bölgeye katkıları açıklandı
Enginar Festivali için yola çıkarken, festivalin genel amacı; Urla’nın ...
 
Çiğli'de 'tedbirli Ramazan'ın' önlemleri alındı
Çiğli Belediyesi tarafından, Ramazan ayı dolayısıyla ilçe genelindeki ...
Başkan Soyer’den pide müjdesi... Bütçe dostu fiyat!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ramazan ayının gelmesiyle ...
İlk denemeler başladı... İzmir çöpten elektrik üretiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş ve Bergama’da kurduğu katı atık yönetim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva