HABERLER>GÜNCEL
26 Temmuz 2019 Cuma - 11:20

Demircili Koyu'na hançer!

İzmir'de kaldırılması için hakkında çok sayıda mahkeme kararı bulunan Seferihisar ilçesi Sıcağık Koyu'ndaki orkinos çiftliğinin, Urla Demircili Koyu'na taşınması için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı. Demircili Mahallesi'nde iki kez yapılan halkın katılım toplantısının vatandaşlarca protesto edilmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED raporunu Ankara'ya gönderdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan rapor, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından görüşüldükten sonra 'ÇED olumlu kararı' verildi.

Demircili Koyu na hançer!

İzmir'de çevreciler, Seferihisar'ın Sıcağık Koyu'nda kurulu bulunan orkinos çiftliğinin kapatılması için açılan davaları kazandı. Geçen yıl ağustos ayında kaldırılması gereken çiftlik, Kaymakamlıkça, 'Hasat yapıldıktan sonra kapatılsın' denilerek kaldırılmadı. Vatandaşlar çiftliğin kaldırılmasını beklerken, firma kafesleri Sığacık'tan Urla Demircili Koyu'nda belirlenen 39 bin 200 metrekarelik alana taşınmak için ÇED dosyası hazırladı. İzmir Valiliği tarafından proje için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, açılan davanın ardından iptal edildi. Ardından ÇED dosyasını revize eden firma, yeniden başvuruda bulundu. Demircili Mahallesi'nde biri 27 Aralık 2018'de diğeri ise geçen 25 Nisan'da yapılan halkın katılımı toplantıları, vatandaşlar tarafından protesto edilince, proje onay alamadı. Proje revizyonu sonrası kapasitesi arttırılan tesis için hazırlanan ÇED dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından görüşüldükten sonra, projeye 'ÇED olumlu kararı' verildi.

AKDENİZ FOKU YAŞAM ALANLARI BULUNUYOR
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ' kapsamında bulunan proje sahası için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölümü tarafından durum tespit raporu hazırlandığını belirten firma, raporda orkonis çiftliğinin kurulacağı bölgenin tebliğ kriterlerini sağladığını ileri sürdü. Yılda 900 ton kapasiteli orkinos yetiştiricilik tesisi kurmayı planlayan firma, bölgeye 50 metre çapında 8 kafes kuracak. Kafeslerin toplam yüzey alanı 15 bin 700 metrekare olacak. ÇED dosyasında işletme ömrü 30 yıl olarak planlanan tesisin, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlandığı sürece ömrünün sınırsız olduğu bilgisi yer aldı. Proje kapsamında yetiştiriciliği yapılacak olan orkinos türünün mavi yüzgeçli orkinos olduğu belirtilirken, hasat zamanında bunların bölgeye gelecek Japon gemisine nakledileceği öğrenildi.

Proje sahasının çevresinde, Ulusal Fok Komitesi'nin belirlediği Akdeniz foku yaşam alanlarının bulunduğu da ÇED dosyasında yer aldı. Dosyada, "Akdeniz foku, Türkiye'nin de imza koyarak taraf olduğu ve Bern Sözleşmesi olarak bilinen 'Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi' kapsamında olup, kesin koruma altına alınan türler arasındadır. Türün, dünyadaki en büyük popülasyonu Ege Denizi'ndedir. Dolayısı ile Akdeniz fokunun Akdeniz'de soyunu sürdürebilmesi ve ekosistemde varlığını koruyabilmesi, Türkiye ve Yunanistan'ın elindedir. Bu durumda Türkiye, taraf olan diğer ülkelere kıyasla, türün korunmasında sorumluluğu üstlenen önemli ülke konumundadır" ifadeleri yer aldı. 'ÇED olumlu kararı', İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlandı.

Vatandaşların, ÇED kararına karşı 30 gün içerisinde itiraz hakkı bulunuyor. (DHA)

 
Lider’den Afyon kampında başkanlara net talimatlar: Akrabam olsa dinlemeyin!
 
Sahte kimlik operasyonu: 161 gözaltı kararı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 26 Temmuz 2019 Cuma 16:41

Koya balık çiftliğinin kurulmasına 3. dünya ülkeleri bile izin vermiyor bu ne para hırsı ve adam kayırmacılıktır!

Yorumu oyla      6      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 26 Temmuz 2019 Cuma 14:46

Cumhuriyet Savcılıklarına... ÇED adlı yeminli doğa düşmanı kurumu/kuruluşu oluşturan adamların(?) banka hesaplarının, en uzak yakınlarına/akrabalarına kadar "ıcığıyla cıcığıyla" incelenmesi için suç duyurusunda bulunuyorum... Saygılarımla.

Yorumu oyla      6      5  
26 Temmuz 2019 Cuma 11:47

Türkiyede balık çiftlikleri yasaklanmalıdır. Yunanistanda 1 tane bile yok. Neden diye düşünün?

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki fabrikada korkutan yangın!
İzmir'de ahşap palet fabrikasının depo bölümünde çıkan yangın söndürüldü.
Sendikadan 'Aliağa' hamlesi: İzmir'de işçiler iş bırakacak!
DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’nın İzmir’deki şubeleri Aliağa’da belediyeyle ...
İzmir'de 77 düzensiz göçmen yakalandı
İzmir'in Seferihisar ve Dikili ilçelerinde 77 düzensiz göçmen yakalandı.
 
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 13 yaralı
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 13 kişi yaralandı.
Protestoya uyuşturucu ile katılınca...
Samsun'da uyuşturucudan ölen gencin cenaze töreninde uyuşturucuya karşı ...
Hakkari'de 8 terörist etkisiz hale getirildi
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi kırsalında düzenlenen hava destekli operasyonda ...
 
İzmir'de kanlı kavga! İki grup birbirine girdi
İzmir'in Konak ilçesinde, iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi ağır ...
Rusya'dan S-400'ler için ortak üretim mesajı
Rusya devlet silah ihracat şirketi Rosoboroneksport Genel Müdürü Aleksandr ...
Stadyumda film gibi hırsızlık: Günler süren soygun!
Süper Lig'e veda ederek TFF 1.Lig'e düşen şampiyon kulüp Bursaspor'un ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva